Ryba-smażona,panierka i inne - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-12, 21:51   #151
Stramenopile
Raczkowanie

Dot.: Nie lubię ryb, a muszę jeść. HELP!

Ja bardzo lubię łososia norweskiego wędzonego firmy suempol na bułeczce z mesełkiem. http://images.google.pl/imgres?imgur...lr%3D%26sa%3DN
Stary 2008-09-15, 13:51   #152
marcia45
Zadomowienie

Ja również nie znosze ryb a tez powinnam je jesc, bo sa dobre na wzrok. Nie jem ryb od zawsze, nienawidze tego smaku, zapachu, ostatecznie wedzonego lososia przelkne ale jak jest minimalny kawalek w bardzo duzej kanapce.
Najgorszy koszmar jak poszlam na wigilie do TZ a tam same ryby pod roznymi postaciami, ale poczestowalam sie jedna, bo wypadalo, na poczatku przelykalam nie gryzac, zeby nie czuc smaku, ale pozniej ja zjadlam. Byla nie taka zla, malo bylo czuc ze to ryba. Potrawa na zimno, w sosie podobnym do salsy, tylko delikatniejsza a w niej jakis rybi filet. Pierwsza ryba jaka zjadlam. Jak wrócimy do domu na weekend to sie spytam tesciowej o przepis, chyba ze ktos zna?

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 14:08   #153
TeaHouseMoon
Rozeznanie

Co do chemii, hormonów i "faszerowania": gdybym miała się tym przejmować i czytać, co jest czym faszerowane i jak produkowane, to już dawno mogłabym przestać jeść cokolwiek. Ja rozumiem, że nie wolno tego lekceważyć, ale w takim razie powinniśmy przestać jeść kurczaki, bo są tuczone, jajka, bo są z kur, które nigdy słońca nie widziały i na powietrzu nie były, wszystkich mlecznych przetworów, bo krowy, które dają mleko też nie jadły nigdy trawy i nie oddychały świeżym powietrzem i są fabrykami do robienia mleka, owoców i warzyw, bo są pryskane... i wiele by tak można wymieniać Chyba, że ktoś ma warunki i czas, by hodować zwierzęta i uprawiać, robić wszystko samemu. Sama bym tak chciała...

TeaHouseMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 14:12   #154
motylek1007
Zakorzenienie

TeaHouseMoon zgadzam sie z Toba, wiec ja juz nawet nie mam checi ogladania jak powstaje szynka i co sie dzieje z jogurtami, bo jakikolwiek zobacze reportaz nawet o serach to juz nie mam na nie ochoty....

Mnie tylko martwi faszerowanie max warzyw i owocow chemia, mimo ze staram sie wybierac ekologiczne to moje zwierzaki maja po nich biegunki jesienia i zima i tu jest dla mnie problem

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 15:02   #155
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość
Potrawa na zimno, w sosie podobnym do salsy, tylko delikatniejsza a w niej jakis rybi filet. Pierwsza ryba jaka zjadlam. Jak wrócimy do domu na weekend to sie spytam tesciowej o przepis, chyba ze ktos zna?
pewno ryba po grecku (po grecku tylko z nazwy oczywiscie )
tez mi akurat ten sposob podania ryby dosc smakuje

a co do tego, ze wlasciwie wszystko jest dzis faszerowane itp.
niech kazdy je co chce ja sie akurat o pangach naczytalam, a o zadnej innej rybie nie. dlatego do innych ryb takiego obrzydzenia nie mam, a z braku pangi nie cierpie
ktos inny pewno naczytal sie jeszcze o czyms innym i tego wlasnie nie je. i na zdrowie
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 16:02   #156
ruphee
Raczkowanie

GG do ruphee

Polecam zakupić świeżego pstrąga wypatroszonego, odciąć głowę i porządnie wypłukać!
Natrzeć obficie cytryną, posolić, doprawić pieprzem, a następnie nieco zwykłego masła wkroić do środka w cienkich plasterkach i wypchać dużą ilością pietruchy.

Zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka i zapiec w 200-220 stopniach przez ok 30min,
gwarantuję, że ludzie którzy ryb nie lubią w moim otoczeniu tak przyrządzonego przeze mnie pstrąszka wcinają w mgnieniu oka!

Dodam na koniec, że w moim sklepie pstrąg jest tańszy od kurczaka.
Nic tylko rybki zajadać.
Stary 2008-09-15, 20:29   #157
xandra78
Zakorzenienie

"Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki."

Jakos o żadnej innej rybie nie pisze się tyle złego...
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 20:48   #158
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość

Jakos o żadnej innej rybie nie pisze się tyle złego...
jakby sie poszukało, to by na kazdy produkt przeznaczony do jedzenia cos poszukalo

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-15, 21:25   #159
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
jakby sie poszukało, to by na kazdy produkt przeznaczony do jedzenia cos poszukalo
to powiedzmy, ze w przypadku pangi jakos jest mniej zachodu z tym szukaniem
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 21:32   #160
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
to powiedzmy, ze w przypadku pangi jakos jest mniej zachodu z tym szukaniem
Dobra puenta.
Takie gadanie,że nic nie jest zdrowe, jest bez sensu.Jesli na wszystko się takie coś znajdzie, to wklejajcie(w tym przypadku o rybach)inne przypadki.Przecież ja nikogo nie wyśmiewam,że je pangę, tylko ostrzegam.
Stary 2008-09-16, 10:34   #161
ruphee
Raczkowanie

GG do ruphee

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Dobra puenta.
Takie gadanie,że nic nie jest zdrowe, jest bez sensu.Jesli na wszystko się takie coś znajdzie, to wklejajcie(w tym przypadku o rybach)inne przypadki.Przecież ja nikogo nie wyśmiewam,że je pangę, tylko ostrzegam.
A ja przyznaję, że w kwestii Pangi oświeciłyście mnie
Dzięki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 10:36   #162
motylek1007
Zakorzenienie

a ja nawet nie czytalam bo juz i tak malo co jem i nie chce kolejnej rzeczy sobie obrzydzac

[*] 11.09.2012
Stary 2008-09-16, 10:38   #163
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruphee Pokaż wiadomość
A ja przyznaję, że w kwestii Pangi oświeciłyście mnie
Dzięki.
I własnie o to chodziło.

Zastanówcie sie też, czemu panga jest taka tania od jakiegoś pół roku?Kiedys to luksusowa ryba w Polsce byla,a teraz??Co chwila sa w marketach MEGA promocje po 9 zł.A zwróciłyscie uwagę,że kieeeeedyś była o wiele mniejsza?
Ja wole w rybnym kupic pstrąga, czy dorsza - i na pewno smaczniejsze.
Stary 2008-09-16, 13:50   #164
yaminishi
Zadomowienie

Ja osobiście już nie jadam Pangi.
I nawet nie chodzi o ten newsy, ale o to że z czasem jej smak się zmienił (może tylko w mojej głowie) praktycznie już przestawała przypominać mi rybę.
Dopiero niedawno dowiedziałam się o metodach jej hodowania i widzę, że jednak było coś na rzeczy.
Stary 2008-09-16, 18:05   #165
agatka-a
Zakorzenienie

ja mimo wszystkich donosów na temat parówek, ostatnio jogurtów itd. jem te rzeczy, bo lubię, ale pangi też nie jadam, a to dlatego, ze raz kupiłam, usmażyłam na teflonie i mi się smalec na patelni zrobił, a ryby prawie nie było, nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska, zwłaszcza, ze nie użyłam tłuszczu do smażenia, może ta panga żywiła się fast foodami i troszkę utyła...
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 18:08   #166
Nathaliaczek
Raczkowanie

A co jest nie tak z jogurtami? Bo ja w ogóle nie oglądam TV i nic nie wiem na ten temat... Ostatnio po jogurcie z płatkami miałam od rana do wieczora zgagę, więc może coś jest na rzeczy??

Nathaliaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 18:16   #167
agatka-a
Zakorzenienie

proszę:
http://pl.youtube.com/watch?v=kJKLXqeY3lQ
http://pl.youtube.com/watch?v=x7-v4H...eature=related
Stary 2008-09-16, 19:11   #168
Nathaliaczek
Raczkowanie

Agatka, dziękuję Program ciekawy, sprawa z chemią szokująca, ale tak naprawdę prowadzi to do smutnej konkluzji, że jak sam sobie nie wyhodujesz, to zjesz paskudztwo.... Nie mam rodziny na wsi, jestem skazana na to, co kupię w sklepie. W tym roku dopiero pierwszy raz w życiu piłam mleko prosto od krowy (a krowa pasła się na trawie, gospodyni doiła tą krowę ręcznie, na moich oczach), i to było coś wspaniałego, piłam tego mleka dwie szklanki dziennie, i piłabym więcej Nie szkodziło mi wcale. Z tego mleka jadłam biały ser, masło - nie da się tego porównać do nabiału kupowanego w sklepie... Ale gdzie ja w Poznaniu takie coś kupię??
Sorry za off top, bo w sumie wątek dotyczy ryb

Nathaliaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 06:39   #169
passionfruit
Zakorzenienie

Eh...przerażające jest to w jaki sposób hoduje się pangi. Ble, nie mam zaiaru ich tknąć. A ostatnio zjadłam jakiś filet z mintaja (chyba) smażony na patelni. Jakoś przełknęłam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-17, 11:45   #170
mavika
Zakorzenienie

ja uwielbiam wszelakie rybki. ze swojej strony moge smialo polecic pstraga pieczonego w folii - bierzesz wypatroszonego pstraga, mozesz odciac glowe ale ja zostawiam, skrapiasz dokladnie sokiem z cytryny, obsypujesz sola, pieprzem i ziolami, zawijasz w folie aluminiowa i pieczesz w nagrzanym piekarniku ok 20 min.
drugi sposob to ryba po grecku ale o niej juz bylo - znam duzo osob ktore nie lubia ryb a ta potrawe jadaja.
bardzo lubie tez ryby wedzone - zwlaszcza dorsza i pstraga. mozna z nich zrobic pyszna paste do kanapek mieszajac z bialym serem i musztarda.
Stary 2008-09-17, 12:12   #171
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
bardzo lubie tez ryby wedzone - zwlaszcza dorsza i pstraga. mozna z nich zrobic pyszna paste do kanapek mieszajac z bialym serem i musztarda.
Z serem i musztardą?Hmm, muszę spróbowac,bo uwielbiam pasty z wędzonych ryb.Tylko ja robię najczęściej z makreli, jajka, cebuli, ogórka kiszonego i majonezu,musztardę tez mozna dodac,żeby zaostrzyc smak.
Stary 2008-09-18, 11:10   #172
gabka9
Zadomowienie

GG do gabka9

Cytat:
Polecam zakupić świeżego pstrąga wypatroszonego, odciąć głowę i porządnie wypłukać!
pstrąg żyje w czystej wodzie, dobrze przyrządzony ma przepyszne białe mięsko.
BTW pstrągom nie odcina się głowy no chyba, że strasznie was brzydzi.

Cytat:
Zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka i zapiec w 200-220 stopniach przez ok 30min
Ja osobiście w folii nie polecam, raz takiego jadłam i miałam wrażenie że jest ugotowany a nie upieczony, strasznie trącił rybą.

Za to polecam na grillu, lub (biorąc pod uwagę pogodę) w piekarniku, natrzeć czosnkiem i solą- jeśli ktoś lubi, a jeśli nie to przyprawą do ryb lub najzwyklejszą do grilla. I trzeba pamiętać żeby przyprawić rybę odpowiednio wcześniej a nie tuż przed przyrządzeniem.

No i z całego serca polecam rybę po grecku

Cytat:
Dodam na koniec, że w moim sklepie pstrąg jest tańszy od kurczaka.
Nic tylko rybki zajadać.
14zł za kilogram u hodowcy

Siedzę i zastanawiam się co robi pozostałe 6 cudów świata

Bloguję:

WrzosowiskoMakeUp

gabka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 19:45   #173
brzydotka
Rozeznanie

jeśli chodzi o pasty rybne hand made, to ja również polecam z wędzonej makreli - dodaję cebulę i groszek konserwowy (bez rozgniatania na gładką masę)
brzydotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-09-20, 21:43   #174
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
a i tu trzeba uważać, bo produkty wędzone zawieraja kancerogenne substancje...

ale tak jak pisałam nie ma co popadać w paranoję, bo inaczej musielibyśmy założyć własne, szczelnie chronione przed zanieczyszczonym powietrzem, mikrodrobnoustrojami itp. ogródki, hodowle...a to raczej mało prawdopodobne, bez chemii ciężko coś wyhodować, niestety
Stary 2008-09-21, 13:55   #175
Equita
Rozeznanie

Wybieraj takie ryby, ktore maja jak najmniej osci... a najlepiej kupowac mrozone "kostki", te nie maja osci i nie popsuja przyjemnosci ich jedzenia... Ja kiedys tez nie znosilam ryb, teraz uwielbiam, zwlaszcza makaron z lososiem i sosem smietanowym (lososia pokroic w kawalki i ugotowac). Podobno morskie ryby sa najbardziej bezpieczne w ciazy, bo nie sa tak zanieczyszczone jak te plywajace w wodach slodkich. Czyli bez obawy mozesz jadac tunczyka, fladre, okonia, sole, dorsza...
Ja lubie ryby w gestych warzywnych sosach wlasnej roboty.
http://suwaczki.maluchy.pl/sl-21469.png

http://bubbleplanet.blox.pl/html
Equita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 14:09   #176
khami
Przyczajenie

GG do khami Wyślij wiadomość przez MSN do khami

jak dla mnie to jeziora są mniej zanieczyszczone jak morza :p a najlepszą rybą jest zapomniana tutaj sielawa, małe i smaczne a ości wcale nie trzeba wyciągać. sola jest niezła, łosoś norweski, tuńczyk..
panga jest okropna jak jem to mam wrażenie że jem jakiś śmierdzący muł. podobna z "opakowania" do soli, ale sola jest niebo lepsza, w mąkę i na patelnię - można w ten sposób usmażyć ją na "chipsa" :P
polecam jeszcze dorsza "po grecku" (uwaga na ości) i śledzie "matjas" w oleju czy w śmietanie

hail and kill
heavy gothic fans

khami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 09:06   #177
mavika
Zakorzenienie

upieklam sobie wczoraj w folii dorade - pyyyszna! i latwo usunac osci.

REKLAMA
Stary 2008-11-11, 15:33   #178
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez ollkaa Pokaż wiadomość
Przede wszytskim rybke wymocz w mleku przed przygotowaniem - zabija zapach... błota?(...)
Nie wiem czy to zapach błota, ale patent działa- zawsze kilka godzin mocze rybke w mleku albo w cytrynie i smak pozniej jest zdecydowanie mniej rybi... A ja wolę ryby bez posmaku ryby
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 21:52   #179
Miusia
Raczkowanie

Ruphee, ja do takiego pstrąga dorzucam sporą ilość obranych ząbków czosnku
Lubię też halibuta upieczonego w piekarniku - bez żadnych przypraw, tylko z solę. Ma malo smaku ryby. Wydaje mi się, że wszystko zależy od sposobu przygotowania. Nie przepadam za smażonymi rybami, wolę pieczone lub grillowane.
A z polecanych przepisów to może wypróbuj zupę dla odmiany
Składniki:
filety z mintaja (hm, tego chyba świeżego nie dostaniesz, ja kupuje mrożone chyba frosty), 150g pieczarek, 2 pory, 80g śmietany takiej około 20 %, 40 ml białego wytrawnego wina (nie martw się, w gotowaniu alkohol wyparuje ), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 kostka rosołowa drobiowa (to taka łatwizna, w ciąży sugerowałabym jednak rosół własnej roboty), 0,5 l wody, liść laurowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy pieczarki razem z porami na drobne kawałki. Wkładamy do dużego garnka i smażymy na maśle do momentu, aż wyparuje woda. Dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy wino i dusimy razem przez 5 minut. Dolewamy wodę i kostkę rosołową (a w twoim przypadku rosołek) i liść laurowy. Wrzucamy filety pokrojone w kostkę, najlepiej wyjąć je z pół godziny wcześaniej z zamrażarki. Wszystko razem trzeba zagotować i zostawić na ogniu przez 2 minuty. Potem dodać śmietanę, sól i pieprz i jeszcze chwilę gotować.

Możesz też spróbować obsmażyć jakieś filety na pateli (może być dorsz obtoczony w mące), ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i na wierzch powrzucać pieczarki, cebulke, paprykę, pora, albo inne warzywa które lubisz (oczywiście wcześn iej pokrój je w kostkę) i na koniec daj pomidory (albo przecier pomidorowy - patrz żeby na składzie były tylko pomidory, woda i sół to będzie zdrowsze). Wszystko razem zapieka się w piekarniku i też nie ma takiego smaku samej ryby.
Miusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:04   #180
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Tylko, że paluszki rybne to sama chemia.Wolałabym coś co nie jest pozbawione skłądników mineralnych.

Pstrąga grilluję w folii, do której dodaję odrobinę masła ziołowego.
Latem jeżeli mogę, to jakiś czas przed obkładam go... pokrzywą.
Zapach przechodzi, a potem danie jest przepyszne i lekkie.
Można do niego dodać odrobinę soku z cytryny, ale niekoniecznie i spożyć razem z własnoręcznie przygotowaną surówką.

Mój przyjaciel przyrządza rewelacyjnego łososia ze szpinakiem, ale nie jestem w stanie podać szczegółów dotyczących przepisu.
Smakuje wyśmienicie.

Przypomniała mi się jeszcze panga w sosie grejpfrutowo-imbirowym, którą z powodzeniem można zastąpić inną rybą.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości