|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: serce czy rozum
Nie ma czegoś takiego jak iść do zwierząt 2x dziennie. Trzeba je karmić, myć, wyrzucać gnój, doglądać zdrowia itd. Robota rozłożona w czasie na cały dzien, łączona z innymi zadaniami. Jeśli ma nie mieszkać z rodzicami i przyjeżdżać rano a wracać wieczorem (zwierzęta karmi się wtedy gdy one potrzebują a nie o 15 fajrant) to rodzice zaproponują dom innemu dziecku. I wtedy wypadałoby żeby miał swoje zaplecze techniczne. Swoją łazienkę, pralnię, suszarnię, różne ciuchy i buty na zmianę. Małą kuchenkę żeby było gdzie wejść po herbatę i posiedzieć jak ma przerwę. Już to widzę jak inne z dzieci zakłada tam swoją rodzinę i zachwyca się, że brat mu łazi po domu zostawiając brud i smród, ciuchy do prania, wchodzi kiedy chce i gdzie chce, w koncu w domu rodzinnym jest. No zero podstaw do spięć. I kto ma doglądać obejścia. Jeden gospodarz remontuje dom, drugi gospodarz chlewnie.
W ogóle jak to zabrzmiało. Zaleje piwnice raz na ileś lat to sobie wyjadę. Nieważne, że rodzice będą coraz starsi, że wodę trzeba wypompowywać, sprzątać ten syf, wyjadę sobie i nie pomagam przy klęsce żywiołowej. Obcy ludzie pomagają, straż przyjeżdża, amfibie pływają, gospodyni sobie wyjedzie. Chyba jeszcze trzeba sprawdzić jak wygląda wyjazd, czy dworzec też nie jest w dolince albo gdzie parkować auto żeby jego nie zalało bo się można k. zdziwić. Dość absurdalny temat, czy ma już łatkę trollwątku?
|
|
|
|
|
#362 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
|
|
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Jak wyżej, Rejczel . Chyba 2 raz a jestem od kilkunastu lat na forum, zapytałam czy to nie jakiś trololo, bo naiwność 25 latki bo miłość zniesie wszystko i w ogóle bardzo się kochają i nic z tego nie wynika, sięga zenitu. Widzę że jej wypowiedzi jednoznacznie wskazują , że widzi nasze argumenty nad którymi może wcześniej nie myślała. Ja rozumiem, że bardzo trudno rozstać się z osobą , którą kochamy, a która nie kocha nas tak jak na to zasługujemy. Sama przez to przechodziłam. On jest zupełnie na innym etapie i nawet tej szansy nie mają zeby razem pomieszkać przed ślubem (nie wiem nawet jak kto miałoby wyglądać / autorka wprowadza się jako żona, a brat się wyoutuje? No wstyd mi byłoby na miejscu tego chłopa że tyle lat się nie postarał chociaż przez rok żeby gdzieś pomieszkać , już by widziała jakie jego wady też są w życiu codziennym, a przy tym wszystko wychodzi , a do tego rodzina w jednym domu, dzieci z czasem itd . On nic od siebie nie daje tylko obietnice, a to tyle kosztuje ile on ma na koncie . Nie ma żadnego myślenia o przyszłości jak jego własne dzieci powódź zobaczą a on będzie tłumaczyć że zarobią na tym, no głupek po prostu nazwijmy to po imieniu.
---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Jeszcze zakładając , że autorka się zgodzi za pół roku a jego brat mówi, że jego dziewczyna jest w ciąży i rodzice co zrobią ? Skoro dwoje dorosłych mężczyzn kisi się w jednym pokoju no drama, co to za faceci oboje już mają przeprane mózgi albo czekają jak coś rodzice zrobią, czyli kasę . Wyuczona bezradność , głupota do potęgi. |
|
|
|
|
#364 |
|
Raczkowanie
|
Też mi to wygląda na jakąś wyuczoną bezradność.
|
|
|
|
|
#365 |
|
Raczkowanie
|
W ogóle jak to zabrzmiało.
Zaleje piwnice raz na ileś lat to sobie wyjadę. Nieważne, że rodzice będą coraz starsi, że wodę trzeba wypompowywać, sprzątać ten syf, wyjadę sobie i nie pomagam przy klęsce żywiołowej. Obcy ludzie pomagają, straż przyjeżdża, amfibie pływają, gospodyni sobie wyjedzie. Chyba jeszcze trzeba sprawdzić jak wygląda wyjazd, czy dworzec też nie jest w dolince albo gdzie parkować auto żeby jego nie zalało bo się można k. zdziwić. Dla mnie logiczne że było to z przymrużeniem oka i niedosłownie. Trzymajcie mnie |
|
|
|
|
#366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem co jest dla Ciebie z przymrużeniem oka. Pisałaś że nie tak sobie wyobrażałaś swój dom i co dla mnie jest wystarczającym powodem by nie pchać się w coś co jest dalekie od wyobrażeń, nie możesz mieć nawet altany i boisz się drzew które dom otaczają a na pewno boisz się ich po ciemku (przypominam o okresie jesieni do wiosny kiedy zmrok zapad wcześnie i dzień późno jest) - może to też z przymrużeniem oka było.
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Natomiast jeśli przejmuje się gospodarkę po rodzicach to nie czeka się z tym buk wie ile lat. Uczy się fachu od młodości, i nie goni rodziców do roboty w polu do ostatniego tchnienia. Rodzice i tak pomagają bo tak już mają ale nie chodzi o to, by wyręczać 20parolatka w robocie by jego pani mogła bawić się damę. Mieszkania samemu na próbę to raczej do czasu kiedy wiesz że za ileś lat zamieszka się wspołnie z uwagi na podeszły wiek rodziców, ale w grę nie wchodzi przejmowanie rodzinnych biznesów. Ogólnie to się dziwię trochę randkowaniu z kimś o kim się wie, że przejmie gospodarkę po rodzicach i tam zamierza zostać. I pretensja, że nie wybrał związku. Tak samo on może odpuścić swoje postanowienia jak autorka, oboje na tym samym wózku. Raczej nie da się mieszkać jednoczesnie na górce wśród ludzi i w dolince w domu rodzinnym. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-06-29 o 12:39 |
|
|
|
|
|
#367 |
|
Raczkowanie
|
każdy ma prawo zmienieć zdanie, dojrzeć, bo jednak minęły dla lata, zmienić perspektywe myślenia czy poprostu dostrec pewne rzeczy na które się wcześniej nie zwracało uwagi
|
|
|
|
|
#368 |
|
Zadomowienie
|
Tu akurat autorko 100 % racji.
|
|
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie co mnie dziwi w tym chłopaku i jego rodzinie? Że nikt nie myśli o przyszłości. On powinien się nadal kształcić, bo rolnictwo też się modernizuje, skoro ma być to jego fach, to warto by optymalnie wykorzystać posiadane zasoby. Powinni się rozwijać, a nie trzymać się kurczowo starych schematów. Skoro chcą tam zostać to powinni inwestować w ochronę przed powodzią, zachęcać syna do nauki, analizować różne opcje. To nie XIX wiek gdzie rolnictwo służyło tylko temu by nie umrzeć z głodu, ale było się biedakiem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#370 |
|
Zadomowienie
|
Pisałam o tym, jednak pamiętam , że autorka skwitowała to tym że matura i studia o niczym nie świadczą . Gdzie już wcześniej skara, ty również zwracałaś na to uwagę . Podobnie może być z tym bratem który współdzieli pokój jak z autorki chłopakiem.
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jestes ze wsi to sie nie znasz Z dziada pradziada wszystko dziala to po co zmieniac? Jemu jest dobrze I rodzice szczesliwi Nie przetlumaczysz
|
|
|
#372 |
|
Raczkowanie
|
Ktoś wcześniej wspomniał już o tym wątku:
https://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=18610& Korzystając z urlopu właśnie go sobie poczytuję i.... o matko i córko
Edytowane przez morning_coffee Czas edycji: 2025-07-01 o 17:46 |
|
|
|
|
#373 |
|
Przyczajenie
|
Z ciekawości przeczytałam o czym jest artykuł, samą wypowiedź autorki.... Dalej nie mogę czytać, za ciężko mi się zrobiło. 😦
|
|
|
|
|
#374 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#375 | |
|
miss twin peaks
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#376 |
|
Raczkowanie
|
nie do końca rodzice, on sam chce tam być, tam się wychował i tam ma zwierzeta któych musi kilka razy dziennie doglądać więc rozumiem, że musi być na miejscu. Może na 1 gospodarstwo na 2 ja. Aczkolwiek każdy ma swoje pasje i od niego pasją są te zwierzęta, nikt nie powinien rezygnować ze swoich pasji w imie miłości i też bym była samolubna każąc mu to zrobić, dlatego nie patrzyłabym tak zero jedynkowo na tą sytuację
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.