Olejowanie paznokci i nie tylko cz. IV - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Paznokcie

Notka

Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2026-03-23, 19:02   #1
DeeDee_89
Raczkowanie

Olejowanie paznokci i nie tylko cz. IV

Czy ktoś jest chętny na olejowanie paznokci w 2026?

Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
DeeDee_89 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-04-03, 22:05   #2
balamuta
Przyczajenie

Dot.: Olejowanie paznokci i nie tylko cz. IV

Tak! Mam olejek z inglota i czas go odkurzyć!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
balamuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-04-04, 15:45   #3
DeeDee_89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez balamuta Pokaż wiadomość
Tak! Mam olejek z inglota i czas go odkurzyć!

Super razem raźniej

Moje paznokcie są w tragicznym stanie. Zawsze były miękkie i łamały się, ale ostatnio jest coraz gorzej, łamią się non stop, a na końcówkach widać ryski i pęknięcia. Zaopatrzyłam się w rybki Gal keratynowe i zaczęłam olejowanie kilka dni temu.

A Ty jaki masz problem z paznokciami?

Stary 2026-04-04, 16:36   #4
DeeDee_89
Raczkowanie

.

Edytowane przez DeeDee_89
Czas edycji: 2026-04-06 o 21:25
Stary 2026-04-05, 12:17   #5
balamuta
Przyczajenie

Ogólnie się rozdwajają i łamią. Kiedyś były mocne i twarde. A teraz są miękkie i kruche, mało elastyczne. Nie wiem dlaczego. Problem pojawił sie w okolicach 40, wiec może to pesel albo coś z tarczycą?
Tak czy siak też wystartowałam z olejowaniem. Mam przypiłowane i wypolerowane paznokcie-zaraz wyjeżdżam na 2 tygodnie, więc nie maluję w najbliższym czasie (odprysków nie lubię bardziej niż braku lakieru).
Po jakim czasie można liczyć na efekty? 2-3 miesiące?

Stary 2026-04-06, 21:42   #6
DeeDee_89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez balamuta Pokaż wiadomość
Ogólnie się rozdwajają i łamią. Kiedyś były mocne i twarde. A teraz są miękkie i kruche, mało elastyczne. Nie wiem dlaczego. Problem pojawił sie w okolicach 40, wiec może to pesel albo coś z tarczycą?
Tak czy siak też wystartowałam z olejowaniem. Mam przypiłowane i wypolerowane paznokcie-zaraz wyjeżdżam na 2 tygodnie, więc nie maluję w najbliższym czasie (odprysków nie lubię bardziej niż braku lakieru).
Po jakim czasie można liczyć na efekty? 2-3 miesiące?

Oo, u mnie też 40stka się zbliża więc może jest coś na rzeczy
Pewnie warto zrobić jakieś badania morfologia, tarczyca itp.
Ja też pomyślałam, że może to być przez to, że skończył mi się zmywacz do paznokci bezacetonowy i zmywalam takim do hybrydy ostatnie kilka tygodni

Efekty w postaci ładniejszych wizualnie paznokci to chyba już będą po kilku tygodniach, ale wzmocnienie to chyba musi nowy paznokieć odrosnąć, więc ładnych parę miesięcy.

A na jaki kształt pilujesz? Ja się przyzwyczaiłam do kwadratów, ale w sumie tak mi się łamią rogi, że powinnam zmienić na owal.

Edytowane przez DeeDee_89
Czas edycji: 2026-04-06 o 21:44
Stary 2026-04-06, 22:03   #7
balamuta
Przyczajenie

Wolę kwadraty-z zaokrąglonymi brzegami (gdzieś się spotkałam z określeniem "mydełko" na ten kształt). Ale w najbliższym czasie po prostu je spiłuję na 1-2 mm od linii, więc pewnie będzie bardziej zaokrąglony.
Dziś kolejny dzień wmasowywanka olejku w skórki. Zaczynam z tego robić miły rytuał
Wygrzebałam z szuflady też jakieś masełko truskawkowe z "brush up"-zobacze co lepiej się sprawdzi.

Stary 2026-04-11, 08:04   #8
Isfet
Rozeznanie

Hej dziewczyny!
Dołączam do olejowania

Ja w tym roku (23.01) zdjęłam żele po 3 latach noszenia bez przerwy. Jak to każda kobieta, która wpadnie na genialny pomysł byłam bardzo niecierpliwa i zamiast iść do swojej stylistki poszłam do pierwszej lepszej.
Moje paznokcie zostały mocno przepiłowane, a na dodatek zaraz po zdjęciu zrobiłam manicure japoński (kolejne piłowanie).
Mani japońskie ładnie wyglądało do pierwszego mycia rąk (chyba było wykonane nieprawidłowo).

Od tamtej pory regularnie nakładam olejek (kilka razy w ciągu dnia).

Po obejrzeniu kilku filmików na YT zaczęłam też robić raz w tygodniu kąpiele w ciepłym olejku (ja używam takiego taniego z Action - jojoba).
Wprowadzam też małe kroczki w postaci nakładania olejku na skórki i kremu na dłonie po każdym myciu (no dobra, prawie po każdym ).

Już widać pierwsze zmiany, ale na efekty jeszcze poczekam jeszcze kilka tygodniu, żeby zrosło całe zniszczenie

Pozdrawiam!
Isfet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 02:58   #9
balamuta
Przyczajenie

Witaj Mi już mija kilka dni cowieczornego olejowania. Pewnie lepiej byłoby po każdym myciu rąk, ale póki co i tak jest dobrze.
A opiszesz te kąpiele? Dają radę? Teraz wyjeżdżam na 2 tygodnie, ale po powrocie może dorzucę taki rytuał

Stary Wczoraj, 06:56   #10
Isfet
Rozeznanie

Na razie zrobiłam kilka, więc jeszcze wielkich efektów nie ma.
Dowiedziałam się o tym z kanały The Salon Life - dużo mówi o zniszczonych paznokciach, więc stwierdziłam, że może to zadziałać.

Ja używam olejku Jojoba z Action (jest to mieszanka jojoba ze słonecznikowym). Wkładam miseczkę z olejkiem do miseczki z gorącą wodą i merdam sobie najpierw jedną ręką, a potem drugą przez 5 min. Ja robię to wieczorem, bo potem wmasowuje olejek w dłonie, nakładam krem, rękawiczki bawełniane, idę spać i dopiero rano maluje paznokcie.

Pamiętam, że lata temu przed hybrydami i żelami robiłam sobie takie kąpiele, więc jest to miły powrót do starych metod
Isfet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 17:42   #11
DeeDee_89
Raczkowanie

Sprawdziłam ten kształt mydełko. Jest super, a nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Czasem jak pilowalam na prosto to się wkurzalam, że mi nie idealnie proste wychodzą

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Isfet Pokaż wiadomość
Na razie zrobiłam kilka, więc jeszcze wielkich efektów nie ma.

Dowiedziałam się o tym z kanały The Salon Life - dużo mówi o zniszczonych paznokciach, więc stwierdziłam, że może to zadziałać.

Ja używam olejku Jojoba z Action (jest to mieszanka jojoba ze słonecznikowym). Wkładam miseczkę z olejkiem do miseczki z gorącą wodą i merdam sobie najpierw jedną ręką, a potem drugą przez 5 min. Ja robię to wieczorem, bo potem wmasowuje olejek w dłonie, nakładam krem, rękawiczki bawełniane, idę spać i dopiero rano maluje paznokcie.

Pamiętam, że lata temu przed hybrydami i żelami robiłam sobie takie kąpiele, więc jest to miły powrót do starych metod
Hej

Tez słyszałam, że dobre jest moczenie w ciepłym oleju. Co jak co, ale wtedy naprawdę ten olej ma szansę wszędzie wejść.

Ja byłam ostatnio na wyjeździe i nie olejowalam, ale już się poprawiam

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Paznokcie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości