Zazdrość o poprzednich partnerów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-01-08, 15:06   #1
abcadlo88
Przyczajenie

Zazdrość o poprzednich partnerów

Witajcie drogie Panie,
Postanowiłem napisać wam o moim problemie, może będziecie w stanie nakreślić mi drogę jak uspokoić swoją głowę.
Jestem ze swoją partnerką ponad 10 lat, wszystko pomiędzy nami jest idealnie, dogadujemy się świetnie, jesteśmy po ślubie. I ten spokój rozwala mi czasem głowę, bo jak w głowie nie ma problemów, to nasz mózg sam je wymyśla i wymyślił mi właśnie to... Partnerka zanim się spotkaliśmy była w kilku związkach, w tym dwóch 2-3 letnich. Ja za to byłem w jednym dziwnym związku przez krótki czas, nic więcej doświadczenia. Mój mózg płata mi straszne figle, przychodzą do mnie myśli o tym i jakieś dziwne obrazy jak moja żona była z tymi ludźmi, że kochała kogoś wcześniej, współżyła z nimi, spędzała czas, odkrywała samą siebie, pierwsze eksperymenty z partnerami itd. A mnie te początkowe etapy jej doświadczeń ominęły i nie miałem żadnego wpływu na kształtowanie jej osoby, pokazania innej drogi itd. Zastanawiam się czy dalej o nich myśli, jak jej z nimi było. Ciężko mi to wygonić z głowy, chyba wpadłem w taki syndrom 'chęci bycia wyjątkowym', pierwszym w czymś, posiadania jej na wyłączność od zawsze i od początku. Nie czuje się z tym dobrze, pewnie jest to spowodowane tym, że miałem dużo mniejsze doświadczenia od niej, to były obawy które miałem od początku bycia w relacji, ale jakoś o nich w końcu zapomniałem. Teraz po latach gdy bardzo ją kocham, zależy mi bardzo na niej, mamy super dobre życie razem - wraca takie coś. Uderzyło to teraz tak strasznie we mnie jak mam taki swój wewnętrzny gorszy czas, okres zwątpienia w siebie ( kompletnie nie spowodowany naszą relacją). Wracają do mnie myśli i obrazy jak gdzieś tam na początku relacji coś o nich wspominała szczególnie jak wypiła kilka drinków, widać po niej było że gdzieś tam jeszcze o poprzedniej relacji myślała, miała jakieś żale że jej się nie udało. Teraz absolutnie od wielu lat niczego nie wspomina, nawet gdzieś jak są jakieś tematy sprzed wielu lat, zawsze tak mówi żeby nie mówić o nich. Przetrwałem z nią te trudne dla niej chwile, razem z nią zawalczyłem żeby uwierzyła w siebie, żeby zaufała mi, żeby razem nam się udało, potrzeba było na to sporo czasu. A mnie teraz to po prostu męczy, nie wiem co jest w jej głowie, czy kobiety to ukrywają czy czują coś do poprzednich partnerów, czy zapominają o nich, jak to pamiętają, czy jest to dla nich ważne co było kiedyś. Nie rozmawiałem z nią o tym, nie chciałem jej w żaden sposób ranić.
abcadlo88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-09, 10:03   #2
MisiekBydyniowy
Raczkowanie

Dot.: Zazdrość o poprzednich partnerów

Żenujący syndrom małego fiutka
MisiekBydyniowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-09, 11:41   #3
skara
Zakorzenienie

Ja niestety do poprzednich partnerów czuję tylko niechęć i absolutnie nie zaprzątam sobie nimi myśli. Było, minęło.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-09, 19:40   #4
Aelora
Wtajemniczenie

Pewnie już w ogóle nie myśli o nich albo ledwo pamięta i skupia się na Tobie, skoro jesteście razem ponad 10 lat i układa się między Wami świetnie. Sam masz mniejsze doświadczenie, więc czujesz się jakiś gorszy na tym polu i zbytnio analizujesz.
Wyrzuć to z głowy, a jak nie dajesz rady samemu marsz do psychologa (chociaż tu może być trudniej, bo pewnie będziecie rozdrapywać i omawiać dogłębnie ten niedojrzały temat). Albo zatrujesz sobie umysł i rozwalisz świetny związek. Wybór należy do Ciebie.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-09, 23:13   #5
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Ja też tak mam, dlatego nie wiem, czy powinnam być w związkach. Okropnie irytujące.
Bruma_w_Hogsmeade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-11, 15:30   #6
Margi93
Przyczajenie

Przez to, że byłeś w jednym i to krótkim związku, a potem spotkałeś już kobietę swojego życia tak naprawdę to Ty możesz wracać do poprzedniego związku, bo w zasadzie nie miałeś żadnego doświadczenia, a więc nie masz co opowiadać za bardzo. Nie jesteś w tych sprawach obeznany przez to. Jednakże, ja sama byłam w paru związkach i będąc z obecnym partnerem nie mam potrzeby wracać do byłych, a rozmawiać o nich nie ma po co. Pomyśl, skoro Twoja ukochana z nimi nie jest tylko z Tobą, to oznacza, że z nimi jej się miało nie ułożyć, więc nie ma po co o tym myśleć. Gdyby o tym rozmyślała i chciała bez przerwy o tym gadać, a nie daj Boże porównywać Cię do któregoś z byłych, to wtedy faktycznie miałbyś problem. Bo osoba, która z kimś żyje ale bez przerwy porównuje do byłego/byłej nie jest szczęśliwa. Skoro tego nie robi, to się ciesz, bo oznacza, że myśli o Tobie, o WAS! Niepotrzebnie dopowiadasz sobie coś czego nie ma, i przez to myślisz że ona z czasem nie zauważy zmiany Twojego zachowania? Na pewno tak się stanie, w końcu już tyle lat jesteście razem! Czy dała Ci powód, żebyś myślał, że myśli o kimś z poprzedniego związku? Z tego co piszesz to nie, a Ty sam tworzysz niepotrzebne jakieś motywy.
Uwierz mi, że to dobry znak, że nie chce o nich gadać, zresztą przegadała to z Tobą na początku waszego spotykania się na pewno, albo jakiś czas po tym. Czy po ślubie naprawdę ma po co do tego wracać? Pewnie, że nie bo tamto to przeszłość, czas przeszły i liczy się tu i teraz, oraz przyszłość. Trochę wiary w żonę
Margi93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-11, 19:30   #7
xfrida
Zadomowienie

mialam wielu partnerow
mam rowniez ex meza i meza terazniejszego od 15 ponad lat

z pierwszym mezem mam nawet dwojke dzieci
powiem ci ze nie zdarza mi sie wspominac ani lozkowych uniesien ani zadnych innych chwil z moimi bylymi.
Z moim ex mezem jestem w pozytywnych relacjach,mozna powiedziec ze nawet sie lubimy ale kompletnie nie interesuje mnie w kategoriach romantycznych (ani seksualnych ) napewno pomoglabym mu gdyby byl w trudnej sytuacji i on tez sluzy pomoca (rzadko to sie zdarza ale czasami cos od niego potrzebuje)
mysle ze twoja zona rowniez nie wraca myslami do ex partnerow,zycie toczy sie dalej,wszystkie poprzednie doswiadczenia bledna,inne sprawy wysuwaja sie na pierwszy plan ,musialaby byc bardzo nieszczesliwa z toba zeby rozmyslac i przezywac to co dzialo sie przed wami i wasza relacja

zajmij sie tworzeniem terazniejszosci i lepszej przyszlosci zamiast grzebania w przeszlosci na ktora nie masz wplywu
Stary 2026-01-12, 15:04   #8
abcadlo88
Przyczajenie

Staram się zrozumieć mój problem, zająć się nim, aby raz na zawsze to zwalczyć.
To do czego doszedłem aktualnie to, że prawdopodobnie nazywa się to ' ruminacja z elemenatmi zazdrości wstecznej', która wynika z mniejszego mojego doświadczenia i tego że bardzo mi na kobiecie. Są to mimowolne myśli, które nachodzą same z siebie wtedy kiedy ich nie chcemy. Prawdopodobnie może to wynikać z tego, że ja jako młoda osoba bardzo skupiłem się na pracy, nauce, ciężko mi było o relacje, a moja druga połówka miała w tym czasie dobre życie towarzyskie i korzystała z życia.

Cytat:
Napisane przez Margi93 Pokaż wiadomość
Niepotrzebnie dopowiadasz sobie coś czego nie ma, i przez to myślisz że ona z czasem nie zauważy zmiany Twojego zachowania? Na pewno tak się stanie, w końcu już tyle lat jesteście razem!
Głownie to się dzieje gdy jestem sam bez niej, przy niej nie czuje większych problemów. Z tego co doszedłem to ruminacje, czyli natrętne mimowolne myśli, które powstały gdzieś w głowie w wyniku jakiś wyidealizowanych wzorów, nie mających nic wspólnego z rzeczywistością, w tym wypadku chodzi o to że nie spodziewałem się, że kiedykolwiek spotkam miłość życia, która będzie już po kilku związkach, a ja w tym czasie będę niedoświadczony.

Edytowane przez abcadlo88
Czas edycji: 2026-01-12 o 15:10
Stary 2026-01-12, 15:40   #9
Aelora
Wtajemniczenie

Ok, a co zamierzasz z tym zrobić? Umiesz sobie jakoś przetłumaczyć, np. w oparciu o wyjaśnienia dziewczyn z tego wątku, że to przeszłość, która nie ma wpływu na Waszą teraźniejszość? Że dla Twojej żony byłe relacje zapewne nie mają już żadnego znaczenia i jesteście szczęśliwi.
Czasu po prostu nie ma da się cofnąć. Jeden miał bardziej intensywne życie towarzyskie, inny mniej. Każdy ma inny charakter i priorytety w życiu, nie widzę najmniejszego powodu aby uważać się za kogoś gorszego, po prostu w danym momencie mieliście inne przeżycia.
Odrzuć też żale, że jesteś gorszy czy niepełnowartościowy bo "nie wyszalałeś się" za młodu. To jakiś toksyczny stereotyp, że każdy musi intensywnie przeżywać tę młodość i eksperymentować, bo inaczej jest gorszy. Kolejny raz widzę takie myślenie na forum i żal z tego powodu.
I ostatnia uwaga: jeśli ruminacje są natrętne, powracające, nie umiesz nad nimi zapanować i wyprzeć z pamięci to problem może być poważniejszy niż sądzisz. Możesz potrzebować profesjonalnej pomocy, co w żadnym wypadku nie jest wstydem.

Edytowane przez Aelora
Czas edycji: 2026-01-12 o 15:41
Stary 2026-01-12, 16:39   #10
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez abcadlo88 Pokaż wiadomość
Staram się zrozumieć mój problem, zająć się nim, aby raz na zawsze to zwalczyć.
To do czego doszedłem aktualnie to, że prawdopodobnie nazywa się to ' ruminacja z elemenatmi zazdrości wstecznej', która wynika z mniejszego mojego doświadczenia i tego że bardzo mi na kobiecie. Są to mimowolne myśli, które nachodzą same z siebie wtedy kiedy ich nie chcemy. Prawdopodobnie może to wynikać z tego, że ja jako młoda osoba bardzo skupiłem się na pracy, nauce, ciężko mi było o relacje, a moja druga połówka miała w tym czasie dobre życie towarzyskie i korzystała z życia.

Głownie to się dzieje gdy jestem sam bez niej, przy niej nie czuje większych problemów. Z tego co doszedłem to ruminacje, czyli natrętne mimowolne myśli, które powstały gdzieś w głowie w wyniku jakiś wyidealizowanych wzorów, nie mających nic wspólnego z rzeczywistością, w tym wypadku chodzi o to że nie spodziewałem się, że kiedykolwiek spotkam miłość życia, która będzie już po kilku związkach, a ja w tym czasie będę niedoświadczony.

twoje obsesyjne myslenie o zony poprzednich zwiazkach nie zaprowadzi cie do niczego dobrego,najwyzej moze zniszczyc to co razem zbudowaliscie
moze powinienes rozwazyc wizyte u specjalisty skoro logiczne argumenty do ciebie nie trafiaja i problem sie poglebia
Stary 2026-01-12, 18:52   #11
abcadlo88
Przyczajenie

Postaram się na tym etapie sam poradzić, jeśli nie będę mógł z tego wyjść pójdę do specjalisty.
Posta napisałem ponieważ chciałem poznać opinie kobiet jak traktują poprzednie związki - dało mi to odpowiedź, że nie mam się czym martwić, skoro jesteśmy 10 lat, od wielu lat nie miałem żadnego sygnału żeby była jeszcze tam gdzieś w przeszłości, żeby uciekała gdzieś myślami itd. Gdzieś tam delikatne sygnały nie zamkniętych związków były na początku naszej znajomości, ale to zrozumiałe dla mnie, że gdzieś potrzebowała oparcia, żeby to w sobie poukładać. To jest dla mnie sygnał że mam odpuścić na tym polu i potrzebowałem potwierdzenia od kobiet jak traktują podobne sytuacje. Muszę tylko powalczyć z myślami które mnie same atakują, aby przerwać to i wygasić.
Na tym etapie nie mówiłem jeszcze żonie o tym co mnie męczy i niechciałbym, bo zapewne mamy zupełnie inny punkt widzenia na to co się ze mną dzieje jeśli cokolwiek w niej tam z przeszłości przetrwało.
Wydaje mi się, że taka rozmowa nie ma sensu, bo jak to inteligentna kobieta, na pewno powiedziałaby to co chciałbym usłyszeć, a nie to co realnie się z nią dzieje. Ważne było to aby usłyszeć opinię jak kobiety to widzą, nie z punktu mojego jedynego, który jest w pewien sposób spaczony, określony.

Bardzo dziękuję Wam za pomoc i rozmowę.

Czas edycji: 2026-01-12 o 19:01
Stary 2026-01-12, 21:15   #12
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Postaram się na tym etapie sam poradzić, jeśli nie będę mógł z tego wyjść pójdę do specjalisty.
Posta napisałem ponieważ chciałem poznać opinie kobiet jak traktują poprzednie związki - dało mi to odpowiedź, że nie mam się czym martwić, skoro jesteśmy 10 lat, od wielu lat nie miałem żadnego sygnału żeby była jeszcze tam gdzieś w przeszłości, żeby uciekała gdzieś myślami itd. Gdzieś tam delikatne sygnały nie zamkniętych związków były na początku naszej znajomości, ale to zrozumiałe dla mnie, że gdzieś potrzebowała oparcia, żeby to w sobie poukładać. To jest dla mnie sygnał że mam odpuścić na tym polu i potrzebowałem potwierdzenia od kobiet jak traktują podobne sytuacje. Muszę tylko powalczyć z myślami które mnie same atakują, aby przerwać to i wygasić.
Na tym etapie nie mówiłem jeszcze żonie o tym co mnie męczy i niechciałbym, bo zapewne mamy zupełnie inny punkt widzenia na to co się ze mną dzieje jeśli cokolwiek w niej tam z przeszłości przetrwało.
Wydaje mi się, że taka rozmowa nie ma sensu, bo jak to inteligentna kobieta, na pewno powiedziałaby to co chciałbym usłyszeć, a nie to co realnie się z nią dzieje. Ważne było to aby usłyszeć opinię jak kobiety to widzą, nie z punktu mojego jedynego, który jest w pewien sposób spaczony, określony.

Bardzo dziękuję Wam za pomoc i rozmowę.
dokladnie tak jest jak mowisz
rozmowa na ten temat nie ma sensu poniewaz nawet jesli twoja zona by kiedykolwiek myslami wracala do swoich bylych to przeciez wiedzac ze tak cie to gryzie napewno by ci o tym nie powiedziala(i slusznie)
nie jestesmy w stanie kontrolowac naszych partnerow mysli ,marzen ,wspomnien nie ma sie wiec co na tym zafiksowywac.kazdy z nas ma swoje male sekrety chwile ktore na zawsze zatrzymal w pamieci ,ty napewno tez .
ciesz sie tym co macie razem ,tworz nowe wspomnienia i przestaj sie zadreczac
Stary 2026-01-12, 21:52   #13
Aelora
Wtajemniczenie

Nie ma co o tym rozmawiać i drążyć skoro mówisz że nie ma żadnych niepokojących sygnałów, żyje się Wam spokojnie, a tylko Ty wracasz do tego intensywnie myślami. Nic nie wskazuje na to, aby ona myślała o byłych, jesteście razem tyle lat, poruszając ten temat tylko rozdrapałbyś i wygenerował problem. Taka samospełniająca się przepowiednia. My też z mężem nie wracamy do takich spraw, wiadomo że jakieś informacje wymieniliśmy, ale po prostu żyjemy swoim życiem, razem i to się liczy.
Uważaj też na jakieś redpillowe treści, żeby nie nakręcać się w tym rozmyślaniu o przeszłości i jak traktują to kobiety.
Stary 2026-01-12, 23:35   #14
Margi93
Przyczajenie

Wiesz pójście do terapeuty na 3-4 sesje tylko po to by się wygadać powinno Ci pomóc, i możesz wybrać do tego kobietę by usłyszeć jej punkt widzenia, to na pewno Ci nie zaszkodzi, a otworzy Ci oczy na pewne rzeczy. Myślę, że po tych spotkaniach powinieneś się wtedy otworzyć do żony, w końcu Twoje obawy to też jej obawy. Jako kobieta swojego mężczyzny, chciałabym wiedzieć gdyby coś go od środka dusiło, a w szczególności jakby to dotyczyło mnie. Wiesz to nie oznaka słabości, a odwagi przyznania się do swojej delikatniejszej strony. Jestem pewna, że ona poczuje że Twoje zmartwienia pochodzą z miłości do niej, a nie jakiejś obsesji. Nie zostawi Cię z tym sama, a na pewno chętnie z Tobą to przegada, bo oboje budujecie wasz związek.
Co do twoich myśli, A głównie nachodzą Cię gdy jesteś sam, bo jej nie ma przy Tobie, a więc obawiasz się co ona w sumie może robić, z kim rozmawiać, czy się spotkać. Kiedy ją widzisz to się nie martwisz, bo jest obok a więc masz pewną kontrolę, której bez niej nie masz. Moim zdaniem każdy w związku liczy przede wszystkim na zaufanie, bezpieczeństwo i miłość. Zastanów się czy te trzy rzeczy są takie kruche w waszym przypadku? Ja czytając co piszesz, uważam że są mocne i solidne, tylko gdzieś tam pojawiła się ta mała wyrwa, którą spowodowała niepewność. Zastanów się kiedy się wzięła, skąd się wzięła, i jaki sposób będzie najlepszy do pokonania tego. Bo jak widzę, ona nie wzięła się od początku, tylko pojawiła się jakiś czas temu. Dasz radę, trzymam kciuki
Margi93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 10:26   #15
Eveen
Rozeznanie

Dobrze, że sam zauważyłeś że ewidentnie ci się nudzi i wymyślasz sobie problemy z tyłka, teraz po prostu przyjmij to bardziej do świadomości.
Eveen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 15:21   #16
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eveen Pokaż wiadomość
Dobrze, że sam zauważyłeś że ewidentnie ci się nudzi i wymyślasz sobie problemy z tyłka, teraz po prostu przyjmij to bardziej do świadomości.
Ostro, ale konkretnie. Aż się poczułam nieswojo na myśl, że po tylu latach i szczęśliwych, spokojnych chwilach nawet najukochańsza osoba miałaby wypalić z czymś takim.
Stary Wczoraj, 18:26   #17
abcadlo88
Przyczajenie

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez Margi93 Pokaż wiadomość
Ja czytając co piszesz, uważam że są mocne i solidne, tylko gdzieś tam pojawiła się ta mała wyrwa, którą spowodowała niepewność. Zastanów się kiedy się wzięła, skąd się wzięła, i jaki sposób będzie najlepszy do pokonania tego. Bo jak widzę, ona nie wzięła się od początku, tylko pojawiła się jakiś czas temu. Dasz radę, trzymam kciuki
Muszę ustalić co mogło być jakimś zapalnikiem

Czas edycji: Wczoraj o 20:58
Stary Wczoraj, 21:08   #18
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]

Muszę ustalić co mogło być jakimś zapalnikiem
Jakieś takie początkowe myśli męczące mnie o jej przeszłość pojawiły się na początku jak się poznaliśmy, ale nie były to żadne silne emocje, gdzieś tam co jakiś czas wracały, ale rzadko bardzo i nie miały dla mnie większego znaczenia. Ale wiem czym był aktualny zapalnik. Jakiś czas temu, żona opowiadała mi o jakimś koledze, który miał problemy. Owy człowiek popełnił samobójstwo. Interesowała się tym co się stało, mówiła mi że w końcu jest pogrzeb, ale ona na niego nie pojedzie. Stwierdziłem, no cóż kolega z młodości to coś ją tam interesuje. Później byliśmy u znajomych, rozmawiała chwile o tym ze swoją najlepszą przyjaciółką. Przyjaciółka zapytała ją, "A on wie?" i zrobiła wielkie oczy. Żona odpowiedziała 'Nie'. Temat ucichł. Wtedy połączyłem kropki o pochodzeniu jegomościa, jego imię itd, że temat prawdopodobnie dotyczy faceta, z którymś kiedyś była w 3 letnim związku. Nic mi do tego, kompletnie mnie on nie interesuje, ale to było zapalnikiem. Później byliśmy odwiedzać groby w jej rodzinnej miejscowości i wiem że była tam też u niego znicz zapalić razem ze mną, ale mówiła że to kolega jej. Traumy dodaje to, że jak odwiedzamy cmentarz w jej rodzinnej miejscowości, to kolejne znicze zapala na grobie jeszcze 'innego kolegi'. To jej były chłopak, który w trakcie gdy byli razem miał wypadek, którego nie przeżył. Ona nie krępuje się tam iść ze mną i mówić, że musi odwiedzić jeszcze 'kolegów'. Dlatego pytałem co kobiety myślą o byłych zwiazkach, jak to traktują, jak to pamiętają. A sygnał że czasem odpali im świeczkę, w mojej głowie mówi, że ona jeszcze gdzieś tam tkwi. Jako młoda osoba przeżyła cięzkie chwile, ale ma bardzo silny charakter i bez problemu po tej tragedii wchodziła w kolejne związki.
Zapalenie świeczki to po prostu oznaka szacunku, żałoby i pamięci. Nie, nie takiej pamięci, że ona siedzi i wzdycha jak było im razem dobrze, ale zwykły symboliczny gest. Zwłaszcza, gdy te osoby zmarły przedwcześnie lub w tragicznych okolicznościach.
Nie ma żadnych oznak zdrady emocjonalnej czy rozpamiętywania, ona nie ukrywa tych wizyt przed Tobą ani nie wraca z nostalgią do tamtych relacji. Nawet nie była na pogrzebie. Może to zabrzmi ryzykownie, ale ci mężczyźni fizycznie nie stanowią dla Ciebie żadnego zagrożenia.
Naprawdę ochłoń i przemyśl sobie. Nie warto dopowiadać sobie rzeczy, które nie istnieją.
Stary Dzisiaj, 11:00   #19
skara
Zakorzenienie

Zapalenie znicza na grobie to znak pamięci i żalu. Żalu, że już ten człowiek sobie nie pożyje, smutku nad jego rodziną, nad ich smutnym losem. Ja też czasem zachodzę na cmentarzu na groby kolegów którzy młodo zmarli, to takie memento morí, znak pamięci, ale tragicznej, nie romantycznej. Nawet poszłam na grób sąsiada z klatki, z którym ledwo na cześć 25 lat temu byłam, bo szkoda mi było Marcina i tego że osierocił malutkie dzieci i żonę. Z moją mamą tam poszłam. To takie wizyty skłaniające do zadumy.

skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 14:02   #20
Eveen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Zapalenie znicza na grobie to znak pamięci i żalu. Żalu, że już ten człowiek sobie nie pożyje, smutku nad jego rodziną, nad ich smutnym losem. Ja też czasem zachodzę na cmentarzu na groby kolegów którzy młodo zmarli, to takie memento morí, znak pamięci, ale tragicznej, nie romantycznej. Nawet poszłam na grób sąsiada z klatki, z którym ledwo na cześć 25 lat temu byłam, bo szkoda mi było Marcina i tego że osierocił malutkie dzieci i żonę. Z moją mamą tam poszłam. To takie wizyty skłaniające do zadumy.

Dokładnie. Też chodze na groby znajomych z np. liceum którzy odeszli za wcześnie bo po prostu kiedyś byli częscia mojego zycia (nawet nie romantyczną) i uważam, że warto o nich pamiętać.
Eveen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości