samotna wigilia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-12-11, 16:25   #1
Pyzaka
Raczkowanie

samotna wigilia

Też ktoś tak ma , że spędzi wigilię sam z wyboru ? Ja już drugi raz. Mam barszcz z kartonu, ogólnie raczej już gotowe rzeczy i mi smakują. W poprzednich latach męczyło mnie to trochę, że zawsze zalatani, nerwowi, że ta wigilia taka nerwowa jakaś. Jakoś wolę na spokojnie w drugi dzień wizytę.

A może ktoś w ogóle jest sam w święta ?
Pyzaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-12, 22:07   #2
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Dot.: samotna wigilia

Cytat:
Napisane przez Pyzaka Pokaż wiadomość
Też ktoś tak ma , że spędzi wigilię sam z wyboru ? Ja już drugi raz. Mam barszcz z kartonu, ogólnie raczej już gotowe rzeczy i mi smakują. W poprzednich latach męczyło mnie to trochę, że zawsze zalatani, nerwowi, że ta wigilia taka nerwowa jakaś. Jakoś wolę na spokojnie w drugi dzień wizytę.

A może ktoś w ogóle jest sam w święta ?
Nie rozumiem jak samotna wigilia może być przykra. Dzień jak każdy inny. Ale ja spędzam z rodzicami i resztą rodziny. Nienawidzę składania życzeń, bo co roku składanie życzeń u nas to po prostu obrażanie się nawzajem. Ojciec mi powie: życzę ci, żebyś zmądrzała, znalazła pracę, przestała być nierobem, schudła, w ogóle powinnaś się zapisać na siłownię i schudnąć...
Bruma_w_Hogsmeade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-13, 07:17   #3
Pyzaka
Raczkowanie

Ja chyba staję się takim Grichem z bajki, pewnie większość kojarzy. Jakoś nie mam juz ochoty chodzić na targi świąteczne, nie kupujemy sobie już prezentów z rodziną tylko jak wspomniałam odwiedzę ich w 1 dzień - relacje są dobre. Ale już nieraz jak mówię, że sama w wigilię, to takie milczenie i politowanie we wzroku.
Pyzaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-13, 19:16   #4
Aelora
Wtajemniczenie

Myślę, że większość ludzi nie analizuje tego aż tak głęboko. Każdy ma swoje wybory i nie ma tu żadnej hierarchii. Często to po prostu kwestia sytuacji życiowej, a nie jakiejś szczególnej filozofii. Będąc w związku albo dzieląc święta między dwa domy, siłą rzeczy trudno być samemu, nawet gdyby się chciało. A jeśli ktoś nie chce konwencjonalnych świąt, zawsze może spędzić ten czas po swojemu. Nie ma sensu dorabiać do tego narracji, że inni są znerwicowani czy mniej świadomi, po prostu mają inne realia.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-15, 10:13   #5
DaisyMerollin
Rozeznanie

Tez uważam, że ksażdemu wedle jego potrzeb. Większosc życia spędzałam wigilię z rodziną, zdarzyły mi się dwie spędzone samej, od kilku lat spędzam ją tylko z partnerem i odwiedzamy rodzinę na obiad w pierwszy/drugi dzień świąt. Obecny układ pasuje mi chyba najbardziej bo robimy sobie po prostu 3-4 dania świąteczne i spedzamy ten czas na lenieniu się z filmami.
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-17, 11:23   #6
rAgatha
Raczkowanie

Spędzałam kilka wigilii sama z wyboru, ale w tym roku zdecydowałam że jednak wolę odwiedzić rodzinę. Nie mając ciśnienia ani poczucia obowiązku jakoś po prostu zaczyna mi tego brakować.
rAgatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-12-29, 09:43   #7
MisiekBydyniowy
Raczkowanie

Nigdy nie lubiłam świąt. Kojarzą mi się z ogromnym stresem.
Spędzałam sama wigilię kilka razy. Nie z wyboru tylko z powodu złych relacji z rodziną. Udawałam że świat nie ma bo samotne ucztowanie jawiło mi się jako dołujące. Kupowałam sobie jakieś egzotyczne owoce i zazwyczaj jakieś „fancy” owoce morza na obiad i robiłam rzeczy żeby się oderwać. Nie wychodziłam a domu bo te szczęśliwe rodzinki mnie dołowały.
Święta zawsze kojarzą mi się ze stresem nerwówka o kłótniami bo całe moje dzieciństwo tak było
Z aktualnym partnerem wyjechaliśmy w święta w ciepłe kraje.

Edytowane przez MisiekBydyniowy
Czas edycji: 2025-12-29 o 09:44
MisiekBydyniowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-04, 11:48   #8
Adorenka
Raczkowanie

W czasie covidu zdarzyła mi się samotna wigilia. Zamówiłam sobie jedzenie, oglądałam kreskówki z dzieciństwa pod kocem, wspominam ją super.
Adorenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-07, 12:48   #9
Myshqa
Raczkowanie

Mi się nie zdarzyło, ale chciałabym kiedyś spędzić wigilię kameralnie w np. górskiej chatce.
Myshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-14, 14:04   #10
Eveen
Rozeznanie

W tym roku spędzałam wigilie sama bo tak wyszło. Zjadłam kubełek z KFC, pooglądałam filmy, było super. Zwłaszcza, że rzadko mam taki czas tylko dla siebie.
Eveen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-14, 19:09   #11
skara
Zakorzenienie

Ja sobie nie bardzo wyobrażam samotną wigilię, bo na szczęście mam dobrą rodzinę i Wigilię i Boże Narodzenie zwyczajnie lubię. Gdybym musiała, to bym spędziła samotnie i byłoby ok, ale jeśli nie muszę, to wolę z rodziną, bo ze względu na odległość i tak widzimy się dwa razy w roku.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-19, 12:08   #12
Lillie95
Raczkowanie

Miałam tylko raz samotną wigilię niejako z przymusu i w sumie było ok, wczesniej poskładałam tylko życzenia telefonicznie i miałam cały błogi wieczór dla siebie.
Lillie95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-21, 12:16   #13
Basiulex94
Raczkowanie

Nigdy nie miałam okazji, ale chciałabym kiedyś sprawdzić jak to jest bez całego zgiełku i przygotowań.
Basiulex94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-25, 00:13   #14
Rogatka_Ozdobna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adorenka Pokaż wiadomość
Zamówiłam sobie jedzenie, oglądałam kreskówki, wspominam ją super.

Cytat:
Napisane przez Eveen Pokaż wiadomość
W tym roku spędzałam wigilie sama bo tak wyszło. Zjadłam kubełek z KFC, pooglądałam filmy, było super.
Ale takie "super" można zrobić sobie każdego innego dnia. Czy wtedy już nie będzie super?

Smutno się czyta taki wątek. Jeszcze bardziej doceniam swoje życie, za to, że święta kojarzą mi się jednoznacznie pozytywnie i nie mam potrzeby ukrywania się przed rodziną.
Rogatka_Ozdobna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-27, 17:14   #15
xfrida
Zadomowienie

od kiedy wyprowadzilam sie za granice nie mam typowo polskiej wigili i bardzo to lubie ,zero spiny,zero stresu,gotowania godzinami,obsesyjnego sprzatania itp .
jak dzieci byly male to oczywiscie byla choinka i prezenty ale ostatnie 4 czy 5 lat wogole nie robimy sobie prezentow na swieta i jest jeszcze lepiej
Spotykamy sie jednak w najblizszym gronie (ja dzieci maz ,ostatnie lata partnerzy dzieci) na obiad posiedzimy pogadamy pozartujemy i kazdy wraca do siebie .

Nie brakuje mi swiat ,w przyszlosci rozwazam nawet wyjazd na urlop w trakcie swiat w jakies cieple miejsce bo ogolnie nie przepadam za zimowa pogoda

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2026-01-27 o 17:15
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-29, 10:03   #16
Bee_Queen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rogatka_Ozdobna Pokaż wiadomość
Ale takie "super" można zrobić sobie każdego innego dnia. Czy wtedy już nie będzie super?
Nie rozumiem twojego toku myślenia, uroczysty obiad z rodziną też można zrobić więcej niż raz w roku i coś mu to odbiera? Święta to dla ludzi moment kiedy zwykle mogą się zrelaksować bardziej niż zwykle z racji po prostu kilku wolnych dni w bardzo konkretnym klimacie.
Bee_Queen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-04, 12:05   #17
Willka
Raczkowanie

Nie spędzałam nigdy wigilii sama, ale kiedyś chciałabym spróbować, myślę że spędzenie tego okresu w nieco spokojniejszej atmosferze i bez "ciśnienia" na te całe gotowanie, uroczyste kolacje itd może być dobrą odmianą.
Willka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości