|
|||||||
| Notka |
|
| Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Olejowanie paznokci i nie tylko cz. IV
Czy ktoś jest chętny na olejowanie paznokci w 2026?
![]() Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Olejowanie paznokci i nie tylko cz. IV
Tak! Mam olejek z inglota i czas go odkurzyć!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
razem raźniej ![]() Moje paznokcie są w tragicznym stanie. Zawsze były miękkie i łamały się, ale ostatnio jest coraz gorzej, łamią się non stop, a na końcówkach widać ryski i pęknięcia. Zaopatrzyłam się w rybki Gal keratynowe i zaczęłam olejowanie kilka dni temu. A Ty jaki masz problem z paznokciami? Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post86142207 Edytowane przez DeeDee_89 Czas edycji: 2026-04-06 o 21:25 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Ogólnie się rozdwajają i łamią. Kiedyś były mocne i twarde. A teraz są miękkie i kruche, mało elastyczne. Nie wiem dlaczego. Problem pojawił sie w okolicach 40, wiec może to pesel
albo coś z tarczycą?Tak czy siak też wystartowałam z olejowaniem. Mam przypiłowane i wypolerowane paznokcie-zaraz wyjeżdżam na 2 tygodnie, więc nie maluję w najbliższym czasie (odprysków nie lubię bardziej niż braku lakieru). Po jakim czasie można liczyć na efekty? 2-3 miesiące? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie warto zrobić jakieś badania morfologia, tarczyca itp. Ja też pomyślałam, że może to być przez to, że skończył mi się zmywacz do paznokci bezacetonowy i zmywalam takim do hybrydy ostatnie kilka tygodni ![]() Efekty w postaci ładniejszych wizualnie paznokci to chyba już będą po kilku tygodniach, ale wzmocnienie to chyba musi nowy paznokieć odrosnąć, więc ładnych parę miesięcy. A na jaki kształt pilujesz? Ja się przyzwyczaiłam do kwadratów, ale w sumie tak mi się łamią rogi, że powinnam zmienić na owal. Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post86142207 Edytowane przez DeeDee_89 Czas edycji: 2026-04-06 o 21:44 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Wolę kwadraty-z zaokrąglonymi brzegami (gdzieś się spotkałam z określeniem "mydełko" na ten kształt). Ale w najbliższym czasie po prostu je spiłuję na 1-2 mm od linii, więc pewnie będzie bardziej zaokrąglony.
Dziś kolejny dzień wmasowywanka olejku w skórki. Zaczynam z tego robić miły rytuał ![]() Wygrzebałam z szuflady też jakieś masełko truskawkowe z "brush up"-zobacze co lepiej się sprawdzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny!
Dołączam do olejowania ![]() Ja w tym roku (23.01) zdjęłam żele po 3 latach noszenia bez przerwy. Jak to każda kobieta, która wpadnie na genialny pomysł byłam bardzo niecierpliwa i zamiast iść do swojej stylistki poszłam do pierwszej lepszej. Moje paznokcie zostały mocno przepiłowane, a na dodatek zaraz po zdjęciu zrobiłam manicure japoński (kolejne piłowanie). Mani japońskie ładnie wyglądało do pierwszego mycia rąk (chyba było wykonane nieprawidłowo). Od tamtej pory regularnie nakładam olejek (kilka razy w ciągu dnia). Po obejrzeniu kilku filmików na YT zaczęłam też robić raz w tygodniu kąpiele w ciepłym olejku (ja używam takiego taniego z Action - jojoba). Wprowadzam też małe kroczki w postaci nakładania olejku na skórki i kremu na dłonie po każdym myciu (no dobra, prawie po każdym ).Już widać pierwsze zmiany, ale na efekty jeszcze poczekam jeszcze kilka tygodniu, żeby zrosło całe zniszczenie ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Witaj
Mi już mija kilka dni cowieczornego olejowania. Pewnie lepiej byłoby po każdym myciu rąk, ale póki co i tak jest dobrze. A opiszesz te kąpiele? Dają radę? Teraz wyjeżdżam na 2 tygodnie, ale po powrocie może dorzucę taki rytuał ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Na razie zrobiłam kilka, więc jeszcze wielkich efektów nie ma.
Dowiedziałam się o tym z kanały The Salon Life - dużo mówi o zniszczonych paznokciach, więc stwierdziłam, że może to zadziałać. Ja używam olejku Jojoba z Action (jest to mieszanka jojoba ze słonecznikowym). Wkładam miseczkę z olejkiem do miseczki z gorącą wodą i merdam sobie najpierw jedną ręką, a potem drugą przez 5 min. Ja robię to wieczorem, bo potem wmasowuje olejek w dłonie, nakładam krem, rękawiczki bawełniane, idę spać i dopiero rano maluje paznokcie. Pamiętam, że lata temu przed hybrydami i żelami robiłam sobie takie kąpiele, więc jest to miły powrót do starych metod
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Sprawdziłam ten kształt mydełko. Jest super, a nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Czasem jak pilowalam na prosto to się wkurzalam, że mi nie idealnie proste wychodzą
![]() Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
![]() Tez słyszałam, że dobre jest moczenie w ciepłym oleju. Co jak co, ale wtedy naprawdę ten olej ma szansę wszędzie wejść. Ja byłam ostatnio na wyjeździe i nie olejowalam, ale już się poprawiam ![]() Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Paznokcie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.

razem raźniej 
albo coś z tarczycą?

).
Mi już mija kilka dni cowieczornego olejowania. Pewnie lepiej byłoby po każdym myciu rąk, ale póki co i tak jest dobrze.