Zagroda babuszki cz.6 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-02-22, 10:02   #2071
Cicha7222
Raczkowanie

Dot.: Zagroda babuszki cz.6

Witajcie Emmi też leżę po pracy przynajmniej pół godziny u mnie też troszkę widać wiosnę. Ostatnio jak byłam na zakupach widziałam żurawie przelatujące dziś plus 4 na dworze. Topi się śnieg ale gdzieniegdzie są lodowe zmarzliny jeszcze i płaty białego śniegu. Ptaki ćwierkają. Ciekawe kiedy pojawi się skowronek gotuję rosół.
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-22, 10:05   #2072
lenifa
Zakorzenienie

Noz tyko jedną scenę pamiętam, jak ludzie żyjący w iddylicznych warunkach, na jakiś sygnał idą jak otumanieni w jakieś drzwi. To oglądałam w mlodości, więc stary film. Chciłabym go zobaczyć innymi streńkimi oczami.
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-22, 10:23   #2073
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo chyba wiem o jaki film Ci chodzi. Bohater stworzył urządzenie do poruszania się w czasie.
Emmi123 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-22, 10:27   #2074
lenifa
Zakorzenienie

Takiego watku nie pamiętam, Raczej mam w pamięci odczucie że ludzie traktowani są jak hodowlane świnki. Coś w tym stylu. Co ja za głupoty olądalam w swoim życiu.

Dlatego chciałam obejrzeć ten film innymi oczami.
Stary 2026-02-22, 10:29   #2075
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Mam. Myślę o ,,Wehikuł czasu" (oryg. The Time Machine, 1960) Też zrobił na mnie ogromne wrażenie.
A.I. podpowiada, że nie ma go na bezpłatnych platformach filmowych. Musiałabyś poszukać w płatnych.
Stary 2026-02-22, 10:34   #2076
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

W tej historii naukowiec buduje maszynę czasu i przenosi się daleko w przyszłość. Tam spotyka pozornie szczęśliwy, spokojny lud żyjący w pięknym świecie (Eloi). Ale szybko orientuje się, że na dźwięk tajemniczego sygnału (syreny) ludzie bezwolnie kierują się do jaskiń? Nie pamiętam. W każdym razie pod ziemią żyje inny gatunek -€” Morlokowie, którzy Eloi hodują jak bydło i zjadają ich. Bohater zakochuje się w kobiecie z Eloi i chce ratować jej życie.
Istnieje też nowsza wersja z 2002 roku.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-02-22 o 10:37
Stary 2026-02-22, 10:39   #2077
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cicha Ach żurawie!! Bardzo je lubię i wypatruję ich. Drą się makabrycznie, dobrze, że mają postój hen za lasem, czyli w dużej odległości ode mnie, bo hałas byłby przeogromny, ale lubię je
Stary 2026-02-22, 11:06   #2078
lenifa
Zakorzenienie

Tak Eloi przypomniało mi się trochę i Morlokowie. Dzięki za tytuł. Ja musiałam oglądać ten z 60 roku.
Stary 2026-02-22, 11:12   #2079
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

I tutaj podam kilka ludowych przysłów pogodowych na ten czas lutowy.

1. Gdy mróz w lutym dwudziestym drugim, dzień straszy nas mrozem długim.
2. Silne wiatry przy końcu lutego, spodziewaj się zatem lata żyznego.
3. Jaka pogoda w nocy świętego Piotra i Macieja (24.02) takiej czterdzieści dni i nocy nadzieja.
4. Jeżeli ciepło w dzień świętego Piotra, to zima do Wielkiej Nocy potrwa.
Jeżeli w św.
5. Piotra w lutym ciepło służy, do Wielkanocy zima czasy swe przedłuży.
6. Na świętego Maciej lody, wrócą długie chłody.
7. Na święty Maciej lody wróżą długie chłody, a gdy płynie struga, to zima niedługa.
8. Gdy na Macieja przejrzy żyto nieba, to się spodziewać można dużo chleba.
9. Gdy święty Maciej zimę poprawia, to Oblubieniec (19.03) mrozy zostawia.
10. Przed Maciejem jak połamie lody, po Macieju szukaj pod lodem wody.

I to jest ciekawe
Skoro po Macieju drzewa się ogrzeją, leć do sadu, oczyść go z owadów.
Stary 2026-02-22, 11:20   #2080
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Ja go też oglądałam, ale za pewne dużo później ale też jako młoda osoba i film ogólnie plasował się na spokojny, tylko potem się rozkręciło . Ja do tej pory pamiętam gabinet-biblioteczkę bohatera. Cała w drewnie jak nakazywał standard epoki. I podobało mi się sama maszyna podróżująca. Miłość i te inne to było nieważne. Potwory jak na tamte możliwości filmowe zrobili fajne Może jak teraz o tym rozmawiamy, to boty zbierają dane i za niedługo puszczą ten film .
Boty interesuje nas z 1960 roku

Ja też trafiłam na ten późniejszy ale to już nie było to. W ogóle był komiks papierowy z tego wcześniejszego filmu. Brat kupował w odcinkach w kiosku ruchu.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Tu masz kilka słów o nim i zdjęcia, może więcej Ci się przypomni?
https://www.google.com/search?client...&bih=767&dpr=1

A tu na stronie, poniżej jest tylko :
https://www.filmweb.pl/film/Wehiku%C...asu-1960-31886

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-02-22 o 11:24
Stary 2026-02-22, 11:25   #2081
lenifa
Zakorzenienie

Ja głównie się skupilam na tym sygnale dźwiękowym jak tak idą do tych morloków. Można powiedzieć że jakiś film przepowiadający, jakby wziąć np faceta na literę E pod uwagę,
Ja mam przed oczami nawet teraz sceny z tego filmu. Tylko wiele szczegółów mi ucieklo.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-02-22 o 11:26
Stary 2026-02-22, 12:49   #2082
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

A ja jeszcze trafiłam taki zapis z przysłowiem styczniowym:

Kiedy styczeń najostrzejszy tedy roczek najpłodniejszy.

--------------------

I mam jeszcze wróżby popielcowe:

1. Jeśli w wstępną środę świecą nocą gwiazdy, kury będą niosły, mówi u nas każdy.
2. Gdy w wstępną środę deszcz pada, to rój gąsienic kapustę zjada.
3. W popielcową środę jak deszcz z góry pada, trzecia kopka chłopu na polu przepada.
4. Jeśli w wstępną środę jest piękna pogoda, to w polu nadzwyczaj jest piękna uroda.
5. Gdy w Popielec pogoda służy, suchą wiosnę wróży.
6. Gdy w Popielec pogoda, wiosna będzie sucha, gdy deszcz, będzie mokra, a jeżeli zimno, będzie zimna.

I chyba właśnie dlatego kury zaczęły się nieść, o czym wspomniałam, bo kilka dni temu zachwycałam się rozgwieżdżonym niebem... 1 się sprawdza

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Z Nietoperkowych wieści to nam się właśnie wybudził. Miałam wczoraj czuja, mówiąc MM, że trzeba coś kupić mu do jedzenia na wszelki wypadek. Ja tak mam, takie przeczucia bliskiej przyszłości. MM oczywiście ma swoje mądrości... Dopiero jutro mu coś kupi i dostanie jeść. Wystawiliśmy go na dwór w pudełku, potem nawet go wyjął w rękawiczce MM. Nie gryzł, może pamięta? Ale nie chciał odlecieć. Nawet nie podjął próby lotu.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-02-22 o 11:45
Stary 2026-02-22, 16:17   #2083
Imegan
Jestem jaka jestem

Hejka

Dwa razy pisałam i poszło w niebyt.Nie mój dzień.Moze dlatego ,że musiałam odstawić lek na zawroty przed badaniem i ze zbornoscia kiepsko.
Stary 2026-02-22, 17:38   #2084
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Netoperek obudzil sie? Nie za wcześnie? Mize mu trzeba kołysankę zaśpiewać aaa człowieki dwa nic nie będą robiły tylko netoperka bawiły
Lanolinkaaa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-22, 18:00   #2085
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Imegan Nie dobrze z tym odstawieniem leków. A to tak trzeba było? Ja mam swoje od błędnika i nie ma mowy abym je odstawiła.

Lanolinka Kołysanka Ci się udała . Nietoperka uśpiła pralka. Musiałam włączyć, bo ręczniki kąpielowe się pokończyły . Jestem chyba jedyna od włączania pralki. W każdym razie śpi znów... chyba... w każdym razie jest znów cicho.
Stary 2026-02-22, 19:07   #2086
Cicha7222
Raczkowanie

Emmi ale masz przygody z małym Batmankiem Imegan Lanolinko musisz układać teksty piosenek super ta kołysanka

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Emmi świetne te powiedzenia. Najlepsze że większość z nich się spełnia

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Lenifo czasem tak coś utknie w głowie z przeszłości też tak mam często
Stary 2026-02-22, 19:18   #2087
Imegan
Jestem jaka jestem

Emmi tak konieczne jest do tego badania VNG.To jest badanie błędnika i musi być organizm czysty bez wspomagaczy,żeby wyniki były wiarygodne.Jakos przetrzymam.
Stary 2026-02-23, 08:01   #2088
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Ooo! Wzrosło do +6 . Odwilż na całego. A jak u Was?

Dobrego dnia życzę
Stary 2026-02-23, 11:14   #2089
lenifa
Zakorzenienie

Nie mam termometra zaokiennego teraz. Ale wygląda że jest ok. Śnieg stopniał.

Dojrzewam do gimnastyki, Dziś mi sie naprawdę nie chce, ale może wygram ze sobą. Podtrzymuje mnie na duchu pamięć, że wytrwałałość przynosi efekty.
Stary 2026-02-23, 15:36   #2090
Cicha7222
Raczkowanie

U mnie teraz 7,5
Stary 2026-02-23, 16:16   #2091
herbatka99
Wtajemniczenie

U mnie też odwilż. Dobrze bo na ścieżce do domu już stopił się lód.

W domu za to za ciepło dla mnie ,bo 22 stopnie.

Poprzykręcałam trochę kaloryfery. Ja najlepiej funkcjonuję przy 19 20 stopniach. Wyżej to za gorąco. Szczególnie jak się człowiek rusza, coś robi to zaraz poty z gorąca.

Nic się nie dzieje ,taki zastój mam. Robię obiad, i jak zwykle przypaliłam mięso. Na indukcji zdarza mi się to często ,bo cały garnek przylega do płyty, i przypalić to łatwo. Ale zaraz kupiłam płytkę na indukcję, taki adapter, czyli jak położysz na indukcję to można nawet aluminiowy garnek użyć ,i temperatura w garnku jest mniejsza ,bo płytka izoluje.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-02-23, 16:57   #2092
herbatka99
Wtajemniczenie

Jeszcze kupiłam materiał na pościel. 7 m. To wyjdzie poszwa ,prześcieradło .i duza poszewka.

Bawełna. Chyba flanelowa ,bo od lewej strony ma meszek. Kosztowało 52 zł. Gotowa chyba prawie w takiej samej cenie. Ja będę miała jeszcze prześcieradło. Ale szerokość tylko 145 cm. Metr kosztował 7 zł. . Może się opłaca ,a może i nie. Ale jak sama szyję to zawsze opłacalne.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Jestem zakupocholiczką, zawsze coś mnie skusi.

Ale wszystko praktyczne. Albo ładne przynajmniej. Siedzę w domu to sobie to zamknięcie rekompensuję zakupami.
Stary 2026-02-23, 17:24   #2093
lenifa
Zakorzenienie

Podziwiam twoje szycie Herbatko. Niezwykle cenna umiejętność. Ja w tajemnicy zrobilam kurs kroju i szycia. I na tym się skończylo. Oraz uwiebiam tarnowski sklep z materiałami tzw resztkami. Pewnie bym tam przepuszczała memeryturę . Na szczęście rzadko bywam w domu... Ale może jutro tam kuknę, bo ja wnuczce czasem kupuję kawałek materiału. Póki co len do wyszywania (mamy za soba 1 wyszytego tulipana) ale może niech sobie uszyje spódnicę dla lalki. Jeszcze muszę po jakies motki wełny iść na tę akcję z szydelkiem bo ona czeka kiedy przyjadę uczyć ją robić słupki. Łańcuszek produkuje już na metry.
Stary 2026-02-23, 17:35   #2094
herbatka99
Wtajemniczenie

Muszę jeszcze coś wpisać o pościeli. Oglądam sobie gotowe pościele. I takie piękne łóźko ,dwuosobowe, szeroka kołdra ,dwie pary poduszek. Kosztuje 69 zł. Ale ,ta pościel jest szeroka 140 . I jedna poszewka. A na reklamie szeroką gamę łoże .z wielką kołdrą. Kłamstwo nie z tej ziemi

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Lenifko, to szkoda że nie wykorzystujesz tego co się nauczyłaś na kursie. Ja też chodziłam ,6 miesięcy. I nauczyli mnie tam dużo. Pracować z systemem kroju. Znam system ułamkowy i potrafię rozrysować wykrój wg wymiarów danej osoby.

Spróbuj, może ci się uda coś uszyć.
Stary 2026-02-23, 17:41   #2095
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witajcie
U mnie oczywiście ciemno zrobiło się nagle, co mnie nieustannie zadziwia.
Niusy o Nietoperku są bardzo dobre. Jegomość ruchami w pudełku dawał znać, że czeka na obiecany wczoraj posiłek. Ku naszemu miłemu zaskoczeniu pięknie się napił wody z pipety a potem zjadł zakupione przez MM jakieś larwy większych robali. Brrrr... teraz jeszcze to mamy u siebie ale w pudełku. Jeszcze będąc w pracy otrzymałam wiadomość od MM, że ,,ma jedzono i wie jak je hodować" Ok. Nietopercio walił swoimi dźwiękami po każdej zjedzonej larwie jakby dopominał się kolejnych. Z filmiku wiemy, że to wielkie obżartuchy i mogą jeść i jeść... więc dostał 10 larw (jak sugerowano z pierwszym karmieniem po hibernacji) , na koniec znów popił wodą. Ale fajnie mlaskał. Gdy tylko zbliżała się długa pęseta z larwą to otwierał swój mały pyszczek. Ale ma śliczny rządek malutkich ząbków ale widać, że szczęka groźna. Pralka na nowo go utuliła do spania.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-02-23 o 17:43
Stary 2026-02-23, 17:47   #2096
lenifa
Zakorzenienie

Nie da się wszystkim zajmować, bo zajmowanie się wszystkim to zajmowanie się niczym. Robiłam swetry na drutach, robiłam na szydelku, malowalam, pisałam, robiłam ogródki a teraz skupiam się wokół zdrowotności a to zajmuje mnóstwo czasu. I w sumie tego pilnuje od 20 lat. Sporadycznie coś tam podziubię szydełkiem. jak uczylam wnusię ostatnio robienia łańcuszka, to okazało się że mam problem z reką po tym złamaniu i chciałam tylko pokazać jak to się robi dalej i udalo mi sie tylko 10 cm kawałeczek przerobić 4x. Mam nadzieję że teraz pójdzie mi to sprawniej.

Emmi ja już chyba polubiłam twojego netoperka, jakies imię mu trzeba nadać.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-02-23 o 17:49
Stary 2026-02-23, 17:59   #2097
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbatko Uwielbiam czytać o twoim szyciu. A ja ostatnio zrobiłam najprawdziwszą profanację materiałową. Jak nigdy! Zawsze maszynowo albo ręcznie obrębiałam. Junior zażyczył sobie jakiejkolwiek zasłony do pokoju, bo popada w paranoję, że ,,go widzą". Nie wiem kto, ale ok. Sama mam na tym punkcie uważanie, ale tam gdzie jest taka konieczność - bliskość sąsiadów, a nie gdzieś ze szczerym polem. No ale dobra. Wisiała gęsta firaneczka ale to za mało. Pojechałam do mojego ulubionego sklepu i bingo! Zależało mi na najtańszym, grubszym materiale, bo koty . Niby już dorosłe ale mogą chcieć wspinać się czy drapać wiszący materiał. Dostałam po 10zł/metr. I do tego niebieskie, pasujące do pozostałych zasłon w pokoju. Profanacją jest to, że mając maszynowo zakończone brzegi nic więcej z nimi nie zrobiłam, tylko po prostu powiesiłam. Szkoda mi czasu na nie, skoro koty mogą dość szybko zniszczyć zasłony.

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Lenifa Ma na imię Nietoperek
Stary 2026-02-23, 18:02   #2098
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifa W lumpeksach można za grosze dostać piękne materiały w jakieś bajkowe wzory i uszyć poszwy na jaśki dla wnucząt, albo przejrzeć swoje stare ciuchy i wycinając jednakowe kwadraty uszyć kocyk dla wnucząt tzw metoda patworkowa. I tanim kosztem możesz uszyć coś fajnego
Stary 2026-02-23, 18:22   #2099
lenifa
Zakorzenienie

No ja mam w Tarnowie sklep cudo z resztkami materiałów, ogromnym wyborem przeróżnych tkanin. Jest to dość duże z dużym wyborem wszystkiego, Do tego stopnia, że jak poszłam tam ostatni raz z moim m to już więcej z nim tam nie pójdę.) Bo poszliśmy po material na moją sukienkę, co chcę uszyć taką sama sukienkę dla siebie jak byłam na studniówce. Skończyło się na tym, że pieniądze przeznaczone na sukienkę poszły na calkiem co innego, bo też się spasjonował tym sklepem. Więcej go tam nie zabiorę.
Stary Wczoraj, 14:51   #2100
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Pogoda pod psem. Mokro, zimno. Wracałam w rękawiczkach. Mnóstwo kałuż. Drzewa jeszcze śpią, więc woda zalega na trawnikach (mowa o mieście). Najbardziej zadowolone są ptaki, które mogą swobodnie pluskać się i trzepać piórkami. Rano słyszałam mnóstwo ptaków i miałam wrażenie, że ćwierkały z radosną nutą, że przetrwały mrozy. Na krawędziach chodników sterty rozpuszczającego się brudnego śniegu zmieszanego z rozsypywanym piaskiem, błotem i psimi odchodami. Chciało by się zakończyć zwrotem - czuć wiosnę! Ale po opisie to nie jestem pewna czy na pewno wiosenne zapachy...

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 14:53
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (1 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości