O czym szumią wierzby? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-01-04, 16:37   #61
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dot.: O czym szumią wierzby?

I tu by się przydał ktoś z uprawą poziomek i borówek. Tak żebyś mogła przyjechać albo ta osoba by Ci przywiozła w sezonie.
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-04, 17:21   #62
lenifa
Zakorzenienie

Mam jagode kamczacką na Roztoczu i tam są borówki w lasach. Tylko nie jest proste tam iśc na borówki komuś kto nie zna lasu. A teraz nie ma z kim. Puszcza Solska to tereny bagienne. Znam tego typu zaginięcia stamtąd. No ale jagody kamczackiej to mam dostęp do plantacji. Na zime mrożę. Tylko w tym roku to było wszystko pokręcone. Sezon jagodowy siedziałam w Krakowie. Powinnam była napisać w tamtym roku heh. Przecież już styczeń.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-04 o 17:28
lenifa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-05, 09:41   #63
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifio To okropne. Koło mnie są tereny leśne i chyba nadal są jagody, ale dawno nie byłam.
Co do problemów z jedzeniem to ja też nie jestem jakimś ekspertem tyle co sobie szukam, czytam, jak coś samo wpadnie to się przyglądam. Wiele razy piszesz o histaminie i zaczęłam o niej więcej czytać i mam wrażenie, że u mnie ona słabo się rozkłada. I też dotarłam do DAO.
Stary 2026-01-05, 10:16   #64
lenifa
Zakorzenienie

Jak znajdziesz coś interesującego o DAO to ja bardzo ciekawa jestem. Mam na uwadze wgłębienie się w ten temat, ale to musi być ku temu czas, a teraz ani onego nie ma ani natchnienia w tym kierunku jeszcze. Bo ja działam na natchnieniach)

Co do okropieństwa terenów bagiennych, to ludzie z tamtych terenów chyba zdają sobie z tego sprawę, bo jak byłam z moją dawniejszą przyjaciółka tam, co znała doskonale one lasy, to ja zrobiłam kilka kroków w jedną stronę a ona krzyczy - stój, tam nie idź, za tymi krzakami zaczynają się bagna. No ale ona znała ten las od dziecka, bo w czasie wojny ona z rodzicami ukrywali się tam w czasie pacyfikacji. Tak, że jej ani wilki straszne nie były ani bagna. Gdy jeszcze żyła mówiła mi, że jak idzie na grzyby, albo borówki, to z kijem i ma taki zwyczaj stukania tym kijem o pnie drzew. Mówiła że wilki wtedy schodzą z drogi Nie wiem czy to prawda no ale tak mówiła.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-05 o 10:24
Stary 2026-01-05, 12:21   #65
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Straszne to miejsce.
Nie wiem co mogłoby być interesujące, ja niewiele wiem o tym, to prawie wszystko jest dla mnie nowością . Ogólnie przyglądam się owej histaminie, których jak czytam skutków mam dość dużo, a przy najmniej może tak być, dlatego się jej przyglądam. Nawet może powodować ,,kołatanie serca" co od razu jest w moim mocnym obszarze zainteresowań.
Stary 2026-01-05, 12:59   #66
lenifa
Zakorzenienie

Histamina to jest normalnie człowiekowi potrzebna. Ona nas w jakimś sensie chroni. uwalnia się kiedy organizm ma jakiś problem natury infekcyjnej, tłucze co powinna i natychmiast dao ją wycofuje. Chodzi o czas. Bo jak ona sobie działa jak wolny niezależny związek zawodowy i nie ma tego kagańca dao, zaczyna szkodzić. A ma z tego co pamiętam 4 jakby ramiona oddziaływania. Tzw H1, H2, H3, H4 i teraz zalezy które jest w akcji to taki jest problem. Ja teraz nie przytoczę szczegółów, ale czytałam takie dokładne opracowanie aby zrozumieć sens. Więc nie ma co polegać na moim gdybaniu tylko by trzeba poszukać jaka jest zależnośc poszczególnych H i jak się to ma do DAO. Histamina jest dość powszechna w jedzeniu. Różne czynniki mogą spowodować jej uwalnianie. I różne mogą być objawy tego że coś nie ten teges, podejrzewam z DAO. Wiem, że można na dzień dzisiejszy kupić dao, to chyba otrzymywane jest dao bydlęce. Ale nie próbowałam do tego podejść jeszcze. Najpierw muszę zrobić one badania co do tego DAO. Mozna takie badania zrobić. Przynajmniej w Krakowie mam już namierzoną Przychodnie co to robi. Jak pytałam ile kosztują te badania, to wtedy rzucili ceną ok 200? No akurat nie miałam, to pomyślałam, że innym razem je zrobię, ale ten inny raz to nie ma kiedy... Taki ciućmok jestem. Wiem a nie mogę za to się wziąć.

A znalazłam akurat koło kompa leży kartka z notatką, że DAO potrzebuje b6, b12, miedź, wit C. cynk, wit D i magnez. Nie wiem czy to wszystko, musiałam to zanotowac gdzieś po drodze co znalazłam. Są tu jeszcze jakies notatki aby zainteresować się mniszkiem, ostropestem pewnie plamistym, rzodkiewką i resweratrolem oraz ocet jabłkowy. Ale jeszcze nie szłam tym śladem z DAO. Tylko wyszukałam coś takie i na kartce, zapisałam, że trzeba pod tym kątem przerobić. Ale to dopiero w domu pewnie będzie czas, czyli za miesiąc.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-05 o 13:35
Stary 2026-01-21, 08:14   #67
lenifa
Zakorzenienie

Czasem czuję się tu jak na wygnaniu No ale przynajmniej jest miejsce, co można coś napisać, a nie będzie nikogo irytowało. Niedługo czekają mnie wyprawy na pączki drzew, juz w lutym będzie to możliwe. Nie mogę się doczekać. Mam w planach wiosennych olchę i jesion, a może i inne eksperymentalnie. No i mam nadzieję, że znajdę w tym roku podbiał. Miejsca gdzie wcześniej go zbierałam, niestety zanikły.
W każdym razie plan jest taki - podejść jeszcze raz ale już konkretniej do drzew. No i mam nadzieję, że uda mi się dalej pociągnąc temat ciałka migdałowatego, zmyslów i naszej głowinki I relacji z przewodem pokarmowym. Oraz oczywiście gimnastyki zwłaszcza na nerw błędny. A najważniejsze odzyskać spokojność, bo o nią było bardzo ciężko ostatnie miesiące. No ale z drugiej strony to też zderzanie się z innymi ludźmi, często z problemami a to bardzo dużo uczy. Czasem zioła też zbiera się z kolakami jakimiś i się człek podrapie Trzeba to wziąć zapisać w rubryce "koszty uczenia się".
Stary 2026-01-21, 13:10   #68
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Pisz gdzie Ci pasuje, tu miałyśmy mieć jakąś tam odskocznię do dłuższych wynurzeń. A to, że obecnie żadna z nas nie ma weny czy czasu to jest jak jest. Swoją drogą liczyłam, że może ktoś dołączy. W każdym razie pisz kochana gdzie Ci pasuje, mamy jeszcze jakąś tam demokrację
Stary 2026-01-21, 14:08   #69
lenifa
Zakorzenienie

Widzę dużo osób o podobnych zainteresowaniach na Necie, jak moje, ale raczej w realu to brak. A może tylko mi się zdaje, temu, że skupiam się na takich treściach, to je widzę. A w realu, noż przypominam sobie moje telefony do zielarek , że chcę się uczyć od nich, w zdecydowanej wiekszości odpowiedź była negatywna. Noż ale nie ma w tym nic dziwnego wiedźmy zawsze żyły z boku Tylko jedna organizowała wówczas jakieś kursy. Teraz zdecydowanie o to już łatwiej, to ja odizolowana sytuacyjnie. Dobrze że pojawił się Różański w necie i potem pubchemy itp, że można zgłębiać różne tajniki.

Wiesz Emmi przypomniałam sobie marzenie, aby zbudować swoją chatkę Baby Jagi i tam coś robić. Tak w realu. Nawet miałam mnóstwo pomysłów jak to zrealizować, co tam robić itd. Ale jak już okazało się, że mam ją gdzie zrobić, bo mi z rodziny zaoferowali na to fajne miejsce pod lasem, to ja już nie mam żadnych możliwości aby to wprowadzić w czyn. Bo i posunełam się w latach i na memeryturze to sobie można mieć tylko pomysły , co taniej kupić do papusiania Nie mówiąc o tym że co chwilę jestem wyizolowana w Krakowie od 6 lat. Ale nie będę już smęcić, czas niesie co niesie i jest jak jest.
Stary 2026-01-21, 20:18   #70
lenifa
Zakorzenienie

Haha Emmi pamietasz jak pisałam że czlowiek ma więcej zmysłów niż się uważa?
I tak zabrzmiałam trochę jak jakaś stuknięta. A teraz na Interii jest tekst że człowiek posiada dużo wiącej zmysłów niż się uważa i to może być ponad 30... haha https://geekweek.interia.pl/nauka/ne...a,nId,22541728
Stary 2026-01-21, 21:20   #71
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Moim zdaniem to zależy jak się podejdzie do ludzkiego organizmu i co się przypisze ,,zmysłom". To jak ze wszystkim, zależy jakie przyjmie się parametry, założenia itd. Klasyka zmysłów bazuje na tej ogólności, jako tych od razu rzucających się doznań. A to co kto i jak podejdzie to już inna sprawa.
Stary 2026-01-21, 22:36   #72
lenifa
Zakorzenienie

Jedno nie ulega wątliwościom o naszych organizmie chociaż wiemy dużo, to jeszcze dużo więcej nie wiemy, Najciemniej zaś jest pod latarnią.

Ja zmysłami nazywam, możliwość rejstracji tego co przychodzi z zewnątrz. Oczywiście że organizm musi sam siebie kontrolować też i tu musi miec czujniki co i jak. Ja bym to jednak rozgraniczyła w jakimś sensie, albo inaczej przedstawiła na wektorze plus minus, czyli mózg musi mieć dane aby cokolwiek zinterpretować. Ten odczyt może być wewnętrzny i zewnętrzny. Więc może jednak uściślę, Chodzi mi o odbiór zewnętrzny. . Wiele z nich dotyczy sygnalów które docierają z wewnątrz organizmu. Ale interesujące jest postrzeganie że one się łaczą, współdziałają itp. Tworzą obraz jakby (porównując) przestrzenny. Podobnie jak na wektorze, masz plus i minus. A co jeżeli ten punkt zero, na onym wektorze jest punktem w przestrzeni na nie na wektorem liniowym? Wtedy masz nieskończoną liczę ciągów linowych. Ale ja się nie znam ma matematyce Coś mi się tylko chodzi po głowie, bo mam zlikwidowany w tym obszarze ciag liniowy Wektor mi się jeden zawiesił

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-22 o 07:45
Stary 2026-01-22, 14:01   #73
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Muszą się łączyć bo ciało to jedna istota. Jak mogą ze sobą nie współpracować?
Stary 2026-01-22, 14:24   #74
lenifa
Zakorzenienie

Teoretycznie to mogą nie współpracować, zwłaszcza jak któryś szwankuje. Ja nawet myśle, że ciężko o ludzia ze zdrowymi wszystkimi zmysłami. Każdemu coś szwankuje. Ja mam okulary i ten teges już słuch nie jest idealny.
Stary 2026-01-24, 11:20   #75
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Zawsze w jakiś sposób ze sobą współpracują, nawet jeśli muszą coś ,,ominąć" z racji usterki. Zawsze powtarzam, że ciało ludzkie to jak jedna, wspólna wyspa.
Stary 2026-01-24, 11:52   #76
lenifa
Zakorzenienie

Jak najbardziej się zgadzam co do współpracy, a nawet do przejmowania przez co inne funkcji utraconych., do czasu jak tych strat nie ma zbyt dużo. Mam taką obserwację teraz jak przez prawie rok mama straciła całkiem wzrok. Jak wiesz operacja poprawiła bardzo sytuację. Okazało się, że jest jakiś dodatkowy problem z pamięcią przestrzeną. Po prostu to byla katastrofa. Znam osoby niewidome i one sobie radzą. Tu działo się coś całkowicie innego, nie było zupełnie nic. Nie tylko wzroku ale jakiejkolwiek orientacji w przestrzeni. Znalezienie poduszki na łożku było prawie niemożliwe.
Stary 2026-01-24, 12:15   #77
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dlatego ćwiczymy . ja już po swojej serii ćwiczeń i jeszcze nowe doszło a ostatnio dojrzałam jeszcze coś nowego, co włączę, bo jest na podobnej bazie ćwiczeń.
Stary 2026-01-24, 12:18   #78
lenifa
Zakorzenienie

Dzieki ci za przypominanie o ćwiczeniach. Nawet rano o tym myślałam, aby chociaż już zacząć na nerw błędny. Na razie biegam po domu i w drodzie czasem coś napisze.
Stary 2026-01-26, 06:32   #79
lenifa
Zakorzenienie

Emmi co jeszcze zauważyłaś interesującego z ćwiczeń? U mnie ćwiczyłam to, co znalazłam , ale i wcale nie jestem jakimś znawcą tematu, bo naprawdę siedzę w czymś innym, chociaż bardzo cenię gimnastyke i mam szeroko otwarte uszy jak ktoś coś o tym mówi. I dlatego bardzo zainteresowałam się twoja ostatnią polecajką i tym co pisesz o efektach. Nie zawsze uzmysławiamy sobie one, bo często ludzie szybko kończą temat gimnastyki, co mnie nie dziwi, bo sama mam problem z zaczęciem po przerwie.
Stary 2026-01-27, 11:35   #80
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Na razie nic szczególnego. Ogólnie widzę różne rzeczy ale ze względu na to, że oddziaływać mogą inne rzeczy to czekam. Rozpoczęłam te moje ćwiczenia i po niedługim czasie zaczęłam widzieć rezultat, czyli dobry odzew. Fajnie, że coś już pokazało, że idę w dobrym kierunku, to mocno motywujące, ale wiadomo, że potrzeba czasu.
Stary 2026-01-27, 11:43   #81
lenifa
Zakorzenienie

Tak, na pewno trzeba czasu, ja to widziałam na własny "ócz" jak ćwiczyłam nerw błędny w sumie pół roku. Wczoraj udało mi sie zrobić pierwsze ćwiczenia na on, ale tylko 6 razy, bo uważam by nie odczuwać zmęczenia, a po przerwie przy 6 ćwiczeniu wiedziałam, dość. I tak można dojśc tylko do 20-tu Powinno się udać w sumie dość szybko. Zakładam że w jakieś 3 tygodnie.
Stary 2026-01-27, 11:53   #82
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Zacznij z tymi ostukiwaniem ręki, one są mega proste, nie wymagają większego wysiłku a mają moc w poprawie pracy całego organizmu. Wystarczy 3-4 uderzenia delikatne.
Stary 2026-01-27, 11:57   #83
lenifa
Zakorzenienie

Tak, zacznę w domu. Mam plan wprowdzenia tego co ty robisz. Na razie się czuje jak statek trafiony zatopiony. Jeszcze 4 dni
Stary 2026-01-27, 12:13   #84
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo trzymaj się. Chociaż powiem Ci, bo wiem, że mogę a Ty się nie obrazisz, że gdybyś zamiast palić papierosa zrobiła to ćwiczenie to wyszłoby Ci lepiej na zdrowiu i czas sam by się znalazł . TM pali a Ty ćwiczysz, może niekoniecznie blisko niego. I czas na ćwiczenie by się znalazło
Stary 2026-01-27, 12:42   #85
lenifa
Zakorzenienie

Wolałabym Emmi i na pewno się nie obrażę. Tylko że nie daje sobie rady ze wszystkimi "zakapućkaniami wokół i we mnie" Niestety nie jestem żaden diament już mocno porysowana jestem. "A ziemia toczy, toczy, swój garb uroczy" https://www.youtube.com/watch?v=wzxBo0J9W_I

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-27 o 13:03
Stary 2026-01-27, 13:14   #86
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Jesteś diamencikiem W moich oczach i na pewno w oczach swoich dzieci. W kim jeszcze to już nie wiem, życzyłabym sobie abyś była u wszystkich bliskich
Stary 2026-01-27, 15:57   #87
lenifa
Zakorzenienie

Dzięki Ci Emmi za dobre słowo ale daleko mi do idealu. Ideał to mi się właśnie objawił w postaci chrzestnej mojego wnusia. Dziewczyna przyszła do nich z koszykiem pełnym jedzenia jak jakaś wróżka.
Nawet rosołek przyniosła.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-01-27 o 16:00
Stary 2026-01-27, 16:14   #88
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

I to się chwali, piękny gest, jakże rzadki w czasach marnowania jedzenia i wszelakiego, sklepowego dobrobytu. Brawa dla niej
Stary 2026-01-29, 07:17   #89
lenifa
Zakorzenienie

Ciągle mi chodzi po glowie jak by to można z sensem zorganizować aby się nie marnowało tak wiele rzeczy i nie produkowalo tyle śmieci. Zwłaszcza żywność.
Stąd się wziął mój zwariowany pomysł z okrąglakiem. No ale może nie jest to najlepszy pomysł, może ktoś wymyśli coś lepszego.
Stary 2026-01-31, 16:29   #90
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Sama się nad tym zastanawiam od lat. Na pewno dostępność produktów spowodowała brak jego szacunku, jaki był dawniej. Więc logicznie i najprościej ograniczyć dostęp do jedzenia i od razu ludzie zaczną je szanować :/.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości