Mycie włosów rano vs wieczorem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury

Notka

Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-02-09, 11:59   #1
Lala1996
Raczkowanie

Mycie włosów rano vs wieczorem

Hej,

jestem w teamie mycie włosów rano - całe życie mam cienkie, słabe, przetłuszczające się włosy - próbowałam już wszystkiego - i momentami jest lepiej, potem jest gorzej i tak w kółko, ale nie o tym - mam pytanie czy macie jakieś porady , bo:

zawsze myję włosy rano, ponieważ wtedy jestem w stanie chodzić z nimi 2 dni - a jak tylko umyję wieczorem, to już nastepnego dnia rano są tłustawe, przyklapnięte, odciśnięte od spania, po prostu paskudne - i tego samego dnia wieczorem są już znowu tłuste. Próbowałam wszystkiego, luźnych fryzur do spania, czepków, zawijać włosy w te ręcznikowe wałki, no generalnie za każdym razem jest porażka.

O ile wiosna / lato jesien / nie mam problemu z wstawaniem rano i myciem głowy, tak teraz w te zimę, która już od ponad miesiąca jest srogą - no jakoś nie mogę sie zmusic do tego, wiec myje wlosy wieczorem i przeważnie cały czas chodzę w takich póltłustych.

Macie może jakieś porady, wiem, jedwabne poszewki, czapki, itp - a może coś jeszcze ?
Lala1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-16, 21:12   #2
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Mycie włosów rano vs wieczorem

Wg mnie nic nie da rady, po prostu najlepiej myć rano. Też przez to przechodzę niestety
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-17, 12:40   #3
Bee_Queen
Raczkowanie

Jeżeli rano masz już przetłuszczone to nie ma raczej innej opcji niż myć rano...
Bee_Queen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-18, 12:00   #4
Doris Day
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lala1996 Pokaż wiadomość
Hej,

jestem w teamie mycie włosów rano - całe życie mam cienkie, słabe, przetłuszczające się włosy - próbowałam już wszystkiego - i momentami jest lepiej, potem jest gorzej i tak w kółko, ale nie o tym - mam pytanie czy macie jakieś porady , bo:

zawsze myję włosy rano, ponieważ wtedy jestem w stanie chodzić z nimi 2 dni - a jak tylko umyję wieczorem, to już nastepnego dnia rano są tłustawe, przyklapnięte, odciśnięte od spania, po prostu paskudne - i tego samego dnia wieczorem są już znowu tłuste. Próbowałam wszystkiego, luźnych fryzur do spania, czepków, zawijać włosy w te ręcznikowe wałki, no generalnie za każdym razem jest porażka.

O ile wiosna / lato jesien / nie mam problemu z wstawaniem rano i myciem głowy, tak teraz w te zimę, która już od ponad miesiąca jest srogą - no jakoś nie mogę sie zmusic do tego, wiec myje wlosy wieczorem i przeważnie cały czas chodzę w takich póltłustych.

Macie może jakieś porady, wiem, jedwabne poszewki, czapki, itp - a może coś jeszcze ?

A czy suszysz wlosy suszarka?

22.06.09 - start: zapuszczam i dbam o włosy

Co było, a nie jest,
nie pisze się w rejestr

Doris Day jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 12:14   #5
hasta_la_vista
Raczkowanie

Hormony tak działają (chociażby testosteron, prolaktyna, oba mają związek z przetłuszczaniem włosów), że w godzinach porannych jest ich pikowa wartość w ciągu dnia. Też tak mam, że jak umyję włosy rano to przez dzień są ok, ale jak umyję wieczorem to już rano przydałoby się to mycie powtórzyć, no nie wygląda to

Magicznych sposobów tu raczej nie będzie. Suchy szampon może.
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 17:04   #6
Antymionka
Moderator forum

Faktycznie ja bym chyba też zbadała hormony. Wiem że niektorym pomagają poszewki jedwabne, mi kiedyś mocno się przetłuszczały ale zmieniłam kilka zasad:
-zawsze myję dwa razy szamponem
-staram się używać łagodnych szamponów
-raz na kilka myć szampon peelingujący
-wcierki! najlepiej sprawdzają sie u mnie te probiotyczne, nawilżające
-zawsze suszę po myciu
-w ręczniku chodzę max 10 minut ( niektórym nie służy klasyczny ręcznik ,warto sie rozejrzeć za takimi do włosów, delikatnymi).
zimą na pewno czapka nie pomaga, ale to niestety taki czas.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 11:56   #7
Lala1996
Raczkowanie

Stosuję się do wszystkich rzeczy, które napisałyście - oprócz jedwabnej poszewki jeszcze.
Lala1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 12:19   #8
hasta_la_vista
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Faktycznie ja bym chyba też zbadała hormony.
Czy ja wiem... Jak nie ma innych wskazań medycznych to myślę, że tam pewnie wszystko będzie w normie. Możliwość mycia co dwa dni nie brzmi raczej jak coś paranormalnego , osoby nawet z lekkimi problemami hormonalnymi przeważnie mogłyby tylko pomarzyć o takim komforcie.
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości