|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
samotna wigilia
Też ktoś tak ma , że spędzi wigilię sam z wyboru ? Ja już drugi raz. Mam barszcz z kartonu, ogólnie raczej już gotowe rzeczy i mi smakują. W poprzednich latach męczyło mnie to trochę, że zawsze zalatani, nerwowi, że ta wigilia taka nerwowa jakaś. Jakoś wolę na spokojnie w drugi dzień wizytę.
A może ktoś w ogóle jest sam w święta ? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: samotna wigilia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ja chyba staję się takim Grichem z bajki, pewnie większość kojarzy. Jakoś nie mam juz ochoty chodzić na targi świąteczne, nie kupujemy sobie już prezentów z rodziną tylko jak wspomniałam odwiedzę ich w 1 dzień - relacje są dobre. Ale już nieraz jak mówię, że sama w wigilię, to takie milczenie i politowanie we wzroku.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę, że większość ludzi nie analizuje tego aż tak głęboko. Każdy ma swoje wybory i nie ma tu żadnej hierarchii. Często to po prostu kwestia sytuacji życiowej, a nie jakiejś szczególnej filozofii. Będąc w związku albo dzieląc święta między dwa domy, siłą rzeczy trudno być samemu, nawet gdyby się chciało. A jeśli ktoś nie chce konwencjonalnych świąt, zawsze może spędzić ten czas po swojemu. Nie ma sensu dorabiać do tego narracji, że inni są znerwicowani czy mniej świadomi, po prostu mają inne realia.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Tez uważam, że ksażdemu wedle jego potrzeb. Większosc życia spędzałam wigilię z rodziną, zdarzyły mi się dwie spędzone samej, od kilku lat spędzam ją tylko z partnerem i odwiedzamy rodzinę na obiad w pierwszy/drugi dzień świąt. Obecny układ pasuje mi chyba najbardziej bo robimy sobie po prostu 3-4 dania świąteczne i spedzamy ten czas na lenieniu się z filmami.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Spędzałam kilka wigilii sama z wyboru, ale w tym roku zdecydowałam że jednak wolę odwiedzić rodzinę. Nie mając ciśnienia ani poczucia obowiązku jakoś po prostu zaczyna mi tego brakować.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nigdy nie lubiłam świąt. Kojarzą mi się z ogromnym stresem.
Spędzałam sama wigilię kilka razy. Nie z wyboru tylko z powodu złych relacji z rodziną. Udawałam że świat nie ma bo samotne ucztowanie jawiło mi się jako dołujące. Kupowałam sobie jakieś egzotyczne owoce i zazwyczaj jakieś âfancyâ owoce morza na obiad i robiłam rzeczy żeby się oderwać. Nie wychodziłam a domu bo te szczęśliwe rodzinki mnie dołowały. Święta zawsze kojarzą mi się ze stresem nerwówka o kłótniami bo całe moje dzieciństwo tak było Z aktualnym partnerem wyjechaliśmy w święta w ciepłe kraje. Edytowane przez MisiekBydyniowy Czas edycji: 2025-12-29 o 09:44 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
W czasie covidu zdarzyła mi się samotna wigilia. Zamówiłam sobie jedzenie, oglądałam kreskówki z dzieciństwa pod kocem, wspominam ją super.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Mi się nie zdarzyło, ale chciałabym kiedyś spędzić wigilię kameralnie w np. górskiej chatce.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
W tym roku spędzałam wigilie sama bo tak wyszło. Zjadłam kubełek z KFC, pooglądałam filmy, było super. Zwłaszcza, że rzadko mam taki czas tylko dla siebie.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie nie bardzo wyobrażam samotną wigilię, bo na szczęście mam dobrą rodzinę i Wigilię i Boże Narodzenie zwyczajnie lubię. Gdybym musiała, to bym spędziła samotnie i byłoby ok, ale jeśli nie muszę, to wolę z rodziną, bo ze względu na odległość i tak widzimy się dwa razy w roku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Miałam tylko raz samotną wigilię niejako z przymusu i w sumie było ok, wczesniej poskładałam tylko życzenia telefonicznie i miałam cały błogi wieczór dla siebie.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Nigdy nie miałam okazji, ale chciałabym kiedyś sprawdzić jak to jest bez całego zgiełku i przygotowań.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Smutno się czyta taki wątek. Jeszcze bardziej doceniam swoje życie, za to, że święta kojarzą mi się jednoznacznie pozytywnie i nie mam potrzeby ukrywania się przed rodziną. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
od kiedy wyprowadzilam sie za granice nie mam typowo polskiej wigili i bardzo to lubie ,zero spiny,zero stresu,gotowania godzinami,obsesyjnego sprzatania itp .
jak dzieci byly male to oczywiscie byla choinka i prezenty ale ostatnie 4 czy 5 lat wogole nie robimy sobie prezentow na swieta i jest jeszcze lepiej Spotykamy sie jednak w najblizszym gronie (ja dzieci maz ,ostatnie lata partnerzy dzieci) na obiad posiedzimy pogadamy pozartujemy i kazdy wraca do siebie . Nie brakuje mi swiat ,w przyszlosci rozwazam nawet wyjazd na urlop w trakcie swiat w jakies cieple miejsce bo ogolnie nie przepadam za zimowa pogoda
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2026-01-27 o 17:15 |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Nie rozumiem twojego toku myślenia, uroczysty obiad z rodziną też można zrobić więcej niż raz w roku i coś mu to odbiera? Święta to dla ludzi moment kiedy zwykle mogą się zrelaksować bardziej niż zwykle z racji po prostu kilku wolnych dni w bardzo konkretnym klimacie.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Nie spędzałam nigdy wigilii sama, ale kiedyś chciałabym spróbować, myślę że spędzenie tego okresu w nieco spokojniejszej atmosferze i bez "ciśnienia" na te całe gotowanie, uroczyste kolacje itd może być dobrą odmianą.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.