|
|
#4411 | ||||
|
Wiedźma
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
A "Ogród czasu" to zbiór opowiadań. Genialny! I nie ma w tym stwierdzeniu ani piksela przesady. Mnie przegruzowały świadomość pomysły Ballarda z tego zbioru. Cytat:
![]() Cytat:
![]() "Troja" jest bardzo mało fantasy, ma jednak nieco zadęcia charakterystycznego dla heroic. Szkoda, że Gemel z każdą następną książką kreował wspanialszych bohaterów. Postaci z pierwszych jego powieści doprowadzały mnie do łez swoim człowieczeństwem i wielowymiarowością. A jadnak - do końca, do ostatniej książki, którą jest "Troja" pozostał dla mnie Gemel mistrzem w tworzeniu postaci herosów z ludzka twarzą. Końcówka ostatniego tomu, kończonego przez zonę Gemela już po jego śmierci wyraźnie odstaje i sprawiło mi to pewną przykrość. I jeszcze - książki tego autora to raczej książki dla chłopców. Wiesz... Głównie tam walczą, zabijają się, oblegają, zdobywaja i ewentualnie knują wojny. Ja to lubię, ale ja nie jestem normalna. ![]() Cytat:
|
|
#4412 |
|
Raczkowanie
|
ja wydaje miesiecznie od 100 do 200zl mimo ze zawsze mam oszczedzac to jakos ciagle te ksiazki kupuje a polek juz nie mam na ksiazki, marzy mi sie swoj gabinet z wieloma polkami na ksiazki
|
|
#4413 |
|
BAN stały
|
Tak średnio szczerze mówiąc. Nie więcej niż 50 zł - ale przyznaję - zwykle kupuję miękką oprawę. Znacznie częściej pożyczam książki od znajomych i swoje puszczam w obieg, nie przywiązuję się do nich, mimo iż w domu rodzinnym miałam gigantyczną bibliotekę.
Jestem makabrycznym zapaleńcem bookcrossingu, chociaż już dawno przestałam wierzyć w ludzi :/ |
|
|
|
#4414 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję za kciuki! Cytat:
ale kiedy to będzie przy takiej kolejce książek do przeczytania? czy zdarzyło Wam się kiedyś kupić książkę ze względu na okładkę?? ja raz zobaczyłam tą, i wciąż siedzi mi w głowie. (t są chyba dwie wersje tej samej książki? )Ale autorki nie znam
|
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4416 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gratuluje
Ger - ksiązka o Mao, jak przeczytasz to czekam na relację ![]() Sabbath - gratuluje wygranej, bardzo ładny stosik. Choć przyznam, że jeżeli chodzi o fantastykę to jestem prawie "zielona". Prawie tzn. paru autorów bym wymieniała, ale własnie tylko paru i to takich "podstawowych". ![]() Olifka - ja tak mam, lubię ładne okładki i to bardzo. Zdarzyło mi się kilka razy kupic kiązkę własnie z powodu przyciagającej wzrok okładki. Czasami zawartość ksiązki okazywała sie byc równie dobra jak sama okładka. Teraz wydawcy bardziej sie staraja, ksiązki mają coraz fajniejsze okładki, a ja problem z wyborem. ![]() Miłej soboty ps. Aktualnie czekam na paczkę z merlina oraz na zakupy ze Świata Ksiązki, ale się jakoś doczekać nie mogę.
|
|
#4417 |
|
Zakorzenienie
|
mam już Piekło pocztowe Partchetta
ale jeszcze nie wzięłam się za czytanie, żeby za szybko nie skończyć
|
|
|
|
#4418 |
|
Raczkowanie
|
woww, aż mnie troszkę zatkało jak poczytałam jak ogromne macie zbiory! Gratuluję i ... trochę zazdroszczę
a to dlatego że ja nigdy nie miałam pieniędzy żeby kupować książki... zawsze pożyczałam z biblioteki, ewentualnie od znajomych jeżeli ktoś miał coś godnego... Dopiero od niedawna kupuję, a nie wypożyczam - ale to chyba też dlatego, że przeczytałam już większość dostępnych w pobliskich bibliotekach książek... Niestety muszę przyznać, że biblioteki mają dość ubogie zasoby - przynajmniej te do których ja chodzę... Mnóstwo starych książek, rzadko jakieś nowości, a jeśli już to najczęściej po 1 egzemplarzu... Nie wiem, byś może tylko u mnie tak jest... może w dużych miastach jest inaczej...W każdym razie chciałam jeszcze dodać, że ceny książek jak dla mnie bardzo często są zbyt wysokie... Chociaż teraz jest mnóstwo wydawnictw które oferują tańsze wydania, więc może i jest teraz w czym wybierać, ale pamiętam jeszcze kilka lat temu jakie były ceny... Tak więc takie hobby jest bardzo kosztowne.. Dobrze jeszcze jeśli ktoś z najbliższych podziela naszą pasję, a nie tylko narzeka że to wyrzucone pieniądze i że można przecież iść do wypożyczalni..
|
#4419 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój ostatni zakup... no tatę naciągnęłam
![]() Iris Murodch "Jednorożec"
|
#4420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ceny, to jestem ogromną zwolenniczką allegro Zdecydowana większość moich książek stamtąd pochodzi i wiele z nich kosztowało nawet połowę taniej niż w księgarni ![]() Gasta, gratuluję umiejętności naciągawczych
|
|
#4421 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4422 |
|
Zakorzenienie
|
Moja biblioteka jest świetnie wyposażona.Zawsze jakieś nowe książki, no może nie te wprost spod druku, ale zwykle 2-3 miesiące od premiery się pojawaiały, zwłaszcza te najbardziej rozchwytywane. Teraz niestety to się urwało.Powód? Biblioteczka jest maciupka, gmina nie chce dać większego lokalu, więc te śliczne nowości leżą w kartonach na podłogach. Tylko, że już i na kartony miejsca zabrakło.
Natalko, całe szczęście w internecie można upolować wiele ciekawych pozycji w ciekawych cenach. Uwielbiam polować na promocje. Dzisiaj miałam czekać kilka godzin na wpis, więc skoczyłam do ksk. Było duuużo więcej tytułów niż w tym minikatalogu, ale kilku które chciałam kupić nie było. Miałam resztki w portfelu, więc kupiłam "Historyka", ale chyba się wkrótce przejadę znowu.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#4423 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś Ani dawno u nas nie było?
|
|
|
|
|
#4424 |
|
Zakorzenienie
|
nowa pozycja - 180000 kilometrów przygody Tony Halika - prezent na urodziny od kolegów i koleżanek z pracy
|
|
|
|
#4425 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;9023223]Ja właśnie nad Historykiem długo się zastanawiałam, w końcu wzięłam 3 inne książki z wyprzedaży. Ale mam jeszcze trochę czasu, może jednak się zdecyduję.
Coś Ani dawno u nas nie było? [/quote]Rzeczywiście, pewnie skrobie jakieś recenzje ![]() Ja się zastanawiałam nad tymi:1. To wiem na pewno;2.Efekty świetlne 3. Szklany zamek,4. Po prostu razem no i oprócz tego w ofercie specjalnej była wystawiona masa pocketów. Też kilka mi się spodobało. Muszę pojechać do innego punktu, to może dorwę Efekty świetlne, bo tu nie było. No i muszę zasugerować siostrze co bym chciała dostać na urodziny. Alvesto, wszystkiego najlepszego ![]()
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#4426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4427 |
|
Rozeznanie
|
No w końcu odkryłam, ż wizaz, to nie tylko Mama z Klasą
Ja na książki wydaję zdecydowanie za dużo, jestem z wykształcenia polonistką (filologiem polskim, hi hi) i coraz częściej myślę, że to książki mieszkają ze mną, a nie ja z książkami.Poniewaz patent (ustawiać książki w dwóch rzędach na jednej półce) stracił już swą użyteczność, czas pomyśleć o czymś innym mam taki kąt za drzwiami i chyba wezwę stolarza na pomoc, żeby zrobił półkę, mieszkanie ma 3,5 m wysokości, to jakby zrobił cos do sufitu i przykręcił to kołkami do ściany, może rozwiązałoby to moje problemy z miejscem na książki.A na książki wydaję - nawet i 400 złotych miesięcznie. Ale za to nie palę i alkoholizuję się w małym stopniu, więc jakis nałóg muszę mieć.
|
#4428 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam po długiej przerwie;-) Gratuluje wszystkim nowych nabytków. Mnie również przybyło parte pozycji;-)
|
|
#4429 |
|
po prostu Em :)
|
kolmanka, ciekawa jestem czy będzie Ci się podobać Szanghjska kochanka. Ja nie dobrnęłam nawet do połowy.
![]() Gratuluję stosiku.
|
|
#4430 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A na ożywienie wątku promocja z merlina:http://merlin.pl/browse/promotion/1/Rebis_za_10zl.html Wybrane tytuły za 10zł. W księgarniach książki nie są wiele droższe, bo to wersje kieszonkowe, ale przy zamówieniu kilku, można trochę zaoszczędzić
Edytowane przez lilithin Czas edycji: 2008-09-21 o 20:36 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#4431 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;9023223]Coś Ani dawno u nas nie było?
[/quote]I tak, i nie Mój organizm zrobił mi niespodziankę i wprawił w zakłopotanie nie tylko mnie, ale i moich lekarzy. Na początku września pogotowie zabrało mnie do szpitala, a obecnie to jestem wypisywana, to znowu przyjmowana. I niestety, po trzech tygodniach, nadal bez diagnozy Starałam się nadrobić wątek, ale od czasu mojej nieobecności powstało tyle postów, że nawet nie wiem, do których się odnosić Zatem, co najważniejsze, wszystkim gratuluję nabytków, a zwłaszcza Elshy - stosik-cudo! I oczywiście, witam wszystkie nowe Wizażanki w naszym wątku! ![]() Od połowy sierpnia na moje półki zawitało sporo książek. Na zdjęciach nie załapało się Smocze ziarno Pearl S. Buck. Nowe przybędą, to pewne. W pierwszej kolejności Wichrowe wzgórza, których w swojej kolekcji nie posiadam. Jeszcze Korzystając z okazji, zapraszam do kolejnego wizażowego wyzwania czytelniczego. Szczegóły TU
|
|
|
|
#4432 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu, mam nadzieję, że już się czujesz lepiej
Z aktywności na Dzienniku Literackim jednak widzę, że siły na czytanie i pisanie masz, więc chyba nie jest tak źle. Życzę wiele zdrówka i bardziej kompetentnych lekarzy.
|
#4433 |
|
Rozeznanie
|
Staram sie przynajmniej raz w miesiacu kupowac ksiazke i jestem stalym bywalcem osiedlowej biblioteki
Moj TZ czyta namietnie Stevena Kinga- wiec czasem podkradam mu ksiazki.
|
#4434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ileż mozna czekać .To stresuje dodatkowo. Zycze Ci wiele zdrowia, dobrego samopoczucia. |
|
|
|
|
#4435 |
|
Rozeznanie
|
Aniu, życzę zdrówka.
Zerknęłam na wątek, zobaczyłam info o promocji w merlinie i niepomna tego, że wczoraj odebrałam paczkę z książkami, a wieczorem zamawiałam w Świecie Książki, złożyłam sobie małe zamówionko (za 120 zł), dobrze, że małż nie widział, co robie, ha ![]() A wczorajsza paczka z merlina to: 1. "Może zawierać orzeszki" - lektura dla mnie 2. "mikołajek i inne chłopaki" - lektura dla starszego synka 3. "kwiatuszkowe książeczki" - lektura dla młodego (już je nadgryzł). zamieszczam zdjęcie tekturowej książaeczki, po jednodniowym kontakcie z moim synem
|
#4436 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sensie dosłownym...
|
|
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do Podajanek.
Czy Wam również powiadomienia o książkach przychodzą z opóźnieniem? Wczoraj np. ktoś pobrał jedną książkę, która mnie interesowała o 19:05 a powiadomienie o niej dostałam o 19:28 Więc nie wiem, czy z moją pocztą jest coś nie tak, czy podaj nawala?
|
#4438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#4439 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ale wam zazdroszcze tego kupowania ksiazek na tony. ja sobie moge pozawolic na dwie, trzy miesiacu.
Wogóle mam nadzieje, ze mnie przygarniecie do watku ![]() Pochwale sie jednymi z moich ostatnich "zdobyczy" (zdjecia z neta, ale nastepne juz beda normalne (jak sie znajdzie kabelek z aparatu). Obie ksiazki bardzo, bardzo polecam. I czekam na wreszcie dorwaną na allegro "narzeczoną ksiecia" Goldmana - czyli klasyka fantasy. |
|
|
|
#4440 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ładny zbiorek ! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a o narzeczonej nie słyszałam, muszę oblukać co to takiego. Poza tym dwie, trzy w miesiącu to bardzo dobrze !Ja skromniutko, bo właśnie wróciłam z krótkiego urlopu w Zakopanem i budżet mieliśmy skromny, więc tylko "Dobry omen" duetu Gaiman&Pratchett |
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

Wiesz... Głównie tam walczą, zabijają się, oblegają, zdobywaja i ewentualnie knują wojny. Ja to lubię, ale ja nie jestem normalna.

Maniaaa wizazowaniaaa
ileż mozna czekać .To stresuje dodatkowo. Zycze Ci wiele zdrowia, dobrego samopoczucia.
Więc nie wiem, czy z moją pocztą jest coś nie tak, czy podaj nawala?