Zagroda babuszki cz.6 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-03-03, 12:39   #2161
lenifa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.6

Ciocia określila, że to narodowa potrawa niemiecka Ponoć tam dość popularna, No ale nie sprawdzałam stopnia popularności. Na pewno w domu cioci ile razy bym nie pojechala to była na stole. No nie że by była tylko sałatka, bo ona przeróżności robiła i w ogóle jest "dobra w kuchni" i tam u niej zawsze same smakolyki byly. Teraz pewnie mniej gouje, bo ma problem z oczami. Usilowałam ja namówić aby przyjechała do Krakowa aby jej zrobili to samo co mamie. Podejrzewam, że to ten sam probem jest. A zanim to zrobia to robią dobre, naprawdę dobre badania oczu. W każdym razie moja mama widzi teraz.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Emmi weź się wyrozum na emka Jesteśmy po prostu różnymi ludźmi i każdy ma swoje przestoje w jakichś obszarach. Dobre i trudne strony. Idealów nie ma ja dawniej usilowałam mojego przestawić, wg mnie, i tego co wydawało mi się oczywiste, ale tego już nie robię Haha skutek jest taki, że teraz prędzej on mnie usiłuje przestawiać)
lenifa jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-03, 13:33   #2162
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Poczytałam o tym rokitniku. Podoba mi się. Ładnie wygląda, bo posadzony jest jako klomb w pewnym miejscu, którego często mijam.

Dużo zdrówka Wam życzę

---------

Lenifo MM ma za dużo przestoi. Jego choroby w cudowny sposób mijają jak na grzyby do lasu leci albo robi jakąś inną interesującą go ,,durnostrojkę" - bo nie związana z tym co zalega i czeka na liście od x lat. Takie pierdoły dla wytapiania czasu. Przeprowadzałam test. To jest takie zwykłe cwaniactwo. Kto się z czymś takim spotkał, to doskonale wie o czym mówię. Ja też się starzeję. MM siedzi w domu, nie musi jeździć do pracy, jest w swoim podobno ,,ukochanym środowisku" Więc co stoi na przeszkodzie, że tylko d... w fotelach by grzał? Ja też się starzeję.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-03 o 13:40
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-03, 14:13   #2163
lenifa
Zakorzenienie

Wczoraj posmarowaam się trochę rokitnikiem. No i dziś ręce zauważalnie na plus. Co do twarzy się nie wypowiem, bo 70-letnia kobieta nie może się zmienic od jednego napaćkania No może nie widze opuchnięcia co miałam pod oczami od jakiegoś miesiąca. Byłam właśnie w lusterku I usilowałam ocenić. Posmarowałam sobie też stopy. Właśnie zdjęłam skarpetkę i oceniam... Też stawiam plus, No ale to była jednorazowa akcja. Powtórzę ją, dopóki nie skończę onej buteleczki, Ale obiecujące to jest. Kurcze może to oświetlenie w tej chwili tylko, ale nawet kawa nie dała takiego efektu. No zobaczymy, ale musze mieć na uwadze kupienie drugiej buteleczki. Bo teoria teorią, ale mówie - sprawdzam

Ogłoś "Dzień lenia " Emmi Taki dla siebie.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-03 o 14:16
Stary 2026-03-03, 14:36   #2164
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifa Nic z tego. Trzeba iść do przodu a nie się hamować. Wystarczająco długo spowalniałam. Moim zdaniem równanie ,,do lenistwa" może prowadzić do depresji. Ruch, działanie jest zdrowe.
Napisałaś, że lubisz działać w samotności, to ja mam inaczej. Lubię działać z kimś, bo szybciej to idzie. Przy okazji można pogadać, co sprzyja prężnej pracy, szczególnie jak jest monotonna. Ale są prace, które lubię wykonywać sama, bo mam swój plan-kolejność.

-----
Jeszcze napiszę o Nietoperku.
Wczoraj z otwartym pudełkiem wystawiliśmy go na dwór w bezpieczne miejsce aby mógł sobie odlecieć. Rano poszłam sprawdzić pudełko i co? Ano spał sobie w najlepsze pomiędzy kawałkami dna. Dzisiaj zrobimy kolejne podejście. Mam nadzieję, że jest zdrowy i nic mu nie jest, bo nie znamy się.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-03 o 14:45
Stary 2026-03-03, 14:45   #2165
lenifa
Zakorzenienie

I na tym polegają m,in różnice w charakterach. Ja też wychodzę ruski rok w tej chwili na tę olchę i poszukiwanie podbiału. I jestem obezwładniona. Bo tak naprawdę to poszłabym z moim m a nie samotnie włóczyć się po ląkach, a on nie pójdzie. Czasem nas głupoty, drobiazgi blokują. Musimy mieć powód, że coś jest ważne i nie być przyblokowanym. Tak jak rzeka jak naniesie sobie różnego siana, gałązek i bądż czego i wlezie w jakiś meander to spowalnia. Musi się widzieć sens swoich poczynań aby poplynąć.
Stary 2026-03-03, 14:49   #2166
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Dla mnie to istny absurd godzenia się na jakiś marazm. MM podłapał moje ,,nie da się to się nie da" ale to jest aby nie walczyć z przysłowiowymi wiatrakami, czy jak ktoś się zapędzi ,,z motyką na Słońce" i waląc ,,głową w mur" nie widzi efektów. A nie, dla czegokolwiek co jest w zasięgu ręki, tylko trzeba chcieć. A nie na przykład, w przypadku MM, od razu się zniechęcać. Nie daję się. Rezygnuję z jakiegoś działania na rzecz innego, które zadziała. W myśl kolejnego powiedzenia - jak nie kijem to pałką. Ale działać. Ja ku nieustającemu zadziwieniu MM potrafię śrubki wbijać gwoździem. Ostatnio naprawiłamwłaśnie w ten sposób coś , co MM miał naprawić... x czasu temu. Wzięłam, przybiłam i mam!

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-03 o 14:55
Stary 2026-03-03, 14:56   #2167
herbatka99
Wtajemniczenie

Emmi, nietoperek może czuje że będzie jeszcze zimno. Bo tak zapowiadają. W marcu nastąpi jeszcze jeden atak zimy.

Można pojechać do weterynarzy bez nietoperza i popytać co robić.

Ja kiedyś przechowywałam gołębia z obrożą na nóżce. Miał tam numer. Po kilku dniach odleciał. Dawałam mu wodę i jedzenie. Lato to było. Chyba robił przerwę w podróży ,bo był zmęczony.

Pozakręcałam wszystkie karolyfery. Gorąco. Słońce świeci. Powiesiłam pranie na dworze.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-03, 15:09   #2168
lenifa
Zakorzenienie

Tylko nie wszyscy jadą tym kanonem. Jak dla mnie uważam że jest piękny i nawet mam pragnienie i dążę do tego z lepszym lub gorszym skutkiem. Ale mam czas wyłączenia się. Np moja córa. Tytan pracuś. na pewno nie po mamie to ma Ona wyjdzie na zewnatrz i w tri miga znajdzie sobie coś do zrobienia. Odkrylam to jak wybierała się na studniówkę. Przgotowałam jej kapiel specjaną dla relaksu co trzeba było 20 minut w tym się moczyć ... i po 5 minutach rozległo się z łazieni rozpaczliwe ile jeszcze? Jak można tak leżeć i nic nie robić. Wyszłyśmy z wózkiem i dzieckiem na zewnątrz. Dziecko usnęło a ta wzięła się za pielenie grządek... A teraz nie są to jej grządki. Taki charakter ma. Ludzie pracują w różnym systemie własnym, ale może ich przyblokować coś. No i dość to ważne , że większość z nas pracuje wg własnego systemu, myślę, że związanego z charakterem i każdy czlowiek potrzebuje zauważenia tego starania, natomiast nie każdy potrafi docenić ważność tego co robi inny. Bo to coś w danym momencie nie wydaje nam się istotne. Ot zabawa jakaś. Tak że ogólnie ludziom się tu dość ciężko porozumiewa.
Ja też nie wszystko wiem i nie wszystko rozumiem. Takie mam zdanie. To złozone są sytuacje, ale zawsze mozna znaleźć ten czarodziejski guzik, którym uruchomimy oczekiwany skutek.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-03 o 15:10
Stary 2026-03-03, 16:28   #2169
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo To rodzina ze strony mamy jest właśnie taka jak twoja córka i ja też to odziedziczyłam, ale tego nie doceniałam. Patrzyłam na stronę mojego taty, gdzie ludzie byli bardziej powściągliwi w robocie. Mocno pracowałam nad sobą, aby się z tego ,,działania" wyleczyć. Udało mi się. Obecnie bardzo żałuję. To jest zaleta, którą docenia się dopiero, kiedy się ją straci a wokół nie ma nikogo innego, kto za nas coś zrobi.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-03 o 16:30
Stary 2026-03-03, 17:18   #2170
lenifa
Zakorzenienie

Z drugiej strony pomyśl Emmi że oprócz roboty w życiu potrzeba wiele innych rzeczy i one też zajmują czas. To nie ma że się robi pstryk i filozof się znalazł, Każdy filozof poświęca mnóstwo czasu na myślenie

A ja własnie poświęciłam dwie godzinki na wyprawę na łąki i przytaskałam tę olchę, ale niedużo, Za wysoko gałęzie nie mogłam sięgnąc. Podbiału niestety nie znalazłam.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-03 o 17:20
Stary 2026-03-03, 17:37   #2171
Cicha7222
Raczkowanie

Byłam u stomatologa, zrobiłam siódemkę. Jest kilka ubytków, będę sukcesywnie zaleczac
Cicha7222 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-03, 18:01   #2172
herbatka99
Wtajemniczenie

U mnie w rodzinie wszyscy pracowici, ale mieszkali na wsi więc nie mieli wyboru. Trzeba było robić, zwierzęta obrabiać, pole . Krowy doić.

My urodzone w mieście już inaczej. Ale mamy w rodzinie taką pracowitą osobę, ciągle coś robi, w mieszkaniu zawsze posprzątane. Działkę ma i też robi na niej. Bardzo zorganizowana, zazdroszczę takiej zalety. A ja teraz leniuchuję na kanapie. I piszę do was. Pa.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Jeszcze wam powiem że byłabym bardziej pracowitą gdybym mogła robić to co lubię.

Ale nie znoszę najbardziej gotować ,i sprzątać w kuchni. Zrobiłam obiad i znów bajzel.
Stary 2026-03-03, 18:15   #2173
lenifa
Zakorzenienie

Dobrze by bylo jakby w ramach tej pracowitości zając się też samym sobą. Swoją zdrowotnością. Bo co z tego jak chałupka będzie świecić i wszystko będzie porobione i wszyscy wokół nakarmieni jak sami zaczniemy szwankować, to w końcu nie będzie można robić nic. I wtedy reszta świata padnie
Stary Wczoraj, 00:57   #2174
herbatka99
Wtajemniczenie

https://www.facebook.com/share/17JuAZDeiM/

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ----------

Zbiór rokitnika. Gdzieś czytałam że są plantacje na zbiory w Rosji. Im się opłaca to robić. W Polsce nie. Przetwory które są dostępne pochodzą z innych krajów. Ten rokitnik jest wspaniały.
Stary Wczoraj, 07:14   #2175
lenifa
Zakorzenienie

Widziałam ten krzew w formie żeńskiej czyli owocujący w Niemczech. Bardzo długo, piękna ozdoba ogródka. Kiedy już wszystko przekwita zostaje król - ogrodu. Jego gałęzie z owockami jak piękny kwiat. A jak do tego dodać właściwości lecznicze, to nie ma sobie równych. Heh prawie mi bajka wyszła o rokitniku. No ale tak jest.
Stary Wczoraj, 10:20   #2176
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dzień dobry

Od rana mam piękną, słoneczną pogodę. 7 na plusie. A jak u Was?

Cicha zaskoczyłaś mnie, że ósemkę się leczy. Widać u nas jest na tyle słaba, że jak się zaczyna psuć to tylko do usunięcia.

Herbatko Zastanawiam się nad tym co napisałaś o pracowitości, szczególnie, że ,,byłabyś pracowita gdybyś robiła to co lubisz". Wydaje mi się, że MM ma podobne myśli. Mam w pamięci zdarzenie, w którym zwróciłam mu uwagę, że czegoś nie robi, a on mi odpowiedział, że tego nie robi, bo nie lubi tego robić. To była jakaś codzienna, zwyczajna czynność. Odpowiedziałam mu zdziwiona, a ty myślisz, że ja lubię to robić? To było dla mnie tak zaskakujące, że zapamiętałam. Ogólnie różne rzeczy staram się zapamiętywać na zasadzie - poznawania człowieka. W każdym razie ja jestem nauczona wykonywać jakieś czynności bo są po prostu do wykonania, z konieczności codzienności: brudzi się to się sprząta, gotuje się aby zjeść, itd. Natomiast właśnie MM podchodzi do tego inaczej i nigdy do końca nie umiałam tego zrozumieć. Z mojego rozumienia to miga się pomiędzy interesującymi go czynnościami, które niestety niewiele wpływają albo zbyt mało na potrzeby naszego tutaj życia, przez co ja zostaję z tymi ,,koniecznymi" do zrobienia i sama nie mam czasu na swoje ,,ulubione". Kochana dojrzałam w twoim wpisie światełko na zrozumienie MM, bo może macie podobny światopogląd na tę sprawę. Możesz napisać na ten temat trochę więcej?

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez herbatka99 Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinie wszyscy pracowici, ale mieszkali na wsi więc nie mieli wyboru. Trzeba było robić, zwierzęta obrabiać, pole . Krowy doić.
Piękny i jakże prawdziwy obraz rolnika. Ale przypomniał mi, że zdarzają się też ludzie leniwi na wsi. W czasach mojego dzieciństwa to dorośli spędzali większość wolnego czasu na plotkowaniu. To było szybsze od współczesnego telefonu, można przyrównać do internetowych niusów . Rozchodziło się z niewiarygodną prędkością i nawet niewiadomo jaką drogą. Szło jak niewidzialna mgła okrywająca wszystkich. W każdym razie, często wieś przeżywała jakieś leniwe jednostki. Nie byli chwilowym hitem plotkarskiego świata, ale na długo lub na stałe wpisywali się w obraz wsi i jego mieszkańców. Nie wiem czy byli piętnowani, czy tylko podchodzono do nich z politowaniem. Dziwiąc się dlaczego są ,,tak mało obrotni", czy padało określenie - leniwi. Przypomniało mi się gwarowe słówko - niemrawy .

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 10:24
Stary Wczoraj, 10:29   #2177
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Promienie słońca ujawniły brudne szyby w oknach i aż by się chciało za nie wziąć, ale nie. To nie ta pora, mimo, że w południe jest ponad 10 stopni na plusie. Mam inne plany, które powinny mnie odciągnąć.
Czuję się dość dobrze, więc próbuję to i owo ogarnąć w domu. Przebudziłam się z zimowego marazmu.

Lenifa Bardzo pięknie napisałaś o rokitniku. Aż chce się go posadzić w ogrodzie.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 10:30
Stary Wczoraj, 10:48   #2178
lenifa
Zakorzenienie

Tak się własnie zastanowiłam, że znam takich ludzi, co to lubią sobie pogadać tak o niczym. Tak poplotkować. Może szukają gwałtownie tego porozumienia z innymi i w tej formie go zaspakajają, bo nie znaleźli tego swojego coś? Nie wiem. Poza tym jak wiecie jestem zdania, że duże znaczenie mają tutaj zmysły i och prawidlowe funkcjonowanie, a nie zawsze tu jest jak powinno a zmyslów więcej niż myślimy. To jest moje uważanie wokół tematu, niekoniecznie prawdziwe, bo przecież ja żaden naukowiec nie jestem, badań nie robię, ot tak luźno sobie myślę.

Jak w tym filmie o którym juz nie raz pisałam https://www.â˜â˜â˜☠â˜â˜â˜☠â˜â˜â˜☠â˜â...ideo/8902554cb
Gdzie bohaterami jest dwóch facetów, jeden nie widzi a drugi jest głuchy. Zaprzyjaźniają się. każdy z nich udaje że nie ma problemu Głuchy udaje że słyszy a ślepy że widzi. Starają sie zachowywac "normalnie" cokolwiek to znaczy. Oczy i uszy są najbardziej poznanymi w sumie obszarami orientacji się wokół zmysłów, ale są i inne na które nie patrzymy w ten sposób, a są i całkiem nieznane.

Wydawałoby się, że spadlam z kosmosu jak zaczełam pisac o 7 zmysłach, a tu masz... Badacze z któregoś Uniwersytetów zatrzelili mnie liczbą ponad 30?

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: Wczoraj o 10:51
Stary Wczoraj, 11:14   #2179
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Jestem jak najbardziej za tym aby naukowcy rozdrabniali się na poszczególne elementy a społeczeństwo wspierało ich finansowo. Na pewno dzięki ich pracy dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy. I wcale Ci się nie dziwię, że Cię zaskoczyli liczbą . Naukowcy mają większe możliwości. Sama integracja sensoryczna, mająca swoje początki w latach 70 ubiegłego wieku w USA, rozwinęła się na tyle, że ma znaczący wpływ (dla naukowców) pod kątem połączeń ogólno zmysłowych. A jak włożymy w ten pakiecik jeszcze psychologię to na pewno można wyodrębnić jeszcze więcej zmysłów.
Stary Wczoraj, 11:22   #2180
lenifa
Zakorzenienie

Ponoć nie łapie ai szóstego zmysłu Nie powiem abym była zmartwiona tym faktem.
Stary Wczoraj, 18:27   #2181
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Tak. Jest programem, ma schematyczne albo techniczne rozumienie. Ma zaprogramowane zwroty i odpowiadanie na nie, więc może stwarzać wrażenie, że drzemią w nim emocje. Ale to tylko zaprogramowane słowa.
Stary Wczoraj, 19:25   #2182
herbatka99
Wtajemniczenie

Nie włączę się do dyskusji bo nie wiem co powiedzieć. Mnie się sztuczna inteligencja nie bardzo podoba. Może jako pomoc dla naukowców, dla szkół. Do nauki . Ale te obrazki które tworzy to w 90 procentach koszmarki, albo opowiadania różniste. Stek bzdur.

Zresztą jak zastąpi ludzi to ludzie pójdą na bruk ,z pracy. Jak nie zarobią to nie kupią nowych przedmiotów. I tylko straty będą.
Stary Wczoraj, 19:27   #2183
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbatko Rozmawiamy o różnych rzeczach.
Stary Wczoraj, 19:37   #2184
herbatka99
Wtajemniczenie

Też tak przypuszczam, ha ha.
Stary Wczoraj, 21:05   #2185
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbatki Chodzi mi o to, ze nie tylko rozmawialyśmy o AI dzisiaj. Sporo odniosłam się do twoich myśli.
Stary Wczoraj, 21:16   #2186
lenifa
Zakorzenienie

Biorąc pod uwagę tę potencjalną dużą liczbę zmyslów, którym teoretycznie dysponuje czlowiek, to jeżeli one różnie funkcjonuja u różnych ludzi, byłby to jakis krok do zrozumienia istoty funkcjonowania społecznego. Tyko ja bym to podzieliła na zmysły zewnetrzne i wewnetrzne, bo zmyslem byłoby tez interpretowanie np stanu organizmu? Nie wiem czy dobrze myślę. Na razie to czuje się jakbym "wpłynęla na suchego przestwór oceanu" Wiem że coś dzwoni ale nie wiem w którym kościele.
Stary Dzisiaj, 08:03   #2187
annorl1
Zakorzenienie

Witam Wiosennie
Miałam zajrzeć w ferie, ale kurde...no nie zajrzałam.
Co u mnie? Kurczaki, gąski i kaczuszki na pokładzie
W zasadzie , to nie mam weny do pisania...
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 08:29   #2188
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Annorl Jak to nie masz weny do pisania? Wystarczy popatrzeć przez swoje okno Jak tam szczeniaki? Kury się niosą? Co tam nowego zakupiłaś, albo już się wykluło? O edukację nie pytam, bo pewnie masz ją po kokardkę, ale dzieci i Wy zdrowi?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Dzisiaj o 08:30
Stary Dzisiaj, 08:34   #2189
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo A pro po naszej ostatniej rozmowy o pracach, działaniach i ruchu, to znalazłam na Insta wiersz z życzeniami na Boże Narodzenie, ale wstawię tu jego fragment, który idealnie wpisuje się w twoje słowa.
autor: Małgorzata Gonciarz (za Instagramem) ,,Nie wszystko muszę"

Nie wszystko muszę.
Nie wszystko potrafię.
Nie wszystko mi wolno.
Nie wszystko zdążę.

Ale mogę -
Zatrzymać się i popatrzeć.
Mogę -€“
Uśmiechnąć się do kogoś.
Mogę -
Wyciągnąć rękę.

Mogę też -€“
Poczuć zapach choinki,
Usłyszeć dzwonek u drzwi,
Zobaczyć pierwszą gwiazdkę.

I tego Ci życzę:
Żebyś mógł, a nie musiał.
Żebyś zdążył się zatrzymać.
Żebyś dostrzegł to, co najważniejsze. [...]

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Dzisiaj o 08:37
Stary Dzisiaj, 10:42   #2190
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Skończyłyśmy wysadzać cebule tulipanów i krokusów, korzystając z ocieplenia. To ostatni dzwonek, bo znów robi się jakoś zimniej. Siedzą w ziemi i będą wychodzić według swoich potrzeb.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (1 użytkowników i 3 gości)
Cicha7222

Zasady wysyłania wiadomości