![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdjęcie nastolatki w piecu krematoryjnym.
jestem w szoku
![]() gdzie byłi nauczyciele,przewodnik?:e ek: ja bedac w Auschwitz Birkenau byłam tak wstrzaśnięta tym co zobaczyłam,chciało mi sie płakać,ani mi w głowie było robienie zdjec,i to w poblizu krematoriów ![]() nie byłam w majdanku,ale obóz koncentracyjny to zawsze obóz-miejsce smierci,morderczej pracy.. jestem wstrząsnięta "pomysłowośią" tej dziewczyny i brakiem zainteresowania dorosłych którzy byli na tej wycieczce...
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
pamietam taką sytuację z wycieczki do Oświęcimia.
Myslę że wszyscy z mojej klasy byli w miarę skupieni, nikt nie płakał ale też nikomu nie było do śmiechu. W pewnym momencie podszedł do mnie kolega( oczywiście nauczyciele nic nie widzieli albo nie chcieli widziec) i zaczął robić żenująco głupie miny, udawać że płacze, jest smutny i rozpacza. Myslał że mnie sprowokuje do jakiejś agresywnej reakcji. Zniesmaczyło mnie to. Kolega zaczął się zachowywać jak ostatni idiota, jak małpa. Jak zareagowałam? Uśmiechnęłam się ironicznie i popatrzyłam na niego z politowaniem. Prawie od razu podziałało i sie uspokoil. A zaznacze że to było w 8 klasie podstawówki, mieliśmy po 15 lat. Wszyscy uczęszczaliśmy do tej samej szkoły, uczyli nas Ci sami nauczyciele historii, ci sami wychowawcy,mimo to, jedni uczniowie potrafili sie zachowac inni nie. wniosek z tego taki, że nawet najlepszy nauczyciel nie jest w stanie uświadomić kompletnemu imbecylowi podstawowych prawd i wartości. Tym powinni się zajmowac rodzice i to od najmłodszych lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
dla mnie to zdecydowanie totalna glupota zeby nie powiedziec debilzm mam nadzieje ze dziewczyne spotka kara za to.
tak jak spojrzalam na to zdjeice to sie zastanowilam przez chwile co by bylo gdyb dla zartu jakis kolega zamknal ja w tym piecu ciekawe jakby ise czula wtedy czy tez by sie usmiechala;/ zenada gdzie w tym czasie byli opiekunowie czy nawet przewodnik??zgadzam sie z pink co do tego ze kazdy bez wzgledu na wiek powinien wiedziec jak sie w takim miejscu zachowywac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
na drugie mam Irena
|
w takim miejcu nie powinna się nawet uśmiechać a o reszcie nie wspomnę
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Ja ino wtrącę na temat podręczników do historii. Tematy, chyba w większości podręczników do historii dla szkół podstawowych, są ułożone chronologicznie.
I często zdarza się tak, niestety, że ostatnie tematy są nierealizowane na lekcjach, gdyż nie starczyło na nie czasu. A ostatnimi tematami są, jak łatwo można sie domyśleć, czasy związane z II Wojną Światową. To tak na marginesie tylko ![]()
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
tak jak piszecie, młoda sobie nie zdawała sprawy co robi, po prostu robiła zdjecie pamiatkowe, ale w takim razie co taki dzieciak musi mieć w głowie?? Ja nawet jak miałam naście lat to wiedziałam co siedziało w obozach i nigdy nioe wpadłabym na pomysł, zeby robic sobie tam takie zdjecia! Co innego uwiecznić piec na zdjeciu a co innego do niego wejść i szczerzyć zęby...W takich miejscach zawsze jestem poważna i często skupiona, próbuję sobie wyobrazic jakoś tą straszną przeszłość,a tu dzieciaki wpadły jak do parku żeby zrobić ładne "focie".....Generalni e to nie wiem co powiedzieć
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Jestem w szoku. To nie małe dziecko, które nie wie co robi, ale 17-letnia osoba, która jakby nie było jakąś wiedzę o tym co się tam działo powinna posiadać!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Zabrakło mi słów na taka dziewczyne:/ Niewiem co ona sobie wyobrazala robiac sobie takie zdjecie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nawet jeśli nauczyciel przekaże choćby w pigułce wiedzę o W.Ś. to w okresie ostatnich dni przed końcem roku. A uwierz mi, że większość dzieci wtedy nie chce myśleć o żadnej wojnie, tylko myśli o wakacjach. Poza tym, to naprawdę piękne, że Ty interesowałaś się historią, ale cala Twoja klasa też miała takie podejście? To normalne,że są dzieci bardziej ambitne, które same doczytają nieprzerobione tematy, ale reszta nawet do książki nie zajrzy. Uważam, że powinno się mniejszy nacisk kłaść na tematy związane ze średniowieczem, okresem Złotego Wieku w Polsce itp., a większy położyć na czasy współczesne. W sumie zabawne, że nastolatek np. wymieni wszystkich królów Polski, ale o Piłsudskim nie jest w stanie nic powiedzieć. Ale to temat na inny wątek ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem to, że te tematy z historii rzeczywiście sa przerabiane byle jak, to nie znaczy, że młodzież nie ma podstawowej wiedzy o tym co się działo w obozach. Bez przasady, to jest tak bardzo związane z historia Polski, że nie wierze, żeby 15 letnia osoba nie miała takiej wiedzy. Sądze, że ta dziewczyna po prostu nie zastanowiła się co robi. Widocznie poszła na tą wycieczkę z przymusu i nudziła się. Nie chce jej usprawiedliwać, tylko myślę, że nauka historii na nic się tu zda, jej przydałaby się nauka zasad kultury i etyki
![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje że zakres wiedzy z historii nie ma tu wiele do rzeczy. Nauczyciel napewno poinformował uczniów do jakiego miejsca się udają i to osobie wrażliwej powinno wystarczyć. Trudno mi sobie również wyobrazić zeby osoba w tym wieku nie słyszała nigdy o obozach zagłady chociażby w telewizji
![]() Myśle że chodzi bardziej o coraz większą znieczulice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Oj Boże, dziewczyny, jak pisałam, mój wywód o podręcznikach to tak na marginesie, bo gdzieś mi chyba mignęło, że takie rzeczy powinno się wiedzieć bo są w podręcznikach. A samo to, że są, to jeszcze nic nie znaczy
![]() Zapewne przewodnik, nauczyciel przed wycieczką wprowadzili dzieci w temat ![]()
![]() |
#105 | |
AGA :)
|
Cytat:
Jeśli nie nauczyciel to chociażby przewodnik wycieczki, chyba dziewczę wiedziało że jest w byłym obozie koncentracyjnym a nie w muzeum figur woskowych??
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() piszesz ze ludzie robią gorsze rzeczy - robią, ale już bym chyba mniej była wstrząśnięta gdyby takie zdjęcie zrobił sobie jakiś mlody neofaszysta a to nie jest niedouczenie tej dziewczyny(jak piszą w tych artykułach, że to wina nauczycieli i rodzicow) zeby zrozumiec slowa 'obóz zagłady, tysiące ludzi wymordowanych i skatowanych' nie potrzeba studiow z historii i lekcji wychowana obywatelskiego ani nawet szczegolnej inteligencji! ![]() a jesli chodzi o kare - pewnie jest nieletnia więc na wiele nie mozna liczyc, ale mam nadzieje ze dostanie przynajmniej prace publiczne i cos takiego.... a i mam nadzieje ze jakas zyczliwa osoba ktora zna ta dziewczyne ujawni jej imie nazwisko itd a pewne srodowiska mysle ze sie nią zajmą odpowiednio ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Poza tym nie ma co zwalać na podręczniki. Temat II WŚ był tyle razy pokazywany w kinie czy TV, że NIE WIERZĘ, że dziewucha nie wiedziała co robi.
Kara mam nadzieję będzie adekwatna do tego zachowania. Jakieś prace społeczne by się przydały no i uświadomienie w kwestii historycznej. Najgorsze jest to, że to nie jest odosobniony przypadek. Wystarczy przypomnieć komentarze pod zdjęciem. Szokuje mnie to, jakie wśród dzisiejszej młodzieży są pustaki. Oczywiście nie wszyscy, mam młodszego brata, który dzięki Bogu nigdy nie zachował by się w taki sposób. I jego znajomi również.
![]() |
#108 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pobiją? Napiszą na murach jej domu obraźliwe słowa? Oplują w twarz? Może należałoby chwile pomyśleć, zanim cos takiego napiszesz... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn co jej zrobią konkretnie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Ja po prostu jestem zszokowana i nie wiem jak to skomentować...
W głowie mi się nie mieści jak można być tak niewrażliwym. Nie wierzę, że ta dziewczyna nie zdawała sobie sprawy, gdzie się znajduje, no nie wierzę... Dla mnie to przejaw skrajnej głupoty. Rozumiem, że nastolatkom różne głupie pomysły przychodzą do głowy, ale to jest po prostu makabryczne, nieetyczne i niesmaczne. ![]()
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak, uważam, że za całe to zajście winę ponoszą głównie osoby odpowiedzialne za wychowanie tej dziewczyny. Co z tego, że ktoś jej na lekcji historii albo nawet przed "wycieczką" powiedział, co się działo w tym miejscu? Jest naprawdę całe mnóstwo miejsc, gdzie ginęli ludzie w przerażających okolicznościach, a jednak nikt się nie oburza, kiedy ludzie robią sobie fotki w koloseum, pomimo tego, że tam również mordowano ludzi. Dzieciom w szkole nie wystarczy powiedzieć, że kogoś zamordowano, bo dla nich to będzie taki sam fakt jak to, że palono "czarownice" na stosie. Fakt, że jest to przerażające i nie napawa optymizmem, jednak nadal uważam, że wiele z osądów wygłoszonych w tym wątku jest po prostu populistycznym wołaniem o "sprawiedliwość". Nie twierdzę, że należy się z tym pogodzić, ale myślę, że warto się chociaż przez chwilę zastanowić skąd się bierze taka znieczulica, a nie szastać na prawo i lewo obelgami zastrzegając sobei monopol na prawdę.
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, ale stan wiedzy o tych wydarzeniach też jest przerażająco niski.
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Chcialo sie miec ''fajne'' zdjecie na nk to ma sie teraz klopoty....
Ciekawe jaka kara ja spotka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle że 1 z zachowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie od dziś wiadomo, że nieznajomość prawa szkodzi, jak się okazuje: brak wiedzy i to elementarnej, także. Nadal uważam, że nie powinno się szukać usprawiedliwienia dla ignorancji, zwłaszcza takiej, która przynosi straty (także moralne). Swoją drogą... myślę, że dziewczynę już spotkała kara, ten cały szum i rozgłos no lincz po prostu, ja naprawdę jej wspólczuję, domyślam się, jak się teraz może czuć... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
JAK TO zobaczyłam to mnie przeraziło .. nie dość, że uśmiech .. to ta poza, strój, na prawdę współczuję nie tej dziewczynie a jej rodzicom, w szczególności dziadkom .. oni przeżywali te czasu, a Ona .. brak słów
..
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby co, to ja tu niczego nie usprawiedliwiam ![]()
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że jej dziadkowie mogli urodzić się już po wojnie. Może gdyby doświadczyli tego na własnej skórze, opowiedzieliby jej o tym i udałoby się uniknąć tego wszystkiego.
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
3 - zebys wiedziala nie mówiłabym tak gdyby była z 10 lat młodsza, zrobiłaby to z niewiedzy, albo poprostu nie wrzuciła tego zdjęcia na neta ciesząc się jeszcze 'superowymi komciami kossiannych psiapsiolek' (np. zrobilaby zdjecie przy ataku glupawki a pozniej pomyslala), ale widać chciała pokazać jaka jest wyluzowana, jak to nic sobie nie robi z przynudzania nauczycieli, jaka jest ostra i szalona ŚWIADOMIE znieważyła to miejsce i tych ludzi i myśle że zasługuje na to żeby traktować ją tak samo ale to moje zdanie, ty mozesz poglaskac ją po główce, powiedziec 'dziewczynko bardzo brzydko zrobiłaś', ofiarowac ksiązkę historyczną i współczuć złych rodziców i złych nauczycieli i jako kare zaproponowac uwage z zachowania i 1 z histori |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.