Zagroda babuszki cz.6 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-03-08, 17:32   #2221
lenifa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.6

Dokładnie tak myślę. Organy nie używane zanikają Nasi panowie jeżdżą samochodami trochę więcej niż my, i masz... Po moim widzę, że ma kiepsko z chodzeniem. Tam... co ja mówie o Panach, jak mój wnuczek jeździ na rowerku i nie moge namówic go na spacerek...
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-09, 06:04   #2222
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Herbatko, ładne to morze, chociaż jeszcze zimowe . Chłód czuć od niego?

Cicha, oglądałaś Sanatorium? Czułam zażenowanie tym pierwszym odcinkiem. Panowie po 3 rozwodach, kobiety przestali liczyć bo tyle ich mieli, pani na pierwszym spotkaniu pyta o łóżkowe pozycje, druga do kamery opowiada o mężu impotencie... nie wiem, może to specjalnie takich wybierają, żeby się działo
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-09, 06:16   #2223
lenifa
Zakorzenienie

Noż Cyferko, wczoraj zastanawiałam się czy coś tracę, że nie oglądam od lat tv. Dzięki za potwierdzenie, że nie ma czego żałować

Przeglądam od rana sieć za sadzonkami rokitnika. Ceny od 1 zł po ponad stówkę. I teraz na co się zdecydować. Z sadzonkami roslin to już wiem, że co producent to inny efekt. Na dodatek nie zawsze jest to co ofercie. Wielka przypadkowość. Może ktoś ma jakieś doświadczenia gdzie warto kupić sadzonki. Nie wiem na początek może jakieś 10. Nie wiem też ile trzeba męskich kupić. czy wystarczy 1 lub 2? Noż nigdy nie uprawiałam rokitnika. Może jakaś dobra dusza może coś w tym temacie podpowiedzieć?

Śnily mi się dzisiaj pomidory... Kobieta która podawała mi przepiękne czerwone pomidory z ogromnego pojemnika. Pojemnika jak kontener. I ja jej je oddawałam, że nie mogę ich jeść. Bo prawda jest taka , że nie jadam pomidorów. Może na tę okolicznośc posadzę, ze dwie sadzonki na balkonie
Stary 2026-03-09, 06:26   #2224
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Jeśli twoja córka jeszcze nie zaczęła uprawiać pomidorów koktaliowych w doniczkach to koniecznie ją namów. Same rosną i owocują, tylko trzeba je co jakiś czas zasilić nawozem do pomidorów albo podlewać wodą ze skórką banana. Na pewno ma tam gdzieś jakiś bazarek, na którym kupi już kwitnące sadzonki.
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-09, 06:37   #2225
lenifa
Zakorzenienie

Ona nie ma możliwości teraz skoncentrować się na ogrodzie, bo ma swój malenki półroczny ogródek w postaci Antosia Na dodatek prace z wykończeniówką i już tuż tuż przeprowadzka. Kobiecy los nie jest bajką ani snem Troje dzieci, wykończanie domu, normalnie codzienne zajęcia. Jedna babcia daleko, druga babcia chora. Priorytet dzieci. I te nieszczęsne finanse na jednej pensji teraz. Może w przyszlym roku uda się skupić na roślinkach, na sadzie. Teraz to tylko dostałam od niej zgodę na ten rokitnik. I też z memerytury nie poszaleję. A jeszcze jak najdę platan to może być podbramkowo. Póki co nie zwiedzałam jeszcze tego typu sklepów. Przeglądam tylko luzacko sieć.

No i widzisz Emmi miałam sen o pomidorach.. I że podaje mi kobieta pomidory a ja jej oddaję. Tak to z tymi snami) Wróć kobieto... (to do siebie mówie) Pomyśl o pomidorach

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-09 o 06:50
Stary 2026-03-09, 07:02   #2226
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Powolutku sobie ogarną. Byle zgoda była i jak to się mówi ,,aby pchać wóz w jednym kierunku"
Stary 2026-03-09, 12:32   #2227
herbatka99
Wtajemniczenie

Mam nowe materiały do szycia. Ten granatowy to bardzo cienka bawełna, bardzo delikatna, ten w kratkę to wełenka .może z domieszką, milutka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20260309_132840.jpg (188,7 KB, 8 załadowań)
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-09, 13:10   #2228
lenifa
Zakorzenienie

Podoba mi się ten granatowy. Lubię bawelnę i lubię groszki Co będziesz szyła?
Stary 2026-03-09, 14:58   #2229
herbatka99
Wtajemniczenie

Lenifko, te groszki to na sukienkę ,albo bluzkę z szerokimi rękawami. Na lato. Kratkę na bluzkę koszulową. Może zostawię dla wnuczki, bo przyjeżdża w czerwcu. Na uczelnię. Myślę nawet że jeszcze dokupię. Bardzo fajny materiał. Delikatny
Stary 2026-03-09, 17:35   #2230
lenifa
Zakorzenienie

Uwiebiam sukienki w groszki. mam do nich slabość Tak jak do skarpetek w groszki

Wysłuchałam dziś na yt filmiku o genotypie polaków i mnie zaskoczylo że mamy w onym cusik ze wschodniej Afryki, że mamy cos wspólnego z Indiami , a na terenie Polski jestesmy co najmniej 10 tys lat. . No ale cały ten genotyp to dla mnie czarna magia. Zupenie nie znam się na tym. Ale ciekawe to jest.
Ponoć nasi panowie mają sklonność do łysienia, no i parę innych skłonności
Stary 2026-03-10, 06:14   #2231
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbatko Śliczne te materiały. Najbardziej podoba mi się granatowy w te delikatne kwiatuszki. Mam coś w podobie. Szkoda, że ja nie umiem sobie nic uszyć. Na pewno rozwiązało by to moje obecne problemy z wyszukaniem sobie ubrań.

Lenifo Ogólnie w ogóle ludzkość pochodzi z Afryki.

Pozdrawiam Was , życzę dużo zdrowia .
Stary 2026-03-10, 07:11   #2232
lenifa
Zakorzenienie

Tak Emmi, wiem, stan wiedzy na dziś. Adam i Ewą sa z Afryki Może wylądowali w Afryce Ot to żart z mojej strony. Ale wiedza zawsze jest na takim etapie na której coś tam da się wyciagnąć, jakieś wnioski z badań.
Stary 2026-03-10, 08:17   #2233
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifa nie do końca Cię rozumiem ale rzeczywiście ciekawe jest, ze badania miejsc biblijnych pokrywają się z niezależnymi badaniami genetycznymi istnienia człowieka.
Stary 2026-03-10, 08:22   #2234
lenifa
Zakorzenienie

No ja się kieruję biblią I też zwracam uwagę na archeologię i kilka innych nauk owiec Ale ponieważ naukowiec nie jestem to sobie gdybam.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-10 o 08:32
Stary 2026-03-10, 14:06   #2235
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

U mnie ciepło, teraz 16°C. Taka pogoda bardzo mi się podoba. Nie pamiętam gdzie pisałam o żurawiach, ale już są, podczas wieczornego spaceru z psem mogę je posłuchać. A wczorajszego ranka widziałam ,,nasze" dzikie gołębie, które podobno odlatują, więc już jeden przyleciał. Nie do końca jestem zadowolona z tego, że zaliczamy się do gołębiarzy, ale jesteśmy ,,dzikimi gołębiarzami" .
Stary 2026-03-11, 05:13   #2236
Imegan
Jestem jaka jestem

Hejka

Pogoda dalej łaskawa

Posiałam pomidory,paprykę też.Papryka na razie na wacikach kosmetycznych obficie zmoczona leżakuje sobie w opakowaniu plastikowym po czekoladkach.Pudelko leży w ciepłym miejscu.Docelowo nasiona mają pokielkowac i takie dopiero do pojedynczych doniczek.Tak to wszystko na razie biegnie utartym szlakiem.I za to jestem wdzięczna.Zadnych odstępstw od ,,zwykłej normalności,,Na razie spokój.Jutro wizyta u audiolog w dużym mieście.

Udanego dnia Zagrodzianki i czytający🙂
Stary 2026-03-11, 05:41   #2237
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witanko we wtorek

Imegan Nie wiedziałam, że z papryką tak się robi.

U mnie też piękna pogoda. Już 6 na plusie.
Stary 2026-03-11, 08:26   #2238
Imegan
Jestem jaka jestem

Emmi wyczytałam ten sposób gdzieś chyba na FB na jakiejś grupie ogrodniczej.Robię eksperyment.Kiedys już wcześniej też tak podkielkowywalam paprykę.Drugie podejście.W tym typie jest też sposób ,że układasz nasiona na wilgotnym kawałku ręcznika papierowego ,składasz to i do woreczka strunowego ,obficie podlać i też trzymać w ciepłe.Potem nasionko z ogonkiem do doniczki.Niby ,że to szybciej kiełkuje niż w ziemi,ale nie wiem.Bede obserwować te swoje papryki.
Stary 2026-03-12, 05:40   #2239
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Z koleżanką z pracy często rozmawiamy o wysiewach, inspirujemy się. I ona zamierza niebawem wysiewać pomidory i ja chyba za nią też już wysieję.

Cicha siemanko, widzę Cię, co słychać? Jak tam z twoimi planami na ten sezon?

Z wieści Nietoperkowych to nie ma go już. Będziemy go z MM bardzo miło wspominać. Ogromnie się cieszymy, że tak odważnie do niego podeszliśmy i staraliśmy się mu pomóc. Pamiątką po nim na pewno jest zrobiony przez MM pierwszy w jego życiu i pierwszy wiszący domek dla nietoperzy i pierwszy zrobiony tak szybko, bo w aż 2 dni

Pozdrawiam wszystkich i dużo zdrowia życzę

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-12 o 05:45
Stary 2026-03-12, 06:41   #2240
lenifa
Zakorzenienie

Byliśmy wczoraj w rodzinnej wsi mojego m i na naszej działce. M chciał sprawdzić czy juz zarosła i czy nie trzeba coś podziałać, bo stara się ja utrzymywać w jako takim stanie, bo inaczej byłby to juz las. Działkę oną mamy na brzegu dużego lasu. Sąsiednia obok juz nie należy do nas, to praktycznie jest to już las. Z drugiej strony już się ktoś wybudował i widzę że będa problemy sąsiedzkie... ech. Wjechali ogrodzeniem kilka metrów w naszą. Na dodatek nie wiedzieć czemu wkopali nam w naszą opony... Może mają wrażenie, że to tak niczyje więc mają rozpęd. A ja się cieszyłam że ładny domek wybudowali obok sąsiedzi i miałam nastawienie na zaprzyjaźnienie się. Zauważyłam jednakoż że mój m uniknął tematu. Widocznie chce to wszystko załatwić beze mnie, obawiając się mojej dyplomacji haha. To duża działka jakieś pół ha, ale ma duży minus i może dlatego nie stoi tam mój dom. Rogiem onej zwisaja druty wysokiego napięcia.

Emmi kibicowałam caly czas Twojemu netoperkowi. Ciekawe czy was odwiedzi jeszcze. Nawiązana została niewidzialna nić porozumienia między światami. Ładna bajka by byla . Napisz bajkę o twoim netoperku Mogłaby być cudna Przy twoim stylu pisania, gdzie tak pieknie potrafisz ukazywac przyrodę, moglabyś swobodnie one bajki pisać.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-12 o 06:46
Stary 2026-03-12, 16:13   #2241
herbatka99
Wtajemniczenie

Hej, dziewczyny.

Nietoperek poleciał na wolność, wiosna przyszła.

Nasiona jest dobrze podkiełkoeać. Nawet nie chodzi tylko o szybkość, ale o wyeliminowanie złych nasion. Ja np sieję fasolkę w pojemniczkach.

Jak wsadzałam do ziemi w ogrodzie to bywało że połowa nasion zgniła, albo robaki zjadły, albo znów wykiełkowała ,a robaki zjadły te pierwsze liścienie. Potem siałam drugi raz. Więc teraz sadzam w pojemniczki i trzymam w domu. I robactwo nie da rady zniszczyć.

W ubiegłym roku fasolkę pisadziłam przy płocie ,to było jej tyle że z drugiej strony było dla sąsiadki ,bo przeszła przez płot.

W tym roku mało będę uprawiać. Mam problemy z kręgosłupem.i nie chcę się nadwerężać.

Pomidory zazwyczaj już wysiewałam w marcu. Teraz nie wiem czy jeszcze czekać.

Dzisiaj miałam panią sprzątającą. Posprzątała kuchnię, pomyła szafki .kafelki .i dwa okna pojedyńcze. 150 zł.

Szczeże mówiąc chciałam żeby zrobiła coś innego. Pokazałam jej do posprzątania pomieszczenie w piwnicy,gdzie jest niby pralnia, nieużywana. Pracowali tam hydraulicy i zostawili zaciapaną podłogę, wiadomo, woda.

Ale zaczęła od kuchni, .Ja widzę że te panie sprzątające to raczej takie lżejsze roboty, pomyć kuchnię, odkurzyć, powycietać kurze, sprzątnąć łazienkę. A jak trzeba zrobić inne prace ,np poskładać góry prania ,czystego. To raczej nie bardzo. Zdecydowałam że sama posprzątam.

Sprzątanie takie kosmetyczne .to ja sama też zrobię. Potrzebuję prawdziwej pomocy w domu, a nie machanie ściereczką. Pomyślałam że sama zarobię u siebie te kilkaset zł. Czy nawet tysiąc.albo i więcej.

Właśnie wyniosłam do ogrodu czyste poszwy, powiesiłam na sznurku żeby zwilgotniały, bo takie suche ciężko było poskładać.
Stary 2026-03-12, 17:56   #2242
Cicha7222
Rozeznanie

Emmi planuje w tunelu mieć pomidory i ogórki. Na zewnątrz pietruszkę, może spróbuje arbuza. A Ty? Herbatko rzeczywiście można sobie powoli powycierwcni w nagrodę coś dobrego sobie kupić
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-13, 06:34   #2243
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witajcie (_)?

Herbatko Z fasolką czy grochem to najlepiej kupić w castoramie (lub podobnym) jedno przęsło drewniane ogrodzeniowe, przymocować do ziemi na kołkach, ustawić to gdzieś na terenie ogrodu i wtedy sadzić. Bo jeśli ogrodzenie to trzeba patrzeć gdzie jest zachód, bo roślina będzie ,,iść ku światłu".

Cicha Duży masz ten foliak? Ja mam zakusy wysiać już pomidory w ten weekend. Zastanawiam się nad rzodkiewką. Mam zrobione takie korytko, niby mogłabym je okryć folią, z resztą z takim zamiarem niby mini foliaka powstało to korytko .
4 na plusie i słonecznie. W ogóle bardzo podoba mi się marcowa pogoda. Mogło by już tak zostać.

Lenifa W obecnych czasach, to najlepiej ogrodzić, a teraz to chyba trzeba porozmawiać z sąsiadami, macie chyba mapki? Jak nie to trzeba poszukać w necie są mapki, albo geodetę brać. Za chwilę będą inne dziwactwa na waszej działce, typu śmieci itd, a to już jest karalne i karą Was obarczą, bo jesteście właścicielami. MM podpowiada, że od razu uderzyć do nadzoru budowlanego, bo naruszone są zasady zagospodarowania terenu - naruszyli cudzą własność. Trwa to. Ja bym od razu zaczęła od policji i zgłosiła. Przykra i długo trwająca sprawa, ale nie lekceważcie tego. Ale najpierw sprawdźcie mapki, bo rzadko kto ogradza teren na pałę zamiast sprawdzić dokąd sięga ich teren.

Imegan Ja to nie mam cierpliwości do takich eksperymentów. Opowiadaj jak Ci pójdzie.

Dobrego dnia wszystkim życzę

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-13 o 06:45
Stary 2026-03-13, 07:07   #2244
lenifa
Zakorzenienie

Emmi tam trzeba będzie geodetę wziąć. Inaczej to się skończy pyskówkami jak znam życie, a nie lubię takich bezowocnych form porozumiewania się. W każdym razie jest postawione już bardzo solidne ogrodzenie, które wchodzi na kilka m w naszą działkę. Prawie bez wyjścia... A może to oni już wcześniej wzięli geodetę i nasze idzie w kika m dalej w ten las? Zyskalibyśmy kilkanaście, albo więcej całkiem pokaźnych brzózek. No zobaczymy, ja się w to nie będę mieszać. Dla mojego m to jest kawałek ziemi o charakterze sentymentalnym. Tylko usiłuję zrozumieć te opony wbite w ziemię już za ogrodzeniem na naszej części. Wystawiony dom jest bardzo ładny, bardzo zadbany, otoczenie też zadbane. Może zwyczajnie nie zdają sobie młodzi ludzie sprawy, że wleźli na nie swój teren. Dom pod lasem to rozmach Myślę, że m chce się tym zająć ale nie pod moją obecność obok, bo mnie zna z moim zakusami do szukania porozumienia, a trzeba czasem się nie dać po prostu.

U córy zanim zaczęli cokolwiek robić zamówili geodetę. Więcej, na jego wizytę zaprosili sąsiadów. Tak że granice byly wytyczone w obecności wszystkich zainteresowanych.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2026-03-13 o 07:16
Stary 2026-03-13, 07:11   #2245
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lenifo Jeśli postawili ogrodzenie nie na swojej działce to ich problem i koszty w rozebraniu i postawieniu na nowo. Ja bym poszła i zapytała. Być może mają mapki i od razu sobie sprawdzicie. Takich rzeczy się nie odkłada. Ten problem TM chce dzieciom zostawić? Oni mają się szarpać?
Tu nie chodzi o przymknięcie oka czy nie. Wy płacicie podatek od gruntu, jeśli są źle postawione granice to płacicie więcej za metry użytkujące przez sąsiada. Trzeba spojrzeć w ich mapki. To nie są jakieś wielkie koszta, ale nie dla Was, jak żyjecie z emerytury.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-13 o 07:14
Stary 2026-03-13, 07:36   #2246
lenifa
Zakorzenienie

Tak tak, ja myślę, że m tego nie zostawi i jeszcze w tym miesiącu będzie koło tego jeździl. Na razie na pewno zastanawia się jak to zrobić aby mnie tam nie zabrać haha.
Pomogę mu, powiem żeby mnie odwiózl na moją wieś i niech jedzie sobie zalatwiać co uważa.

Budowac się już nie będziemy. Póki co wnuczek jak tam byl powiedział , że tu będzie jego dom. Może i tak.
Stary 2026-03-13, 09:58   #2247
Zyjmarz
Przyczajenie

Dzień dobry
U mnie prawdziwie wiosennie, od dwóch tygodni ciepło i słonecznie.
Ogarniam co się tylko da, bo z braku czasu dopuściliśmy do niezłego syfu na podwórku.
Od miesiąca mam starszego syna w domu, bo czeka na zabieg na nadgarstku, także znów mam całą trójke w domu. Jest wesoło.

Trzy tygodnie temu wysiałam papryki słodkie, bakłażany, pomidorki koktajlowe i kilka sztuk na wcześniejsze zbiory. A we wtorek wysiałam reszte pomidorów. Troszkę mnie poniosło z ilością odmian, ale to przez to, że zapodziałam stare notatki i nie pamiętam co jest warte uprawy, a co nie. No to posiałam prawie 70 odmian.
Chętnych na nadwyżki sadzonek, a potem pomidorów mam, więc nie mam co się przejmować ewentualnymi nadwyżkami. Oby tylko sezon był dobry i były pomidory.

Imegan ja dawniej, ale i teraz, kiełkowałam nasiona na wilgotnych płatkach kosmetycznych ułożonych w pudełku z pokrywą i całość do inkubatora do jaj W domu mam kiepskie warunki cieplne i świetlne do produkcji rozsady,więc inkubator, mata grzewcza i growbox są obowiązkowe.

Czasem tu do was zaglądam, podczytuję, ale o pisanie trudno. Od tygodni mam mnóstwo rzeczy na głowie, ledwo wyrabiam. Jak już mam wolną chwilę to wole spędzić ten czas z książką albo z dzieciakami.
Dziś nocuję w "pracowni", muszę porządnie wysprzątać, pomyć okna, ale zanim się za to zabiorę to kawa i zagroda.
Zyjmarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-03-13, 10:26   #2248
lenifa
Zakorzenienie

Witano Żymarz Milo Cię widzieć i poczytać. Zainspirowalaś mnie swoją pracowitością i może w końcu dostanę jakiegoś powera aby się wziąc za mycie okien i jakies porządki w domu.
Stary 2026-03-13, 18:47   #2249
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Żyjąca marzeniami Fajnie, że napisałaś. Szkoda, że tak rzadko.

Lenifa Ja też nastrajam się na mycie okien. Teraz pomyślałam sobie, aby ogarnąć kij ze słoninką we wnęce kuchennego okna i może przy okazji bym umyła okno.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2026-03-13 o 18:52
Stary 2026-03-13, 19:02   #2250
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dzisiaj było z 17°C. Teraz 12. Bardzo ciepła noc. Są gwiazdy... myślę, że wyjdę na spacer z psem. Może uda mi się oczyścić umysł i odpocząć psychicznie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości