|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
| Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Cześć wszystkim
Czytam Was i zastanawiam się czemu to najbardziej szkodliwa jest pszenica ze wszystkim zbóż, skoro inne są podobnie przechowywane i przetwarzane. ![]() U mnie nadal biało. Rano coś tam posypywało drobnym puchem. Teraz się uspokoiło. |
|
|
|
|
#2582 |
|
Zakorzenienie
|
Nie tylko pszenica zawiera gluten. Prawdopodobnie nawet ryż ale mniejsze ilości .
wklejam za ai "Gluten w pszenicy to mieszanina białek (głównie gliadyny i gluteniny), która nadaje wypiekom elastyczność, sprężystość i strukturę, pozwalając zatrzymać gaz i wilgoć. W pszenicy stanowi około 80% białek, jest kluczowy dla chleba, makaronów, ciastek, ale u niektórych osób wywołuje problemy zdrowotne, jak celiakia, przez co konieczna jest dieta bezglutenowa, wykluczająca też żyto i jęczmień. Współczesne odmiany pszenicy mają go znacznie więcej niż dawne, co ułatwia produkcję, ale może być problematyczne dla konsumentów. " Prawda jest taka, że moja wiedza jest wybiórcza, ale podejrzewam że wszystkich wiedza jest wybiórcza nawet naukowców, chociaż oczywiście bywają zdolniejsi też. Na pewno nie przerobiłam wszystkiego. odczuwam niedosyt wiedzy o DAO. Czyli takim enzymie co rozkłada histaminę natychmiast po jej uwolnieniu. Problemem wg mnie jest niedobór onego DAO. I teraz musze to napisać, Trzeba patrzyć na to co ja piszę z pewnego rodzaju przymrużeniem oka, bo ja jestem tylko samouk i nie zjadłam wszystkich rozumów. Po prostu tak to rozumiem z tego co się uczę, a uczę się sama. Taki zonk. Nie mówię więc z pozycji osoby znającej się doskonale na tym, a z pozycji osoby poszukującej. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-04 o 11:55 |
|
|
|
|
#2583 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
O tym właśnie mówię, to wiem. Dlatego zastanawiam się dlaczego właśnie pszenica? Dochodzę do wniosku, że padło na nią bo spożywamy jej najwięcej. A jak się je czegoś więcej i częściej to łatwiej o uczulenie. Każde ze zbóż ma swój rodzaj białka. Dla jasności czy ciekawości kogoś rozwinę:Pszenica - gluten złożony z gliadyny i gluteniny. Dodatkowo albuminy i globuliny Żyto - Zawiera białka zwane sekalinami. Jęczmień - jest hordeina. Owies -Nie zawiera klasycznego glutenu (gliadyny), ale ma białka o nazwie aweniny. Często znajduję informację, że białka pszenicy są najczęściej wychwytywane przez nasz organizm jako ,,wróg" i następuje reakcja. Czyli wcale te pozostałe białka nie muszą być zdrowe dla naszego organizmu. Tylko może jeszcze nie są wykrywalne? A może popularność wypieków z pszenicy tak mocno je modyfikuje dla oszczędności i zarobku, że to nie pszenica szkodzi a jej dodatki? Pisałyśmy bodjaże na Zagrodzie jakiś czas temu, że mąka to już nie mąka tylko przemiał czegoś tam... o losie przechowywania ziaren też się dużo mówi Na przykład mój syn miał makabryczne uczulenie na krowie mleko. Musieliśmy kupować mu jogurty. Pojechaliśmy na wieś i babcia dała mu mleka od krowy. Myślałam, że padnę, a tu nic. Zero reakcji. I normalnie sobie pił. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-04 o 12:05 |
|
|
|
|
#2584 |
|
Zakorzenienie
|
No nie wiem właśnie Emmi. Na pewno nie jest to pszenica jak dawniej. U mnie to też wystąpiło dość późno. Bo ja wiem tak koło 2012? roku A więc kilkanaście lat mam ten problem. I u mnie nie jest to tylko problem chleba (czyt maki), ale jest więcej rzeczy co nie mogę jeść. I sa to jedzonka co normalnie dawniej bardzo lubiłam. Np ogórki czy pomidory, kapusta i inne czego jest dość dużo. Metodą prób i błędów dochodziłam do tego co mogę zjeść bezpiecznie a po czym się wykładam. Przy czym miałam objawy w dwie strony, bo reagowała moja skóra i przewód pokarmowy. Ze skórą sobie poradziłam. Odpukac nie ma problemów od dobrych kilku lat. Przewód pokarmowy jest spokój póki nie zeżrę coś co nie powinnam, albo nie najdą zapachy od okolicznych ćpaczy (ostatnie wiem od niedawna)
Pomijając problemy typu zdrowotnego, są tu jeszcze problemy typu społecznego. O których by można wiele napisać, więc tylko wspomnę że to ma dwie strony medalu. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-04 o 12:14 |
|
|
|
|
#2585 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
Nie pamiętam już, zapoznałaś się z FODMAPs ? Piszemy w przeróżnych miejscach. Myślę, że warto by było przejść do ,,Wierzby..."-------------- Przeniosłam
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-04 o 12:16 |
|
|
|
|
#2586 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Oczywiście zapraszam wszystkich do rozmowy, tylko my z Lenifą jak poszybujemy w temacie to tak możemy rozkminiać i rozkminiać... co bardzo lubimy
![]() Ach Lenifo! Żebyśmy były sąsiadkami... to byśmy sobie tak poszły na długi, przyjemny spacer w pola i raz byśmy nagadać się nie mogły a innym razem kontemplowałybyśmy w ciszy otoczenie
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-04 o 12:27 |
|
|
|
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak myslę Emmi, ale myślę też że inni mają tematy co ja się na nich nie znam, to wtedy siedzę i słucham. Czy wszystkim chce sie słuchac? Pewnie nie. Ale bywa i tak, że czasem się wkurzamy wysłuchując czyichś wywodów a za kilka lat są jak znalazł
ja przynajmniej mam takie sytuacje za sobą. Jak mnie jedna kobieta wiele lat temu usiłowała przekonac do maści topolowej. A ja... Tam taka topola i patrzyłam na nią jakby kobieta spadła z kosmosu. Takie dystanse się robią póki nie wnikniemy w istotę onej "maści"haha ale mi filmik wyskoczył na fb ) https://www.facebook.com/reel/876936245267905
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-04 o 13:30 |
|
|
|
|
#2588 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
I jak tam drogie Koleżanki, jak Wam mija niedziela?
Nam leniwie... Akurat popijam kakao.Oglądam program ,,Nowy kraj, nowe życie" Produkcji angielskiej, więc o Anglikach za granicą : Francja, Hiszpania. Przyjemnie się ogląda o ich pomysłach na życie i jak to się realizuje. Lenifo Parokrotnie nasza rozmowa zdominowała główny wątek w tematach, więc jakoś tak automatycznie nas przenoszę i nie wiem czemu,rozmowa od razu gaśnie.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-04 o 15:46 |
|
|
|
|
#2589 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie wiem Emmi. Ja to odbieram, że może nudna jestem albo coś. Cóż ze mnie primabalerina jak z kdt. Tylko mi nie zależy na wywijaniu piruetów, a na tym aby poruszać jakieś tematy. Tematy ludzi w danym momencie zajmują albo nie. Zależy. Pamietam sytacje jak w roku 2000 byłam u kogoś, nieistotne u kogo i opowiadalam o internecie, że takie coś jest i tam ten teges można się porozumiewać, znaleźc info i bądź co. I w pewnym momencie odczułam , że patrza na mnie jak na stuknietą i gesty, "czołg mi tu jedzie pod powieką
A ja robiłam za stukniętą.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-04 o 15:56 |
|
|
|
|
#2590 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
Mam wrażenie, że jak masz słuchacza albo osobę, która odwzajemnia twój temat to od razu się wycofujesz Zupełnie niepotrzebnie. Ja znów jak zaczynam rozmawiać na jakiś temat to lubię mieć przestrzeń do tej rozmowy, bo ja lubię zagłębiać się w temat.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-04 o 16:31 |
|
|
|
|
#2591 |
|
Zakorzenienie
|
Wycofuję się jak mi się wydaje, albo zdaje, że przynudzam, bo nikogo to nie interesuje. Prawdę mówiąc im starsza jestem tym mniej się odzywam w realu. Nie nie, nie wycofuję w sensie że juz nie mam o czym rozmawiać. Ale często nikt nie podejmuje tematu. Być może mnie przyhamowało przeniesienie teraz, że zaczełam się zastanawiać, że znów przeszkadzam i plotę andorny. Wychodzi na to że mam sporo kompleksów.
|
|
|
|
|
#2592 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
Obie mamy kompleks natury rozgadania się na jakiś temat A że ja zapominam o naszej ,,Wierzbie..." i zamiast tam rzucić myśl, to rzucam od tak, podczas czytania w jakiś temat to wychodzi jak wychodzi. Myśl o przenoszeniu rozmowy jako przeniesienie na szerszą i bardziej swobodną płaszczyznę
|
|
|
|
|
#2593 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już wiem, że część spraw wynika z mojej natury. Ucieczki po prostu czasem. Ponoć infj tak mają. Przynajmniej tak o tym piszą.
|
|
|
|
|
#2594 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Niezła jest ta babcia z filmiku
|
|
|
|
|
#2595 |
|
Zakorzenienie
|
No takich fikołków bym nie zrobiła Emmi
) Zaczełam się zastanawiac czy to nie jest jakas podróbka, Np młody chłopak przebrany za babcię, albo jakiś fotomontaż. Teraz robią takie różne kombinacje. Dość że córa przysłała mi zdjęcie wnuczka poprzebieranego za Mikołaja, który miał w miejscu nóżki, ręke... Niedługo nie będziemy wiedzieć czy to na co patrzymy istnieje, czy to kombinacja. Nie jest dobrze mieć takie zakłócenia w odbiorze. Ale by było fajnie jakby babcie miały tyle energii i zręczności. I ja myslę, że jest to realne. Ja np potrafię spokojnie robić świece i przewroty i położyć ręce na ziemi przy skłonie. Ale tak bym nie dała rady![]() Widziałam tę słynną niemiecką babcię ćwiczącą akrobatykę, zresztą świetnie. Czyli istotna jest w nierezygnowaniu z tego i się da. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-04 o 17:38 |
|
|
|
|
#2596 |
|
Zakorzenienie
|
A ja spędzam czas przy kefirze. Lenifa powiedziała, że od niego nie przytyje to sobie piję codziennie po.pol litra. Jeszcze mi się nie znudził.
|
|
|
|
|
#2597 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Mania z koleżanką bawią się. Raz u nas, a raz u mojej B. Aktualnie są u nas.
![]() ![]() Zrobiłam kawkę. Emek zabrał filiżankę do siebie i coś tam na kompie robi. Natomiast ja, kawkując, zabieram się za oglądanie estońskiego filmu "Widmo z gór". Historia na faktach oparta. Takie lubię najbardziej. Grupa studentów geologii wybrała się na kilkutygodniową wyprawę w góry na pograniczu Syberii i Mongolii. Przeżyli tam wiele dramatycznych i niewytłumaczalnych wydarzeń. Buriacja to bardzo dziwna kraina. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2026-01-04 o 18:47 |
|
|
|
|
#2598 |
|
Zakorzenienie
|
Adusia bo geolodzy tak mają
Łażą w dziwne miejsca i mają dziwne przygody![]() No ale nie znam tego filmu to obejrzę jak sie wyrobię z obowiązkami dziś, a to jeszcze z pół godziny. |
|
|
|
|
#2599 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
wiem... wiem... Patrząc na ten film myślę właśnie o Tobie. Dobrze, że Ciebie nie pognało w te tajemnicze i groźne rejony świata. Film oglądam na YouTube. https://youtu.be/GsoYrLh1Cz4?si=dCO-9-SdoP2zzICN ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Niedziela się kończy. A tu Cyferki ani widu, ani słychu. Mam nadzieję, że nic złego się nie wydarzyło i jutro Nasza Miła Koleżanka roletę w górę podniesie i dzień z kaweczką rozpocznie. |
|
|
|
|
#2600 |
|
Zakorzenienie
|
Adunia ale ochotę miałam, a nawet miałam w pewnym momencie możliwość. Nie zdecydowałam się jednak.
|
|
|
|
|
#2601 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Słoneczny, mroźny poranek. Jutro znowu święto ------------ Wczoraj nie schodziłam, na górze nie miałam zasięgów, także nie zajrzałam tu. Dzień spędziłam z fajną książką i pod kocykiem ![]() Czytam Was, o czym tak rozważałyście wczoraj? ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- Lubię sprawdzać w styczniu ![]() Dzień trwa 7 godz. 55 min, jest krótszy od najdłuższego o 8 godz. i 52 min. i jest dłuższy od najkrótszego o 13 min. Na początku stycznia w Polsce zyskujemy około 2-3 minut dziennie. ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Lanolinko wróciłaś już po świętach ![]() Jogurt sama robisz? |
|
|
|
|
#2602 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko - O wyprawach na kuniec świata
Nie obejrzałam całego filmu. Nie byłam już w stanie. Po prostu padlam. Ale ten początek już mi sugerował, że mlodzi biorący udział w tej wyprawie mieli na myśli nie wyprawę i odkrywanie a imprezowanie. W każdym razie w filmie pokazane są "lekkie charaktery" . Prawdopodobnie stanęli przed ciężkimi wyzwaniami. No ale nie wiem czy dam radę teraz obejrzeć. Bo najbliższy tydzień mam kompletnie zamotany. Więc pierwsza refleksja kto to jest geolog. W jakimś sensie człowiek wpatrzony w ziemię. Zwłaszcza jak rusza z celem. No ale wiadomo że w każdym zawodzie , zwłaszcza w szkole są ludzie którzy znaleźli się tam z przypadku a nie z wyboru. To wpatrzenie się w ziemię dotyczy mnie i teraz, chociaż nie mam nic wspólnego zawodowo z geologią jako taką. Ale jak gdzieś jestem, gdzieś wędruję, zwracam uwagę na skały, kamienie grunt, układ warstw, krajobraz itp. Mam wrażenie że oni jadą jak na jakąś rozrywkową wycieczkę. Może się mylę. Geologia obejmuje bardzo szeroki zakres przeróżniastej wiedzy. Każdy jej fragment to calkiem pokaźna osobna nauka. A ja jestem tylko po technikum, więc gdzie jeszcze studia.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-05 o 09:07 |
|
|
|
|
#2603 |
|
Zakorzenienie
|
Ahoj. Cyferko kupny kefir piję, jogurt skyr. Nigdy sama nie robiłam takich cudów. Ada Ty chyba robisz jogurt?
Co czytałaś? Lenifo czy już Ci się lepiej oddycha w Krakowie? Doszło fo Ciebie to czyste powietrze ze strefy? Na fb suchej nitki ma nich nie zostawiają. Osobiście uważam to dyskryminację. |
|
|
|
|
#2604 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() U nas słonecznie, a rano było 13 na minusie. Fajnie tak, szkoda tylko, że śniegu prawie zero. Ja robię jogurt, ale nie jakoś regularnie. |
|
|
|
|
#2605 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Lanolinko
![]() Czytam "Wypadek" Samotna, ciężarna kobieta postanawia wszystko zostawić i uciec do lepszego życia. Wyrusza w drogę do brata, po drodze spotyka ją śnieżyca i prawdopodobnie nigdy nie trafi na miejsce. ---------- O co chodzi z powietrzem ze strefy? ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cześć Ania ![]() Dmucham śnieg, albo bierzcie sanki i wyruszajcie do mnie ![]() Sporo śniegu spadło, do tego mróz, słońce, prawdziwa zima. Jest cudnie. |
|
|
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
W Krakowie zawsze mieli hopla na tym punkcie, mimo to postawili sobie "hutem" z jednej strony a aluminium z drugiej
) Jak w dawnych czasach wracałam ze szkoły i myłam ręce to byłam zdziwiona jaka brudna woda po myciu, chociaż ręce nie wyglądały na brudne. Wydaje mi się że mimo wszystko jest lepiej. Co do tych samochodów. Noż generalnie tak ogólniaście ja nie jeżdżę, a jak już to tramwajem albo autobusem. A tak staram się dojść wszędzie na piechotę. Pisałam, że dostrzegam pozytywy tej sytuacji. Tak że dla mnie osobiście nie mają znaczenia te zakazy bo i tak i tak na autonogach muszę wszędzie dotrzeć. Ale są sytuacje gdzie mogą być problemy, bo np moja mama nigdzie nie dojdzie. Więc teoretycznie do lekarzy niektórych może być problem aby dotrzeć. Nawet ostatnia wizyta na Trynitarskiej (to koło bulwarów wiślanych) m jeździł w kółko aby znaleźć jakąś możliwość zaparkowania. Więc nie chodzi tylko o mnie a o sytuację innych ludzi. A co do hopla krakowian. To właśnie z powodu "powietrza" rozwalili mury starego miasta żeby był "cug" no i zrobili planty. Tak, że tu to że tak powiem normalne są różne zaskakujące rzeczy. Nowa część miasta rozwija się dość chaotycznie i co kto komu i gdzie pasuje tam "se" buduje. I to na chybił trafił. Centrum miasta to pokazówka. Nie można tego powiedzieć o pozostałych częściach Krakowa. Czasami w niektórych miejscach to mam coś na kształt "zgrzytu optycznego". Byłam w dwóch miastach gdzie to zostalo w jakiś tam sensowny sposób rozwiązane. Np Gurtel we Wiedniu, albo już małym mieście Redditch w Angli, gdzie wokoło miasta jest autostrada i chcąc jechać na drugi koniec miasta, musisz wyjechać najpierw na oną i z zewnątrz wjeżdżasz gdzie chcesz. W związku z tym w samym mieście ruch nie jest natężony. Sama autostrada zaś jest w pasie zieleni, tak, że jadąc nią nawet nie wiesz że jesteś w mieście. No ale jest jak jest. Koło nas tu budują linię tramwajową i aby dojechać gdziekolwiek długo był problem a i teraz jest, chociaż od listopada przywrócili przystanek tramwajowy. Ja to tak myślę, że urbaniści szwankują albo mają nad nimi większą siłę przebicia ludzie z kasą. Dlatego jest jak jest. I to pewnie nie tylko krakowski problem. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-05 o 09:53 |
|
|
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko, ciekawy temat książki, a czy dobrze sie czyta? Dobrze napisana?
Strefa czystego transportu ' czyli nie wjedziesz ro Krakowa autem które nie spełnia norm. Chyba, że zapłacisz 😁 Lenifo, zabudowywuja Kraków na potęgę i dziwią się, ze powietrze nie ma gdzie hulać. |
|
|
|
|
#2608 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
|
|
|
|
|
#2609 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Muszę teraz krótko, bo Mania "pracuje" na moim tablecie. Ach, przywiozła ze sobą laptop, tablet i oczywiście komórkę. A tu okazuje się, że dzisiaj musi koniecznie na tym moim stareńkim urządzeniu. ![]() ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- U nas ciągle zimowy krajobraz. Śnieg, śnieg, dużo białego śniegu. Na termometrze -4* odczuwalnie też -4 ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Czyli nie ma żadnego wiatru. |
|
|
|
|
#2610 |
|
Zakorzenienie
|
Z frontu meteo. W Krakowie -1, ani płatka śniegu, trochę słoneczka i wiatru to chyba nie ma, bo drzewa spokojne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 13 (2 użytkowników i 11 gości) | |
| Adazina, lenifa |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

O tym właśnie mówię, to wiem. Dlatego zastanawiam się dlaczego właśnie pszenica? Dochodzę do wniosku, że padło na nią bo spożywamy jej najwięcej. A jak się je czegoś więcej i częściej to łatwiej o uczulenie. Każde ze zbóż ma swój rodzaj białka. Dla jasności czy ciekawości kogoś rozwinę:

ja przynajmniej mam takie sytuacje za sobą. Jak mnie jedna kobieta wiele lat temu usiłowała przekonac do maści topolowej. A ja... Tam taka topola i patrzyłam na nią jakby kobieta spadła z kosmosu. Takie dystanse się robią póki nie wnikniemy w istotę onej "maści"

Akurat popijam kakao