|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nadczynność przytarczyc
Cześć, postanowiłem zarejestrować się u pań na forum ponieważ szukam osób z podobną (prawdopodobnie) przypadłością do mojej, czyli z nadczynnością przytarczyc (nie mylić z tarczycą). Problem polega na tym że lekarz rodzinny nie jest wstanie stwierdzić czy jest to nadczynność przytarczyc czy nie - sprawa dla Dr.House, ewidentnie. Otóż tak.. mam objawy tężyczki, "skakanie" mięśni w całym ciele od wielu tygodni, i wysoki wapń we krwii, co prawda mieści się w normie ale tak wysoki nie powinien być. Moje wyniki wyglądają następująco.
Wapń 2.55 mmol/ norma: 2.10 - 2.55 Kreatynina 84,50 umol/l norma: 63,60 - 111,50 Mocznik 5,70 mmol/l norma: 3,20 - 7,40 PTH: 36.3 norma: 15 - 63 Wapń Zjonizowany: 1.24 mmol/l norma: 1.15 - 1.27 Witamina D3 13ng norma: 30 - 50 TSH 1.351 norma: 0.34 - 4.94 Ten wapń jest zawsze w górnej granicy normy od 2014 roku. Problem polega na tym że przy nadczynności przytarczyc poziom parathormonu przeważnie jest wysoki, albo w górnej granicy normy.. a u mnie jest można powiedzieć idealny, nie jest ani za niski ani za wysoki. Każda próba suplementacji witaminą D3 kończy się objawami hiperkalcemii (bóle głowy, bezsenność, skurcze mięśni). Nerki jak widać też w porządku. Czy jest tutaj ktoś kto zmagał się z tą przypadłością i miał poziom PTH w normie a mimo to wykryto u niego nadczynność przytarczyc? z góry dziękuje za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nadczynność przytarczyc
Cześć,
Mam identyczna sytuację Czy udało się rozwiązać problem? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.