![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Rozeznanie
|
dobra ja powiem ze wszystkie trzy formy sa poprawne i nie powiedziane jest ze nie mozna ich uzywac, tylko wiedziec kiedy, "ta perfuma" mowilo sie o drogich CZYSTYCH perumach, tak samo jak milion innych slow ktorych juz sie nie spotyka bo zamiast powiedziec "sweter taty" mozna powiedziec "tatowy sweter" i nikt nie moze zakwestionowac poprawnosci, rownież leszczy czy leszczów ? rysi czy rysiów ? obie formy sa poprawne z tym ze jedna wypiera drugą,
sami popelniacie gorsze bledy piszac "jakiś perfum", "nie bylo jakiegoś perfumu", to jest poprawne ale tylko pod warunkiem ze przyjmujecie 3 formy pisane w temacie i to dotyczy tylko 100% perfum, dla wersji EDP poprawnie byloby "wachalem jakichś perfum", "jakieś perfumy" , bo ta forma wystepuje tylko w liczbie mnogiej ot to tyle ide na mecz :P mam nadzieje ze rozwialem watpliwosci reasumujac: perfuma = perfum czysty ( liczna pojedyncza i mnoga ) perfumy = edp ( tylko liczba mnoga ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Proponuję zaznajomic się w tej kwestii ze słownikiem języka polskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() To wyjaśnienie, że perfuma, równa się perfum mnie rozwaliło. ![]() A tak dla formalnego porządku w zeznaniach Klystianka: Skoro perfuma = perfum = ekstrakt jak rozumiem ![]() Perfumy = edp To jak określamy edt? Jest jakaś własna forma, bom jej ciekawa? ![]()
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości sprawdziłam w Słowniku Języka Polskiego - poprawna jest tylko forma te perfumy i dop. tych perfum. Wszystkie inne są niepoprawne!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
BAN stały
|
szczerze mowiac to wydaje mi sie totalnie naturalne ze mowi sie te perfumy no juz bez przesady ale moze majtki z h&m to majtki ale juz markowe to ten majtek... to smieszne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wiem, ja wiem ![]() perfumka wzglednie perfuma ( bo ta slaba plec kobieca ) ( to by nawet tlumaczylo wiekszosc alegrowych aukcji ;-) ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() Pomińmy ten egzotyczny pogląd milczeniem... ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Normalne figi to majtki. Bokserki, pantalony i inne mocniej zakrywające to ten majt. Chyba, że takie bokserko-biodrówki, wtedy zdrobniale ten majtek. Za to stringi są tak małe, że nazywamy je - te majcie. A jazz pants to ta majta, bądź majtka (w zależności od stopnia wycięcia). ![]() ![]() Analogicznie jest ze spodniami. Unisexy to spodnie w pluralis, ale już męskie to ten spodeń (dotyczy szczególnie garniturowych), a damskie to ta spodnia. Ogrodniczki do to spodnio (bo rzeczywiście często odbierają figurze podobieństwo do którejkolwiek z płci) a bojówy noszą miano tylko "spod" żeby było bojowo. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#280 | |
BAN stały
|
Cytat:
hahahahahaha ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#282 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
poruszylo mnie bardzo ale podalem przyklad rysi i rysiów, leszczy i leszczów, czy wy generalizujecie i naprawde mysliscie ze lisci i liściów bedzie? najtrudniej zbic argumenty kogos mowiacego nie na temat a panno pieńkowa_dama poprosze kupic słownik poprawnej polszczyzny - Świat Książki 2004 - J. Grzenia, a by rozwiac watpliwosci zaczepnalem wiedzy od pewnego dr jezyka polskiego (akurat kuzynka studiuje humanistyke) mozna dowiedziec sie ze teraz pod slowem perfumy kryje sie wszystko co pachnie i ma postac perfum (troche maslo maslane), niezaleznie czy to perfuma, edp, edt czy edc wszystko mozna nazywac perfumami bo granica scierala sie z kazdym rokiem po skonczeniu sie PRL-u, cos jak nie kazde adidasy sa firmy adidas tak i nie kazde perfumy sa 100% perfumami, ale mozna uzywac slowa perfuma jako archaizmu, bardzo rzadko stosowane w powszechnej mowie (wzielo sie od spolszczenia parfuma i bledow jezykowych, uslinej checi liczby pojedynczej, ktora jednak pozniej przyjela sie), czesciej omylkowo nadajac perfumom rodzaj żeński, tak z jego wypowiedzi moglem wywnioskowac, wiec wychodzi ze dowolone sa: te perfumy, tych perfum ale rowniez ta perfuma, i tej perfumy jako archaizmy, ten perfum odpada bo nie przyjmuje rodzaju meskiego nigdy, wiec ja popelnilem blad pospiesznie wykrzykujac ze 3 formy sa poprawne i jakos nie wstydze sie tego ze popelnilem przynajmniej wiecej wiem ![]() ![]() Sabbath edt to woda toaletowa, wstyd siedziec w perfumeryjnych "rzeczach" i nie wiedziec! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez klystianek Czas edycji: 2008-09-11 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Konto usunięte
|
Przyznam szczerze, że chociaż jestem ścisłowcem i na codzień takie niuanse mnie nie kręcą to temat mnie na tyle zaciekawił, że chyba przejdę się na filologię żeby się dokształcić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i jeszcze byłabym wdzięczna za datę, od kiedy ta forma jest poprawna. Czyżby coś się zmieniło? Cytuję za poradnią językową: Żeńska forma perfuma to regionalizm wschodni, nie aprobowany w słownikach poprawnej polszczyzny. Standardowa forma brzmi perfumy i jest używana tylko w liczbie mnogiej, np. „Proszę mi pokazać te perfumy”. Więcej o tym – zob. Mały słownik wyrazów kłopotliwych (PWN, 2003). — Mirosław Bańko, PWN Polecam również TEN artykuł , a szczególnie jego podsumowanie: "W polszczyźnie początku XXI w. nie ma żadnej perfumy ani żadnego perfuma. Są wyłącznie perfumy!" MACIEJ MALINOWSKI Cytat:
![]() Mam więc ogromną prośbę, żebyś przepisał z niej fragment, który traktuje o poprawności formy "perfuma" w dzisiejszych czasach. Cytat:
![]()
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2008-09-12 o 11:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
|
Cytat:
![]() To że ktoś ma dr przed nazwiskiem jeszcze nie znaczy że się na wszystkim zna. Mógł zmyślić na poczekaniu, bo zielonego pojęcia nie miał, jak to z tymi perfumami właściwie jest. Pan szanowny jest niewątpliwie intelektualistą. Na miarę Adriana Mole ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak mnie Wasza "dyskusja" wciągnęłą, że też zajrzałam do słownika: Wielki słownik ortograficzno-fleksyjny pod redakcją Jerzego Podrackiego z 2001 roku podaje tylko jedną poprawną wersję: te perfumy! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Jako osoba "zaintrygowana" (mało powiedziane bo bardziej zirytowana ze ktoś wkłada w usta dr filologi takie bzdury, gdyż w to ze powiedział to jego siostrze dr filologii niewierze) zatelefonowałam do bardzo dobrze znanego mi osobnika znającego się na języku ojczystym (teścia) i potwierdził iż istnieje tylko forma PERFUMY (dla produktu pachnącego) tak samo jak forma spodnie (dla elementy garderoby okrywającego pupę).
I tak owoż forma ta perfuma i ten perfum nie istnieją tak samo jak ten spodzień i ta spodnia. PS. teść jest mgr filologii polskiej i pracuje w europejskim centum kultury polskiej (czy coś w tym rodzaju). W każdym bądź razie zajmuje się miedzy innymi nauką języka polskiego cudzoziemców.
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jakbyśmy robiły zakłady postawiłabym na to, że Klystianek i tak będzie bronił swojego słownika i zostanie do końca na posterunku z flakonikiem perfumu w ręku. ![]() Zabieram sie za nadrabianie braków w edukacji i przyswajanie wszystkich majtkowo spodniowych zawiłości językowych. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Klystianek przyszedł na to forum zgrywać znawcę i nieść kaganek oświaty wśród niedouczonych bab ![]() Cytat:
![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale to pewnie tylko wrażenie ![]()
![]() |
![]() |
#292 |
Rozeznanie
|
pierwsze primo: tak to tylko wrazenie, sprawdz date urodzenia, poza tym moge podac ci moje dane anonimowy nie musze byc bo nie mam nic do ukrycia, a zapachami interesuje sie od 3 miesiecy po wylocie do usa, tam tego mozna nawachac sie, u nas tylko cool water, AdG i inne szajsy
drugie primo: bardziej podoba mi sie forum basenotes, wiec nigdy tu sie nie logowalem az do niedawna trzecie primo: dalem wam zrodlo i wypowiedz owego dr ktory akurat dysponowal tym slownikiem bo to byl jeden z niewielu ktore mialy ta forme wpisana jako poprawna i troche poszperal i mi to tlumaczyl, to czy wy tam zajrzecie czy nie mnie nie ineteresuje zbytnio to tyle bez spinania sie dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziękujemy Ci, o mistrzu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą co ja się będę krępować skoro napisałam perfum to od dziś tak jest poprawie. Uzasadnienie: Primo: bo ja tak mówię. Secundo: skoro to ja tam mówię to znak, że tak jest nie upierajcie się głupio, przecież wiem lepiej od was. Tertio: gdyby ktoś maił jeszcze jakieś ale proszę wrócić do primo i secondo. ![]() Oczywiście możecie się ze mną nie godzić, tylko że wtedy nie będziecie mieć racji. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja rozumiem, masz pewnie jeszcze zapewne kilka tajemniczych "autorytetów", na które mogłabyś się w każdej chwili powołać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | ||||
Wiedźma
|
Łomatko! Zabiłam Eenax!
![]() ![]() Eenax, nie umieraj! Nie umieraj! Nie zostawiaj nas! Nie umieraaaaaaj!!! ![]() Albo zmartwychwstawaj w te pędy, o Boska. ![]() Cytat:
Chociaż myślę sobie, że gdybym siedziała w perfumeryjnych, mąż byłby zachwycony. ![]() ![]() No cóż, jestem bezwstydna. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Normalnie inwazja złych słowników. ![]() Evil, evil, evil! Egzorcyzmować biblioteczki dziewczyny! ![]() Moniu, nie rób nam tego! Proooszę, będę grzeczna, będę się wstydzić, odprawię egzorcyzmy nad słownikiem i nawet użyję Pink Sugar w ramach pokuty, tylko nie łumieraj! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ależ ja jestem rozpięta. Do trzeciego guzika włącznie. ![]()
![]() |
![]() |
#297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
swoja droga rodzaje sie klaniaja nie ma "perfumu" (meskiego rodzaju) tylko perfumy, widac ilosc przeczytanych ksiazek nie wplywa na poziom ortograficzny taki paradoks, a w szkole kaza czytac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje dane nie interesują mnie pod żadnym względem, więc obędzie się bez zdradzania szczegółów ![]() Cytat:
![]() ![]() Myślisz, że jak użyjesz wyuczonej na pamięć regułki, to wyjdziesz w naszych oczach na osobę elokwentną? Leżę i kwiczę. Nie czuj się zobligowany do prowadzenia jakiejkolwiek konwersacji z nami, bo Twoje wypowiedzi nie są pod żadnym względem merytoryczne.
![]() |
![]() |
#299 | |
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
Chyba ktoś tu myślał że popadamy z wrażenia ![]() Nie dość że erudyta to jeszcze i wysłowić się pięknie potrafi.. no i ze światem obeznany, wszakże wąchał amerykańskie perfumy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja padłam, ale bynajmniej nie z wrażenia, a ze śmiechu ![]() Dobra, ale idę już sobie z tego wątku.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.