|
|
#1201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co upiekłyście na niedzielę? Część 3.
Jeszcze nie upiekłam, ale w najbliższy weekend planuje juz zrobienie pumpkin pie.
|
|
|
|
|
#1202 | ||
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() A jak Ty sie czujesz Krysiu? Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1203 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A powiem Ci, że może źle nie jest ale i rewelacji nie ma. 14.10 mam kolejny zabieg i mam nadzieję, że wtedy już będzie dużo lepiej . Dziękuję
|
|
|
#1204 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj pieczenie było z przygodami. Najpierw zrobiłam ciasto czekoladowe z gruszkami. Niestety wyszło "brownie". Czasu już miałam mało, w domu 4 jabłka więc coś szybkiego z jabłkami musiało powstać. I zrobiłam roladę
![]() a "brownie" było nawet bardzo smaczne ![]()
|
|
#1205 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
Ja będę dziś też coś robić z jabłkami, mam antonówki od mojej babci Krysi ![]() A jutro do niej jadę i na pewno bedzie szarlotka, zwana przez mojego dziadka "jabłkowcem". Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1206 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A powiem Ci, że te szarlotki babcine czy mamine to takie trochę inne jednak są. Uwielbiałam mamy szarlotkę. Niby robię ciasto wg wskazówek jakie kiedyś dawała (no, to były głównie wskazówki a nie jakieś przepisy. Przepis to brzmiał "tyle ile zabierze ............... ) i niby wychodzi, ale chyba daję sporo więcej jabłek (to na pewno) więc wychodzi inna. Ale i jabłka kiedyś też były jednak inne. Obecne renety mało przypominają tamte renety.Pamiętam jak dostałam paraliżu i nie wyczuwałam żadnych smaków, nic. Okropność po prostu. I kiedyś zażyczyłam sobie właśnie szarlotkę, żeby mama upiekła. Zgodnie z zyczeniem pojawiła się szarlotka. Spróbowałam. Nic, żadnego smaku a pewna byłam że ta szarlotka mi pomoże. Wpadła mi wtedy w oko musztarda, której nie używałam do niczego bo serdecznie nie znosiłam już jej zapachu. Połozyłam sobie trochę musztardy na talerzyk obok tej szarlotki i jadłam jednocześnie ciasto i musztardę. I o dziwo, wreszcie zaczęłam czuć smak. Wszyscy patrzyli na mnie jak na jakieś dziwo, bo codziennie jadłam szarlotke z musztardą Ale powoli i pozostałe smaki zaczęłam wyczuwać. Do dzisiaj w rodzinie opowiadają sobie jak to jadałam ciasto z musztardą.
|
|
|
#1207 |
|
Rozeznanie
|
a u mnie zaś jabłka rządzą
Kruche blaty przełożone jabłkami i kremem śmietankowo-serowym (bez wszechobecnego mascarpone )
|
|
#1208 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1209 |
|
Rozeznanie
|
Przestawiłam się z jabłek na gruszki
![]() ![]()
|
|
#1210 |
|
Asystent Administratora
|
Krysiu wspaniałe ciasto
z gruszkami chyba nigdy nie jadłam..Ja ostatnio robiłam marchewkowe bez cukru na bananie i z odrobiną miodu. Wyszło przepyszne IMG_20251015_205002.jpgWysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1211 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A to gruszkowe to chyba szybciej zjedli niż ja robiłam go
|
|
|
#1212 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1213 |
|
Asystent Administratora
|
Chciałam jeszcze dodać że dziś przyszły moje gruszki, wczoraj kupiłam śliwki i będę jakieś słodkości z obydwu robić.
Krysiu a co Ty sądzisz o tym pierniku staropolskim ? Zaraz listopad i każdy będzie mówił że trzeba nastawić ciasto. Ja robiłam raz i mi nie posmakował. Taki twardawy jak te pierniki ze sklepu zdecydowanie jestem fanką miękkich pierników. Chyba że chodzi o małe pierniczki - to muszą być kruche. Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1214 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie znoszę cynamonu i nie używam do niczego. Chyba, że samą korę jako ozdobnik ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
Staropolski absolutnie nie w moim guście, więc mam z głowy jego pieczenie. Od czasu do czasu upiekę jakiś ala piernik który jest miękki . Chyba mnie wyczułaś, bo dzisiaj pół dnia zastanawiałam się jaki miękki piernik zrobić na weekend
|
|
|
#1215 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
ja sobie chętnie skorzystam z jednego z Twoich przepisów na blogu. Na święta upiekę miodownik. Staram się piec jedno ciasto - jest nas kilka, a jak duża blacha to na te 3 dni starczy. Plus może jakieś z makiem, uwielbiam makowca. I szczerze mówiąc moja mama w zeszłym roku kupiła z Sowy i był bardzo smaczny.Rok temu robiłam sernik na cieście marchewkowym - mój dziadek uwielbia obydwa ciasta a to takie dwa w jednym. Ale cos nie tam nie do końca pasowało, ten spod wyszedł taki twardawy a sernik taki zwyklak bez szału. Wszyscy mówili że dobry ale dla mnie słaby - na święta zawsze chce żeby jedzenie było pyszne, najlepsze. Cieszę się że się zgadzamy co do staropolskiego piernika - każdy pieje z zachwytu a dla mnie to jak takie stare ciasto co jest już czerstwe ![]() Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1216 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1217 |
|
Rozeznanie
|
Chodził, chodził i wychodził
Wieczorkiem machnęłam piernik. Ciasto, takie z dodatkiem powideł i przełożyłam je również powidłami
|
|
#1218 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
Oj kusisz Krysiu chyba też przy najbliższej okazji zrobię piernika, a tak się składa że mam swoje własne powidła śliwkowe ! Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1219 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1220 |
|
Asystent Administratora
|
Zobacz Krysiu co ja dzisiaj jadłam- piernik dubajski.
Ogólnie to połączenie wg mnie nieudane, ale chciałam spróbować. Masa z tym ciastem katafi (jakos tak) plus na górze był krem czekoladowy. Sam piernik dosyć oleisty, widać że tu prym miała wieść pistacja. Była jeszcze taka kostka piernikowa z marcepanem i trzeba było ją brać ! Piernik i marcepan to już lepsze połączenie IMG_20251025_115239.jpgWysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja krajanka trochę mało udana ale tak wygladała
|
|
|
#1222 |
|
Rozeznanie
|
a na weekend upiekłam sernik mocca (ciasto jest z kawą) z gruszkami. Masa serowa mocno waniliowa bo sporo pasty dodałam. Sam sernik niezwykle kremowy. Ja się nim zachwycam
|
|
#1223 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
Ja ostatnio zakupiłam pastę waniliowa z Lidla, miała lepszy skład niż ten ekstrakt z dr oetkera. Mój mąż zażyczył sobie na święta makowiec bez rodzynek. Takiego zawijańca nie robiłam jeszcze. Ale piernika też zrobię, to na pewno. Mialam chęć na sernik nowojorski, ostatnio taki jadłam, przypomniałam sobie jaki to wspaniały smak.. Krysiu a czy Ty lubisz rogale z białym makiem ? Wiem że w naszym kraju zyskały duża popularność w okolicy 11 listopada kilka lat temu. Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Do masy makowej na struclę, zamiast rodzynek dodaj utarte jabłko. Wtedy masa makowa jest super wilgotna, pyszna. Często ten myk z jabłkiem robię. W tej strucli tak własnie zrobiłam masę makową (no ale rodzynki tez są ) . Jako dodatek do maku, kocham skórke pomarańczową
|
|
|
#1225 |
|
Asystent Administratora
|
Wspaniały pomysł! Tak właśnie zrobię
doda słodyczy ale i sprawi że masa będzie wilgotna (a o taką małżonkowi chodzi).Muszę przyznać że nawet te rogale z lidla są bardzo dobre. Są słodkie to fakt, ale te są dla mnie akurat. Każda cukiernia robi inaczej, część robi na maśle (oryginał na margarynie), dodają autorską kompozycję bakalii, miód etc. Jadłam jedne takie mini pyszne, według mnie najlepsze niestety nie wiem gdzie kupione. Ja sama mam doświadczenie z lidlem jedynie, bo wszędzie raczej były wykupione. Może uda mi się upolować gdzieś w tym roku ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Wspaniały pomysł! Tak właśnie zrobię doda słodyczy ale i sprawi że masa będzie wilgotna (a o taką małżonkowi chodzi).Muszę przyznać że nawet te rogale z lidla są bardzo dobre. Są słodkie to fakt, ale te są dla mnie akurat. Każda cukiernia robi inaczej, część robi na maśle (oryginał na margarynie), dodają autorską kompozycję bakalii, miód etc. Jadłam jedne takie mini pyszne, według mnie najlepsze niestety nie wiem gdzie kupione. Ja sama mam doświadczenie z lidlem jedynie, bo wszędzie raczej były wykupione. Może uda mi się upolować gdzieś w tym roku
|
|
|
|
|
#1226 |
|
Rozeznanie
|
ja tutaj ścierałam jabłko na takie drobniutkiej tarce, na taka papkę jak na placki ziemniaczane. Ale czasami ciut grubiej je zetrę i też dobra masa makowa wychodzi.
|
|
#1227 |
|
Przyczajenie
|
Mieliśmy teraz drożdżówkę. A z serników to najbardziej lubię rosę. Palce lizać ;-)
|
|
|
|
|
#1228 | |
|
Asystent Administratora
|
Cytat:
![]() Sernik rosa robiłam raz, wyszedł dobry ale znam lepsze przepisy na takie kremowe serniki. Żałuję że kiedyś nie próbowałam robić więcej serników, królowały u nas ciasta z kremem ![]() Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1229 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio robiłam sernik baskijski i się zakochałam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.