|
|
#1981 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.6
Z roślinami to tak nie do końca. Wiele potrafi dostosować się same w sobie do nietypowych dla siebie warunków, często zaskakując samych botaników. A innym razem mają wręcz książkowe warunki i... klapa. Więc to jeszcze dziwaczniejsze niż nam się może wydawać
Swego czasu mocno zaskoczyły mnie irysy... te kłączowe. Miałam je przesadzić, bo krzew się rozrósł i straciły warunki na kwitnienie. Z roku na rok przekładałam i zeszło się z 3 lata? Kiedy wreszcie się za nie wzięłam, okazało się, że one zaczęły same się przenosić. Wypuszczając kłącza i tworząc nowe odrosty szły pod owym krzewem w kierunku większego oświetlenia. Główne rosły dalej, jako te mateczne ale tworzyły kolejne w określonym kierunku. I to same. Dlatego ciągle kłócę się z nie jedzącymi mięsa, rośliny też czują. A to, że nie mają oczu to nie znaczy, że są ,,istotami", które można sobie tak jeść. Nie ładnie atakować mięsożerców, kiedy rośliny też czują i myślą, i też chcą żyć. Trzeba być uczciwym. Mało tego, rośliny też wydają dźwięki, ale nasze uczy ich nie słyszą. Na przykład obierane, skrobane grzyby - piszczą. I nie mówię tu o ,,naturalnym dźwięku wynikającym z budowy grzyba". ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Widzę, że się z lekka rozkręciło na Zagrodzie, bo wcześniej na jednej stronie był prawie tydzień Sprawa banalnego jak by się zdawało zakupu kalendarza do zapisków, jak przypuszczałam utknęła na etapie wyboru. A tak naprawdę, to widzę, że szukam tego ,,sprzed lat" dalekich. Nie znam firmy, więc jak nie trafię przypadkowo to nie odnajdę. Mimo to jest postęp. Oglądając na żywo, bo to najlepiej do mnie przemawia, kilka rodzajów kalendarzy i notatników wiem czego nie chcę . I znalazłam piękne kalendarze około A4, jeden dzień na stronie, bez zbędnych motywacyjnych pierdół i się zastanawiam... a potem nagle odkryłam, że oko chciałoby notatnik z kremowymi kartkami a nie białymi jak wszędzie... To jest zimowa nuda... na pewno to jest to... A mam co robić... ech... Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-13 o 16:30 |
|
|
|
|
#1982 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam dość śniegu. U mnie ciągle pada.śnieg.
Jak w piosence pt "Na całej połaci śnieg." Czekam końca tego białego szaleństwa. Robię porządki w szafkach kuchennych. Niczego nie kupuję na necie, na razie ,bo nie chce mi się łazić do paczkomatu. Albo odśnieżać dla kuriera. Bo jak sobie złamie nogę na mojej ścieżce to potem kłopot może być. Więc tak trwamy. Pociesza mnie że w moich nakładkach na buty jestem bardziej sprawna. Lenifo,przypomnij mi te ćwiczenia na głowę. Ja robiłam, i te co robiłam to pamiętam .ale myślę czy to te same co ty ćwiczyłaś. Więc jak przeczytasz to proszę o jakieś info. Czy u was też tak zasypało? |
|
|
|
|
#1983 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
I dobrze robisz. Jest tak ślisko, że o wypadek nie trudno. Sama się przewróciłam ale na szczęście nic się nie stało. Chwila moment, nawet nie to, że chwila nieuwagi, po prostu było bardzo ślisko i mimo dobrych butów pojechałam. Jak nie trzeba to lepiej siedzieć w domu.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-13 o 16:35 |
|
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
Poszukam Herbatko. Ja mam to zapisane gdzies, chyba na fb, tylko dawno więc troche przewijania będzie, bo Purczyński ma tak dużo filmów na yt że szukanie tam to igły w stogu siana
Mam https://www.youtube.com/watch?v=L_ydOjrrZqM&t=130s No więc on tam mówi dość ogólnie o pozytywnych skutkach tego ćwiczenia. Ja ćwiczyłam pół roku i działy się cuda, bardzo szeroko w organizmie. Ale nie od razu, tak pierwsze to po miesiącu zauważyłam. On nie mówi tam wprost o nerwie błędnym, no ale wiem że przebiega przez szyję i z filmów Hausera wiem jak to i co tam się dzieje. W ogóle Purczyński jest fajny. Nie mam czasu aby przerobić wszystko co proponuje, ale jak się będę nudzić to będę wprowadzać to co on proponuje. Ważne aby prawidłowo robić, ważne aby nie przesadzać z ilością i nic nie przyspieszać. No i co ja istotne jeszcze zrobiłam wtedy - Starałam się chodzić z prawidłowo ustawioną szyją, co tylko sobie przypomniałam. I taka sliczniasta dziewuszka się robiłam, bo mi garb wtedy znikał. No i co bardzo jest ważne, zaczynać od niewielkiej ilości ćwiczeń. Nawet od dwóch, Potem dodawać w kolejnych dniach po 1 , 2 więcej, aż się dojdzie do tych 20. Dlaczego? To bardzo delikatny obszar ciała, bardzo ważny i im człek starszy tym wolniej trzeba wprowadzać. On o tym nie mówi, ale ja to wiem, bo przerobiłam na własnej skórze. Podobnie zresztą z miminkami, tam nawet jest ograniczenie do 2 dziennie Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-02-13 o 17:25 |
|
|
|
|
#1985 |
|
Raczkowanie
|
U mnie nie pada jeszcze śnieg. Słońce świeciło. Byłam cały dzień w pracy ale widziałam przez okno. Roztopy.
|
|
|
|
|
#1986 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
![]() Czy obchodzę Walentynki? Nie zawsze. Czy lubię ten walentynkowy dzień? Tak. Jest dla mnie dniem tolerancji, dniem szacunku dla drugiego człowieka a przede wszystkim szacunku dla samego siebie i tego wszystkiego życzę Wydaje mi się, że w obecnych czasach, kiedy wdziera się świat cyfrowy, ten dzień staje się jeszcze bardziej ważny, bo relacje między ludzkie są istotnym czynnikiem naszego życia. Lubię oglądać filmy niżowej kategorii jak ciągnące się telenowele o podłożu romansideł. I tam najczęściej poruszanym problemem przeróżnych nieciekawych wydarzeń, nie są losowe zdarzenia ale brak komunikacji pomiędzy bohaterami. Ot! Ktoś powie - to filmowe bzdety. Tak i nie. Filmowe bzdety w większości oparte są na ludzkich zdarzeniach. Ale... Będąc na porannym spacerze z psem, uświadomiłam sobie, jak mocno i w tym temacie czasy się zmieniły. Nawet jeszcze krąży mit ,,jak chcesz kogoś poznać, to wyjdź z psem na spacer". Dziś, każdy z nosem w komórce czeka aż pupil załatwi swoje potrzeby. Spacerowicz dojrzy kogoś innego to kieruje się w przeciwnym kierunku, bo nie chce żadnej reakcji. I nie chodzi o to, że ,,mój pies pogryzie się z drugim". Bywa i tak, ale najczęściej każdy wychodzi solo z psem. Tak jak teraz zaczyna być modny trend ,,Solo dining" . Szczególnie pokolenie Milenialsów i Zetki wybierają samotne wypady do knajp, czy restauracji, nie koniecznie na szybki posiłek, ale aby właśnie zjeść w spokoju z komórką. Nie chcą wchodzić w relacje stolikowe. Preferują - Ja, komórka i święty spokój. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-14 o 15:01 |
|
|
|
|
#1987 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
ja też mimo że jestem sama lubię ten dzień. Warto zawsze być miłym dla innych byłam na świątecznej opiece zdrowotnej, mam zapalenie zatok. Na razie bez antybiotyku tylko steryd do nosa i inhalacje. Mam nadzieję że pomoże. Na razie bez opadów, troszkę jest zachmurzone. Dziś nie gotowałam kupiłam pierogi w Pierogarni, pyszne jak domowe z mięsem i kapustą. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie Emmi daję cytat z kalendarza zrywkowego z dziś - "Miłość jest mostem między tobą a wszystkimi"
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1988 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Zakorzenienie
|
E.mi nie wiem o ile samotne wyprawy do kina są wyborem a na ile koniecznością. Myślę, że zdecydowana większość z nich wolałaby towarzystwo, ale jesli go brak, to chwała za to, że nue siedzi w domu, tylko wychodzi sam/a.
---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Z filmów o miłości najbardziej lubię ,,Co się wydarzyli w Madison County" oraz ,,Pamietnik" i,,Zakochac sie" A Wam jakie tytułu kojarzą się z miłością? |
|
|
|
|
#1990 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
Mówisz, że do kin też chodzą solo? Nie wiedziałam.---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- hymmm... nic mi nie przychodzi do głowy co bym chciała obejrzeć takiego miłosnego. I tym samym najbardziej lubiany. Może coś się przypomni. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-14 o 15:42 |
|
|
|
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
Lanolinko, też lubię film Pamiętnik. Lubię bardzo film Nad Niemnem i Ania z Zielonego wzgórza.
|
|
|
|
|
#1992 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Mam!! ,,Holiday". Mimo puszczania go w świątecznym okresie chyba z 10 razy nie znudził mi się
|
|
|
|
|
#1993 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha, zatem.mozemy razem film . obejrzeć 🙂 Z Emmi nie, bo nie cierpię komedii romantycznych 😁
|
|
|
|
|
#1994 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
To może ,,Widmo" ale Michaela Sajbela z 2017 roku? Nie jest to romansidło ale ma wiele z miłości (nie mówię o seksie). Nie jest to klasyka oczekiwanej upiorności i strachów i nie dla każdego. Oglądałyście?
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-14 o 16:01 |
|
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi horror to już w ogóle nie moja bajka, ja w nocy chcę spać a nie wypatrywać zjaw😁
|
|
|
|
|
#1996 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze się cieszę jak są nowe zdjęciia na profilu Kimaty Podlasia. Tym razem seria zdjęc z piecem w roli głównej
https://www.facebook.com/photo/?fbid...18061300525228
|
|
|
|
|
#1997 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
Zajrzałam. Dom taki jak na Mazowszu często bywa. Piec inny, tam taki zwykły bez zapiecka. Przynajmniej te co znam. Pooglądałam, piękna wieś...
|
|
|
|
|
#1998 |
|
Raczkowanie
|
Lenifo też bardzo lubię ich zdjęcia
Emmi nie oglądałam, może kiedyś zobaczę. Podobno ma sypać śnieg i to sporo. Ja Wam polecam filmiki Pana Babci, bardzo miło się słucha tego chłopaka jak gotuje znaczy coś rychtuje ![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Emmi chyba mam alergię, ale wyszła mi tylko bylica a skąd bylica w lutym. To chyba pozostałosc po jakiejś infekcji, dzieci bardzo chorują. |
|
|
|
|
#1999 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
Jeśli lubisz psychologiczne i takie po których będziesz sobie różne rozważania robić, to polecam. W każdym razie bez względu jak go odbierzesz na początku, nie bój się go. Odrzuć lęk. To tylko takie złudne założenie. Mało brakowało a bym go odrzuciła, bo nie oglądam horrorów. To nie horror, on tylko takiego udaje. Dlatego tyle niepochlebnych opinii zebrał. Film dla mnie jest piękny, może trudno w nim odnaleźć ciepło, ale jest. Pokazane są różne społeczne miłości. Nie mogę za dużo pisać, bo zbyt wiele się domyślisz i popsuję Ci film, gdybyś chciała go obejrzeć.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-14 o 18:34 |
|
|
|
|
#2000 |
|
Raczkowanie
|
Emmi obejrzę kiedyś
oglądacie igrzyska olimpijskie? Ja sobie czasem zerkam i podziwiam umiejętności sportowe
|
|
|
|
|
#2001 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
Zapytałam o alergię, bo opady śniegu, roztopy są momentem rozprzestrzeniania się przeróżnych ,,śmieci" w powietrzu, które uczulają. Natomiast jak masz alergię to udaj się do pulmonologa, bo źle leczona alergia albo leczona powierzchownie zawsze prowadzi w którymś momencie do astmy. Lepiej zawczasu mieć profesjonalne leki na receptę, niż te pseudo dobre bez recepty.------ MM chyba ogląda. Nasze plany się zmieniły. Jednomyślnie odechciało nam się gdziekolwiek wychodzić. Może dlatego, że w kuchni sporo przeróżnego jedzenia i szkoda wydawać pieniądze na coś kolejnego . Po prostu zjemy sobie w domu. Posiedzimy... Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-14 o 18:39 |
|
|
|
|
#2002 |
|
Wtajemniczenie
|
Lenifo,dzięki za filmik. O to chodziło .To ćwiczenie właśnie robiłam ,ale nie na leżąco. Teraz będę leżeć. I ćwiczyć.
Z filmem o miłości to zaraz mi na myśł przychodzi Bodyguard. Z Krwinek Kostnerem i Whitney Houston. Potem Raport Pelikana. ,albo Pretty Women . Zresztą Pretty Women to jest chyba w ścisłej czołówce w tej kategorii. Na Netflix jest super serial Virgin River. Też romantyczny,. Ja lubię filmy też o himalaistach i zdobywaniu szczytów górskich. Często słucham podkastów z tej tematyki. |
|
|
|
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
Cicha, ja też oglądam igrzyska. Żal tego chłopaka któremu tak nie wyszedł taniec na lodzie.
---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Herbatko, to może słuchamy tych samych podkastow? Ja lubie sluchac szczytomaniaka |
|
|
|
|
#2004 |
|
Wtajemniczenie
|
Chcę jeszcze napisać ,bo wspomniałyście o Ani z Zielonego wzgórza. Przeczytałam wszystkie części. Uwielbiałam. Ale film mi kompletnie nie przypadł do gustu. Może dlatego że już byłam starsza i wyrosłam z Ani? . Moja wyobraźnia tworzyła zupełnie inne obrazy na podstawia książki niż te filmowe. Nieraz tak mam, filmy nie dorównują wyobraźni podczas czytania książki. A czasami dorównują jak np. Trylogia.
Dzisiaj odkopywałam ścieżkę do domu. Potem pojechałam autobusem na zakupy. Założyłam moje kolczaste osłonki na buty. To jest rewelacja. Tylko w sklepie źle się w tym chodzi ,bo po twardej posadzce. Ale dałam radę ,za to żadnego poślizgu. ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- O Lanolinko ja też. Jego najbardziej lubię. |
|
|
|
|
#2005 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny też lubię czytać i oglądać o wspinaczce. Tak Lanolinko szkoda tego chłopaka, chyba stres go zjadł.
---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Herbatko z filmów o Ani tylko pierwsza część jest najlepsza. Cieszę się że udało Ci się dziś tyle zrobić. Emmi w domku też można czas miło spędzić
|
|
|
|
|
#2006 |
|
Zakorzenienie
|
Też to mam Herbatko, wolę książkę od filmu. Jeżeli chodzi o Anie, przeczytałam chyba wszystkie. Obejrzałam też film no i postać Ani w moich myslalch, wygrała ta z filmu, natomiast reszta to dalej się trzymam mojej własnej wyobraźni
Mam teraz kupować wnuczkom książki. Ponieważ dawno nie byłam w księgarni nie wiem co tam zastanę i jak dopasować do wieku. Wnusia juz czyta płynnie. No ale mam czas do 24 lutego, może jako ogarnę. Herbatko wytrwaj w ćwiczeniu i donieś po jakim czasie zauważyłas zmiany na plus. We wcześniejszej mojej akcji te kilka lat temu, zaczely się dziać dopiero po miesiącu. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-02-14 o 23:09 |
|
|
|
|
#2007 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
|
|
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
O, Herbatko, to razem słuchamy górskich opowieści. Ja jestem zaskoczona ilością oszustw przy wysokogórskich wejściach, dopóki nie usłyszałam to nie myślałam, że istnieją. Ten rodzaj sportu wydawał mi się wyjątkowo szlachetny a jednak i tu dochodzi do takich rzeczy.
Zasypało nas. Wstałam rano, bo mieliśmy w Tatry pójść a tu tyle śniegu. Mialo niby sypnąć ale jakoś temu nie dowierzalam. A jednak nasypało dużo. ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Emmi - jest olimpiada więc wszystkie sporty zimowe są. |
|
|
|
|
#2009 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lanolinka
Ale nie spodziewałam się, że są wyświetlane w telewizji.
|
|
|
|
|
#2010 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

. I znalazłam piękne kalendarze około A4, jeden dzień na stronie, bez zbędnych motywacyjnych pierdół i się zastanawiam... a potem nagle odkryłam, że oko chciałoby notatnik z kremowymi kartkami a nie białymi jak wszędzie... 

I dobrze robisz. Jest tak ślisko, że o wypadek nie trudno. Sama się przewróciłam ale na szczęście nic się nie stało. Chwila moment, nawet nie to, że chwila nieuwagi, po prostu było bardzo ślisko i mimo dobrych butów pojechałam. Jak nie trzeba to lepiej siedzieć w domu.

Czy obchodzę Walentynki? Nie zawsze. Czy lubię ten walentynkowy dzień? Tak. Jest dla mnie dniem tolerancji, dniem szacunku dla drugiego człowieka a przede wszystkim szacunku dla samego siebie i tego wszystkiego życzę