|
|
#4291 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Cyferko
![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Lanolinka Bo znów za tym ,,zdrowym jedzeniem" stoi ktoś, kto na tym zarabia a wcale nie liczy się dobro dzieci. Co to za problem przeznaczyć kwotę pieniędzy a w placówkach zrobić wewnętrzną ankietę, w której sami uczniowie wypowiedzieli się wybierając z jakiś proponowanych i na tej zasadzie ułożyć. Prościej wcisnąć i żądać czapkowania i zachwycania się pomysłem, który ląduje w śmietniku.
|
|
|
|
|
#4292 |
|
Zakorzenienie
|
Oki, to nie zrobię, bo już dziś byłam w sklepie. Jutro nie mam treningu to nie pójdę rano do sklepu.
Emmi myślę, że rodzice dostają pieniądze na dzieci i takie dodatkowe programy nie są potrzebne Edytowane przez Lanolinkaaa Czas edycji: 2026-02-17 o 16:32 |
|
|
|
|
#4293 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Imuś
Ja też nie nadążam i wcale się tym nie przejmuję U nas od rana z lekka posypuje. Opowiadałam MM o waszych opadach śniegu, ale do nas to ,,wasze" nie doszło, albo jeszcze nie doszło. Jest -4 i ślisko, bardzo mocno obrodzone drogi i MM ciężko się jechało. Znów musiałam przełożyć odwiedziny mojego ulubionego sklepu. A potrzebuję kupić najtańszy materiał na zasłonki do pokoju Juniora. Lenifa Pamiętasz zaporożec? Sporo napisałyście dzisiaj . I jakiego apetytu na śledzie mi zrobiłyście, ale nie chodzą za mną. Dobrze, że piszecie, że jutro środa popielcowa. Niby wiem, niby pamiętam ale nie dociera tak do końca, że dzień mocno postny. Czy będzie mi się chciało zrobić jutro placki ziemniaczane, które chodzą za mną od kilku wręcz tygodni? Za to moje drogi zrobiłam w niedzielę mega pyszne wegetariańskie danie obiadowe. Akurat było z makaronem, bo tak lubię, ale pasowałoby i do ryżu. Na głęboką patelnię dałam pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera kawałek, miałam fasolkę szparagową. Podusiło się to na kapce oleju. Wcześniej ugotowałam buraki i też je dałam jak już marchew robiła się miękka. I teraz... z przypraw dałam: trochę soli, pieprz ziołowy, paprykę słodką (sporo) , paprykę ostrą (kapkę) , oregano, pod koniec imbir. I w smaku była zbliżona do indyjskiej kuchni. Buraczki puściły soki i kolorek i potrawa nabrała fajnego wyglądu. Bardzo nam smakowała. ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Lanolinka Po co w szkole nowy przedmiot edukacja zdrowotna, skoro rodzice wiedzą lepiej? Przecież to przede wszystkim rodzice wychowują dzieci i mają im przekazywać zdrowe nawyki. Więc...Te zdrowe przekąski też bym usunęła, bo to bez sensu. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-17 o 16:36 |
|
|
|
|
#4294 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dobrze, ktoś tu napisał, jak się temat tylko czyta a nic nie pisze to temat umiera.
Cyferko Jak byś mnie wyczuła z tym obiadem, bo dzień był tak dziwaczny i pełen różnych niespodziewajek, że nie miałam kiedy zjeść realnego obiadu. Tyle co wpadłam na chwilę na zupę i też jadłam w pośpiechu, bo już dyżur na korytarzu na mnie czekał.Nie wiem czy wiecie, ale nauczyciele po lekcji, która wcale do łatwych nie należy przy współczesnych dzieciach i ich braku zahamowań, mają dyżury na korytarzach, bo dzieci znów nie umieją mądrzej spożytkować tego czasu, chociażby na rozmowie, której im brakuje na lekcji :P . Po dawce mega hałasu nauczyciele znów wracają na lekcję. Dzisiaj wspomagałam koleżankę, bo powstała dość trudna sytuacja a nie mogła być w dwóch miejscach jednocześnie. Obłęd. Adi Napisz koniecznie co tam fajnego zobaczyłyście. Ja czasami jeżdżę do tego sklepu ale jak już w nim jestem to na nic zdecydować się nie umiem. Może nie umiem wybierać. Jakoś tak dziwnie mi w nim.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-17 o 16:53 |
|
|
|
|
#4295 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi jeździć nim nie jeździalam (w sensie zaporożec)
ale pamiętam takie auto, moskwicza też, No i o polonezie zapomnialam i kilku innych. Ja się obawiam pisać na zagrodzie, że znów dziewczyny się wkurzą, że za dlugie teksty piszę. To staram się ograniczać. Zaliczyłam dzisiejszą gimnastykę już, jeszcze zostały miminki, zaraz się za nie biorę Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2026-02-17 o 17:28 |
|
|
|
|
#4296 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
Ada, dzikie gesi to prawie jak jaskółki 😁
|
|
|
|
|
#4298 |
|
Zakorzenienie
|
Boćki też już ponoć lecą i niedługo dolecą
W tym roku mają być wcześniej niż zwykle.
|
|
|
|
|
#4299 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#4300 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
ooo... boćki też już lecą... bardzo dobra wiadomość... |
|
|
|
|
#4301 |
|
Zakorzenienie
|
Robią dziennie ok 200 km
W każdym razie bocian celebryta z Mazur już jest na południu Europy https://olsztyn.eska.pl/bociani-cele...rM2s-oKjE.html
|
|
|
|
|
#4302 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
Zasmuciłaś mnie tą informacją, bo Zagroda jest ,,twoim dzieckiem". Napiszę po Bożemu - Nie lękaj się, pisz o czym chcesz, bo taka właśnie jest twoja Zagroda babuszki Pięknie piszecie o wiośnie. A ten klucz dzikich kaczek/gęsi bardzo cieszy Klasycznie nastawiam, bo Wy będziecie gdzieś za godzinę, albo i dwie ![]() ![]() dla rannych ptaszków ![]() ------------------ Dobrego dnia życzę Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2026-02-18 o 06:47 |
|
|
|
|
#4303 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko co może zwiastować wiosnę jest mile widziane, może być to jaskółka, kaczka, gęś, a nawet pierwsza mucha 😁
|
|
|
|
|
#4304 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Muchę widziałam w swoim pokoju jakieś 3 tygodnie temu ![]() A potem grudnik mi zakwitł ![]() -15*C w nocy było, także nic na siłę. Jak przyjdzie wiosna, to będzie. |
|
|
|
|
#4305 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko, zatem mucha jako przepowiadacz wiosny odpada
Ależ u Ciebie mrozy trzymają. U mnie sypie śnieg. Mógłby sobie dać już spokój. Niech sypie na Alasce. Na obiad dziś pierogi z kapusta kiszoną i suszonymi grzybami. Te śledzie do ziemniaków zrobię kiedyś indziej bo tak jak pisalam, nie dam rady kupić wcześniej by je wymoczyć a skoro nie dałyście mi pojsc ma skróty i kupić w zalewie octowej to..będą pierogi. Ostatnio budze się głodna. Wypije kawę ale śniadanie zaraz potem bo normalnie czuje głód taki ssący. I pomyśleć, że kiedyś zaczynałam jeść koło 13- 14 ale to było 12 kilo temu. Co ładnego widziałyście ostatnio? Jakiś film? Piosenkę? Książkę? O właśnie, muszę do biblioteki pójść. Korzystacie z bibliotek? |
|
|
|
|
#4306 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Znowu dopadło białego. Panowie dozorcy odgarniają i posypują. A ja biorę się za poranną kawkę. Mniam!
|
|
|
|
|
#4307 |
|
Zakorzenienie
|
Lanolinko nic nie lubię w occie
każdy ma swoje smaki.O widzisz, wszystko się zmienia, kiedyś też jadłam pierwszy posiłek o 13 lub 14, a teraz budzę się z głodu czyli głodna.Najpierw śniadanie, odczekać, potem kawa. Zajrzałam dzisiaj na Zagrodę, widziałam Twoje kluski śląskie ![]() Miałam coś napisać, ale telefony rozproszyły mnie, a potem pojechałam do mamy. Zawiozłam jej rybę, ziemniaki, na dzisiaj ma zajęcie. -------------- Ostatnio oglądałam Przesłuchanie z Krystyną Jandą i zaczęłam oglądać Ołowiane dzieci, ale jakoś mi nie idzie to oglądanie. Do biblioteki nie chodzę, mam mnóstwo swoich nieprzeczytanych książek moja rodzina wie, że dla mnie to najlepszy prezencik i przy byle okazji kupują mi ![]() ---------------- Adusia 26 nasz serial w przyszły czwartek. --------- A teraz będę oglądała Farmę na Polsat Box Nowy sezon.Bardzo lubię ten reality show
|
|
|
|
|
#4308 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lanolinko,
z powodu astmy biblioteka odpada, bo ich książki wywołują u mnie silne duszności. A poza tym to jeszcze moi okuliści zabraniają mi czytać. Nie mogę nadwyrężać chorego narządu wzroku. Nawet, z tego powodu, nie chcą mi przepisywać szkieł z plusami. Pytasz o filmy. Ostatnio na Netfliksie oglądałam "Ołowiane dzieci". |
|
|
|
|
#4309 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
dzięki, muszę sobie zapisać, że to 26. "Ołowiane dzieci" bardzo mnie wciągnęły. Znałam tę sprawę. Mój kierownik przez wiele lat był lekarzem pediatrą pracującym na Śląsku, opowiadał nam o tym. Polityka (i chęć przypodobania się ruskim) ważniejsze od zdrowia oraz życia dzieci. Dramat. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2026-02-18 o 10:34 |
|
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
Skyszalam o tym serialu, może gdy będę mieć jakiś luźny likend to obejrzę, bo obstawiam, ze dobry. Takie nasze kino moralnego niepokoju zawsze było u nas dobre.
Ale żeby nue było, że to tylko nasz Peerrl był taki zły i tuszujący, złe rzeczy, bez szacunku dla życia i zdrowia-równiez w innych krajach tak bylo i opowiadaja o tym filmy ,,Mroczne wody " z Markiem Ruffalo i ,,Minamata" z Johnem Deepem. Oba filmy są dobre i warte zobaczenia. ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Ada, stare książki pewnie maja w sobie proch i pył. Nowe są ok. Mam spora bibliotekę własną ale wszystkiego mieć nie sposób Zresztą nasza biblioteka ma swoj klimat, jest nowoczesna, ciągle z nowymi wystawami, z działającymi klubami dla dużych i małych, że spotkaniami autorskimi. To nie jest zeykla biblioteka bo ja z nią jeździłam ma mecze piłkarskie które są cały czas organizowane. No i panie tam pracujące bardzo mile, pomocne, ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Ada, nam koleżankę która czyta przez lupę więc książki u niej odpadają, przy ekranie też dużo nie może przebywać więc zostają jej audiobuki. Albo ja 🙂 bo gdy się spotykamy to opowiadam jej film jeśli jakiś interesujący widziałam lub książkę. ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cyferko, u Ciebie kluski dzisiaj? Edytowane przez Lanolinkaaa Czas edycji: 2026-02-18 o 11:35 |
|
|
|
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
I dzieją się ciągle Lanolinko. Nie zawsze widać. I ludzie mówią o tym a nikt nie słyszy.
nikt nie słyszał nikt nie słyszal że głos się załamał że głos się załamal na dwoje tyko wiatr uniósł słowa uniósł slowa i rozwial po polach nikt nie widział nikt nie widział że oczy sie odbarwiły że znikl ich kolor błekitny tyko ptaki piły wodę piły wodę z kałuży niebieskich Czlek istota dziwna jest. Szuka tego co nie chce znaleźć, tlumaczy sobie wszystko na okretkę i tak leci ten ziemski los. |
|
|
|
|
#4313 |
|
Zakorzenienie
|
Lenigo, ladny wiersz
|
|
|
|
|
#4314 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z pogrzebu.
Zmarzłam, zgłodniałam, ale byłam. Kolejnej koleżanki mama zmarła 98 lat. ---------------- Nie robiłam klusek, bo nie miałam kiedy może jutro?Ryba smażona z ziemniakami i surówką. Barszczyk do popicia. ------------- Lenifko, to słowa piosenki? |
|
|
|
|
#4315 |
|
Zakorzenienie
|
No fajnie by bylo jakby to była piosenka, czasem pisałam tekst z myślą o muzyce, ale tak dobrze na tym świecie nie ma, abym mogła z tym ruszyć. Nawet napisałam swego czasu bajkę z piosenkami, zresztą doszło do wstępnego porozumienia co do realizacji, ale zerwałam ten uklad.
Bo prosili o wprowadzenie poprawek aby nadac drapieżności tekstom. Odmówiłam drapieżności w tekstach i skończylo się. Ten wiersycek to strasznie stary jest , z lat 70-tych. Zaliczył wyróżnienie na jaszczurowym laurze. Ale to bylo dawno i nieprawda
|
|
|
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym go wyróżniła Lenifko
![]() To jednak masz te swoje perełki gdzieś tam zapisane? |
|
|
|
|
#4317 |
|
Zakorzenienie
|
Mam Cyferko, takie pudło z żoltymi już kartkami. Mialam tez na stronach niektóre rzeczy ale jak mnie skasowali w necie nie wróciam już do tego. Na webarchiwe jest trochę, to tak jak coś, wlażę tam i moge jak tu coś wkleić. Webarchive to jest biblioteka starych stron w sieci. Ale żeby tam coś znaleźć trzeba znac stary adres strony.
|
|
|
|
|
#4318 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
mama koleżanki dożyła pięknego wieku. Niech odpoczywa. (*) ===== Lenifko, och, masz talenta przeróżne...!! Brawo, Nasza Zdolna Pani...!! ![]() ===== Lanolinko, roztocza. W książkach żyją roztocza. To one u mnie duszności wywołują.
Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2026-02-18 o 16:49 |
|
|
|
|
#4319 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#4320 |
|
Zakorzenienie
|
Ada, napisz co ciekawego obejrzałaś.
Cyferko, strasznie długo żyła ta kobieta. Nie chciałabym takiego wieku dożyć. Katastrofa! Zepsul mi się robot. Zmieliłam kapustę z grzybami i chciałam ciasto wyrabiać na pierogi a on się już nie włączył. Nie jest stary, może ma że 3 lata. Często go użytkuje, to moja duża pomoc. Nie wiem czy to jest naprawialne, ale trzeba spróbować poszukać mu jakiegos doktora ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- O prosze jakie mi się ładne roboty pojawiają , a jakie tanie 😁 same smegi. Kiedyś myślam, żeby kupić czajnik snega, ale one drogie, zatem pomyślałam, że może powystawowy znajdę tańszy. Zamiast tego pojawiły mi się ogłoszenia z uzywanymi. I jedno było ciekawe, bo wypisane wszystkie zalety a na końcu dodane, że przecieka. 😁 Edytowane przez Lanolinkaaa Czas edycji: 2026-02-18 o 16:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.

. 

W tym roku mają być wcześniej niż zwykle.