|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Dzień dobry
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ---------- Niesamowita historia z nietoperkiem ![]() Pięknie się nim Emmi zaopiekowaliście ![]() ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Lało całą noc, widzę, że chodniki nadal oblodzone. o, widzę, że bociek Krutek już przyleciał
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: Wczoraj o 07:45 |
|
|
|
|
#4562 |
|
Zakorzenienie
|
Lubię cie Cyferko za ten obrazek z anyżem
Często sie nim ratowałam , a teraz ostatnio to zapominam sobie. Wiec przypominajka dla mnie cenna. https://www.youtube.com/watch?v=SuHfnjTNf4kNie podoba mi się tylko fakt, że ostatnimi czasy podrożał. Zdarzylo mi się już kupić dośc drogi w opakowaniu byly 3 gwiazdki... Na dodatek trzeba uważac skąd on anyż pochodzi, bo nie każdy jest dobry. |
|
|
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam Lenifko, że cenisz sobie anyż.
Znam smak, ma bardzo intensywny zapach. Zaczęłam oglądać filmik ![]() Ja żuję sobie codziennie ziarenko goździka. |
|
|
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawy filmik Lenifko
![]() Rzeczywiście anyż jest bardzo cenny i ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dziękuję. |
|
|
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
Cyferko. Przyprawy to są bardzo cenne leki, niektóre o niesamowitych właściwościach i łatwo dostepne, ale trzeba się na tym znać. Nawet nie wszystko jedno jakie i skąd się kupuje. Zwróć uwagę w sklepach czy widzisz często ludzi przebierających w sklepie w tych torebeczkach z przyprawami Jeżeli tak to najczęściej ktoś ma na myśli smak i przygotowanie jakiejś potrawy. Sama nie przerobiłam tego w jakis sytematyczny sposób, ot trochę niektóre. Ze zwyczajnego braku czasu. A to takie łatwo dotępne zdrowie dla nas. Tylko trzeba wiedzieć trochę rzeczy, ile, jak często, co może, z czym nie należy przesadzać.
Ja liczyłam na synową, że ją tym zainteresuję, ale to tak jest że do teściowej to trochę dystans. Ona ma własne pasje po prostu. Tak, ze interesuję się bardzo przyprawami, ale nie mam ich przerobionych w jakiś systematyczny sposób. A systematyczny sposób to dla mnie poznanie składników tego cuś i przerobienie ich na research. Edytowane przez lenifa Czas edycji: Wczoraj o 08:38 |
|
|
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
Bocian żyje w Truman show.. ciekawe co będzie gdy sie dowie. Biedne te zwierzęta chipy, nadajniki...totalna inwiligacja.
Byłam już i dentysty, nue spalam całą noc tak mnie bolało, spuchnięta połowa i zapalenie ozębnej Dostałam antybiotyk, może zadziała bo dawno nie miałam , z dziesięć lat na pewno A jak nie pomoże to nie wiem co. Kazał.mi nie zażywac przeciwbolowych bo działają krótko i trują organizm. Mądry, bo to nie jego boli tylko mnie. W nocy lało dość mocno, rano też ale teraz już przestaje. Gdzieś tam na północy domy pozalewało, to dopiero straszna sprawa. Zimą przecież to jak to będzie wysuszyć ---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- Lenifo nie masz jakiegoś pomysłu co na bol zęba można dać? |
|
|
|
|
#4567 |
|
Zakorzenienie
|
No mam. Goździk powinien zadziałać, ale chyba najlepiej węgiel. Tylko węgiel to ten z apteki ma teraz kiepski skład. Ja kupuje proszkowany w zielarskim. Kupuje takie pół litra proszku to mam na dwa lata. Na ból zęba , jakies problemy z dziąslami a nawet na ból gardła uzywam . Po prostu daje trochę tego proszku gdzie trzeba. Wiadomo, że proszek sam na gardlo to nie bardzo, ale rozpuszczam w letniej przegotowanej wodzie na papkę, Dawniej jak tabletki z apteki były jeszcze ok, ssałam tabletkę węgla przy bólu gardla. Z węglem nie powinno się przesadzać wewnetrznie. To tlucze wszystko, także to co i dobre. Ja polecałam kiedyś książkę leczenie węglem. Autorzy Agatha Trash, Calvin Trash. Warto to poznac.
W weglu zakochałam się już w szkole, dzieki mojemu profeorowi od chemii. To on mnie przekonal do tego, że węgiel to potęga. Weglem smaruje nawet jakies ranki co się mi zainfekują i bądź co. jest moc. Ale jak przy każdej mocy trzeba uważac. Jest to znakomity środek na zatrucia pokarmowe, ale też nie na wszystkie. Zwlaszcza jak juz zatrucie jest typu chemicznego no to wtedy nie. Na pewno lekarz. Pamietam jak kiedyś jedna kobieta zobaczyła mnie wypapraną węglem haha, Całe usta mialam czarne. Tak się śmiała że aż sobie usiadła na podlodze. Dwa w jednym, kobiecie się humor poprawił, wszak śmiech to zdrowie, no a mnie przestało gardło bolec ![]() Dodam tylko że ten wegiel znika tak do rana, chyba że jest uszkodzenie skóry jakieś, ranka bo to wtedy utrzymuje się dłużej aż do zagojenia. Leczyłam węglem tez poparzenie, No to chodziłam więcej jak tydzien z czarnym strupem. Jeżeli chodzi o smak, to spoko. Mozna powiedzieć, przynajmniej ja tak odczuwam, ma lekko słodki smak. I na pewno nie chodzi o wegiel spod pieca... Węgiel aktywowany, z drzewa lipowego. To można nawet samemu zrobic jak ktoś ma takie drewno, ale ja nie robiam. Czytałam tylko o tym. Zdarzyło mi się natomiast spalić skórkę od chleba w awaryjnej sytuacji, albo spalić na wegiel patyka w podobnie podbramkowej sytuacji (zewnetrznie na migrenę), gdzie nie mialam dostępu do mojego wegla. No i okazało się skuteczne. Ale nie polecam podbramkowych sytuacji. Edytowane przez lenifa Czas edycji: Wczoraj o 09:05 |
|
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
O... Lanolinko, współczuję bólu, strasznie bolesne musi być.
Antybiotyk pomoże, a szałwią nie trzeba płukać? Ona ładnie goi i znieczula. ----------------- Ja antybiotyk biorę raz na 20 lat, a może i rzadziej ![]() -------------- To samo myślę o inwigilacji zwierząt, ptaków. Ciekawscy Ci ludzie |
|
|
|
|
#4569 |
|
Zakorzenienie
|
Płukam eludrinem.
Dzięki Lenifa, goździki mam ale mi nie działały. Węgla nie mam, mogę kupic w aptece. Ale czy on ma właściwości przeciwbolowe? Ja bym chciała żeby mnie nie bolało. Zjadłam przez nic polopirine ibuprofen aspirynę i voltaren i żadne nie zadziałało. To kupię węgiel i jak mam go stosować? Rozpuścić i płukać? ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Jeszcze kamery na bocianich gniazdach. Nie przekonuje mnie to. Nie jazda ludzką ciekawość musi być zaspokojona. Krowy, kozy czy barany wszystko zakolczykowane i to w obu uszach, psy z czipami ..kontrola najwyższa formą zaufania 😉 |
|
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz w nosach zakolczykowane nie tylko krowy
![]() Swoją drogą straszna mada. Rapidentin reklamują na ból zęba, ale ja nie wiem. Polopiryna napotnie działa. Trzymaj się jednego przeciwbólowego, nie mieszaj. Najlepszym doradcą będzie pani magister w aptece
|
|
|
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobić papke z wegla i pomalowac tam gdzie trzeba. Nawet tabletkę cała kladłam na to miejscem ale teraz jest zmieniony skład tabetek aptecznych i jest "mniej węgla w węglu"
W każdym razie dobry wegiel warto w domu mieć. Bywa że jest on pierońsko drogi. To ostatnie co kupiłam pół litra węgla w proszku w zielarskim to płaciłam koło 70 zł i wydawał mi się tanio. Bo widziałamw necie, że i w grę wchodzi kilkaset złotych.Ja odżałowuję bo dla mnie to podstawa w apteczce. No i takie pól litra starcza na długo, a się nie psuje. Mój stoi nawet w tej chwili kolo kompa i tak widzę firmę "proherbis" nie mam pojecia czy oni istnieja ani nic. Na pewno kupowałam więcej jak dwa lata temu i jeszcze jest, ale już muszę mieć na uwadze , że jak zobaczę trzeba będzie kupić. Cos jeszcze dodam o węglu. Ja dużo laziam po łąkach lasach i kleszcze mnie lubiły capnąć. Teraz to mam trochę inny sposób na ich unikanie. No to wtedy też smarowałam duzo i często papką weglową. Efekty, kilka minut i zanik bólu i szybkie gojenie się problemu. Oczywiście wcześniej kleszcza trzeba było usunąć Ja o tym raczej nie piszę, bo zdaję sobie sprawę z czym wiąże się ugryzienie kleszcza i że nie sa to przelewki i każdemu najpierw polecę lekarza. No u mnie szczęsliwie dobrze się skończyło, może mnie gryzly "zdrowe kleszcze", no ale zaliczyłam ich na setki. Zgadam się z wami. "Totalna inwigilacja". Także ludzi. Lubię patrzyć na kamery z ptakami, ale gdzieś tu coś idzie nie w tę stronę co trzeba. A jak rzeczywiście potrzeba to zonk. Np jak ludzie giną, to za cholerę, okazują się nieskuteczne. Edytowane przez lenifa Czas edycji: Wczoraj o 09:50 |
|
|
|
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
Nie polopiryne tylko pyralgine zazywalam. Po prostu wszystko co miałam, bo jak jedno nie działało to brałam co innego. Idę po ten węgiel.
Kolczyki z nosa gdy moda minie można wyjąć, gorsze tatuaże, tego się gumką nie zmaze. |
|
|
|
|
#4573 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Spóźniona i mocno kawy spragniona. Już nalewam i popijam. Ach, jaka pyszna! |
|
|
|
|
#4574 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lanolinko,
bardzo Ci tego bólu współczuję. Mnie się wydaje, że przez pierwsze dni jednak powinnaś brać coś silne przeciwbólowego. Sam antybiotyk to mało. Cyfercia dobrze radzi, w aptece odbiorą odpowiednio. |
|
|
|
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Adusia
A jak Ty się czujesz? Wyspałaś się? |
|
|
|
|
#4576 |
|
Zakorzenienie
|
Pyralgina to już najmocniejszy jaki znam ze słyszenia.
Lanolinko z tego co wiem, to poprawa przy przyjmowaniu antybiotyku to 2 lub 3 dni regularnego przyjmowania. Także nie nastawiaj się na działanie od zaraz. ---------------- Adusia masz słoneczko? Jak tam pogoda? |
|
|
|
|
#4577 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
kiepskawo. Bardzo boli mnie kręgosłup. Szyjny odcinek. Boli i trzeszczy przy każdym ruchu. ![]() Już sobie naszykowałam kolejny lek, który mi na to pomaga. Ale jest to straszny "zajzajer". Jeszcze gorszy od tych moich tabletek na reumatyzm. Masakrycznie na organizm wpływa. Łykam go w ostatecznej ostateczności, czyli naprawdę sporadycznie. Tak radzą mi zarówno ortopeda, jak i reumatolog. |
|
|
|
|
#4578 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#4579 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Gdy słyszę, o zwierzętach z nadajnikami lokalizującymi, to przeszywają mnie dreszcze.
Taki słoń czy hipopotam, to może nie odczuje na swoim wielkim ciele tego urządzenia. Ale biedny bocian.........
|
|
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem ze antybiotyk potrzrbuje czasu ale on przeciwbolowo i tak nie działa. Mam tu jedna panią magistra w bliskości to wiem mniej więcej na czym polega ich doradztwo 😁
Dziękuję za wsparcie, jeszcze tylko dopytam o coś Lenify i już nie będę nudzić Lenifo, nie da się rozkruszyć tego węgla, w wodzie też się nue chciał rozpuścić. Włożyłam do buzi 4 tabletki. Może tak być? |
|
|
|
|
#4581 |
|
Zakorzenienie
|
Do blendera trzeba było
albo do moździerza.Bardzo Ci współczuję Lanolinko, oby nie bolało. Adusia Tobie również. ![]() -------------- No właśnie buszuję po internecie i szukam blendera, rozdrabniacza. Zepsuł mi się wczoraj, nie chce kręcić. Pojadę dzisiaj do Action, tam może w rozsądnej cenie kupię. ----------------- |
|
|
|
|
#4582 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
bieda bez blendera. W Action jest sprzęt AGD, może faktycznie uda Ci się tam go kupić. |
|
|
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
Tak Adusia, bieda bez blendera
![]() Mam na górze w drugiej kuchni, ale on jest ciężki, szklany. Raz na jakiś czas można użyć. Ten który miałam codziennie był używany. W Action widziałam na obrazku, może jest od ręki. ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Nastawiłam zupę. Znowu krupnik? Na niego padło...ostatnio była ogórkowa, rosół, wcześniej kapuśniak, barszcz... Na drugie danie spaghetti dla Emka z wczoraj zostało. |
|
|
|
|
#4584 |
|
Zakorzenienie
|
To za dużo, jedna wystarczy tylko ją zmieniać jak się rozpuści. Bo za dużo węgla jak pójdzie w przewód pokarmowy, a zawsze trochę pójdzie, to zaparcie jest.
Tak staraj się kierunkowo, aby tablletka była koło zęba co z nim problem. Właśnie na tym polegają probemy z tabletkami z apteki, mało węgla w węglu i trudno teraz to rozpuścić. Dlatego przestalam kupowac wegiel w aptece jak to zmienili. Wcześniej był ok. A ponieważ węgiel dla mnie jest ważny i ratuje mnie w różnych okolicznościach, przestawiłam się na ten sypki co wspomniałam. Ja się pakuję już, tak że pojawię się pewnie dopiero późnym wieczorkiem. |
|
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Oki Lenifo.
|
|
|
|
|
#4586 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
pakujesz się... jedziesz... nie zapominaj o nas... zawsze z ciekawością czytamy Twoje mądre słowa... ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cyferuś, krupnik, to moja (obok rosołu i pomidorowej) ulubiona. Dzisiaj pewnie właśnie krupniczek będę zajadała. Natomiast Emek ma do wyboru barszcz czerwony z fasolą lub biały na surowej kiełbasie. |
|
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko szczęśliwej drogi i miłego pobytu.
Żeby Cię wnuki nie zamęczyły ![]() Tak sobie myślę, młynek do kawy zmieliłby tabletkę. |
|
|
|
|
#4588 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Powinnam jeszcze o szczawiowej wspomnieć.
To jest moja naj... naj... Ale ostatnio tak mi stawy nawalają, że nawet nie chcę o tej zupie myśleć. Nie jem często, najwyżej dwa razy do roku i zawsze z ogromnym poczuciem winy. |
|
|
|
|
#4589 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciekawości zobaczyłam jaki ja mam węgiel.
Jest w kapsułkach, powlekany. Można ją otworzyć i wysypać węgiel. |
|
|
|
|
#4590 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Powiem Wam Babeczki, że tabletka na kręgosłup już zaczyna działać. Szyja mniej spięta, mniej obolała, trzaski też jakby słabsze.
Ufff... czuję wyraźną ulgę... wracam do życia... ufff... ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- O, węgiel w kapsułce. Wygodna forma tego leku. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.