Wirtualna przyjaźń 5 - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-09-03, 08:25   #4921
Cyferkaa
Zakorzenienie

Dot.: Wirtualna przyjaźń 5

Hej Adi
Tak chmura od Ciebie Dotarła o 1 w nocy
U mnie piękne lato nadal trwa.
Słonecznie i cieplutko.
Adusia te słoikowanie to nie wiem, czy to dobrze robisz?
Może lepiej poświęcić godzinkę dziennie na przygotowanie świeżej zupy, chociaż jedną można jeść ze trzy dni.
Ja wekuję, jak mam nadmiar, ale to co ty robisz?
Po co taka harówka? Zdrowy człowiek byłby padnięty.
Teraz cierpisz biedulku.
--------------
Lenifko ja uwielbiam zapach skoszonej trawy i powietrze po burzy
Ponoć zwierzęciem o najlepszym węchu na świecie jest słoń, szczury, krowy, a świnia ma lepszy węch od psa
Cyferkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 08:27   #4922
lenifa
Zakorzenienie

Można powiedzieć, że też jestem alergikiem tylko u mnie to idzie na brzuch. Specyfika alergii jest to że ta nieszczęsna histamina wali na to na co sobie umyśli. Ma 4 ramiona. Może też uruchomić dwa albo trzy naraz. Ja też czasem muszę uważac na zapach np ruty albo krakowiaków.

Przypomniałam sobie o swoich doświadczeniach z zatrzymywaniem zapachów, przy pomocy porostu. Ten porost jest wykorzystywany w francuskich perfumach, ale zabijcie mnie nie znam szczegółów, tylko natrafiłam na takie ogólne informacje. W każdym razie bawiłam się w to swego czasu. Miałam nadzieję, że mi syn przywiezie teraz te porosty, bo tam gdzie jest to są, ale nie przywiózł. Może nie wiedział gdzie szukać. Tak że jak gdzies tam macie te porosty to bym się uśmiechneła. Ja na nie nie natrafiłam. Porosty sa jakimś tam wskaźnikiem czystości powietrza. Absorbują wszystko z powietrza. Z różnych powodów one zanikają. Np zakaz grabionki ponoć też miał na to wpływ. Tego czego szukam to mąklik otrębiasty. Tak on się nazywa i tak wygląda https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%8...uracea_MS7.jpg

No Cyferko) To my na szarym końcu z naszymi perfumkami... Że świnka to wiedziałam, że słoń to nie. Dzięki za info. Zwierzaczki często mają inne zmysły niż my a te co my mamy mają dużo lepsze, albo nie mają tego co my.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-09-03 o 08:30
lenifa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 08:31   #4923
Cyferkaa
Zakorzenienie

Nie widziałam tej roślinki, nie znam.
Chociaż na pierwszy rzut oka, to mi z mrozami się skojarzyły.
----------
Może i dobrze, że nie mamy tak bardzo rozwiniętego węchu

Edytowane przez Cyferkaa
Czas edycji: 2025-09-03 o 08:34
Stary 2025-09-03, 08:34   #4924
lenifa
Zakorzenienie

Cyferko to taki porost, na gałęziach drzew może być, ja zawsze zbierałam pod takim stareńkim ogromnym dębem. One spadają z tych gałęzi na ziemię np przy silnym wietrze. Porostów jest bardzo dużo różniastych. Sa takie też co są trujące.
Stary 2025-09-03, 08:47   #4925
Cyferkaa
Zakorzenienie

Acha, rozumiem.
Myślę teraz czy w moim mieście są dęby?
Może w lasku przy cmentarzu, ale tam nie chodzę.
Stary 2025-09-03, 10:43   #4926
seahorse1234
Przyczajenie

Post pisałam w nocy bo nie mogłam spać. To znaczy mogłam, ale wolałam nie - lubię sobie wtedy posiedzieć w spokoju, w zupełnej ciszy. Na razie jestem niepracująca, i choć mam nadzieję że niedługo się to zmieni, to ma to też swoje uroki w postaci takich właśnie wieczorów.

Mi najbardziej w zapachach podoba się to, jak mocnym nośnikiem wspomnień potrafią być. Niekoniecznie perfumy same w sobie, tylko różne zapachy które czujemy. Wiecie, idziecie sobie ulicą, poczujecie zapach konkretnych drzew, i w sekundę może się wam bardzo wyraźnie przypomnieć działka z dzieciństwa.

Ale perfumy oczywiście też. Jest kilka zapachów które bezpowrotnie będą mieć dla mnie w sobie zapisane konkretne wspomnienia. Np. Perceive z Avonu to będzie dla mnie zawsze zapach mojej mamy.

A wy macie takie zapachy, które od razu was gdzieś przenoszą?
seahorse1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 12:06   #4927
lenifa
Zakorzenienie

Ja mam, jest to zapach jaśminu.Dokładnie jaśminowca. Przenosi mnie momentalnie do dzieciństwa. Ponieważ w ogródku pod moim oknem rósł też jaśmin. Zdarzyły mi się też dwie historie związane z jaśminowcem i jego zapachem, już dużo później. jedna związana z Krakowem. Jadę sobie tramwajem a w tramwaju niesamowity zapach jaśminu. Rozglądam się wokół nic nie widzę, a zapach oszałamiający. Wysiadam, przede mną jakaś kobieta z reklamówką wysiadła i tak idę za nią a ona wyciąga z tej reklamówki bukiet jaśminu. Pytam dlaczego takie cudo trzyma w reklamówce. A ona że się wstydziła w tramwaju, że może komuś przeszkadzać)
Drugą akcja z jasminami była jak musiałam jechać do męża do szpitala, a droga była daleka i z przesiadkami i jeszcze spory kawałek trzeba bylo iść przez miasto na jego drugi koniec. Na dodatek były niemożliwe upały i to dość była trudna wyprawa. W pewnym momencie wydawało się że już nie dam rady iść dalej, że po prostu usiądę na krawężniku i wtedy poczułam ten zapach i zobaczyłam duży krzak kwitnącego jaśminowca w przydomowym ogródku. Zatrzymałam się jak zaczarowana. Urwałam jeden mały kwiatuszek i wąchając go co chwilę poszłam dalej. Doszłam. A w szpitalu mąż mnie pyta co trzymam w zaciśniętej ręce? A ja otwarłam dłoń i mówię jaśmin. Dzięki niemu tu doszłam)

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-09-03 o 12:07
Stary 2025-09-03, 13:50   #4928
seahorse1234
Przyczajenie

Lenifa, właśnie takich historii lubię słuchać!
Fajnie, że wiesz jaki zapach tak na ciebie działa. Tym bardziej, że to zapach który zawsze mogłabyś mieć przy sobie w postaci perfum - wtedy niezależnie od okoliczności i pory roku jaśmin byłby zawsze przy tobie. Chociaż widzę, że jesteś naprawdę wierną fanką tego zapachu, więc nie wiem czy jakikolwiek perfumowy wytwór byłby w stanie oddać tą nutę prawdziwego, żywego jaśminu, który z tego co widać postawiłby cię na nogi nawet z grobu
Kiedy rósł w ogródku w twoim dzieciństwie nie zdawałaś sobie nawet sprawy, jak dużą rolę ten zapach będzie odgrywał później w twoim życiu. Myślę że to ciekawe, jak czasem takie niepozorne elementy dzieciństwa i młodości pozostają z nami już na zawsze.
Stary 2025-09-03, 14:35   #4929
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witajcie
U mnie też trochę popadało, MM powiedział, że porządnie lało przez 2 godziny? Ale może i dłużej, bo był na wyjeździe. Tam gdzie pracuję, lało przez pół dnia, do tego stopnia, że koleżanki z pracy nie mogły wyjść, bo parasolki zostawiły w samochodach

Czytam o tych zapachach i wspomnieniach. Nic mi nie przychodzi do głowy, bo może nie czuję teraz. Uwielbiam kwiaty, ale też nie mam jakiegoś jednego ulubionego. Na pewnym forum, ktoś poprosił aby określić się jakimś kwiatem i ja nie umiałam. Lubię zapach bzu. Ale muszę na niego uważać, bo któregoś roku, przegięłam z nim i porobiłam bukiety w wielu miejscach w domu i chyba przedobrzyłam, bo dostałam na niego alergię. Mogę go powąchać na dworzu ale w domu już nie mogę robić z niego bukietu. Ale czy mi się z czymś kojarzy jego zapach? Raczej jego wygląd, miałam go zawsze w miejskim ogródeczku. Lubię czerwone pelargonie, bo kojarzą mi się z parapetem u babci na wsi, z dzieciństwa, ale zapach ich jest dla mnie neutralny. Jestem wstanie wyczuć ich zapach jak się pochylę, ale tak poza tym, nie działa na mnie jakoś mocno. Ale to przykłady wizualnych doznać. Zapachowych ciągle nie mogę sobie przypomnieć.
Emmi123 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 14:58   #4930
lenifa
Zakorzenienie

Seahorse - interesowałam się swego czasu zatrzymywaniem zapachu kwiatów. No i i udało mi sie to. Właśnie chciałam kontynuować te eksperymenty, ale nie mam odpowiedniego porostu. Zamykałam w suchym wyparzonym słoiku on porost z pachnącymi kwiatami na dobę. No i porost przejmował zapach kwiatów. Robiłam to na konwalii. Na jaśminie nie, bo nie miałam w zasięgu. I albo nie ma ogródka albo nie ma porostów i klops.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-09-03 o 15:00
Stary 2025-09-03, 15:00   #4931
Cyferkaa
Zakorzenienie

Witaj Emmi
U mnie się chmurzy, może coś kapnie

-------------------

Mój ulubiony zapach? Jeśli chodzi o perfumy to historia była taka: Spotkałam się z dawno niewidzianą koleżanką ze szkoły padłyśmy sobie w ramiona i uścisnęłyśmy się mocno, a koleżanka pachniała niebiańsko! „Przejęłam” od niej perfumy na cały wieczór i jeszcze po powrocie do domu wąchałam swoją sukienkę.
Postanowiłam je mieć natychmiast! Minęło kilkanaście lat, i żaden inny zapach nie może mnie zadowolić. Mam bardzo wrażliwy nos.... Mogę się cieszyć niuansami zapachów jedzenia, kwiatów czy perfum, a z drugiej przekleństwo, bo wszelkie przejawy braku higieny w otoczeniu odczuwam bardzo mocno. Ale chyba najbardziej z wszystkich zapachów uwielbiam jak dom pachnie obiadem, pieczonym ciastem, cynamonem i goździkiem. Czuję się bezpiecznie i rodzinnie
----------------
Lewnifko urocza historia. Jaśmin pięknie pachnie, niestety nie mogę sobie pozwolić na dłuższe spotkanie z nim
-----------
Pa. Lecę wyjść z pracy.
Stary 2025-09-03, 15:03   #4932
lenifa
Zakorzenienie

Emmi u mnie to ruta i pelargonie, tzw krakowiaki. Momentalnie ból głowy. Zmiatają mnie. Inne zapachy nic mi nie robią. Nawet aksamitki nazywane śmierdziuszki to nawet lubię ich zapach. Na wsi mojego dzieciństwa było mnostwo cudnych ogródków i bardzo wiele kwiatów. Takich staromodnych. Bo jednak teraz ogródki to insza inszość. Jak się przeprowadziliśmy do Krakowa to też miałam szczęście bo osiedle powstało na byłych ogrodach Freggiego i było buszowanie po różnych mi nieznanych wtedy roślinach

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-09-03 o 15:09
Stary 2025-09-03, 15:12   #4933
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Ooo? Jesteście

Cyferko Miłego ,,po pracy" .

Lenifo Mnie zmiata po jaśminie.
Stary 2025-09-03, 15:35   #4934
lenifa
Zakorzenienie

Emmi na tym polegają te nasze współczesne problemy. Mnie zmiata po większości jedzenia... Do dziś dzień się męczę, (od niedzieli) bo zjadłam przypadkowego cukierka.
Stary 2025-09-03, 15:45   #4935
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Adi Jak się czujesz?

Lenifo Niestety... tak bywa...

Może by tak...
Stary 2025-09-03, 16:32   #4936
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cyferko, powietrze po burzy pachnie ozonem, czuć moc.

Lenifo, widuje w lesie te porosty i nawet sobie myślałam, żeby zrobić je z tym zapachem tak jak mówiłaś ale mi się jednak nie chciało.

Witam nową koleżankę.

Doszły mi te perfumy. Takie sobie. Zużyję ale to raczej nic cudownego.
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 16:38   #4937
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lało u mnie rano a potem wypogodziło się.

Deszcz kojarzy mi się z Poświatowską ,,ilekroć chodziliśmy razem padał deszcz..." znacie? Ach ci artyści...

Zatem wprawdzie to nie zapach deszczu przenosi mnie do Opowieści dla przyjaciela lecz sam deszcz, bo czy deszcz pachnie, czy go po prostu niefajnie czuć, to juz zależy na co spadnie 🙃
Stary 2025-09-03, 17:12   #4938
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko ja też lubię Poświatowską, ale dawno nie czytałam
Stary 2025-09-03, 17:16   #4939
seahorse1234
Przyczajenie

Cyferko, o jakich konkretnie perfumach mówisz? Jestem bardzo ciekawa.
Mogę tylko pozazdrościć że znalazłaś swoje jedyne ukochane, które zostały z tobą na lata. Wśród takiej ilości dostępnych kompozycji na rynku aż nie wiadomo co wybrać... Ja swoje perfumy zmieniam często, głównie ze względu na porę roku. Albo taki sobie tylko robię pretekst, żeby mieć dużo flakoników.

Lanolinko, a do ciebie jaki zapach przyjechał?
Stary 2025-09-03, 18:14   #4940
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Sea, to tanie odpowiedniki jakiś tam perfum. Bardziej patrzyłam ma skład niż nazwę, zatem musiałabym sprawdzić. Ale mój ulubiony zapach to today z Avonu. Używam od czasu gdy wszedł na rynek. Kiedyś wywachalam na koleżance coś właśnie podobnego zapachem takie kwiatowe, świeże ale mi nie zdradziła co to.
Stary 2025-09-03, 18:25   #4941
seahorse1234
Przyczajenie

Rozumiem, odpowiedniki to fajna sprawa. Wiele marek z niższej półki robi naprawdę dobre inspiracje droższymi, znanymi zapachami. Sama się czasem wybieram na niuchanie np. do Zary i stwierdzam, że czasem można znaleźć naprawdę coś co w ogóle nie pachnie "sieciówkowo".
Today to katologowy klasyk Mówię to oczywiście jako komplement dla tego zapachu.
Sama wróciłam niedawno do innego avonowego klasyka - Far Away.

Edytowane przez seahorse1234
Czas edycji: 2025-09-03 o 18:27
Stary 2025-09-03, 18:29   #4942
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Zapachy. Potrafią być mocno męczące. Wiele aromatów bardzo mi szkodzi.
W domu nie mogę mieć żadnych kwitnących kwiatów.
W sklepach unikam półek ze świecami, bo te pachnące wywołują u mnie duszności.
Tak się zastanawiam jakie mam najpiękniejsze zapachowe wspomnienia z dzieciństwa. No i jest to na 100% zapach łódzkich kawiarni. Babcia często mnie do nich zabierała. Na kontuarze stał wielki ekspres do kawy. Pani barmanka pociągała grubą wajchę, obłoki pary syczały, a całą salę wypełniał luksusowy zapach kawy, często wymieszany z aromatem lodów lub kremu sułtańskiego.
Cudowne wspomnienie...
Adazina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 18:46   #4943
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, a co czytasz?

Sea no taki klasyk właśnie i tak ho lubię, ale czasem trzeba coś zmienić. Z rosmana mam Tom Taylor i również mi się podoba. To byłby drugi najczesciej przeze mnie używany jCOLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

[/COLOR]Ada, luksusowy zapach kawy.. lubię zapach kawy

Edytowane przez Lanolinkaaa
Czas edycji: 2025-09-03 o 18:48
Stary 2025-09-03, 18:53   #4944
seahorse1234
Przyczajenie

Adazina, podzielam twoje odczucia co do świec. Szczególnie te o zapachach typowo jesiennych są dla mnie najbardziej męczące, czyli ciastkowo-dyniowe. No nie dam rady.
Fajne masz te wspomnienia z kawiarni. Widać po opisie, że mimo upływu lat są dla ciebie wciąż bardzo wyraźne. To piękny zestaw wspomnieniowo-zapachowy: kawa, lody, krem... To ja może tematycznie dodam, że planuję się właśnie niedługo do Łodzi przeprowadzić, czyli w twoje kawowe rejony
Stary 2025-09-03, 18:59   #4945
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Sea,
będziesz w Łodzi mieszkała, czyli zupełnie po sąsiedzku, jak miło.
Adazina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-09-03, 19:17   #4946
seahorse1234
Przyczajenie

Tak, mam nadzieję że odnajdę w twoim (a wkrótce naszym) mieście. Już byłam tam kilka razy odwiedzinach u koleżanki, podobało mi się. Szczególnie pomnik Misia Colargola skradł mi serce
Stary 2025-09-03, 20:34   #4947
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Coś ze świecami jest rzeczywiście, że te zapachy nie zawsze są trafione. Nie pamiętam czy wspominałam, jak nie, to Was zaskoczę, ale mimo mej dużej alergii zapachowej to lepiej od świec wypadają kadzidełka palone. Długo wybieram zapach, ale jak już wybiorę to udaje nam się przy nim pobyć. Chociaż bardzo muszę uważać na MM.
Stary 2025-09-03, 20:35   #4948
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cytat:
Napisane przez seahorse1234 Pokaż wiadomość
Szczególnie pomnik Misia Colargola skradł mi serce
O jej! Nie wiedziałam, że mamy taki pomnik. Bardzo go lubię.

Już go sobie odnalazłam w sieci. Fajny

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-09-03 o 20:36
Stary 2025-09-03, 20:37   #4949
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Adi Wnusia wyjechała a gdzie menu zupowe? Kurcze, brakuje mi twoich propozycji. Kiedy Ty wprowadzasz zupy to i ja więcej jem z MM

Chodzi za mną i TS kapuśniak z kiszonej, ale ostatnio uczyłam ją robić kapustę z grochem to już tej kapusty trochę za dużo. Ale mamy już odstęp kilku dni, to może na dniach zrobię?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-09-03 o 20:39
Stary 2025-09-03, 21:14   #4950
seahorse1234
Przyczajenie

Emmi, też lubię kadzidełka. Mogłabym je palić choćby dla samego widoku tego unoszącego się z nich dymku. Jakie zapachy kadzidełek lubisz? Ja lubię też olejki zapachowe. Najbardziej pomarańczowy.

Cieszę się, że i tobie spodobał się Colargol Na żywo jest jeszcze bardziej uroczy niż na zdjęciach.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości