|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Oj bo ja wiem? Był jakiś urok tego straszydła haha. Wiedza o tym jak ludzie porzucają pomysly w obliczu pewnych skomplikowań społecznych. Zmuszał do myślenia na różnych warstwach
Takoz Szewczyk Skuba był zmuszony do myślenia aby smok sie rozpuknął Ale nie mam pojęcia któren to Szewczyk poradził sobie ze szkieletorem. Może by nową bajkę napisał
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-12-15 o 14:01 |
|
|
|
|
#2132 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#2133 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też juz nie śpię od piątej, ale dopiero teraz mam moment luzu. Jak wstaję to staram się wszystko przygotować, to wtedy jakoś luźniej potem, zwłaszcza jak coś nieprzewidywalne wchodzi w akcję. Łatwiej ogarnąć. No ale aby to było możliwe tez staram się wcześniej chodzić spać. Wczoraj i tak późno sie położyłam, bo po dziesiątej.
Dla Emmi dużo zdrowia i nie dawać się. Unikac stresów. Stres to jest paskudna hydra. Zabiera nam zdrowie. A ponieważ jest to niemozliwe aby całkowicie ich uniknąć, trzeba stosować różne sposoby aby tego gryzącego wilka trzymać na odpowiednim dystansie Tak mi się bebla a czasem sama nie wiem jak.
|
|
|
|
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() No właśnie już wczoraj niepokoiła mnie nieobecność Emmi. Bądź zdrowa ---------------- Po mimo tego, że kładę się wcześnie, ciężko się wstaje. Pozwalam sobie na dłuższe leżaczkowanie dobrze, że do pracy blisko, często to sobie mówię ![]() Zima idzie, dzisiaj 0*C Jadę do mamy. |
|
|
|
|
#2135 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam zimno, mrozik. Mgła. Brr byle do wiosny.
Emmi chorą? Zdrowia, Zdrowia i jeszcze raz Zdrowia 🙂 |
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Lanolinko
![]() U nas też mgła. Święta u Ciebie blisko? Skompletowałaś prezenty? Ja wczoraj pięknie zapakowałam Jeszcze nie wszystkie, dzisiaj skończę. ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Adusia, a jak Ty się masz? Co porabiasz? Mam nadzieje, że nie przemęczasz się. ----------------- ![]() Emmi herbatka na zdrowie
|
|
|
|
|
#2137 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#2138 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferciu,
czuję się lepiej niż w ubiegłym tygodniu. Trzustka z wątrobą lekami i dietą wyciszone. Ale osłabienie jednak zostało. Do tego wszystkiego dokładają się jeszcze sprawy reumatyczne. Nie szaleję więc z pracami. Tak, zdrowy rozsądek bierze górę. Kocyk i ciepłe napoje są moimi sprzymierzeńcami.
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
No i dobrze Adusia, wypoczywaj.
Ja też nie szaleję. Wigilia u mnie, mam już wszystko oprócz karpia. Młodszy syn przyjdzie rano i pomoże mi z przygotowaniami. ---------------- Adusia Mania już w weekend przyjedzie? |
|
|
|
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie święta w proszku , z tym że to tak zawsze. Tyko prezenty mam,ale jeszcze coś mężowi chcialam dokupic.
Poza tym nic nie ma. Chyba nigdy nie robiłam nic wcześniej bo po prostu nie mam kiedy Nie wiem kiedy ja ta choinkę zrobię. Też mi się wymyśliło... może mi się rozmyśli 😁 Nawet nie wiem co będziemy robić do jedzenia. Jakaś sałatkę bym wymyśliła inna. Kiedyś zrobiłam ryżem i tuńczykiem, to może taka Niby nie je się nie wiadomo jak dużo ale coś fajnego by się przydało. Dyniowa dziś na obiad. Paskudnie na polu, przygnebiajaco. Kupiłam mleko w butelce s klanej od ulubionej krowy Lenify czyli polskiej czerwonej. Nie wiem czym się różni, cena na pewno ale też szkło zupełnie inaczej wygląda niż plastik. Myśmy takie krowy mieli zawsze- czerwone. Nazywały się Kalina, Malina, a byk Kuba. |
|
|
|
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
Tak w południowej Polsce najczęściej były czerwone. Moja nie tylko z maści była czerwona ale tak na nią wołali. Ostatnio widziałam czerwone krowy gdzieś koło Banicy, a więc całkiem na południu Polski Widziałam też w Anglii całkiem niedawno, całe stado. Widziałam w Niemczech , ale to była jakas odmiana takich małych, długowłosych krów, więc co innego. Były za to wytrzymałe na mróz i nie potrzebowały stajni. Mieszkały sobie w szopce na łące. Ale pojęcia nie mam jak z mlekiem u nich. Teraz przejdę przez wieś i jednej krowy człek nie spotka. Co prawda na Roztoczu wiem o jednym gospodarstwie gdzie krowa jest. Ale to tylko wiem, bo czasem piłam mleko od niej i robiłam i ser i masło. Ale nie miałam spotkania z oną krową pierwszego stopnia, to nie wiem nawet jaka ona jest.
W Niemczech można było kupić mleko prosto od krowy, od gospodarza i nawet był automat do tego. Podjeżdżało sie pod takie duże gospodarstwo, była wiata w której stały automaty. Nie tylko mleko można było tak nabyć. Ze dwa razy byliśmy tak po mleko. Tylko na mnie źle działają automaty I u nas robi się tak niby z europejska to ci nie wolno tamto ci niewolno , a w Niemczech a właśnie nie.... Szło nabyć wiejskie produkty i nawet widziałam wystawki przed domami, kup sobie ziemniaki czy tam jakąś konfiturę, albo dżem specjalność pani domu.Może i tak nie jest wszędzie, bo oglądam jeden z profili z Kanady na yt i prowadząca kanał, całkiem inny tematycznie ale w ramach moich zainteresowań w pewnym momencie wspomniała, że była rolniczką w Niemczech i z powodu różnych problemów natury biurokratycznej musiała wyjechać i teraz robi to w Kanadzie. Hoduje konie. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-12-16 o 15:26 |
|
|
|
|
#2142 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifo, taka to ta nasza wolność zmierzająca do karykatury samej siebie.
Kupowałam w lokalnym markecie jedzenie dla pieska, patrzyłam przy okazji na mięso. Schab dziś był z Węgier. Noo europejsko 😁 |
|
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzenienie
|
Pamietam jak jeden z polityków, nieżyjący już na spotkaniu w Tarnowie przekonywał ludzi, że my to jesteśmy zacofanym krajem, bo mamy procesje Bożego Ciała. A "na zachodzie" nic takiego nie ma bo to jest nowoczesny świat No i ja póxniej znalazłam sie na tzw zachodzie
) I mogę z całą stanowczością stwierdzić że to nieprawda.Procesje jak najbardziej są. Nie tylko procesje ale z różnych okazji przemarsze przez miasto. I robiłam reportaże z czegoś takiego w mniejszych i większych miastach. W ten sposób po prostu świetują. Jest dużo różnych zwyczajów. Mnie osobiście spodobało się "święto ulicy". I jeżeli coś bym przeniosła, co nie ma u nas, stamtąd tutaj to ono właśnie. To święto ulicy to taki zwyczaj - zamyka się ulicę wystawia na nią stoły i ławki. Każdy coś tam co może przygotowuje i do późnego wieczora biesiadują, śpiewają rozmawiaja, poznają sie po prostu. A kto chce wystawia stoliki z tym co ma do sprzedania. Bardzo podobał mi się Dzień św Marcina. Myślę że dla dzieci to cudowne wspomnienie dzieciństwa potem. I rozmawiałam z kilkoma tambylcami, którzy mi mówili, że oni specjalnie wychodzą jak idzie ten dziecięcy pochód na św Marcina, bo dla nich to cudne wspomnienie. Po prostu wieczór z kościoła idą dzieci z miasteczka i ze wszystkich okolicznych wiosek w pochodzie z lampionami i spiewają. Naprawdę to jest wzruszające. Mam filmik z tym, taki króciutki. https://www.youtube.com/watch?v=9TMkKySW_Z4 - Boże Ciało w Niemczech https://www.youtube.com/watch?v=GIpYWX1GFfc Rosenmontag https://www.youtube.com/watch?v=Z-AcknrTCSI Dzień św Marcina. |
|
|
|
|
#2144 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Niespodziewałam się zastać tematu czerwonych krów na ,,Przyjaźniach "
? . Pierwsza myśl po przebudzeniu to ,,napić się herbaty". Piłam ją a jakże, przez prawie 3 dni była jedynym ,,napojem-jedzeniem", które przyjmował mój organizm. Czuję się jeszcze słaba, nadal kaszlę, dużo leżę albo śpię, chociaż coraz częściej pionuję się a widok bałaganu wydobywa ukryte pokłady energii więc wracam do zdrowia. Bardzo pomagała TS. MM miał idealne dla siebie ,,ciche dni" w których nic nie musiał robić. Od wczoraj choróbsko jego złapało, ale mam wrażenie, że to zmutowana alergia - ja to tak nazywam. Niby oznaki jakiejś tam choroby i jak lekarz leczy to widzi jakieś tam objawy ale sam poprosił wczoraj o Clatre, bo najlepiej działa ze wszystkich innych leków. Ja jestem na antybiotyku ale dziadostwo zaatakowało już mój organizm dość poważnie i obecnie walka toczy się o obronę oskrzeli. Za to jestem dumna z mojego organizmu, bo jak mnie powaliło w weekend to czułam jak organizm walczy z wrogiem. Podnosiła się temperatura, otulało mnie ciepło ale równocześnie czułam się bardzo bezpiecznie. Mam herbatę
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-12-17 o 06:48 |
|
|
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
Uff Emmi cieszę się że jesteś i wracasz do zdrowia
![]() Cóz co do czerwonej krowy... Urosła do rangi symbolu. Nie bylibysmy pierwszym kraje co tak ma Bo w Indiach krowa to krowa A już puszczając wodze fantazji to istnieją teorie że słowianie przywędrowali stamtąd
|
|
|
|
|
#2146 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
Wróciła teoria, że ,,ziemia jest płaska" więc... Przywołując znany rysunek genezy człowieka i jego rozwój, zastanawiam się co będzie po ,,współczesnym człowieku" ? Znów małpa? W każdym razie wróciłam do ćwiczeń. Lekkie, oklepywanie, co sprzyja luźnym pozycjom, niewymagającym wysiłku i ćwiczę. Więc moja droga - ćwiczymy
|
|
|
|
|
#2147 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Emmi bo mi to bardzo potrzebne jest tymi ćwiczeniami. I twoje przypominajki są dla mnie bardzo ważne. Nawet witaminy zapominam wziąć... Dziś w nocy obudził mnie paluszek ( ... i główka to szkolna wymówka
I od razu go zakleiłam. Po 2 godzinach już ulga. Dbam o to bo rodzinnie jak widzę wykrzywione palce moich cioć, to myślę, że mi też to grozi. Dmucham na zimne.
|
|
|
|
|
#2148 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
|
|
|
|
|
#2149 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
Z witaminami to już wyższy poziom sklerozy i tu potrzeba nalepionej kartki na główną szafkę w kuchni (czyli taka, do której najczęściej podchodzisz) z napisem - weź witaminy .---------- Dopisano o 07:13 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Właśnie, mój antybiotyk... |
|
|
|
|
#2150 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie to u mnie ta skleroza od stresu. Zajmuję się czym się tylko da aby nie myśleć. A wtedy łatwo uciekają różne takie codzienne rutyny, co należą do mnie.
|
|
|
|
|
#2151 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
To tym bardziej kartka wskazana na witaminy i inne codzienne rzeczy, które uciekają. A jak stres to możesz sobie na tej kartce nanieść tabelkę i zaznaczać każdy dzień jak wzięłaś, abyś wiedziała, że wzięłaś i nie brać za każdym razem, jak kartkę przeczytasz. Ja też się mocno zestresowałam i pewnie lawina poszła, albo przeważyło w kierunku choroby.---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:22 ---------- Ostatnio z MM podpatrujemy program kulinarny Top Chef emisja polska z Amaro i innymi jurorami. Wczoraj w dogrywce kucharze mięli ugotować zupę w 30 minut, od podstaw. Nie sądzę aby w tak prestiżowym konkursie mogli użyć gotowych kostek rosołowych |
|
|
|
|
#2152 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiamy Emmi na dwa fronty we dwie
) Może się już pomylić Nawet infj-tom![]() Tak normalnie to ja pamietam, wiem które witaminy, kiedy, co z czym wolno, co nie. Dość tego pilnuję. Teraz mam taki zastój i może z tego paluszek w nocy zaczął szwankować. Byc może jakieś niedobory sobie funduję. Jeszcze 43 dni. Zupy... bo ja wiem, szybko się robi w sumie ogórkową i żurek. Wszystko zrobisz szybko jak masz już wywar. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-12-17 o 07:48 |
|
|
|
|
#2153 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Kobietka poległa na ogórkowej. Wszystko musiała robić i nie starczyło czasu. Sam wywar się sporo gotuje. Ale zajrzałam do kuchni wegetariańskiej i tam są zupy w około 20 minut. Nie znam się, ale skoro polecają to może tak jest?
Adi Może Cię zaciekawi albo wzbogaci zakres diety zupowej, strona z daniami dnia ale i z zupami https://multicook.zgora.pl/blog/prze...dyqZ1_2LISO6Xm
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-12-17 o 07:54 |
|
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi dobrze, że Ci lepiej. Coś często chorujesz, czy mi się wydaje?
---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Najszybciej robi się pomidorowa z koncentratu. Owocowej zupy nie jadłam nigdy. Dobre to? ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ---------- Co będzie po współczesnym człowieku...Oby nie mysia utopia. |
|
|
|
|
#2155 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
Nie wiem. Od września moja placówka atakowana jest chorobami. Często zastanawiam się jak radzą sobie lekarze, oni głównie z chorymi przebywają. To muszą być kosmici, że tak rzadko chorują.---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- W dzieciństwie, na wsi jadłam owocowe zupy ale do moich ulubionych nie należały. Pamiętam zupę wiśniową z makaronem. Może teraz przy tych kosmicznych upałach jakie mamy byłaby dobra? |
|
|
|
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam polewkę z suszonych śliwek z ziemniakami. Ulubione jedzenie dziadka. Pozwalał mi spróbowac
|
|
|
|
|
#2157 | |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Emmi jak dobrze Cię widzieć Mam nadzieję, że to końcówka choroby? --------------- Zaciekawiłyście mnie czerwonymi krowami ![]() Wypytałam Emka, mówił mi, że na naszych terenach przeważały, były też i łaciate, ale większość czerwonych. Ha,ha,ha koleżanka niedawno przysłała mi zdjęcie ![]() Wyremontowała domek na wsi który odziedziczyła po babci, zrobiła tam sobie mały raj, myślała, że na emeryturze będzie miała piękne miejsce do odpoczynku. A tu za siatką u sąsiada 40 krówek
|
|
|
|
|
#2159 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
. Uwielbiam muczenie krów przynajmniej przez pierwszych kilka miesięcy, potem już to uczucie słabnie ------------ Tak skaczemy z Lenifą po tematach, że zapomniałam Wam podziękować za życzenia powrotu do zdrowia Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-12-17 o 08:21 |
|
|
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko dla naszej Lenify takie sąsiedztwo byłoby rajem, prawda Lenifo?
Co by nie mówić, szczęśliwe krowy, że mogą normalnie trawę skubać a nie całe życie spędzić w oborze na kiszonkach. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 9 (1 użytkowników i 8 gości) | |
| stokrotka1966 |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.

Takoz Szewczyk Skuba był zmuszony do myślenia aby smok sie rozpuknął
Ale nie mam pojęcia któren to Szewczyk poradził sobie ze szkieletorem. Może by nową bajkę napisał