|
|
#181 |
|
Rzabbocop
|
Dot.: Czego w ciąży nie wolno a co wolno?
Nie jest wskazana ze wzgledu na duza zawartosc wit. A ktorej przedawkowanie moze powodowac wady plodu
|
|
|
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Co Można A Czego Nie W Czasie Ciąży
passionfruit ja uwazam tak samo
umiar nie dotyczy alkoholu,papierosow,narok tykow.(tego nie wolno w ogole), bo maja udowodnione dzialanie szkodliwe. kawa w malych ilosciach nie przyspiesz akcji serca plodu.kto mi wyjasni jaka jest roznica miedzy aerobami, ktorych nie wolno wykonywac w ciazy a rowierkiem stacjonarnym, ktory na ktorym ciezko jest sie przewrocic, ale jest to aerob. a bieg na biezni? podobno mozna. to dlaczego nie mozna biegac po parku???
|
|
|
|
|
#183 |
|
Rzabbocop
|
Aeroby mozna ale jazda na rowerze w terenie czy bieganie wiaze sie z wiekszym ryzykiem upadku/wypadku/ zderzenia i wlasnie to jest niebezpieczne i druga sprawa, w czasie ciazy stawy ulegaja rozluznieniu i nierowny teren sprzyja kontuzjom
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie. doswiadczylam ostatnio tego rozluznienia jak poszlam pobiegac..., ale to moze kondycja mi siadla po 2 mcach obijania sie... ![]() w kazdym razie wniosek jest taki, ze same aeroby nie szkodza. Rzabba Ty chyba sie troche znasz na tym, jestes intruktorka? bo ciekawia mnie brzuszki: mozna czy nie? ja przed ciaza cwiczylam, od 2mcy nic (cwiczylam do 6tyg ciazy) i nie moge sie z tym pogodzic. ale wsrod cwiczen dla ciezarnych z "m jak mama" byly cwiczenia typu brzuszki i pochodne, w kazdym razie w lezeniu na plecach.Znalazlam fajny artykul w czasopismie med. pojutrze moze uda mi sie zeskanowac. to na temat aktywnosci fizycznej w ciazy, bardzo ciekawe, jak ktos chce to moge podeslac
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Rzabbocop
|
Ja cwiczylam silowo do polowy drugiej ciazy
brzuszki mozna ale ostroznie i lepiej bez obciazenia, jesli pojawiaja sie skurcze to odpuscic zupelnie instruktorka (jeszcze) nie jestem
|
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
dzieki za odp., dalas mi nieco nadziei
![]() sciskam Ciebie i maluszka i trzymam kciuki za ukonczenie kursu! |
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 |
|
Rozeznanie
|
rasberry nie mam go w domu, jutro ide do biblioteki i zeskanuje i Ci przesle
|
|
|
|
|
#190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
na watku mamus marcowo-kwietniowych umiescilam troche informacji na temat cwiczen fizycznych w ciazy.
Rzabba mam prosbe: napisz mi prosze co i kiedy jak dlugo i czesto cwiczylas w ciazy, zawsze bezpieczniej przejsc juz utrata sciezka... z gory dzieki ja od 2 dni cwicze: bbrzuszek ( najwieksza trema przy tych cwiczeniach), ramiona, nogi, plecy, pupe... i czuje sie rewelacyjnie. moze mam ramiona troche slabsze niz 2 mce temu, ale poza tym nie widze wielkiej roznicy. staram sie nie forsowac, licze sobie akcje serca ( jak sie porzadnie rozgrzeje to slysze jak mi bije ) 120-130-140 mam rezerwe do 150, wiec ok.
|
|
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
a co powiecie na to?:
Doskonałym napojem dla kobiet w ciąży jest napar z liści maliny – stosuje się go od wieków w Afryce, Ameryce i Azji. Wiadomo bowiem, że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek porodu. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej – jeden, dwa razy dziennie. [http://www.tik-tak.pl/a.49.d.30.Dieta_w_ciazy.html] Wszędzie czytałam, że napar z malin czy też herbata działa poronnie, a tu takie coś. |
|
|
|
|
#193 |
|
Rzabbocop
|
Jesli ciaza jest zdrowa, to mozna pic
Tu gdzie jestem polozne zalecaja pic herbate z lisci malin w 3 trymestrze i opinia jest raczej, ze pomagaja w porodzie a nie ze dzialaja poronnie trening robilam zwykly silowy - przysiady, wykroki, unoszenie ramion bokiem, cwiczenia na biceps, triceps, wiciskanie albo rozpietki, wspiecia na palce cwiczylam ze sztangielkami 4,5 kg bo moja starsza corka wazyla wtedy 9 kg wiec stwierdzilam ze skoro ja podnosze kilkadziesiat razy dziennie, to taki ciezar mi nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
Ale tak jest ze wszystkim - jedni piszą czy mówią ze nie wolno a gdzie indziej wyczytać można ze nie ma przeciwwskazań. Czasami to można zgłupieć
|
|
|
|
|
#195 |
|
Rzabbocop
|
chyba najważniejsze, znaleźć we wszystkim zloty środek
|
|
|
|
|
#197 |
|
Rzabbocop
|
trzeba jeszcze rozroznic herbate malinowa (tu nie ma ograniczen) od herbaty z lisci malin
|
|
|
|
|
#198 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też :P (jak przeczytałam o szkodliwości malin:P) Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2008-09-21 o 09:24 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
W jednym miejscu, że maliny zdrowe, że sok z malin i herbatka dobra dla ciężarnych na przeziebienie, w innym że działa poronnie. I bądź tu człowieku mądry
W jednym miejscu, że im więcej watróbki tym lepiej, bo ma żelazo. W innym że można przedawkować wit. A. W jednym miejscu że nie wolno nawet gwałtownie wstawać przy pomocy mięśni brzucha i trzeba się przewrócić na boczek, a w innym że brzuszki można.
|
|
#201 |
|
Raczkowanie
|
Ja piję bardzo dużo melisy, tez mam nadzieje ze nie zaszkodzi.Ciąża dla mnie to jak wielomiesieczne napięcie przedmiesiaczkowe
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadmiar witaminy A jest szkodliwy, zawsze, wszędzie, dla każdego. Dzieci matek z hiperwitaminozą w ciąży rodzą się z poważnymi wadami. Więc wątróbka z umiarem. Poza tym wątroba jest filtrem organizmu, gromadzi i neutralizuje toksyny, więc jest zdrowa tak jakby nie do końca. ![]() Wszystko w miarę! Jak to pewien mądry filozof określił kiedyś. |
|
|
|
|
|
#203 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
OBOZE Cytat:
No i ja też pije dużo melisy
Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2008-09-23 o 10:08 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
|
#204 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Wtajemniczenie
|
e to chyba nie jest źle, bo jestem biała jak ściana zawsze i teraz też:P
|
|
|
|
|
#206 |
|
Rzabbocop
|
Na drugi dzien na pewno ten pomarancz nie wyjdzie
ale jakbys pila codziennie sok marchwiowy to po kilku tygodniach jest to wysoce prawdopodobne
|
|
|
|
|
#207 |
|
Wtajemniczenie
|
i co wtedy bym musiała zrobić?
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A melisę w ciąży można bez oporów.
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Rzabbocop
|
Przestac pic na czas jakis
![]() a najlepiej pic z umiarem, czyli nie litr a szklanke, wtedy przedawkowanie raczej nie grozi |
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrowo nie znaczy litrami.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

umiar nie dotyczy alkoholu,papierosow,narok tykow.(tego nie wolno w ogole), bo maja udowodnione dzialanie szkodliwe. kawa w malych ilosciach nie przyspiesz akcji serca plodu.
(cwiczylam do 6tyg ciazy) i nie moge sie z tym pogodzic. ale wsrod cwiczen dla ciezarnych z "m jak mama" byly cwiczenia typu brzuszki i pochodne, w kazdym razie w lezeniu na plecach.