![]() |
#1 |
4 pory roku i ja piąta
|
Zagroda babuszki cz.6
Zapraszamy wszystkich miłośników wiejskiego życia (i nie tylko), pasjonatów przyrody, zdrowej kuchni, naturalnych kosmetyków itd. Chętnych po prostu popisać i porozmawiać o swojej codzienności w sposób miły i serdeczny
![]() ![]() Nasza Zagroda babuszki zaczęła się od wpisu Lenify 18 lutego 2006 roku. ,,Z tęsknoty za tym, co już dawno minęło, co zostało tylko we wspomnieniach. Stara zagroda babci, w której wszystko było w zgodzie z natura, gdzie kwoka po podwórzu dumnie prowadziła kurczęta, czerwona krowa skubała spokojnie trawę zamiast kosiarki, gdzie przy płocie przytulone malwy, bzy, jaśminy i kalina. Zanika to już całkowicie z krajobrazu, zanikają też umiejętności, związane z takim gospodarowaniem. Te małe zagrody, były najczęściej całkowicie samowystarczalne. Wszystko zależało od chęci pracy i wiedzy gospodarza, jego miłości to ziemi i tego, co na niej. Szukam przepisów na pieczenie chleba w piecu, doświadczeń w robieniu masła, wiedzy o kurach zielononóżkach, o kurniku, o sianiu roślinek, o ich zbieraniu i przechowywaniu, o świnkach, kózkach i owieczkach. Szukam wiedzy o gruszach tzw. Muskotarkach, starych odmianach drzew owocowych i wszystkim, co pozwoli na nowo stworzyć zagrodę babuszki." poprzednia część https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1292446 A tutaj część 1 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1284501 --------------------- Kalendarz z przysłowiami https://www.kalbi.pl/przyslowia-polskie-na-styczen mapa burzowa https://www.lightningmaps.org/#m=oss...0;o=0;b=;ts=0; Link jest do opadów https://www.meteox.com/forecastloop.aspx?type=1 Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-07-03 o 08:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry w kolejnej części. 🙂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziecka na zewnątrz, nim zrobi się całkiem ukrop. Drugi dzień robię podejście do mycia okien i kiepsko to idzie z różnych powodów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry w nowej części
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
4 pory roku i ja piąta
|
O jesteście?
![]() ![]() Przeniosę ostatni wpis z poprzedniej części. Cytat:
Swoją drogą jak to zleciało. Dopiero co przyglądałam się temu miejscu, o którym powiedziała nam Herbatka ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-07-03 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Witajcie Sąsiadki 🙂
Co na obiad? Będą albo ziemniaki z maslanką albo naślanka z ziemniakami 😉 Kupiłam jeszcze fadolke szparagową bo już ma normalną cenę i kalafiora. Gdzieś mi sue mignal przepis na takie połączenie i jak znajdę to mize cis takiego stworze. Cyfetko lubię ciepło i mnie upał nie przeszkadza. Do pola nie idę siano przewracać, przy asfalcie też nie robię to mogę się cieszyć, że nareszcie lato. Lenifa, u córki chcesz okna myć? A co ona na to? Ja uslyszalam kiedyś od mamy, że ona mi obierze ziemniaki bo nie może patrzeć jak ja grubo obieram. Ani razem nie gotujemy ani nie kupujemy a jednak vzasem.lubi się wtrącić. Byli z ubezpieczenia szkody po gradzie obejrzeć. Zobaczymy na ile wycenią |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tak chcę umyć okna w nowym domu, czyli na budowie. Córa nie może tego zrobić, bo to 9 miesiąc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Lenifo, czekacie na dzidziusia? O jak fajnie 🙂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja tylko na chwilkę. Dajcie trochę tego upału. Mój termometr za oknem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko
![]() Tez lubię ciepło, ale nie tropikalne ![]() Drugi upalny dzień, jeszcze mnie nie zmęczył. Mamy identyczny obiad ![]() Maślanka z kartoflami ![]() ---------------- Lenifko grono wnucząt Ci się powiększa, gratuluję ![]() Jak okna są mocno nagrzane, to mycie ich nie ma sensu, będą pomazane. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Herbatko, dmucham do Ciebie ![]() U mnie 34*C |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Herbatko u mnie 34, trudno uwierzyć, że to jedna Polska .
Cyferko, faktycznie, taki sam obiad mamy. Zimna maślanka czy kefir idealne na upał. W tropikach nigdy nie byłam ma wczasach. Może bardziej od 40 stopni gorąca przy egipskim basenie przeszkadzały mi nuda. Ale mogę się mylić bo skoro nie byłam to nie wiem. Szukałam stroju kąpielowego i teraz mi reklamy wyskakują . I trafiłam z ładnymi i to ma wyprzedaży. Ale sobie sprawdziłam stronę i okazało się, że to lipa. ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cyferko, zobacz, my nawet temperaturę powietrza mamy taką samą 🙂 Robię sobie trzecią kawę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak czekamy. Termin na koniec lipca.
Okropny upał dziś. Własnie wróciłam z zewnątrz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
U mnie 35 stopni. Bardzo upalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Hej, u mnie wieje. Trochę słońca wyszło. Ale zimno, do upałów bardzo daleko.
Trochę wam zazdroszczę, macie przynajmniej lato. Jako dziecko jeździłam na wakacje w okolice Sandomierza,na wieś. Zawsze w sierpniu, pamiętam to rozgrzane powietrze, i słońce. Taki wakacyjny gorąc, mnóstwo owoców, miód z pasieki wuja i mleko . Na Pomorzu nigdy nie było takiej pogody jak tam Morze daje jednak swój klimat. Teraz tak samo. Kupiłam zielone włoskie orzechy i będę robić nalewkę na reumatyzm.podobno jest skuteczna. Więc jutro jadę po wódeczkę. Czereśnie się skończyły na moim drzewie. W tym roku nie było robaków. Zapowiadają u nas deszcz, zresztą dzisiaj pokropiło trochę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Herbatko ![]() W tym roku ze śliwkowymi kiepsko. Przemarzło, a co nie przemarzło to sile wiatry jakie nas nawiedzały pozrywały. Nawet mirabelek nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
No i jaka temp u was? W tv podają że ochłodzenie objęło całą Polskę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, ani mi nawet nie mów o temperaturze, 15 stopni dziś i leje.
Że deszcz to akurat dobrze ale ta temperatura... Co dziś gotujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
![]() Herbatko ![]() Lanolinka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
U mnie sie rozpogodziło.
Cicha, jakie ryby robisz? Kupujesz lokalnie czy z duzego sklepu?Kiedyś kupiłam.okonia nilowego i był ok, a potem kupiłam jeszcze raz i już nie był ok. Zrobię dziś ziemniaki z kalafiorem i sałatą, a dla siebie kasze z kalafiorem i fasolka szparagową |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
W moim ogródeczku króluje dynia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Widziałam się wczoraj z koleżanką, to taka luźna znajomość i nie pasowało mi żeby jej zwrócić uwagę, ale ona klnie aż uszy bolą. Nie, że tak raz za czas ale w każdym zdaniu coś, chyba wszystkie wulgaryzmy wymieniła. Męczące to było. Macie takich znajomych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cicha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja znam taką osobę. W rodzinie co chwila to słowo na k. Ku...a j ku...a. nie chce mi się też tego słuchać, to jest facet.
Znam ludzi co takie wulgaryzmy używają, więcej i mniej, ale jednak.. Lanolinko, ale co ładnie rosną warxywka. Masz chyba duży ogród? U mnie skromniutko. Dzisiaj robię tą nalewkę z orzechów. Już wódkę kupiłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Emmi, czym się różni schab w sosie własnym od tego w sosie pieczeniowym? Robisz inaczej?
W tej dyni okazało się, że są i ogórki, i już jadłam. Herbatko, mam tylko dwie takie skrzynie na uprawy. Pewnie, że mogłabym mieć więcej ale to już by było rolnictwo a nie hobby 🙂 Czemu mi rzodkiewka nue urosła tylko sama nać? Dziwne, miałyście tak? No właśnie irytujące są takie rozmowy gdy ktoś opisuje świat poprzez wulgaryzmy. W domu zwracam uwagę, ale obcemu no to co powiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
4 pory roku i ja piąta
|
Kolejny gorący dzień. Nawet nie patrzyłam ile ma być dzisiaj. Już musieliśmy się schować do domu, tyle co poodlewałam to i owo aby wesprzeć rośliny.
Lanolinka ![]() ![]() Pozdrawiam Was bardzo serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.