|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.6
No można kupic w sumie ocet jabłkowy, chociaz polecają że lepiej zrobić samemu. Po prostu półpasiec i ospa to ten sam "zaraz". Sa takie mikrskopijne zarazy co potrafią latami ukrywac się w organizmie.
|
|
|
|
|
#1682 |
|
Zakorzenienie
|
Herbatko, a to juz jakoś opanowany ten półpasiec? Szkoda, że ta przychodnia tak kiepsko funkcjonuje, jeszcze gorzej można poczuć się przez takie sytuacje.
|
|
|
|
|
#1683 |
|
Zakorzenienie
|
Herbatko, ogrom zdrowia dla Ciebie
I dla Twojego męża. Straszna choroba ponoć. Nie przechodziłam, ale akurat znajomej córka ma. Zrobiłam chleb orkiszowy na zakwasie. Tzn. na razie ciasto zrobiłam i rośnie. Zrobiłam też ciasto na pizzę z mąki 00 na zakwasie dojrzewające. I trak sie zastanawiam, ze moze jakieś bułeczki bym zrobiła? Albo drożdżówki. Niby zmęczona jestem, ale chyba jednak chęć zrobienia jest większa Cicha, u nas na polu juz 13 na minusie. Mierzyłam dzisiaj ile śniegu spadło, to u nas jest 18-23 cm. Zależy w jakim miejscu mierzone. |
|
|
|
|
#1684 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dobry wieczór wszystkim
Herbatko Dużo zdrowia życzę U nas poniżej -10, nie wiem dokładnie ile. Rano MM mówił, że ,,bardzo zimno". I niestety ślisko. Mam dobre buty zimowe a mimo to czułam, że jest ślisko. Z innymi podeszwami butów to bym pewnie nie jeden raz leżała. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-09 o 19:16 |
|
|
|
|
#1685 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze ponoć kilka dni tej pięknej, chociaż trudnej pogody. Wczoraj patrzyłam na prognozy, to koło 14, 15 stycznia ma się ocieplić. https://www.youtube.com/watch?v=PH6WlzNATWE . Nie jest powiedziane, że ze wszytkim będzie lepiej, bo wiadomo szybko topniejący śnieg też może sprawić problemy.
|
|
|
|
|
#1686 |
|
Raczkowanie
|
Herbatko zdrowia dla męża i dla Ciebie
|
|
|
|
|
#1687 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() U mnie -10, zmrożone drzewa ładnie wyglądają. Wstałam o 6.00, dorzuciłam do pieca, bo pilnujemy go aby trzymał ciepło w rurach. Dom jest za duży na przerwanie grzania i może dojść do problemów w rurach. Dobrego dnia życzę wszystkim Lenifa Cicha |
|
|
|
|
#1688 |
|
Raczkowanie
|
Lenifo też będę robić papierologię. Zbliża się koniec semestru..
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Emmi
|
|
|
|
|
#1689 |
|
Zakorzenienie
|
Niedużo się Cicha omyliłaś, bo ja też papierkami się zajmuję, tylko innego typu. Niecierpek jestem z tym. No ale co zrobić. Byloby zbyt pieknie, jakby czlowiek mógł robić tylko to co lubi.
|
|
|
|
|
#1690 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za życzenia zdrowia. Po tym połpaśccu długo się utrzymują dolegliwości bólowe. U takiego chorego jak mój M. To jest szczególnie uciążliwe . Wysypka dawno minęła.
Współczuję wam papierologii Emmi i Cicha . Po co im tyle raportów i podsumowań. Czy góra to sprawdza?. Rozkojarzona jestem, dużo nie napiszę. Jeszcze wklejam zdjęcie mojego taty jak był młody. Czyli około 40 ki. |
|
|
|
|
#1691 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiesiłam sobie na ścianie w moim pokoju. I patrzę sobie. Jestem do taty podobna.
|
|
|
|
|
#1692 |
|
Zakorzenienie
|
To jestes podobna do mojej przyjaciólki
Ja też jestem do swojego taty podobna.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-10 o 17:05 |
|
|
|
|
#1693 |
|
Raczkowanie
|
Herbatko świetne zdjęcie Twojego taty. Lubię takie zdjęcia z dawnych lat. Tak papierologię może sprawdzić na przykład kuratorium, ale bardzo rzadko się to dzieje. I w tym tygodniu rada trzeba siedzieć i słuchać wszystkich sprawozdań od maluchów po ósmą klasę.. u nas to jeszcze mała szkoła a w większych to pewnie jeszcze dłuższe posiedzenia.
|
|
|
|
|
#1694 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1695 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka 👋
U mnie też dosypalo,no ale De z Małą do kościoła pojechały i wróciły.No obecność prawie obowiązkowa ,bo trzeba do księdza po podpis po mszy iść.Te książeczki przed komunijne to paranoja.No ale były i wróciły.Teraz na 12.00 De musi zawieść córkę do sali zabaw na comiesięczne spotkanie z ojcem przy kuratorze.Mam.nadzieje ,że w miassteczku będzie przejezdnie.Jurto ma być ksiądz,ale przyjmuje go tylko że względu na wnuczkę,bo komunia w tym roku.Ja nadal nie cierpię tej formacji i zakłamania jaki prezentują.Ale to jutro.Zobaczymy co ten nowy administrator pokaże.
|
|
#1696 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Ja od wczoraj w papierologii siedziałam, lubię ją zacząć rano, kiedy raz jestem z lekka zaspana i lepiej mi się pisze konkret bez zbędnego lania wody, dwa mam najwięcej sił witalnych Herbatko Piękne zdjęcie. Ja nie umiem mieć wokół siebie zdjęć ,,już pamiątkowych" . Mam w albumach. Cicha Jak tam twoja papierologia? Czyli przyszła do Ciebie zima. Imegan
|
|
|
|
|
#1697 |
|
Wtajemniczenie
|
musiałam przyjść do laptopa żeby pisać. u nas śnieżyca, odśnieżone przejścia zasypane dokładnie. Zasypani jesteśmy i nijak z domu się ruszyć nie można. Zapasy jakieś mam, koty też, Zwirka mało, koty w śnieg nie chcą robić. mam nadzieję że przyjdzie odwilż. Moż nam starczy tego żwirka dla kotów. myślę o kupnie odśnieżarki, czy któraś z was ma?
|
|
|
|
|
#1698 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
Och! Nieźle się porobiło. Nie mam odśnieżarki, u nas na razie bez potrzeby odśnieżania.Dzisiaj właśnie tak sobie myślałam, że dobrze mieć jakieś swoje przetwory bo w razie co można zrobić naleśniki. Muszę poważnie pomyśleć nad zrobieniem chleba, bo to by też uprościło sprawę. |
|
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
Herbatko, też nie mam odśnieżarki. Nam dużą łopatę podwójna na kółkach i drugą mniejszą. Dużo masz tego odśnieżania?
U mnie wieje i robią się zaspy. Zimno, brrr.. |
|
|
|
|
#1700 |
|
Raczkowanie
|
Emmi ja jeszcze w trakcie pisania
u mnie też mega zaspy i nadal sypie. Już nie wiem ile razy robiłam ścieżki łopata. Też nie mam odśnieżarki
|
|
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi od rana mi sie tlucze po glowie temat przyslów. Wiem, że Ciebie tez to interesuje. Swego czasu myślałam aby zrobić taką stronę. Stronę rozmów o słowach, i powiedzeniach, o przysłowiach, ale nie dam rady. Mierz siły na zamiary a nie zamiar wg sił. Chciałam abyś wiedziała że bardzo cenię kiedy je przytaczasz. także te pogodowe. Mówi się że przysłowia są mądrością narodów, chociaż ja myslę, że mogą też być głupotą narodów, zależy kto je tworzy i jak łatwo wsiąkają w otoczenie. Słowa to coś najbardziej istotnego w relacjach.
No i nawet nie mogę skończyć wszystkiego co mam na myśli bo już real mnie wzywa... Może wróce do tematu później. W każdym razie ja zawsze chętnie do tego wracam i cieszę się jak coś o tym piszesz. No wróciłam, jeszcze pół godziny luzu. No więc interesuje mnie rozmowa o powiedzeniach, przysłowiach aforyzmach a nawet pojedynczych słowach. Bo tak naprawde z tym jest jedno wielkie zamieszanie i może z takiej rozmowy na luzie coś by wyniklo. No nie wiem. W każdym razie dla mnie jest to ciekawe. I tak sobie pomyslałam że może tu o tym czasem pogadać, ale nie chciałabym być osobą narzucającą pomysł, bo wiadomo, że innych nie musi interesowac to co mnie. Przysłowia były ważne na zagrodzie jako takiej dawniej. Nawet w tej chwili nie mam na myśli, żadnego konkretnego powiedzenia, tak mi się tylko ogólnie bajdurzy
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-01-12 o 07:26 |
|
|
|
|
#1702 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() I tu się przywitam, bo mam jeszcze chwilę... Lenifa Siemanko! Link do przysłów pogodowych jest na pierwszej stronie, w pierwszym poście w cz.1 Zagrody. To był bardzo dobry pomysł aby umieszczać wszelkie linki jakie się pojawiały. Coś tam udawało mi się wyłapywać. Moim zdaniem to przysłowia z tamtej epoki są już nieaktualne przez zmianę klimatu, która jest i nie da się udawać, że jej nie ma. To, że w tym roku mamy taką zimę to o niczym nie świadczy. Na to składa się wiele czynników z ,,życia planety". Takim czujnikiem zmian jest gwałtowny spadek wód pitnych.-------- U mnie nadal biało. Śniegu dość sporo. -7, ale nie wiem ile odczuwalne. Jeszcze nie musimy odśnieżać. Zasypało mi schody prowadzące ,,górą" do domu więc one kwalifikują się do odśnieżenia, ale skoro prawie w ogóle nimi nie chodzimy to... .Dobrego dnia życzę wszystkim Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-01-12 o 07:57 |
|
|
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
No klimat się zmienia. Pewne rzeczy mogą już nie mieć znaczenia. My ludzie też się zmieniamy. Albo inaczej to my zmieniamy wszystko wokół niekoniecznie na "dobrze" a jeszcze "dobrze" dla każdego co innego znaczy. Tym bardziej można się zastanawiać co i dlaczego się zmieniło.
|
|
|
|
|
#1704 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka
U mnie dziś rano było łopatowanie do ulicy,żeby Zuzia mogła bezpiecznie stać czekając na szkolny autobus,co się koło nas zatrzymuje.Jest na pewno ponad 20 cm śniegu.Autobus szkolny był.Mam nadzieję że auto z chlebem też dojedzie.Igor został w domu.Powtarza do jutrzejszego egzaminu zawodowego- części praktycznej.Teorie zdał w piątek na prawie 90%.Dzis dzień siedzenia w oknie i wyglądanie księdza.Ma jeszcze jakiś pogrzeb dziś,więc trudno powiedzieć kiedy do nas dotrze.Zmykam wyglądać samochodu z chlebem
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Imegan, u nas też w dniu w którym ksiądz po kolędzie chodził, to miał pogrzeb. I był u nas mocno po 16. Zima piękna, śniegu znowu dosypało. Drogi odśnieżają, autobus szkolny jeździ. A dzieci szaleją na sankach. Wczoraj byliśmy w lesie. Ciężko się szło, bo zaspy po kolana, a las pod górkę Emmi, koniecznie musisz nauczyć się piec chleb, albo Twój mąż. A moze młodzi? Herbatko, ja też nie mam odśnieżarki. Mój mąż ma traktorek i pług. A ja dla siebie odśnieżam dróżki przejściowe Bo lubię po takich chodzić. Wczoraj rano było 22-26cm śniegu. Pruszyło cały wczorajszy dzień i całą noc. Dzisiaj jeszcze nie sprawdxzałam.
|
|
|
|
|
#1706 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
ja rano odśnieżalam ścieżkę z półmetrowej zaspy. Jakaś masakra jest. Do pracy brat mnie podwiózł. Teraz trochę lepiej na drodze i wreszcie przestało sypać i wiać.. o Imegan daj znać po wizycie księdza. U mnie był w piątek ale mnie nie było, byłam w pracy.
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka 👋
No kolęda była.Mozna odtrąbić koniec świat i rozebrać choinkę.Chyba ,że domownicy zechcą ja jeszcze oglądać do końca karnawału.Zobaczymy.Ksiad z dotarł do nas o 19.30.Pierwsze wrażenie to normalny,ludzki,nie wścibski,nie moralizator,troszkę zagubiony czy nawet ciut roztrzepany.Gdyby nie interwencja Szanownego nie wziął by kolędy.Po nas mial jeszcze dwa domy do odwiedzenia.Ogolnie pozytywne wrażenie zrobił,a porównując go do poprzednika jest super.Ogolnie to mówią że nie ma statutu proboszcza tylko zarządza parafią.Nie wiem czym to się różni,bo zawsze u nas był jeden ksiądz,żadnych wikariuszy.Chyba ,że ktoś był do pomocy ,czy w zastępstwie. Pogoda się trochę ustabilizowała.Snieg jest ,ale umiarkowana ilość w porównaniu z innymi regionami.Wiatr też minimalny na razie,to drogi przejezdne. Przede mną echo serca w sobotę.Chyba takie zwykłe bo żadnych specjalnych zaleceń nie dostałam.Ferie za pasem,to przez 2 tyg luzik,czyli wstawanie poźniej niż 5.30.Na dzisiaj to tyle co obiad ugotować i można się lenić znaczy robić coś co się lubi.
|
|
#1708 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha jak odsniezasz to przerzucaj śnieg w stronę Ann, ona zadowolona ze śniegu 🙂
|
|
|
|
|
#1709 |
|
Raczkowanie
|
Jejku znowu dowalilo śniegu, ledwo dojechałam pod górę. No o znowu odśnieżanie ścieżek ech ..
|
|
|
|
|
#1710 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha Kraków tez zasypany. Byłam właśnie w przychodni po recepty to jakbym chciała z mamą jechać wózkiem, to bez szans.
Ponieważ wyraźnie potrzebuję poprawienia sobie nastroju to poszłam jeszcze do sklepu po rodzynki w czekoladzie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (1 użytkowników i 1 gości) | |
| Cicha7222 |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

I dla Twojego męża. Straszna choroba ponoć. Nie przechodziłam, ale akurat znajomej córka ma.
Dużo zdrowia życzę 

.