|
|
#61 |
|
hakuna matata
|
Dot.: problemy ze znalezieniem NORMALNEJ pracy w księgowości, zaczątki depresji
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 21:34 |
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Fajnie ze zdarza sie normalnosc
Ale zwykle ludzie predzej siedzieliby na bezrobociu pare lat niz taka firme znalezli. Bez doswiadczenia to juz w ogole. U mnie wiekszosc ludzi ze studiow pracuje w zawodzie i stale godziny maja tylko ci co pracuja w urzedach, jakis instytucjach czy firmach sprzedajacych jakies produkty. Fakt, kultura pracy jest zadna. Ale jakos nie myslalam o tym idac na studiach, teraz to juz po ptakach ;p No i tak niestety niektorzy lubia chyba pracowac. U mnie w pracy niektorzy przychodza w sobote albo siedza po 15 h, w sumie nie wiem w imie czego. I nigdy tego nie pojme. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2017-01-16 o 21:49 |
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Nie znam się na tym szczerze mówiąc.
Ja w każdym miesiącu wyrabialam 200 i więcej godzin. To co mnie tam trzymało to właśnie fakt, iż miałam za każdą z tych godzin płacone.
|
|
#64 |
|
BAN stały
|
U mnie w poprzedniej firmie nadgodziny liczył komputer
Niezależnie czy się było w biurze, czy robiło się tzw. hołm ofis, trzeba było włączyć firmowy program liczący czas pracy. Rozwiązanie wygodne, bo od razu było zestawienie na bieżąco (widzał i pracownik, i szefowie), ile wypracowane, ile w tym nadgodzin itp.
|
|
|
|
|
#65 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 21:34 |
|
|
|
|
#66 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() No i wszystkie osoby w stylu Margot45 i Hiiroko, które uważają, że wszystkie rozumy pozjadały i najlepiej wiedzą jak to było - jeśli uważacie, że to było tak, że przyszłam do pierwszej pracy - biura rachunkowego i od progu zaczęłam stawiać żądania, że nie będę zostawała nawet 5 min po godzinach bo to frajerstwo, to się mylicie. Miałam takie samo podejście jak Wy - że to taka branża, że jestem nowa, że się uczę i zgadzałam się na to wszystko, na te wszystkie nadgodziny, przychodziłam za darmo w wolne weekendy, zależało mi żeby pozamykać wszystkie firmy w terminie. Ale wiecie co za to dostałam w nagrodę od szefów - przez rok dowalali mi tylko więcej i więcej, coraz bardziej mnie wyzyskiwali, bo zauważyli, że staram się i zależy mi na tej pracy, więc chyba uznali, że mogą ze mną zrobić wszystko A co do szefowej, która się czepiała o picie kawy przed pracą - no cóż ona normalną osobą to raczej nie była, gdy próbowało się z nią rozmawiać i podać jakiś logiczny argument, że przecież jeszcze nie zaczęłam pracy, wtedy zaczynała drzeć mordę rzucając mięsem na całe biuro, że jestem bezczelna i mam tupet, tak więc to tak wyglądała jakakolwiek rozmowa z nią... I nie prawda, że nie wiem, co to ciężka praca, nie staram się, szukam pracy jakbym nie chciała jej znaleźć, co próbuje wmawiać Hiiroko. Pracowałam w różnych miejscach, w różnych branżach - też na produkcji 7 dni pod rząd w systemie trzy zmianowym i szczerze to wolałam tamtą pracę od tych dwóch biur rachunkowych, bo przynajmniej kodeks pracy nie był łamany w tamtym miejscu. Pracy szukam cały czas ALE Z GŁOWĄ - nie wysyłam cv na każde ogłoszenie, tylko na takie, które mi w pełni odpowiadają, nie biorę bylejakiej pracy, aby była. I moi wszyscy znajomi, pracujacy w innych branżach też pracują normalnie po 8 h, tak jak większość osób wypowiadających się w wątku, nikt nie zostaje po godzinach, chyba że sporadycznie. Edytowane przez Gryfonka Czas edycji: 2017-01-17 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Gryfonka nie słuchaj głupich komentarzy pt. nie robienie nadgodzin jest źle widziane... Matko, co za bzdury! W telegraficznym skrócie: pracując ciężko można się tylko dorobić garba, trzeba pracować mądrze! Chyba, ze ktoś żyje po to żeby pracować, ja pracuje żeby żyć...
Jeśli widzisz siebie w tym zawodzie, lubisz taką pracę to nie zrażaj się. Szukaj dalej w tym kierunku i nie daj sobą pomiatać. Pracuję w tym zawodzie kilka lat od początku u jednego pracodawcy. Nigdy nie zostałam w pracy dłużej niż wynika to z umowy (chyba, że z własnej woli, żeby coś nadgonić ale dlatego, że ja tak chciałam a nie że pracodawca mi coś sugerował). Z urlopem nigdy żadnych problemów nie było, wręcz przeciwnie sami namawiali do brania dni wolnych gdy pod koniec roku zostało coś z niewykorzystanego urlopu. Także można trafić na pracodawcę respektującego kodeks pracy. Niestety jest też druga strona medalu tej "dobroci". W pracy są tez współpracownicy, nie mamy określonego podziału obowiązków i przydzielonych klientów. Co kto przyniesie dokumenty, robi ten kto akurat jest wolny. Wiadomo, jak jedną sprawą zajmuje się kilka osób zawsze wyjdzie jakiś kwas... Niestety o swoich błędach nie jesteśmy informowane, tylko czasem zasłyszymy co szef się poskarży innemu szefowi po cichu jakie błędy robimy. Szkoda... Nie wiedząc, że robimy błąd, nieświadomie będziemy go dalej powtarzać. Czasem czuję się jak stażystka... To tak dla wyrównania, bo nigdzie nie jest idealnie, zawsze będzie nam coś przeszkadzać, ale są rzeczy na które można przymknąć oko a są takie na które zgadzać się nie można. Próbuj dalej, nie poddawaj się! Powodzenia
|
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Ja Cię doskonale rozumiem, bo też dwa razy byłam w podobnej sytuacji. Jedną opisałam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=798, druga to była 'firma rodzinna' czyli klasyczny Januszex, gdzie każdy był kierownikiem: (szef, żona szefa, córka szefa, mąż córki szefa), tak, że na jednego pracownika przypadało 4 przełożonych i każdy miał pretensje. Oczywiście w obu firmach tak zwana duża rotacja, czyli po kilku miesiącach każdy spieprza gdzie pieprz rośnie, oczywiście wiedziałam o tym od początku, czytałam złe opinie o tych pracodawcach, mimo to postanowiłam zaciskać zęby i "ja nie dam rady"?
ALE dawać radę można, dopóki nie zaczyna się patrzenie wilkiem przez szefostwo że jesz, że za dużo pijesz, a później za dużo sikasz, w końcu że w ogóle wychodzisz z pracy. Schudłam 6 kilo (na żadnej diecie nie udało mi się zejść do 48 kg ), nie mogłam spać, wypadały mi włosy. Pewnie, że dałabym radę zaciskać zęby jeszcze kilka miesięcy w imię mitycznego zdobywania doświadczenia, ale szkoda mi było zdrowia.Teraz szukam pracy bardziej selektywnie. Doświadczenie jest dla mnie ważniejsze od pieniędzy, ale nie od mojego zdrowia. Ale no ale ja widocznie też jestem z tego przewalonego pokolenia, zmory wszystkich Januszy biznesu, które w pracy chce normalnie zjeść, zrobić siku i wyjść po 8 godzinach. I w ogóle wierzy w życie pozapracowe.
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
Porozmawiaj z https://effepro.pl/. Dopasują się z usługami do skali Twojego biznesu, a przy okazji poprawią efektywność rozliczeń. Biuro naturalnie ubezpieczone, w pełni bezpieczne usługi dla przedsiębiorców praktycznie z każdej grupy.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

Ale zwykle ludzie predzej siedzieliby na bezrobociu pare lat niz taka firme znalezli. Bez doswiadczenia to juz w ogole. U mnie wiekszosc ludzi ze studiow pracuje w zawodzie i stale godziny maja tylko ci co pracuja w urzedach, jakis instytucjach czy firmach sprzedajacych jakies produkty.
Ja w każdym miesiącu wyrabialam 200 i więcej godzin. To co mnie tam trzymało to właśnie fakt, iż miałam za każdą z tych godzin płacone.
Niezależnie czy się było w biurze, czy robiło się tzw. hołm ofis, trzeba było włączyć firmowy program liczący czas pracy. Rozwiązanie wygodne, bo od razu było zestawienie na bieżąco (widzał i pracownik, i szefowie), ile wypracowane, ile w tym nadgodzin itp.