|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Mentalność ludzi z Ziem Odzyskanych
Hej
Pochodzę z terenów, które Polska przejęła od Niemiec po drugiej wojnie światowej. Wiem, że jesteśmy uznawani za nieco innych od mieszkańców tzw. Starej Polski. Zapraszam do podzielenia się refleksjami na ten temat
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mentalność ludzi z Ziem Odzyskanych
Ja ta ze "starej Polski". Na czym ta inność miałaby polegać? Z tego co wiem osiedlali się ludzie głównie ze wschodniej Polski. Nawet z mojej wsi pojechali na zachód. Myślę, że ten pierwszy moment mógł być trudny. Zawsze tak jest gdy zmienia się środowisko. I to nie musi być wschód zachód a północ południe
albo i miasto- wieś, lub wieś -miasto. Ludy koczownicze Nie zawsze z własnej woli. Teraz ten rozmach koczowniczy się rozszerzył i tak jadą do innych krajów albo za jakiś ocean.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-09-20 o 10:48 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ta mentalnosc mogła być widoczna w starszych pokoleniach, gdzie niektórzy do dzisiaj potrafia trzymać gotowe walizki "na wypadek gdyby znowu przyszli Niemcy", ale tak poza tym to nie wiem. Wydaje mi się, że ludzie z ziem odzyskanych będąc imigrantami którzy musieli dźwignąc swoje miasta z ruin są zwykle bardziej otwarci i nastawienie na cięzką pracę.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
del
Edytowane przez werlakne Czas edycji: 2025-10-19 o 08:27 Powód: Wypowiedź do skasowania, niezbyt precyzyjna |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Inni? Może najwyżej pod względem braku gwar czy dialektów, bo ta ludność to potomkowie napływowych, w dużej mierze z dawnych Kresów Wschodnich. A pod innymi względami, to nie wiem, na czym miałaby polegać różnica.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że tu nie ma wielkich różnic (może poza wyraźnie odróżniajacymi się kulturowo Kaszubami). Mieszkańcy ziem odzyskanych są często bardzo pracowici, ale to chyba nie jest jakaś ekskluzywna cecha.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Pracowitość to na pewno nie - to tereny biedniejsze od centralnej Polski mimo lepszego położenia geograficznego.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

albo i miasto- wieś, lub wieś -miasto. Ludy koczownicze