|
Organizacja wieczoru panieńskiego
Cześć dziewczyny, proszę o poradę bo nie wiem co robić :/
Moja dobra koleżanka bierze ślub. Znamy się długo ale ostatnio się od siebie oddaliłyśmy. Jej siostra jest świadkową i organizuje wieczór panieński na który nie za bardzo mam ochotę iść. Razem ze mną mają być tylko cztery osoby plus Panna Młoda. Impreza ma być wyjazdowa (150-200 km od miejsca zamieszkania) i propozycje są różne- wypady do klubu, wynajem villi z basenem, jacuzzi, restauracje- jeden z planów określa nawet wszystko na raz. Problem w tym, że biorąc pod uwagę koszt dojazdu, noclegu, tych wszystkich atrakcji i ozdób (balony, szarfy, serpentyny i inne cuda), prezentu dla Panny Młodej i zapewne specjalnych strojów mnie na to nie stać. Wiadomo trzeba mieć jeszcze pieniądze na ślub- koperta, strój mój i partnera, dojazd na miejsce. Robią się ogromne koszty. W tym roku planujemy zakup domu, staramy się o dziecko, za 2,5 roku będzie również nasz ślub (mamy już datę). Są to ogromne wydatki i oszczędzamy każdy grosz. Poza tym być może w czasie WP będę już w ciąży... Ogólnie nie chodzę na imprezy, nie jestem rozrywkowa i nie lubię alkoholu. Dodatkowo mam gorszy okres w życiu i na ten moment nie mam ochoty na zabawę.
Cenię moją koleżankę, mamy ogólnie dobry kontakt i nie chcę jej stracić ale to dla mnie za dużo. Myślałam, że w planach jest skromna impreza w naszym mieście typu wypad do knajpki na 3-4 h i już a tu wszystko "z pompą".
Zostałam "wplątana' w organizację i uczestnictwo w tym. Jak zrezygnować (czy w ogóle warto) aby nie zrobić przykrości i było z klasą? Na ślub i wesele przyjedziemy, będą tam dziewczyny z WP i nie chcę kwasów.
|