|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Organizacja wieczoru panieńskiego
Cześć dziewczyny, proszę o poradę bo nie wiem co robić :/
Moja dobra koleżanka bierze ślub. Znamy się długo ale ostatnio się od siebie oddaliłyśmy. Jej siostra jest świadkową i organizuje wieczór panieński na który nie za bardzo mam ochotę iść. Razem ze mną mają być tylko cztery osoby plus Panna Młoda. Impreza ma być wyjazdowa (150-200 km od miejsca zamieszkania) i propozycje są różne- wypady do klubu, wynajem villi z basenem, jacuzzi, restauracje- jeden z planów określa nawet wszystko na raz. Problem w tym, że biorąc pod uwagę koszt dojazdu, noclegu, tych wszystkich atrakcji i ozdób (balony, szarfy, serpentyny i inne cuda), prezentu dla Panny Młodej i zapewne specjalnych strojów mnie na to nie stać. Wiadomo trzeba mieć jeszcze pieniądze na ślub- koperta, strój mój i partnera, dojazd na miejsce. Robią się ogromne koszty. W tym roku planujemy zakup domu, staramy się o dziecko, za 2,5 roku będzie również nasz ślub (mamy już datę). Są to ogromne wydatki i oszczędzamy każdy grosz. Poza tym być może w czasie WP będę już w ciąży... Ogólnie nie chodzę na imprezy, nie jestem rozrywkowa i nie lubię alkoholu. Dodatkowo mam gorszy okres w życiu i na ten moment nie mam ochoty na zabawę. Cenię moją koleżankę, mamy ogólnie dobry kontakt i nie chcę jej stracić ale to dla mnie za dużo. Myślałam, że w planach jest skromna impreza w naszym mieście typu wypad do knajpki na 3-4 h i już a tu wszystko "z pompą". Zostałam "wplątana' w organizację i uczestnictwo w tym. Jak zrezygnować (czy w ogóle warto) aby nie zrobić przykrości i było z klasą? Na ślub i wesele przyjedziemy, będą tam dziewczyny z WP i nie chcę kwasów. |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Organizacja wieczoru panieńskiego
Masz prawo do swoich priorytetów. To, że odmawiasz z klasą i mówisz szczerze o swoich ograniczeniach, nie czyni Cię złą koleżanką. Wręcz przeciwnie – to dojrzałe i uczciwe.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Organizacja wieczoru panieńskiego
Moim zdaniem nie powinnaś robić czegoś wbrew sobie. Czasami pomysły panny młodej są z kosmosu i choć może ją stać, nie myśli czy stać na to innych i czy będą chcieli takiego wieczoru z takimi atrakcjami.
Jeśli chcesz się z tego wycofać, to po prostu powiedz jej to wprost, ale najlepiej jak będziecie same i to na jakiejś kawce czy coś, nie przez telefon bo jednak może wtedy to źle odebrać, chyba że nie macie innego sposobu kontaktu to już zadzwoń, ale proponuje jednak spotkanie jest łatwiej to przekazać. A jak jej to wytłumaczyć, to zdecydowanie szczerze wyłóż kawę na ławę. Powiedz, że nie masz takiego budżetu, który pozwalałby Ci na tego typu zabawę. Pytanie też, czy powiedziała wam o tym stosunkowo wcześnie, czy nie wiem miesiąc z wyprzedzeniem, to zdecydowanie za krótko gdy koszty związane z zabawą są wysokie. Nie ma w tym nic złego, i szczerze jeśli to naprawdę dobra koleżanka to to zrozumie. Wiadomo, przykro zawsze może się jej zrobić, ale to jest nieuniknione, jednakże powinna zrozumieć, że nie zawsze życie komuś układa się pod dyktando drugiej osoby. Lepiej jak najszybciej to załatwić i nie pomagać już w organizacji tej imprezy, by się w to nie mieszać. Dasz radę, i zrób tak jak Ci serce mówi. Powodzenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.