Różnica wieku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-10-22, 22:20   #1
jomali6
Przyczajenie

Różnica wieku

Hejka, mam takie pytanie co myślicie o różnicy wiekowiej prawie 10 lat? Ja 20 on 30? Spokojny, ułożony, taki flegmatyczny facet, ja bardziej imprezowa ale świetnie się z nim dogaduje, czuję taki spokój przy nim. Jak myślicie, ktoś był w takiej relacji coś powie?
jomali6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-10-23, 12:59   #2
Paninka97
Przyczajenie

Dot.: Różnica wieku

Nie podobają mi się takie relacje, 20 lat to jeszcze mentalnie bycie dzieckiem (i nie ma sie co oburzac, ledwie mature napisałaś), jeżeli jakis 30-latek jest zainteresowany takim układem to brzmi dla mnie jak ogromny red flag.
Paninka97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-10-23, 16:33   #3
skara
Zakorzenienie

Myślę że w tym wieku to sporo, z czasem się zaciera. Ale też nie ma co demonizować tych 10 lat, myślę że dobry związek jest możliwy, choć uważałabym na niepokojące sygnały.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-10-24, 09:19   #4
Nylonlover
Raczkowanie

Byłem w takim związku. Ona zaczynała studia, ja już pracowałem. Fajnie nam się rozmawiało, grało w sypialni, ale na dłuższą metę ją interesowało jeszcze imprezowanie, życie studenckie, a ja już miałem to za sobą. Rozstaliśmy się, a właściwie to ja zerwałem tę relację.
Nylonlover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-10-27, 12:08   #5
Ruczajka
Raczkowanie

10 lat działa w przypadku związku typu 40-30 lat i więcej, jeżeli mówimy o osobach typu 20 lat i młodszych to jest to co najmniej podejrzane.
Ruczajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-11-04, 13:09   #6
Arisu_H
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ruczajka Pokaż wiadomość
10 lat działa w przypadku związku typu 40-30 lat i więcej, jeżeli mówimy o osobach typu 20 lat i młodszych to jest to co najmniej podejrzane.
+1

Czym innym jest 10 lat różnicy między dojrzałymi ludźmi z ustabilizowanym życiem, a czym innym związek starego chłopa z osobą która ledwie przestała być nastolatką.
Arisu_H jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-11-05, 12:40   #7
buleczka29
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jomali6 Pokaż wiadomość
Hejka, mam takie pytanie co myślicie o różnicy wiekowiej prawie 10 lat? Ja 20 on 30? Spokojny, ułożony, taki flegmatyczny facet, ja bardziej imprezowa ale świetnie się z nim dogaduje, czuję taki spokój przy nim. Jak myślicie, ktoś był w takiej relacji coś powie?
Świetnie sie z nim dogadujesz bo znacie się tyle o ile się znacie i nie mieliście etapu wspólnego życia, pomijajac różnicę wieku to już widze dogadywanie się imprezowiczki z flegmatykiem domatorem.
buleczka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-11-06, 10:05   #8
Nylonlover
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez buleczka29 Pokaż wiadomość
Świetnie sie z nim dogadujesz bo znacie się tyle o ile się znacie i nie mieliście etapu wspólnego życia, pomijajac różnicę wieku to już widze dogadywanie się imprezowiczki z flegmatykiem domatorem.
Dokładnie, on zaraz będzie myślał o dzieciach a Ty dalej o imprezowaniu.
Nylonlover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-11-13, 11:36   #9
Myshqa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nylonlover Pokaż wiadomość
Dokładnie, on zaraz będzie myślał o dzieciach a Ty dalej o imprezowaniu.
Albo nagle zacznie mu przeszkadzać że np. autorka spędza więcej czasu wolnego ze znajomymi niż z nim. Dla mnie związek 30-latka z 20-latką to czerwona flaga bo fakt niemożliwości znalezienie sobie kogoś w takim wieku przez faceta i ratowanie się o wiele młodszą dziewczyną mówi wiele. Dla mnie to żadna różnica od przypadku np. 27-latka podbijającego do 16-latki.
Myshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-11-17, 11:25   #10
Jagudka92
Raczkowanie

Wydaje mi się, że różnica wieku nie ma uniwersalnego równania matematycznego, ale jest zależna o jakim wieku obu stron mówimy. Osoby po 23. roku życia wiążące się z nastolatkami, osoby w okolicach trzydziestki wiążące sie z wczesnymi 20-latkami czy np. osoby przed 40. rokiem życia wiążące się z ludżmi po 65. roku życia - wszystko to wygląda dla mnie bardzo podejrzanie. 30-latka wiążąca sie z np. 45-latkiem? Dla mnie ok, bo raczej obydwoje są na podobnym poziomie dojrzałości.
Jagudka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-04, 11:35   #11
Adorenka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jagudka92 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że różnica wieku nie ma uniwersalnego równania matematycznego, ale jest zależna o jakim wieku obu stron mówimy. Osoby po 23. roku życia wiążące się z nastolatkami, osoby w okolicach trzydziestki wiążące sie z wczesnymi 20-latkami czy np. osoby przed 40. rokiem życia wiążące się z ludżmi po 65. roku życia - wszystko to wygląda dla mnie bardzo podejrzanie. 30-latka wiążąca sie z np. 45-latkiem? Dla mnie ok, bo raczej obydwoje są na podobnym poziomie dojrzałości.
Mam podobne podejście. Co innego jak 10 lat dzieli dojrzałych i ustatkowanych ludzi, a co innego jak np. dorosłego chłopa i praktyczne dziecko.
Adorenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-07, 10:59   #12
Myshqa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jomali6 Pokaż wiadomość
Dla mnie szukanie dwudziestolatki w takim wieku jest co najmniej mocno podejrzane. Jak sie poznaliście, ile się znacie, czy w ogóle często spędzacie czas razem?
Myshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-12, 15:15   #13
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Nie różnica wieku, a różnica w podejściu do spędzania czasu i poziomie życiowe i towarzyskiej energii jest tu problematyczna. W sensie bardziej problematyczna. Spokój możesz odnajdywać w wielu rzeczach i ludziach. To trochę słaba motywacja do bycia z kimś w związku.
Stary 2026-01-14, 23:54   #14
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

+/- 20 lat to szczyt fizycznej atrakcyjności kobiety. Dwudziestolatki podobają się mężczyznom w każdym wieku. Tak ich stworzyła natura i można podejść ze zrozumieniem do tego, że czasem zapominają o zgraniu osobowości, charakterów, etapów życiowych itp. na widok młodej dziewczyny.
Rogatka_Ozdobna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-19, 11:50   #15
Lillie95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rogatka_Ozdobna Pokaż wiadomość
+/- 20 lat to szczyt fizycznej atrakcyjności kobiety. Dwudziestolatki podobają się mężczyznom w każdym wieku. Tak ich stworzyła natura i można podejść ze zrozumieniem do tego, że czasem zapominają o zgraniu osobowości, charakterów, etapów życiowych itp. na widok młodej dziewczyny.
Wydaje mi się, że to jednak robienie z facetów jakichś osób, które posiadają własnego rozumu. To, że ktoś wydaje się komuś atrakcyjny to tylko wstęp do dalszych przemyśleń i są one wyznacznikiem jakiejś dojrzałości emocjonalnej i społecznej. Na takiej zasadzie możemy napisać, że 17-latki pewnie też się podobają dojrzałym facetom z powodu ich fizyczności, ale wtedy dziwnym trafem aktywne zainteresowanie nimi robi się już co najmniej słusznie kontrowersyjne i podejrzanie wyglądające.

Edytowane przez Lillie95
Czas edycji: 2026-01-19 o 11:54
Lillie95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-22, 09:55   #16
Basiulex94
Raczkowanie

Obecnie coraz częściej się mówi o tym, że granica dzieciństwa się przesuwa i nawet 26-latkowie mają bardzo słabo wykształcone poczucie odpowiedzialności, zrozumienia kwestii społecznych, interakcji itd. więc 20-latka w tym rozumieniu to jeszcze mocno niedojrzała osoba i nie wyobrażam sobie traktować normalnie dojrzałego chłopa smalącego cholewki do dziewczyny w tym wieku.
Basiulex94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-15, 15:23   #17
chwast
Zakorzenienie

Jako osoba, która bardzo szczegółowo przerobiła rozwój człowieka na każdym jego etapie od strony psychologicznej - wg mnie niezbyt się to spina. 20 latek a 30 latek, to poważna przepaść i będziesz to wiedzieć mając te 30 lat
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-17, 14:03   #18
Bee_Queen
Raczkowanie

Na pewno nie weszłabym w taki związek ani jako młodsza osoba, ani jako ta starsza.
Bee_Queen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-21, 16:27   #19
halinkammm82
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Myślę że w tym wieku to sporo, z czasem się zaciera. Ale też nie ma co demonizować tych 10 lat, myślę że dobry związek jest możliwy, choć uważałabym na niepokojące sygnały.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
spora różnica wieku ale najważniejsze są uczucia
halinkammm82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-22, 11:15   #20
Tomi93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Jako osoba, która bardzo szczegółowo przerobiła rozwój człowieka na każdym jego etapie od strony psychologicznej - wg mnie niezbyt się to spina. 20 latek a 30 latek, to poważna przepaść i będziesz to wiedzieć mając te 30 lat
Nic dodać, nic ująć.
Tomi93 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości