![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Adusia a ja wpadłam niedawno na przygodowy, kostiumowy
![]() te najbardziej lubię. "Nero" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereńko,
dziękuję... już sobie notuję... ![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Tak sobie myślę, że moje kłopoty ze spaniem to właśnie przez zbyt intensywne myślenie. Jutro mam wizytę u mojej reumatolog. Omówienie wyników badań krwi. Naprawdę, ciekawa jestem jak one wyszły. Dr też ostatnio wspominała, że zastanawia się nad zmianą leków. No i namawia mnie na kolejną serię zastrzyków dostawowych. Ech... byłyby wykonywane co tydzień... nie bardzo bym chciała... bo pogoda paskudna, a tu trzeba byłoby co tydzień do WM jechać... zdecydowanie wolałabym wiosną... ===== Zbieram się do wyjścia z domu. Rosołu pragnę. Pojadę do miasta po elementy z kaczki i kurczaka zagrodowego. Wracając wstąpię do pani Oleńki. Kupię u niej włoszczyznę oraz dobry makaron. Pa...!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
U mnie już od godziny pyrkocze rosołek na porcjach z kaczki
![]() Pa Adusia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Ahoj.
Fajnie, że podobają się Wam buty. Szkoda, że model u nas niedostępny. Lenifo, dalej nie mam wersji na telefon i muszę powiększać te na komputer, zatem z pewnością coś niedopatrzeę niedoczytam, bo przyznaje że długich wpisy nie czytam bo mi mega niewygodnie to się robi, i wyciągnę wnioski które bywają niekoniecznie prawidłowe. Dziś na obiad będą zapiekanki z pieczarkami. Spróbuję zrobić dla siebie na żytni chlebie, ciekawe jakie wyjdzie. Rosołu w tym roku chyba jeszcze nie jadłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Spoko Lanolinko
![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-15 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Trafiłam ostatnio, że w Polsce pojawiają się miasta, które wprowadzają prohibicję nocną na kupno alkoholu w sklepach. W restauracji jak najbardziej można się napić. Podobno tak gdzie to wprowadzono zrobiło się spokojniej i bezpieczniej. Podobno najczęściej znudzona młodzieżówka szaleje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() ![]() Adi ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-15 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Mój dom pachnie teraz rosołem i herbatką jesienno/zimową.
Cudnie jest. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak Emmi. Dobrze odczytałam i bardzo mi się to podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
4 pory roku i ja piąta
|
A dlaczego miałaby się nie trafić?
Adi ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-16 o 06:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Tak Adusia, ja się znajdę ![]() i chętnie się dosiądę i napiję się kawy, noc miałam ciężką. Rozmyślania i wspomnienia. Wczoraj zmarła bliska mi koleżanka. ---------------------- Dzień pochmurny, dżdżysty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
buźka. ![]() Tak, oczywiście porozmawiam. Teraz nie chcę tych cotygodniowych wypraw do WM. Od kilku miesięcy biorę kolagen. Mam więc nadzieję, że on choć trochę poprawia stan moich stawów. Ale do końca nie wiem, bo bóle są ciągle. Wszystko okaże się dzisiaj. ---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Cyferuś, bardzo mi przykro. Współczuję. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-10-16 o 06:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję kochane
![]() Życie toczy się dalej, zostaną piękne wspomnienia po mojej koleżance. Byłyśmy na tyle zżyte, że powierzała mi swoje dziecko pod opiekę, jak wyjeżdżała do pracy na zachód. ----------------- Adusia trzymam kciuki za pomyślną wizytę. Dawaj znać. Emmi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferko,
dziękuję. Tak... dam znać co od dr usłyszałam... ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Moja jesienno/zimowa herbatka tak wygląda. Naprawdę, smaczna jest Zdjęcie zrobiłam wczoraj, ale był jakiś problem z netem i nie mogłam tu do nas wstawić. Dzisiaj wysztko jest już OK. ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Och, zbyt wcześnie pochwaliłam, bo fotka nie wskoczyła. Może teraz...?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Kurczę... co jest... no, co...??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Udało się, zdjęcie weszło. Jednak okazuje się, że ekran tabletu odbił się w filiżance i mojej pięknej herbatki w zasadzie nie widać.
Szkoda. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-10-16 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, współczuję straty koleżanki. Smutno, gdy bliska osoba umiera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
Cyferko - Trudne takie chwile. https://www.youtube.com/watch?v=i73-t759-ms Dla ciebie ta piosenka.
Ada. Takie mi się skojarzenie nasuneło, może na nic. Ale można by się zastanowić. Ja o tym kolagenie. Jak lejesz wodę do wiadra a wody nie przbywa a ubywa za moment, to może we wiaderku jest dziura. To jest takie ogólne skojarzenie, a chodzi mi o to, że często w organizmie jak się robi zamieszanie koło jednej rzeczy, to za ten fakt odpowiedzialny jest zestaw innych, czasem niedoborów albo nadmiarów, albo innych problemów. Bywa że 4 różne minerały funkcjonuja zasadniczo wokół 1 problemu. Trzeba więc zalepić to wiaderko. Interesowałam się luźno kolagenem. Doszłam do wniosku, że nie jest z nim to takie proste. Ale ja nie jestem żaden naukowiec. I nie prześledziłam jeszcze całej jego drogi w organizmie. Wydaje mi się, z podkreśleniem na słowo "wydaje", że czasem włazi nie tam gdzie powinien. Wiec dlaczegoś tak się dzieje. Jak najdę na jakieś informacje więcej, to ci dam znać. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-16 o 08:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
jak świetnie, że o tym mówisz. Widocznie ja tych dziur mam dużo, bo mi kolagen od lat ucieka. No i nie tylko kolagen. Magnez, potas, wapń, witamina D3 też w deficycie dużym. Uzupełniam jak mogę. No właśnie, witamina D3. Tydzień temu pobrali mi klinice krew na różne badania. Między innymi na oznaczenie poziomu tej D3. Przez cały rok brałam uderzeniowe jej dawki. Bo jak mówiła moja reumatolog poziom D3 miałam dramatycznie niski. Od początku sierpnia dr poleciła przejść już na taką normalną 2000 jednostek, wydawaną bez recepty. No i dzisiaj okaże się jak mój organizm działa, tzn czy te dawki uderzeniowe zdołały mu pomoc. ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Lenifko, będę czekała na Twoje informacje w sprawie kolagenu. ![]() ===== A ja idę szykować się. Delikatny meikap trzeba wykonać, żeby swoją bladą twarzą ludzi w WM nie straszyć. ![]() ![]() Pa...!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Dlatego Aduś ja ciągle gdzieś tam piszę o tych rzeczach jak nawiedzona jakaś. Ale mnie się to wydaje dość istotne jak patrzę na biochemie organizmu ludzkiego. Jednocześnie ciężko jest zrobić jakieś badania co i ile mamy, aby przyjąc jakiś sensowny kierunek. Pomijając to że badania są w sumie częściowe, to istnieją sytuacje, że nie da się wszystko określić po składzie we krwi. A to nie wszystko, bo istnieje jeszcze cały świat mikroorgaizmów i świat zewnetrznej chemii i bądź co. W dzisiejszych czasach jest jak jest. Ale dużo można zrobić. Tylko żeby zrobić trzeba namierzyć gdzie się problem zaczął. Już nie nudzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko dziękuję
![]() Lenifko, pięknie mi zagrałaś ![]() Bezdroża lub ścieżki prowadzące donikąd, błogi spokój bez cierpienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Lenifko nigdy nie nudzisz
![]() Podziwiam, że rozumiesz biochemię, dla mnie to ciemna magia. Także nie mogę być Ci kompanem w dyskusjach na owe tematy ![]() Filozoficznego postrzegania też nie mam ![]() ----------------------- Emmi termosik dla Ciebie i Adusi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
Cyferko dla mnie też to wcale nie tak dawno była czarna magia. Na pewno jest trudna, bo w sumie te określnia biochemiczne to jak nauka nowego języka. I kiedyś opisywałam jak mi to ciężko przychodziło. Po prostu w pewnym momencie zrozumiałam że to bardzo ważne i wskoczyłam w temat. Na pewno bardzo pomogło mi to że miałam genialnego nauczyciela chemii w szkole. Więc jakieś takie podstawy o charakterze traktowania chemii jako nauki otwartej to miałam. Na pewno minęło sporo czasu od szkoły, więc zaczełam od nowa, od podstaw. I siedziałam kilka miesięcy nad tablicą Mendelejewa. Często traciłam kilka dni na przyswojenie sobie jakiegoś określenia aby go rozumieć. I na pewno na dzień dzisiejszy nie jestem jakimś wielkim znawcą. No ale jakąś tam orientację mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Wróciłam.
Nawet już zdążyłam gorący rosół zjeść, a teraz popijam kawusię. ===== Cyferuś, dzięki za termosik. Przydał się bardzo. Gdy byłam w drodze powrotnej, to w WM padało i strasznie wiało. No, a jak u siebie wysiadłam z pociągu, to po prostu lało. Do domu doszłam całkowicie przemoczona. Wszystkie ubrania dałam do prania, bo kapało z nich. Wszystko, nawet bielizna...!! ![]() U reumatologa wieści mieszane. No bo stałe przyjmowanie leku p/zapalnego p/bólowego sprawiło, że wyniki reumatoidalne i zapalne zdecydowanie lepsze niż w sierpniu 2024r. Ale znowu muszę przejść na uderzeniowe dawki vit D3. Tak jak wspominałam, od sierpnia biorę zwykłą D3 2000 jednostek i to jest dla mojego organizmu zbyt mało. Trudno, jutro (oczywiście, jeśli nie biędzie deszczu) pojadę do apteki i wykupię nowy zapas leków. ![]() Dr przystała na moją prośbę i sprawa zastrzyków dostawowych przeniesiona na wiosnę przyszłego roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam w Rossmannie kostki rosolowe, zdziwialam się, że mają takie rzeczy. Podobno eko, ale kto to może wiedzieć.
Na obiad mamznowu zapiekanki z gorgonzolą, może nie zapleśnieję od środka od jej namiaru 😁 Rano było ładnie ale teraz już się zachmuralo, a miałam.pojsc gruby umyć. Macie już posprzątane na cmentarzu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie jeszcze za dnia
![]() U mnie pada... Cyferko ![]() ![]() Lanolinka ![]() U mnie gotuje się kapuśniak, na razie wywar mięsno-warzywny. Może do nocy się zrobi ![]() Jestem zmęczona mogę być marudna. Kupiłam kalendarz do kuchni, taką serię w misie. Kupuję od lat i stosuję jego kartki w terapii. Adi ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-16 o 15:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.