Kiedy osoba istnieje, a kiedy nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-08-18, 16:12   #1
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Kiedy osoba istnieje, a kiedy nie?

Oglądam sobie Catfished, czyli program o tym, że złodzieje tworzą sobie fałszywe tożsamości internetowe i używając zdjęć np. młodej kobiety, uwodzą jakiegoś faceta online, rozmawiają z nim całymi dniami, wyznają miłość, obiecują spotkanie itp. a ten facet jest przekonany, że jest w związku. Jeden kilka razy latał z USA na Ukrainę, żeby się spotkać z "ukochaną", ale ona zawsze odwoływała spotkanie. Oczywiście ciągle prosiła o przelewy bo chore dziecko, bo stłuczka itp.

W takich sytuacjach jest jasne, że te osoby w ogóle nie istniały, były to w 100% fałszywe tożsamości. Ale są też sytuacje, kiedy ktoś trochę kłamie, a trochę nie, więc z iloma rzeczami musiałybyście zostać okłamane, żeby uznać, że ta osoba wcale nie istnieje?
Bruma_w_Hogsmeade jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-18, 20:35   #2
havarti
Raczkowanie

Dot.: Kiedy osoba istnieje, a kiedy nie?

Jakby moje dziecko kłamało, że jest na stażu to zaczęłabym wątpić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
havarti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-18, 20:55   #3
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez havarti Pokaż wiadomość

No w sumie trafne - fałszywa praca, fałszywe zajęcia, fałszywe życie…
Camillie32 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-18, 21:09   #4
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bruma_w_Hogsmeade Pokaż wiadomość
Oglądam sobie Catfished, czyli program o tym, że złodzieje tworzą sobie fałszywe tożsamości internetowe i używając zdjęć np. młodej kobiety, uwodzą jakiegoś faceta online, rozmawiają z nim całymi dniami, wyznają miłość, obiecują spotkanie itp. a ten facet jest przekonany, że jest w związku. Jeden kilka razy latał z USA na Ukrainę, żeby się spotkać z "ukochaną", ale ona zawsze odwoływała spotkanie. Oczywiście ciągle prosiła o przelewy bo chore dziecko, bo stłuczka itp.

W takich sytuacjach jest jasne, że te osoby w ogóle nie istniały, były to w 100% fałszywe tożsamości. Ale są też sytuacje, kiedy ktoś trochę kłamie, a trochę nie, więc z iloma rzeczami musiałybyście zostać okłamane, żeby uznać, że ta osoba wcale nie istnieje?

jesli ktos tworzy alternatywna rzeczywistosc zeby podniesc swoja atrakcyjnosc w oczach drugiego czlowieka to nie jest tym za kogo sie podaje
nie znosze klamstwa
po jednym przeze mnie wykrytym osoba przestaje istniec w moim swiecie
Stary 2025-08-19, 08:14   #5
Aelora
Wtajemniczenie

Problemy pierwszego świata. Sorry, ale dla mnie to już forma niedołęstwa umysłowego, aby uwierzyć w miłość na odległość, wymówki dlaczego ciągle nie można się zobaczyć, do tego jeszcze lekkomyślnie wysyłać takiej osobie pieniądze. Takie łatwowierne osoby mają też prawa wyborcze i pośrednio wpływają na rzeczywistość, w jakiej żyjemy.
Myślę, że łatwiej wychwycić całkowicie fałszywą tożsamość. Gorzej, gdy ktoś istnieje, ale mija się z prawdą w różnych szczegółach swojego życia (praca, wykształcenie, związek itd.).
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-19, 12:24   #6
Kalina0
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez havarti Pokaż wiadomość

Mistrz
Kalina0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-19, 12:27   #7
hasta_la_vista
Raczkowanie

Ja w moim prywatnym życiu mam po dziurki w nosie ludzi, którzy próbują wyciągnąć od innych informacje jak być coraz lepszym kłamcą, jak lepiej oszukiwać ludzi. Sorry, ale to pytanie pachnie trochę jakbyś próbowała sobie taki tutorial stworzyć.
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2025-08-19, 12:49   #8
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hasta_la_vista Pokaż wiadomość
Ja w moim prywatnym życiu mam po dziurki w nosie ludzi, którzy próbują wyciągnąć od innych informacje jak być coraz lepszym kłamcą, jak lepiej oszukiwać ludzi. Sorry, ale to pytanie pachnie trochę jakbyś próbowała sobie taki tutorial stworzyć.

Szczególnie w przypadku autorki, która w swoich wątkach opisywała jak kłamie na prawo i lewo, to bardzo trafna uwaga.
Camillie32 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-19, 12:56   #9
hasta_la_vista
Raczkowanie

Może lepiej zostać kasjerką w Biedronce niż brnąć w świetlaną przyszłość w zakładzie karnym za oszustwa. Jak myślisz, że teraz masz problem ze znalezieniem pracy, to pomyśl jak to będzie gdy nie będziesz miała czystego rejestru karnego.
Stary 2025-08-19, 15:00   #10
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
Problemy pierwszego świata. Sorry, ale dla mnie to już forma niedołęstwa umysłowego, aby uwierzyć w miłość na odległość, wymówki dlaczego ciągle nie można się zobaczyć, do tego jeszcze lekkomyślnie wysyłać takiej osobie pieniądze. Takie łatwowierne osoby mają też prawa wyborcze i pośrednio wpływają na rzeczywistość, w jakiej żyjemy.
Myślę, że łatwiej wychwycić całkowicie fałszywą tożsamość. Gorzej, gdy ktoś istnieje, ale mija się z prawdą w różnych szczegółach swojego życia (praca, wykształcenie, związek itd.).
Ci ludzie z programu często się wydają normalni i ogarnięci, nie zgadłoby się, że to tacy idioci. Często są to wykształceni ludzie, np. jeden był informatykiem, a jedna pani architekt przelała milion komuś, kto się podał za Brada Pitta XD
Stary 2025-08-19, 16:21   #11
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Ci ludzie z programu często się wydają normalni i ogarnięci, nie zgadłoby się, że to tacy idioci. Często są to wykształceni ludzie, np. jeden był informatykiem, a jedna pani architekt przelała milion komuś, kto się podał za Brada Pitta XD
Wykształcenie i bogactwo nie są wyznacznikiem ogarnięcia czy zdrowego rozsądku. Też znałam ludzi, którzy byli mózgami w swojej dziedzinie, ale mieli tak ograniczone poglądy lub niskie umiejętności społeczne i potrzebę akceptacji, że wcale nie zdziwiłabym gdyby zostali bohaterami takiego programu.
Stary 2025-08-19, 17:19   #12
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xfrida Pokaż wiadomość
jesli ktos tworzy alternatywna rzeczywistosc zeby podniesc swoja atrakcyjnosc w oczach drugiego czlowieka to nie jest tym za kogo sie podaje
nie znosze klamstwa
po jednym przeze mnie wykrytym osoba przestaje istniec w moim swiecie
Po jednym koniec?
To szybko. Ale może i dobrze. Mój (teraz już były) facet coś ściemniał, że "ma żonę, ale nie ma żony" i zdążyłam się zakochać, nawet nie wiedząc, że dosłownie z nią mieszka i nie ma żadnych szans na to, że się rozstaną. Niby mogłam go zablokować jak już powiedział jak to wygląda, ale wtedy uczucia były już za silne. Idiota.
Stary 2025-08-19, 18:12   #13
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Po jednym koniec?
To szybko. Ale może i dobrze. Mój (teraz już były) facet coś ściemniał, że "ma żonę, ale nie ma żony" i zdążyłam się zakochać, nawet nie wiedząc, że dosłownie z nią mieszka i nie ma żadnych szans na to, że się rozstaną. Niby mogłam go zablokować jak już powiedział jak to wygląda, ale wtedy uczucia były już za silne. Idiota.
Przylapanie kogos na klamstwie budzi u mnie niesmak i spada zaufaniedo tej osoby.
A bez zaufania nie widze szans na udana relacje
Poprostu brzydze sie klamstwem a szczegolnie odrzucaja mnie ludzie ktorzy wymyslaja takie idiotyczne klamstwa ktore nie maja szans pozostac tajemnica
W przypadku tego twojego faceta dla mnie sam fakt ze ma zone bylby juz nie do przejscia nie rozumiem dlaczego ktos sie pakuje w nowa relacje nie uporzadkowujac starej

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2025-08-20 o 15:43
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-19, 18:16   #14
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Po jednym koniec?
No to jest trochę taki klasyczny, ograny tekst, po którym w głowie może zaświecić się czerwona lampka. Tak samo jak bohaterom dokumentu powinna się zaświecić gdy ich miłości po drugiej stronie światłowodu (i globu) wiecznie coś wypada, tak że nie mogą się spotkać, a jednocześnie ciągle potrzebuje pieniędzy
Stary 2025-08-19, 20:19   #15
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
No to jest trochę taki klasyczny, ograny tekst, po którym w głowie może zaświecić się czerwona lampka. Tak samo jak bohaterom dokumentu powinna się zaświecić gdy ich miłości po drugiej stronie światłowodu (i globu) wiecznie coś wypada, tak że nie mogą się spotkać, a jednocześnie ciągle potrzebuje pieniędzy
No ja kiedyś pojechałam do koleżanki z neta, do innego miasta (mam o tym wątek), a laska na miejscu udawała, że nie wie, o co chodzi (mimo że jeszcze w pociągu ze mną rozmawiała i mówiła, że po mnie wyjdzie na dworzec).
Po jednej takiej akcji nie wyobrażam sobie, żeby uwierzyć drugi raz, a gość z programu kilka razy leciał na inny kontynent i spędził miesiąc w hotelu, czekając na nią.
Stary 2025-08-19, 21:04   #16
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
No ja kiedyś pojechałam do koleżanki z neta, do innego miasta (mam o tym wątek), a laska na miejscu udawała, że nie wie, o co chodzi (mimo że jeszcze w pociągu ze mną rozmawiała i mówiła, że po mnie wyjdzie na dworzec).
Po jednej takiej akcji nie wyobrażam sobie, żeby uwierzyć drugi raz, a gość z programu kilka razy leciał na inny kontynent i spędził miesiąc w hotelu, czekając na nią.
No ale wierzylas swojemu internetowemu bezrobotnemu chlopakowi ze z zona nic go nie łaczy wiedzac ze z nia mieszka I zyje na jej koszt.
Dla mnie to taki sam level "naiwnosci" jak u tych facetow jezdzacych po kilka razy z nadzieja na spotkanie

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2025-08-20 o 07:50
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-08-20, 09:49   #17
hasta_la_vista
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xfrida Pokaż wiadomość
No ale wierzylas swojemu internetowemu bezrobotnemu chlopakowi ze z zona nic go nie łaczy wiedzac ze z nia mieszka I zyje na jej koszt.
Dla mnie to taki sam level "naiwnosci" jak u tych facetow jezdzacych po kilka razy z nadzieja na spotkanie
Właśnie, najgorsze w byciu oszukiwanym (gdy już świta świadomość, że coś jest/było nie halo) jest to poczucie, że jest się naiwniakiem, głupcem, który daje się wykorzystywać.

Cytat:
Po jednym koniec?
Pogrubione to może być projekcja, trochę związane z tym co wyżej piszę. Warto się pochylić czasem nad tym co się przypisuje innym ludziom, powody bywają zaskakujące dla samego siebie.
Stary Wczoraj, 11:25   #18
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
a gość z programu kilka razy leciał na inny kontynent i spędził miesiąc w hotelu, czekając na nią.
Brzmi jak ściema.
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 14:31   #19
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rejczeI Pokaż wiadomość
Brzmi jak ściema.
Skoro architektka uwierzyła, że Brad Pitt ją kocha i ma mu przelać milion, to nic mnie nie zdziwi.

Tu masz ustawiony czas XD
https://youtu.be/pMYCxNYiBKQ?list=PL...Y59Kz1Z&t=1112
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości