serce czy rozum - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-06-29, 07:04   #361
rejczeI
Wtajemniczenie

Dot.: serce czy rozum

Nie ma czegoś takiego jak iść do zwierząt 2x dziennie. Trzeba je karmić, myć, wyrzucać gnój, doglądać zdrowia itd. Robota rozłożona w czasie na cały dzien, łączona z innymi zadaniami. Jeśli ma nie mieszkać z rodzicami i przyjeżdżać rano a wracać wieczorem (zwierzęta karmi się wtedy gdy one potrzebują a nie o 15 fajrant) to rodzice zaproponują dom innemu dziecku. I wtedy wypadałoby żeby miał swoje zaplecze techniczne. Swoją łazienkę, pralnię, suszarnię, różne ciuchy i buty na zmianę. Małą kuchenkę żeby było gdzie wejść po herbatę i posiedzieć jak ma przerwę. Już to widzę jak inne z dzieci zakłada tam swoją rodzinę i zachwyca się, że brat mu łazi po domu zostawiając brud i smród, ciuchy do prania, wchodzi kiedy chce i gdzie chce, w koncu w domu rodzinnym jest. No zero podstaw do spięć. I kto ma doglądać obejścia. Jeden gospodarz remontuje dom, drugi gospodarz chlewnie.

W ogóle jak to zabrzmiało.
Zaleje piwnice raz na ileś lat to sobie wyjadę. Nieważne, że rodzice będą coraz starsi, że wodę trzeba wypompowywać, sprzątać ten syf, wyjadę sobie i nie pomagam przy klęsce żywiołowej. Obcy ludzie pomagają, straż przyjeżdża, amfibie pływają, gospodyni sobie wyjedzie. Chyba jeszcze trzeba sprawdzić jak wygląda wyjazd, czy dworzec też nie jest w dolince albo gdzie parkować auto żeby jego nie zalało bo się można k. zdziwić.

Dość absurdalny temat, czy ma już łatkę trollwątku?
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 08:09   #362
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rejczeI Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak iść do zwierząt 2x dziennie. Trzeba je karmić, myć, wyrzucać gnój, doglądać zdrowia itd.
(...)
Dość absurdalny temat, czy ma już łatkę trollwątku?
Ale u tego chłopaka jest zapewne chodzenie 2 razy dziennie i to nie zawsze, bo on tam na razie pomaga, jest takim dochodzącym parobkiem, a nie żadnych gospodarzem. Jego rodzice to nie jacyś staruszkowie, normalnie funkcjonują. On tym gospodarzem to zostanie pewnie dopiero za x lat o ile. Gdyby chciał - tak, już wiemy, że nie chce - to spokojnie mógłby sobie gdzieś dla nauczenia się nieco innego życia i dla własnego związku, pomieszkać z dziewczyną w pobliżu.

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez rejczeI Pokaż wiadomość
Nie że musi, zwyczajnie nie spotkałam się z sytuacją żeby ktoś osobiście prowadził gospodarstwo i doglądał zwierząt i mieszkał dalej. Skoro to takie bliziutko wszędzie to teoretycznie można kupić mieszkanie na górce i mieć do wszystkiego w gospodarce na kamerkach.
Jak dla mnie to jest mało realne by nagle z 6 osób tam w tym domu zrobiły się 3, że w dwa lata wyprowadzą się do mieszkań w najgorszym razie jako single. W 2 kolejności sprawdziłabym jak wyglądają sprawy z tymi zalewaniem, bo teraz na serio klimat jest dziwny i pytanie czy ta rzeka może przynieść w ogóle tyle wody, czy nie.
On nie prowadzi żadnego gospodarstwa przecież. I nikt nie mówił o wyprowadzaniu się na stałe, ale o roku, dwóch z dziewczyną w innym miejscu, aby mieli nieco swojej prywatności póki jego rodzeństwo się nie wyprowadzi (co, z czym się zgadzam, jest mało realne według mnie w takim czasie, no chyba że jego rodzice śpią na pieniądzach i tak lekką rączką kupią nagle kilka mieszkań).
Stary 2025-06-29, 08:49   #363
Wicked_Girl
Zadomowienie

Jak wyżej, Rejczel . Chyba 2 raz a jestem od kilkunastu lat na forum, zapytałam czy to nie jakiś trololo, bo naiwność 25 latki bo miłość zniesie wszystko i w ogóle bardzo się kochają i nic z tego nie wynika, sięga zenitu. Widzę że jej wypowiedzi jednoznacznie wskazują , że widzi nasze argumenty nad którymi może wcześniej nie myślała. Ja rozumiem, że bardzo trudno rozstać się z osobą , którą kochamy, a która nie kocha nas tak jak na to zasługujemy. Sama przez to przechodziłam. On jest zupełnie na innym etapie i nawet tej szansy nie mają zeby razem pomieszkać przed ślubem (nie wiem nawet jak kto miałoby wyglądać / autorka wprowadza się jako żona, a brat się wyoutuje? No wstyd mi byłoby na miejscu tego chłopa że tyle lat się nie postarał chociaż przez rok żeby gdzieś pomieszkać , już by widziała jakie jego wady też są w życiu codziennym, a przy tym wszystko wychodzi , a do tego rodzina w jednym domu, dzieci z czasem itd . On nic od siebie nie daje tylko obietnice, a to tyle kosztuje ile on ma na koncie . Nie ma żadnego myślenia o przyszłości jak jego własne dzieci powódź zobaczą a on będzie tłumaczyć że zarobią na tym, no głupek po prostu nazwijmy to po imieniu.

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Jeszcze zakładając , że autorka się zgodzi za pół roku a jego brat mówi, że jego dziewczyna jest w ciąży i rodzice co zrobią ? Skoro dwoje dorosłych mężczyzn kisi się w jednym pokoju no drama, co to za faceci oboje już mają przeprane mózgi albo czekają jak coś rodzice zrobią, czyli kasę . Wyuczona bezradność , głupota do potęgi.
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 10:27   #364
rose97
Raczkowanie

Też mi to wygląda na jakąś wyuczoną bezradność.
rose97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 11:50   #365
Aleksandra_ze_wsi
Raczkowanie

W ogóle jak to zabrzmiało.
Zaleje piwnice raz na ileś lat to sobie wyjadę. Nieważne, że rodzice będą coraz starsi, że wodę trzeba wypompowywać, sprzątać ten syf, wyjadę sobie i nie pomagam przy klęsce żywiołowej. Obcy ludzie pomagają, straż przyjeżdża, amfibie pływają, gospodyni sobie wyjedzie. Chyba jeszcze trzeba sprawdzić jak wygląda wyjazd, czy dworzec też nie jest w dolince albo gdzie parkować auto żeby jego nie zalało bo się można k. zdziwić.

Dla mnie logiczne że było to z przymrużeniem oka i niedosłownie. Trzymajcie mnie
Aleksandra_ze_wsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 12:38   #366
rejczeI
Wtajemniczenie

Nie wiem co jest dla Ciebie z przymrużeniem oka. Pisałaś że nie tak sobie wyobrażałaś swój dom i co dla mnie jest wystarczającym powodem by nie pchać się w coś co jest dalekie od wyobrażeń, nie możesz mieć nawet altany i boisz się drzew które dom otaczają a na pewno boisz się ich po ciemku (przypominam o okresie jesieni do wiosny kiedy zmrok zapad wcześnie i dzień późno jest) - może to też z przymrużeniem oka było.

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ale u tego chłopaka jest zapewne chodzenie 2 razy dziennie i to nie zawsze, bo on tam na razie pomaga, jest takim dochodzącym parobkiem, a nie żadnych gospodarzem. Jego rodzice to nie jacyś staruszkowie, normalnie funkcjonują. On tym gospodarzem to zostanie pewnie dopiero za x lat o ile. Gdyby chciał - tak, już wiemy, że nie chce - to spokojnie mógłby sobie gdzieś dla nauczenia się nieco innego życia i dla własnego związku, pomieszkać z dziewczyną w pobliżu.

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

On nie prowadzi żadnego gospodarstwa przecież. I nikt nie mówił o wyprowadzaniu się na stałe, ale o roku, dwóch z dziewczyną w innym miejscu, aby mieli nieco swojej prywatności póki jego rodzeństwo się nie wyprowadzi (co, z czym się zgadzam, jest mało realne według mnie w takim czasie, no chyba że jego rodzice śpią na pieniądzach i tak lekką rączką kupią nagle kilka mieszkań).
Wcale nie uważam, że powinni z rodzicami zamieszkac, dla mnie póki co dom jest pełen ludzi więc o czym mowa. Na wsiach młodzi jak nie chcieli mieszkać z rodzicami bywa, że stawiali obok drugi dom. Mieszkanie z teściami to zawsze loteria, raz na ile trafi się fajny układ, kiedy rodzice umieją w granice i nie wtrącają się, ale w większości chyba nie skłamię uważając, że dla młodych to mordęga. Rodzice często nie umieją przyjąć do wiadomości że dorosłe dziecko to już nie jest ktoś kogo się wychowuje, ale ktoś, kto ma prawo do swoich błędów, głupot (lub tego co inni uważają za głupoty), swojego życia, po prostu.
Natomiast jeśli przejmuje się gospodarkę po rodzicach to nie czeka się z tym buk wie ile lat. Uczy się fachu od młodości, i nie goni rodziców do roboty w polu do ostatniego tchnienia. Rodzice i tak pomagają bo tak już mają ale nie chodzi o to, by wyręczać 20parolatka w robocie by jego pani mogła bawić się damę. Mieszkania samemu na próbę to raczej do czasu kiedy wiesz że za ileś lat zamieszka się wspołnie z uwagi na podeszły wiek rodziców, ale w grę nie wchodzi przejmowanie rodzinnych biznesów.

Ogólnie to się dziwię trochę randkowaniu z kimś o kim się wie, że przejmie gospodarkę po rodzicach i tam zamierza zostać. I pretensja, że nie wybrał związku. Tak samo on może odpuścić swoje postanowienia jak autorka, oboje na tym samym wózku. Raczej nie da się mieszkać jednoczesnie na górce wśród ludzi i w dolince w domu rodzinnym.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2025-06-29 o 12:39
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 15:10   #367
Aleksandra_ze_wsi
Raczkowanie

każdy ma prawo zmienieć zdanie, dojrzeć, bo jednak minęły dla lata, zmienić perspektywe myślenia czy poprostu dostrec pewne rzeczy na które się wcześniej nie zwracało uwagi
Stary 2025-06-29, 15:18   #368
Wicked_Girl
Zadomowienie

Tu akurat autorko 100 % racji.
Stary 2025-06-29, 17:13   #369
skara
Zakorzenienie

A wiecie co mnie dziwi w tym chłopaku i jego rodzinie? Że nikt nie myśli o przyszłości. On powinien się nadal kształcić, bo rolnictwo też się modernizuje, skoro ma być to jego fach, to warto by optymalnie wykorzystać posiadane zasoby. Powinni się rozwijać, a nie trzymać się kurczowo starych schematów. Skoro chcą tam zostać to powinni inwestować w ochronę przed powodzią, zachęcać syna do nauki, analizować różne opcje. To nie XIX wiek gdzie rolnictwo służyło tylko temu by nie umrzeć z głodu, ale było się biedakiem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-29, 17:57   #370
Wicked_Girl
Zadomowienie

Pisałam o tym, jednak pamiętam , że autorka skwitowała to tym że matura i studia o niczym nie świadczą . Gdzie już wcześniej skara, ty również zwracałaś na to uwagę . Podobnie może być z tym bratem który współdzieli pokój jak z autorki chłopakiem.
Stary 2025-06-29, 21:49   #371
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
A wiecie co mnie dziwi w tym chłopaku i jego rodzinie? Że nikt nie myśli o przyszłości. On powinien się nadal kształcić, bo rolnictwo też się modernizuje, skoro ma być to jego fach, to warto by optymalnie wykorzystać posiadane zasoby. Powinni się rozwijać, a nie trzymać się kurczowo starych schematów. Skoro chcą tam zostać to powinni inwestować w ochronę przed powodzią, zachęcać syna do nauki, analizować różne opcje. To nie XIX wiek gdzie rolnictwo służyło tylko temu by nie umrzeć z głodu, ale było się biedakiem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A tam po
Nie jestes ze wsi to sie nie znasz
Z dziada pradziada wszystko dziala to po co zmieniac?
Jemu jest dobrze I rodzice szczesliwi
Nie przetlumaczysz
Stary 2025-07-01, 13:33   #372
morning_coffee
Raczkowanie

Ktoś wcześniej wspomniał już o tym wątku:

https://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=18610&

Korzystając z urlopu właśnie go sobie poczytuję i.... o matko i córko

Edytowane przez morning_coffee
Czas edycji: 2025-07-01 o 17:46
morning_coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-07-01, 14:27   #373
Kotq25
Przyczajenie

Z ciekawości przeczytałam o czym jest artykuł, samą wypowiedź autorki.... Dalej nie mogę czytać, za ciężko mi się zrobiło. 😦
Kotq25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-07-01, 19:00   #374
Aleksandra_ze_wsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kotq25 Pokaż wiadomość
Z ciekawości przeczytałam o czym jest artykuł, samą wypowiedź autorki.... Dalej nie mogę czytać, za ciężko mi się zrobiło. 😦
dlaczego ?
Stary 2025-07-01, 22:09   #375
ukladlimbiczny
miss twin peaks

Cytat:
Napisane przez Aleksandra_ze_wsi Pokaż wiadomość
Powtórze: Przyznałam że zawiodłam się na nim bo myślałam że wybierze mnie a nie gospodarstwo, i też przyznałam rację w innym kwestiach nie wszytskich ale niektórych tak. więc o co chodzi ?
Z ciekawości: dlaczego w takim razie nadal rozważasz związek z nim? Dla niego zawsze gospodarstwo i rodzice będą na pierwszym miejscu. Dopiero potem żona. Naprawdę masz tak niskie oczekiwania wobec swojego życia?

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka
ukladlimbiczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-07-02, 09:32   #376
Aleksandra_ze_wsi
Raczkowanie

nie do końca rodzice, on sam chce tam być, tam się wychował i tam ma zwierzeta któych musi kilka razy dziennie doglądać więc rozumiem, że musi być na miejscu. Może na 1 gospodarstwo na 2 ja. Aczkolwiek każdy ma swoje pasje i od niego pasją są te zwierzęta, nikt nie powinien rezygnować ze swoich pasji w imie miłości i też bym była samolubna każąc mu to zrobić, dlatego nie patrzyłabym tak zero jedynkowo na tą sytuację
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości