|
|
#1651 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Moja sosenka z tują, o której często piszę, że siadają na niej przeróżne ptaki.
IMG_20251123_130500273.jpg Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Wczoraj o 13:09 |
|
|
|
|
#1652 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#1653 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
Uwielbiam ten obrazek. Mamy poniedziałek. Trudno uwierzyć, że zaczął się ostatni tydzień listopada. U mnie nadal biało. Nie udało mi się pójść na późno wieczorny spacer, kiedy jest jasno od śniegu. Wtedy myślę o dawnych wędrowcach i bezdomnych, którzy dzięki śniegowi widzieli nocą i mogli dalej iść. Wczuwałam się w bezdomnych, którzy zakradali się do stodół albo robili w stogu siana ,,jamę" i w niej się skrywali na sen. Czuję ich ciężki los, ale i pewną nutę wolności, niezależności. ---------------------- Jako, że jest nas trochę ,,rannych ptaszków" to włączę nam czajnik ![]() ![]() (6) Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Dzisiaj o 07:14 |
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze jak pomyślę "wędrowcy", od razu mam dziadka w głowie. Jak uciekł z zsyłki i wędrował po nocach na zachód do Polski. 2 lata. I jak mówił spał po stodołach, albo zagrzebany w kopkach siana. Czasem spotykał życzliwych ludzi, co za pracę dali jakieś jedzenie. Także takich ludzi spotykał na wschodzie. I stąd miał takie przekonanie, że o człowieku nie decyduje narodowość a jego wnętrze. I to mi wpoił. Najbadziej utkwiła mi w głowie opowieść że jak doszedł do rodzinnego domu, w środku nocy, to usiadł na pogródce i płakał. Nawet nie pukał do domu. Nikogo nie budził.
Znałam sporo bezdomnych. Zawsze z nimi rozmawiam. I wiem tez że to jest bardzo róźnie wśród nich. |
|
|
|
|
#1655 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
To są piękne, rodzinne opowieści skrywające dramaty ,,wędrowców" . Któryś z moich pradziadków wracał do prababci 15 lat a ona na niego czekała. Namawiali, żeby na nowo ułożyła sobie z kimś życie, a prababcia powtarzała ,,nie, On żyje i wróci". Tak dziwnie ciepło się robi od środka prawda? Z takich śmiesznych opowieści, to mój brat, jako osoba już dorosła, przyjechała z zaskoczenia do rodzinki na wsi, bladym świtem i żeby nie budzić psa, który by szczekał, a szczekanie obudziłoby wujostwo, to cichutko otworzył furtkę, skradał się do ławki przy letniaku aby zaczekać, a krok w krok za nim od furtki skradał się wspomniany pies ![]() Nigdy nie byłam wędrowcem, pewnie z przeróżnych obejrzanych filmów, jestem wstanie sobie wyobrazić to i owo oraz to poczuć. Dzięki takim właśnie rozmyślaniom wiem jak dawniej było cicho. Już sam brak wszelkich pojazdów spalinowych wycisza świat. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: Dzisiaj o 08:06 |
|
|
|
|
#1656 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi sama raz dotarłam do domu na wsi w środku nocy i wlazłam przez okno w kuchni
To potrafię sobie to wyobrazić. No ale dla mnie to była przypadkowa przygoda jednego dnia. A tu idź dwa lata.Ludzie wędruja z bardzo róznych przyczyn. Niektórzy nawet nie wiedzą kim są. Ja raz zawaliłam sytuację. Na ścieżce w sumie już lesie spotkałam młodego człowieka. Szedł dośc szybko, był wyraźnie zbrudzony, w sensie człowieka, który nie miał możliwości zająć się sobą. Zatrzymał się przy mnie i zapytał czy nie mam 5 euro. No ja nie miałam, co było prawdą, bo do lasu nie brałam nigdy ze sobą pieniędzy. Nie mówiąco tym, że w ogóle je mam rzadko przy sobie. Machnął ręką i poszedł dalej. On szedł z kierunku co musiał przejśc kilkadziesiąt km lasu. Potem zaczełam się zastanawiać. Trochę orientuję się w temacie zaginięć i jedno z nich by mi pasowało do tego spotkania. Edytowane przez lenifa Czas edycji: Dzisiaj o 08:15 |
|
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1658 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
|
|
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
Pa Emmi
Dobrego dnia. -------------- Ale refleksyjnie piszecie
|
|
|
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
Ahoj. Skoro odśnieżasz Cyferko to znaczy, że i do Ciebie dotarła śnieżna zima.
U nas dziś nie sypie ale jest mróz, zimno. |
|
|
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Wybraliśmy się wczoraj nad jezioro powitać zimę
|
|
|
|
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Lanolinko
![]() U mnie też mróz, ale już bez opadów. Jak Ci minęła niedziela? |
|
|
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne rzeczy dzieją się u mnie. Nastawiłam mleko, w tym garnku co pisałam kiedyś że mi wybuchlo mleko
No ale gotowałam potem i spokojnie było. I nastawiłam teraz rano mleko dla mamy i dzwoni telefon. Nie kojarzyłam numeru ale pomyślałam, że może nie reklamy, tak zaraz rano. No słucham zaczyna się gadanie jak z reklamy, ale kobieta mówi coś o wydawnictwie z Częstochowy i chce rozmawiac z moim bratem. No mówie, że jak coś to przekażę, no ale jednak okazała się to polecajka nowej książki. W każdym razie zakończyłam rozmowę, idę do kuchni a tam mleko na kuchence, na ścianach i na podłodze. Znaczy się znów wybuchło... Trochę mnie ten telefon uratował przed poparzeniem bo stałam przy kuchence, czekając na ono, chcąc zrobić mamie płatki na mleku.
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka poszlasama do Santiago. Jej pielgrzymka trwała 10dni. Bardzo ja podzieialam6, bo to kobieta która właściwie nic nie musi robić tylko leżeć I pachnieć, wypasione wakacje itp.A tu taka wyprawa.Wróciła szczęśliwa.
Mnie brak odwagi i organizacji. |
|
|
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
Oo pieknie Cyferko, pięknie . Jak się coś ładnego zobaczy to aż się miło na sercu robi.
Ja nie poszłam nigdzie bo drogi kiepskie, dojechać to raz ale obawiałam się powrotu. Zatem zostało odśnieżanie koło domu i film popołudniowa porą a na koniec Rolnik w tv Lenifo wyrzućże ten garnek jak taki wybuchowy. J Edytowane przez Lanolinkaaa Czas edycji: Dzisiaj o 08:52 |
|
|
|
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Lanolinko, a jesteś pewna, że tam była?
![]() Żartuję. ---------- Lenifko coś musi być na rzeczy z tym mlekiem, albo garnkiem. |
|
|
|
|
#1667 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nie wiem co z tym garnkiem ale boję się w nim gotować. Wygląda całkiem solidnie.
Lanolinko ja od lat marzę o tej pielgrzymce do Santiago. 1o dni, to z jakiegoś etapu startowała. Sa ludzie co idą od domu, nieraz dłużej jak miesiąc. Jest z tego co wiem co najmniej 3 trasy tej pielgrzmki. Dużo filmów oglądałam wokół tematu. Niektóre były fascynujące . I dokumentalne i fabularne. Fabularne znam dwa ale tytułów tak z marszu sobie nie przypomnę, ale fajne filmy. Później jak znajde chwilę to je mogę odszukać. |
|
|
|
|
#1668 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie Kobitki !!
Kawa na stół, czytanie na ekran, zima na ulicach. |
|
|
|
|
#1669 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
wzruszająca historia o Twoim dziadku. Bardzo! ===== A więc zima do nas wszystkich dotarła, na Podlasie również. |
|
|
|
|
#1670 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#1671 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Adusia, jak się masz?
|
|
|
|
|
#1672 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifo oczywiście że jest dużo tras o różnej długości i dlatego każdy dobiera odpowiednią dla siebie. Nawet u mas chodząc po szlakach spotykałam na nich symbole muszli. Zatem wszystkie drogi prowadzą do Santiago. Rozpowszechnił je Coelho w swojej książkę. To taki pisarz co tworzy w swoich książkach zlepek bardziej lib mniej udanych sentencji przypisując im gornolotne znaczenie. Ogólnie omijać szerokim łukiem 🙂
Mam ruch w ptasiej stołówce,dałam.im słonecznik Może im dziś coś dokupię. Słoninę na przykład to może dzięcioł przyleci. Kiedyś nad naszym jeziorem widziałam zimorofla, śliczne ptaszki. |
|
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1675 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#1676 |
|
Zakorzenienie
|
I wszyscy poszli 🙂
|
|
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko w przelocie bo byłam w sklepie i obiad robię.
Tak lanolinko tam jest wyznaczony jakiś konieczny dystans. jak dobrze pamietam 100 km? Aby dostać zaświadczenie o odbyciu pielgrzymki. Bo idąc podbija się kartę na trasie, dla dukumentacji ile się przeszło. No ja bym poszła, ale zupełnie nie ma jak. nawet do miasta nie ma się jak wybrać, a chętnie bym się powłóczyła. A co do garnka, trzeci raz mleka nie będe w nim gotować. Podejdę poważnie do Okudżawy. https://www.youtube.com/watch?v=_nzha7M6pTA Edytowane przez lenifa Czas edycji: Dzisiaj o 12:31 |
|
|
|
|
#1678 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifo co dobrego gotujesz? U mnie zapiekanki z gorgonzolą pieczarkami. Sobie zrobię na żytni chlebie
|
|
|
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
Takie danie na szybko zrobiłam bez filozofii, za to ulubione mamy. Kiszka z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. Zostało mi jeszcze wyjście do ośrodka i prasowanie. Lenia mam ... Właśnie sobie siadłam i się zastanawiam, jak tu robić aby się nie orobić
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
O Lenifo, jak ja lubię kiszkę, super jedzenie zrobiłaś.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.

Uwielbiam ten obrazek. 

To potrafię sobie to wyobrazić. No ale dla mnie to była przypadkowa przygoda jednego dnia. A tu idź dwa lata.