|
|
#4141 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Lanolinka
Okropność... po swoim upadku wiem jak to niewiele potrzeba. Niech się dobrze zrasta Cyferko A jak u twojej sąsiadki? Adi Tak też pomyślałam, że wybyłyście na zakupy. Masz rację, jak jest ślisko lepiej nie wychodzić.Imuś Śliczne te gwiazdeczki Ja kochane na razie się odmeldowywuję. To i owo porobione w między czasie, ale czas się ruszyć. Cały czas mi się wydaje, że dzisiaj sobota Trzymajcie się ciepło.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-13 o 14:38 |
|
|
|
|
#4142 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Adziu🤗
Emmi Dwa lata temu podzieliliśmy grunty pod działki Jedną zapisaliśmy córce i młodzi zaczęli budowę domu Działek jest 8,w tym jedna dla nas Na razie mamy względny spokój ale jak zaczną wszyscy budować,to Długo by opowiadać… |
|
|
|
|
#4143 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
dzięki... również i Ty trzymaj się cieplutko, Kochana... |
|
|
|
|
#4144 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Imuś
Rozumiem... Może warto się jeszcze zastanowić ze sprzedażą, chyba, że już poszło? Czasami przestrzeń i święty spokój więcej wart czy bezcenny. U mnie tak jest. Dawniej były tu 2 gospodarstwa. Jakby po jednej i po drugiej stronie drogi, liczone w hektarach. Potem gospodarz podzielił na dzieci. Spore kawały. Dzieciaki pożeniły się, jedne zostały, ci co się wyprowadzili do nowej rodziny to zaczęli tę ziemię dzielić na działki i sprzedawać, a to ci co zostali podzielili aby sprzedać i mieć pieniądze na coś tam. Więc porobiły się takie małe działeczki ok 3 tys 2. Często w długich prostokątach. I nagle chałupki przy chałupkach, wszystko blisko. Niby ,,starzy" chcą zachować dawny charakter wsi i żyć jak dawniej na niej, ale tak się już nie da, bo domy wokoło bardzo blisko. Wszystko słychać, wszystko się niesie. Mnie, prócz pawia to ptactwo wiejskie nie przeszkadza, ale wiem, że kolejne spore pola zakupione pod budowę jakiś małych domków na małych działeczkach... czy im nie będzie przeszkadzać? Czym więcej ludzi tym więcej problemów.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-13 o 14:47 |
|
|
|
|
#4145 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
skoro sąsiadka jest miła i dla ludzi dobra, to oczywiście ściąga do siebie sympatycznych pomocnych ludzi. Jak to się mawia: karma zawsze wraca! Skoro jesteś sympatyczny, to takich samych dobrych ludziorków masz wokół siebie. I na odwrót... i na odwrót... |
|
|
|
|
#4146 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Uciekam...
|
|
|
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko, ja zrozumiałam, że Teoja sąsiadka prowadzi cukiernie w sensie, że piecze ciasta. I to bez sprawnej ręki jest nie do zrobienia. A to chodzi o sprzedaż, tak?
Emmi, działki drogie, budowa domu drogą to ludzie woka małe działki i małe domy. Osiedla domów jednorodzinnych budowane przez deweloperów są typowo dla ludzi z miasta, który cieszą się z dwóch metrów trawnika, bo zwykły mieszkanieccwsi by sie udusił baxtakim metrażu. Mieszkania to też klitki, każdy by chciał duze ale skąd na to wziąć? Nie wiem na czyjeś zarobki są te ceny. Żeberka chyba jednak były z zagranicy, bo się ugotują dopiero na jutro. Od nich takiectwarde i niesmaczne mięso. Co by z nich jutro zrobić? Uszka do barszczu? Pyzy z mięsem? Ciekawe jak długo utrzyma się pogoda. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
W punkt Lanolinko,- Na najistotniejszych potrzebach czlowieka zawsze są jakieś przekręty i zamieszania. Miejsce do mieszkania i żywność to sa podstawy. Człowiek musi jeść i musi się gdzieś schronić zwłaszcza w naszym klimacie. Temat bardzo szeroki. Jak przyjechala moja przyjaciólka z Kanady to mi mówi - Nie mogę się przyzwyczaić że tu te mieszkania to takie klitki. Juz na etapie projektowania zupenie nie bierze się naturalnych potrzeb człowieka i jego funkcjonowania w domu, Ot damy ci te biedne metry i płać. Nie wiem czemu mi się to kojarzy z dawnym angielskim prawem ograniczającym ilość oien w domu i podatku od onych... Dlatego wiele domów w Anglii ma zamurowane okna. Za ai "Podatek od okien obowiązywał w Anglii i Szkocji od 1696 do 1851 roku. Król Wilhelm III Orański nałożył go na właścicieli nieruchomości. Wysokość podatku zależała od liczby okien. Większa liczba okien oznaczała wyższy podatek. Aby uniknąć płacenia podatku, wiele okien zostało zamurowanych.", Mam jakieś dziwne wrażenie, że wszystko jest wilhelmowskim gonieniem za pieniędzmi. I przypomina mi się kawał jak gospodarz oduczał konia jeść. I bylby oduczył ale koń mu zdechł.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-02-14 o 07:35 |
|
|
|
|
#4149 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- „Gdy na św. Walenty mróz, chowaj sanie, szykuj wóz” oraz „Gdy na Walka są deszcze, będzie ostry mróz jeszcze" U mnie jest mróz -6*C ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 08:43 |
|
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na razie mży. Zapowiedziany mróz od jutra i śnieg może już być dziś. No i oblodzenie, pewnie pod wieczór. Świat taki szary za oknem.
|
|
|
|
|
#4151 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko u mnie oblodzenie.
----------------- Lanolinko pytasz o koleżankę, ona sprzedaje, ale i czasami coś swojego też piecze, najczęściej pączki, lub szarlotkę. ----- Może sałatkę gyros zrób z żeberek? Przed pieczeniem obsmażyłaś mięso? Ech, czasami trafia się takie badziewie
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 09:11 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4152 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj na N zaczęłam oglądać oparty na faktach serial "Ołowiane dzieci", opowiadający historię kryjącą się pod mianem "śląskiego Czarnobyla"
Nie dobrą porę sobie obrałam na oglądanie, bo przed snem. Temat bardzo trudny, wstrząsający wręcz. Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 09:45 |
|
|
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko - Nie znam filmu ani tematu. Śledzę natomiast olkuski cynkowo-olowiany temat i powstającego pojezierza olkuskiego. Byłam w tej już zamkniętej kopani na dole. Dziwne uczucie, być tam gdzie już nikt nie może wejść. Pojezierze pojezierzem, ale to teren zamieszkały więc woda podchodzi ludziom pod domy. Obawiałabym się też zanieczyszczenia tej wody.
Jak bylam dzieckiem olów byl normą, jako dziecko miałam nie raz w ręku, mialam w ręku też rtęć. Bawilam się nią. Ludzie wtedy nie zdawali sobie sprawy z tego jak to może być niebezpieczne, ale i teraz mamy mnóstwo rzeczy co się dopiero okażą... |
|
|
|
|
#4154 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko film opowiada poruszającą historię młodej lekarki, która odkrywa, że dzieci z okolic Huty Szopienice masowo chorują na ołowicę i postanawia je ratować, mimo nacisków komunistycznego aparatu.
|
|
|
|
|
#4155 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
A co jeśli na Walentego śnieżyca? Bo u nas nad ranem była i znowu świat mamy zupełnie biały. My tu o wiośnie marzymy, a zima powiedziała: o nie, jeszcze ja porządzę. |
|
|
|
|
#4156 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Ada
![]() Jak śnieg pada na Walentego? --------- Śnieg na Walentego, niedługo koniec lutego ![]() "Jak Walenty coś poleje, to na wiosnę masz nadzieję" Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 10:09 |
|
|
|
|
#4157 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko nawet sobie sprawy nie zdajemy ile mamy chemii wokół siebie, na wyciągnięcie ręki, W sumie przerobilam to. Siedziałam pół roku nad tablicą Mendelejewa i znaczeniu dla zdrowia poszczególnych pierwiastków. Mam to wszystko spisane w zeszycikach
Jak do tej pory to tylko jedna koleżanka się tym zainteresowała.Adunia u nas zapowiedzieli śnieg od dzisiaj do niedzieli. Właśnie się odezwalo moje ścięgno Achilesa i jestem kulejąca babka Zakładam okład na nogę.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-02-14 o 10:14 |
|
|
|
|
#4158 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#4159 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie🤗
Ja już po łopatowaniu Ruch z rana jak śmietana🤭 Cyferko To my wczoraj obydwie oglądałyśmy ten serial Tak mnie wciągnął,że jeszcze po północy nie spałam Drzewa uginają się od ciężkiego śniegu Jydyną radością tej zimy,są ptaki tuż za moim oknem Postawiłam im na dachu werandy karmnik i wsypuję im tam smakowitości🤗 Przylatują kosy,szpaki,rudziki,sójki i jedna niemiła sroka🤭 Życzę Wam miłego Walentego❣ |
|
|
|
|
#4160 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko jeszcze do niedawna myślałam, że żyję w Zielonych Płucach Polski, bardzo się to i u nas zmienia.
Smród spalin, czarne dymy z kominów, zimą lepiej na spacery nie wychodzić. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Hej Imuś Ja nie cały pierwszy odcinek tylko, poszłam spać. A i tak małe dzieci mi się śniły. Wcześniej zafundowałam sobie na YT "Przesłuchanie" oszalałam. Zazdroszczę Wam tych ptasich treli
|
|
|
|
|
#4161 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
widocznie śnieżna pogoda sunie na południe Polski. ===== Cyferuś, "Ołowone dzieci". Znam temat. Film obejrzę po zakończeniu ferii. ===== Ha, niewiedza powodowała koszmarne zachowania. Jako dziecko potłukłam termometr i bawiłam się kuleczkami rtęci. Komuś z klasy o tym opowiedziałam. Następnie zniknęłam ze szkoły na ponad pół roku. Rozeszła się wieść, że to przez trujace opary rtęci. Prawda była zupelnie inna, bardziej prozaiczna, bo dopadła mnie ciężka choroba immunologiczna. Ale dzieci wolały w zatrucie rtęcią wierzyć. Może to i dobre, po pewnie zapamiętano, że nie wolno rtęcią się bawić. |
|
|
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
Adusia
tak Niedługo wiosna.---------- O, co za historia. U mnie kiedyś termometr się rozbił i kuleczki poleciały po pokoju. Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 10:26 |
|
|
|
|
#4163 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereńko,
aż nie wierzę! "Przesłuchanie" na noc sobie zapodałaś? Strasznie ciężki film, dający po umyśle jak rzadko który! |
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Jakbyście coś chciały o jakimś pierwiastku to mogę wyłuskać z notatek, najbardziej istotne treści ale nie chcę nudzić. Np wokoł nas co w czym i jakie ma znaczenie dla organizmu. Można w sumie samemu pokopać za tym po sieci. Ja to przerobiłam dla własnej orientacji w temacie. Zanim zajełam się biochemią, po prostu wlazam w podstawy.
|
|
|
|
|
#4165 |
|
Zakorzenienie
|
Adusia oglądałaś?
Świetna rola Jandy. Nie wiem jak mi umknął ten film? W dzień go oglądałam, a wieczorem wpadłmi w oko serial Ołowiane dzieci ------------------ Lenifko raczej nie zagłębię się w temacie. Mało co z chemii rozumiem. ------------- Emmi dzisiaj tylko zajrzałaś? Wszystko dobrze? Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2026-02-14 o 10:48 |
|
|
|
|
#4166 |
|
Zakorzenienie
|
To nie jest taka czysta chemia a znaczenie w środowisku i dla czlowieka, czyli co może być przyczyną czego. No ale dla mnie lepiej, że nie musze tak dużo pisac
) Tak że nie narzucam się.
|
|
|
|
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, wszystko jest ciekawe o czym mówisz.
O rtęci było głośno swego czasu, nawet termometrów rtęciowych już nie ma w aptekach, ostatnio jak się interesowałam, to pani powiedziała mi że na Białorusi są, mogę kogoś poprosić, to przywiezie. |
|
|
|
|
#4168 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
oglądałam kilka razy. Jeszcze na (zakazachych przez komunistyczne władze!) kasetach VHS. |
|
|
|
|
#4169 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
pisz... pisz... pisz... Twoje słowa zawsze bardzo ciekawe. |
|
|
|
|
#4170 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferciu,
oglądałaś w dzień, nie na noc, to bardzo dobrze. Ufff... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

Okropność... po swoim upadku wiem jak to niewiele potrzeba. Niech się dobrze zrasta

Niedługo wiosna.