Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-16, 01:18   #3151
demonii
BAN stały

GG do demonii Send a message via Skype™ to demonii
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

a skad wiadomo ze plyn jest nieswiezy?? gdy zle czysci soczewki ?
demonii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 05:16   #3152
sabbatha
Zakorzenienie

ja to wyczuwam czasami juz po 1-2 miesiacach jak plyn jest niezbyt fajny - czuc ze hm... jak sie wlozy soczewke to ma sie takie odczucie ze jakos podraznia np oko, czasami gorzej czysci...

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 06:33   #3153
Malla
Nie depcze krokusów

Nie da się tego zauważyć gołym okiem, podobnie jak wspomnianego niedoczyszczenia czy starzenia soczewek. Jeśli już to czuć, natychmiast należy się pozbyć, czy to soczewki, czy płynu. To tak jakby nie wyrzucać przeterminowanego serka, bo nie ma jeszcze pleśni...
Stary 2008-09-16, 11:48   #3154
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
ja to wyczuwam czasami juz po 1-2 miesiacach jak plyn jest niezbyt fajny - czuc ze hm... jak sie wlozy soczewke to ma sie takie odczucie ze jakos podraznia np oko, czasami gorzej czysci...
A może to wina soczewki a nie płynu i to ona nadaje się już do wyrzucenia...Myślę, że jeżeli producent daje termin ważności 3 lub 6 miesięcy to ten płyn nie może się zepsuć już po miesiącu, po to są przecież te daty żeby można było bezpiecznie stosować jakiś produkt a nie żeby trzeba było jeszcze samemu kontrolować czy on przypadkiem nie zepsuł się wcześniej.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 12:04   #3155
Malla
Nie depcze krokusów

Może się zepsuć, jeśli np. dotyka się końcówki palcami, ale to się bardzo rzadko zdarza...
Stary 2008-09-16, 12:44   #3156
cisza-motyla
Rozeznanie

witam Was Kobietki, niestety przez cały wątek nie zdołałam przebrnąć i mam pytanie w związku z tematem. W czwartek wybieram się po raz pierwszy na dobranie soczewek, na co powinnam zwrócić uwagę, o co spytać lekarza itp? na początek jakie radzicie soczewki (jednodniowe, miesięczne), jaki płyn, czy na pierwszy raz mogę się od razu porwac na soczewki kolorowe? z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez cisza-motyla
Czas edycji: 2008-09-16 o 12:44 Powód: błąd
cisza-motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 12:52   #3157
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cisza-motyla Pokaż wiadomość
witam Was Kobietki, niestety przez cały wątek nie zdołałam przebrnąć i mam pytanie w związku z tematem. W czwartek wybieram się po raz pierwszy na dobranie soczewek, na co powinnam zwrócić uwagę, o co spytać lekarza itp? na początek jakie radzicie soczewki (jednodniowe, miesięczne), jaki płyn, czy na pierwszy raz mogę się od razu porwac na soczewki kolorowe? z góry dziękuję za odpowiedzi
wg mnie nie ma żadnych przeciwwskazań żeby od razu zacząć nosić kolorowe - one praktycznie niczym nie różnią się od tych zwykłych. jeżeli cię stać na wydatek ok 150 zł mieięcznie, radzę wybrać sochewki jednodniowe - są bardziej higieniczne, zdrowsze dla oka no i wygodniejsze, bo nie trzeba ich codziennie wieczorem zalewać płynem(odpada tez koszt ok 50 zł/miesiac na płyn). ja noszę kolorowe podkreślające miesięczne ale nie narzekam.
płyn dobierany jest zazwyczej wg rodzaju/marki soczewek - okulista sprzeda ci odpowiedni. aha - i o ile jest dostepny - wybierz ten o jak najmniejszej pojemności, czyli np zamiast kupować 1 butelkę 360ml kup 6 butelek 60 ml - u nnie cena wychodzi taka sama - po prostu płyn będzie bardziej sterylny tak samo jak i pojemniki
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 12:56   #3158
cisza-motyla
Rozeznanie

czyli w cenie 150 zł powiedzmy byłoby 60 szt soczewek, dobrze rozumiem? rzeczywiście jedniodniowe pewnie byłyby wygodniejsze a i higieniczne myślę, a jeśli chodzi o firme to na co mam zwrócić uwagę?
Stary 2008-09-16, 13:01   #3159
Malla
Nie depcze krokusów

Na firmę nie patrz, od tego jest lekarz. W kolorowych nie można długo chodzić, przepuszczają mało tlenu jak na obecne standardy. Dużo osób narzeka na wystający naturalny kolor wokół źrenicy lub na zaburzenia widzenia po kilku godzinach. Na początek lepiej spróbować niekoloryzujące.
Stary 2008-09-16, 15:00   #3160
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawa jestem jak to "odczuwasz", bo ja noszę soczewki już dobrych parę lat i nigdy nic podobnego nie zauważyłam. Zgadzam się w tym względzie w zupełności z fiolką85 Płynu używamy góra tyle co termin ważności podany przez producenta - przecież i tak, przy codziennej eksploatacji, nie ma szans żeby starczył nam na dłużej. A jeśli używamy go rzadziej to kupujmy po prostu mniejsze opakowania!
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 15:16   #3161
Malla
Nie depcze krokusów

Zastanawia mnie jeszcze, Sabbatha, co oznacza, że "płyn gorzej czyści"? Po czym to poznajesz? W moim przypadku nigdy się nie zdarzyło, by po miesiącu soczewki wydawały się inne z wyglądu niż świeżo po otwarciu (używałam SoloCareAqua), by "mgliły" obraz (co by oznaczało ich zabiałczenie, któremu sprzyja zła pielęgnacja i zmiany hormonalne). Przy czym czyściłam za każdym razem mechanicznie i nie wyobrażałam sobie tego nie robić. Jaki w ogóle miałaś płyn i soczewki?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 15:55   #3162
betig1975
Wtajemniczenie

Byłam dziś u mojego okulisty z nowymi soczewkami purevision.
Założyłam je w czwartek po południu pierwszy raz. Widziałam w nich gorzej niż w soflensach, ale już się tego spodziewałam. Czuję się w nich bardzo dobrze, nic mnie nie uwiera itd. Póki co nie muszę używać kropli nawilżających. Oczywiście zdjemuję je na noc, raz się w nich zdrzemnęłam, ale potem czułam lekki dyskomfort. Zupełnie nie przeszkadza mi, że są sztywniejsze, nawet mi to odpowiada, bo przy płukaniu soczewki się nie zwijają.
Lekarz obejrzał moje oczy (mówił, że jest super), jak układają się soczewki - jest wszystko w porządku. Mogę nosić
Tylko moce muszą być mocniejsze, przy soflensach miałam -6,5, a purevision muszę mieć -7. Jednak jest to inny materiał i inna ostrość widzenia.
Dziwię się, że przy codziennym używaniu płynu do czyszczenia soczewek, płukania pudełeczka, płukania soczewek wystarcza płynu na tak długo. Mi butelka 380 ml wystarcza na 2-2,5 m-ca. Nie oszczędzam płynu, przecież to odbije się na moich oczach.
Dziś lekarz pokazywał mi zdjęcia oczu z powikłaniami po soczewkach. Coś okropnego... ludzie nie zmieniają płynu w pojemniczkach przez 3 dni, nie czyszczą soczewek, noszą dłużej niż można i oko nie dostaje tlenu itd. takie rzeczy są niedopuszczalne!
Wolę stracić nawet parę złotych niż poźniej mieć problemy z oczami. Przecież oczy mam na całe życie.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 16:18   #3163
Malla
Nie depcze krokusów

betig - super! Trzymam kciuki! 2,5 m-ca to nie tak długo, myślę że producent wziął pod uwagę, że 360ml zużywa się w max. 3 miesiące. Jeśli ktoś używa płynu dłużej, to znaczy, że nosi rzadziej soczewki, co sugeruje, że bardziej opłacają mu się jednodniówki
Stary 2008-09-16, 16:45   #3164
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
betig - super! Trzymam kciuki! 2,5 m-ca to nie tak długo, myślę że producent wziął pod uwagę, że 360ml zużywa się w max. 3 miesiące. Jeśli ktoś używa płynu dłużej, to znaczy, że nosi rzadziej soczewki, co sugeruje, że bardziej opłacają mu się jednodniówki
Nie zgadzam się, jak ktoś nosi soczewki rzadko to bardziej mu się opłaca kupić 3miesieczne. Choć to też zależy jak rzadko, bo jak np raz na pół roku to faktycznie..
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 16:57   #3165
Malla
Nie depcze krokusów

To chyba jakieś nieporozumienie, pisałam o jednodniówkach, nie wspominałam nic o kwartalnych One opłacają się, owszem, jeśli ktoś nosi rzadko, ale jednak regularnie, np. przez ok. pół tygodnia. Inaczej po prostu szkoda je trzymać i wiecznie moczyć we własnych brudach (wątpię, by ktoś zmieniał płyn co parę dni, jeśli nosi raz na miesiąc), skoro nie wykorzystuje się pełni ich możliwości. Myślałam nawet o zamówieniu Optix Individuals kwartalnych, nie są takie drogie. Weźmy pod uwagę nie tylko opłacalność finansową, ale też zdrowotną, jeśli mam wydać tyle samo powiedzmy za 1 parę kwartalnych co za 3 pary miesięcznych, to wolę to drugie, podobnie jak przeliczymy miesięczne na jednodniowe (biorąc pod uwagę też płyn). Z tego co wyliczałam tu kiedyś, jednodniówki opłacają się, gdy nosi się max.3x w tygodniu. Przerzuciłabym się z chęcią, ale po prostu mi nie pasują.
Stary 2008-09-16, 18:02   #3166
Moody
Raczkowanie

Witam Od kilku miesięcy noszę soczewkę kontaktową na lewe oko + okulary. Kupuję miesięczne Purevision i często po obudzeniu się odczuwam taki dyskomfort w oku. Czasami zaraz przechodzi, ale czasem muszę wyjąć soczewkę i włożyć trochę później, jak mi oko odpocznie. Czy powinnam zdejmować ją na noc?
Moody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 18:07   #3167
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Może się zepsuć, jeśli np. dotyka się końcówki palcami, ale to się bardzo rzadko zdarza...
No tak ale to już jest nie prawidłowe użytkowanie płynu.
Nie mam instrukcji obsługi przy sobie ale wydaje mi się, że jest tam napisane aby nie dotykać końcówki palcami.
Stary 2008-09-16, 18:41   #3168
sabbatha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem jak to "odczuwasz", bo ja noszę soczewki już dobrych parę lat i nigdy nic podobnego nie zauważyłam. Zgadzam się w tym względzie w zupełności z fiolką85 Płynu używamy góra tyle co termin ważności podany przez producenta - przecież i tak, przy codziennej eksploatacji, nie ma szans żeby starczył nam na dłużej. A jeśli używamy go rzadziej to kupujmy po prostu mniejsze opakowania!

soczewki mialam najrozmaitsze, plyny rowniez i niektore plyny po prsotu sa gorszej jakosci i tyle. A ja odczuwam czasami niedoczyszczenie soczewek (hormony te sprawy wiem ze maja wplyw) ale przy tym plynie ktorego sie trzymam tego nigdy nie odczuwam. Koncowki butelki nie dotykam, nie zostawiam odtwartej, plyn wyrzucam gdy wyczuje wlasnie ten dyskomfort z jego uzywania. Nie musicie mnie od razu atakowac. Soczewki wyrzucam nawet wczesniej niz trzeba bo po prostu rowniez odczuwam dyskomfort np dwa tyg przed przy 3 miesiecznych, teraz mam polroczne i mimo ze jeszcze moge miec miesiac to juz zmieniam, przy miesiecznym nosilam 3 tyg. Moze mam takie oczy, moze to przez hormony, moze to przez to ze musze miec nieskazitelne soczewki bo mam zwiekszone moce przez astygmatyzm. To moje zdanie i tylko je wyrazilam :|

a i co do kolorowych aktualnie mma takie ze tylko obwodka oka jest kolorwa i one maja wieksza przepuszczalnosc tlenu niz soflens optima, wiec nie jest tak zle z kolorowymi.

Stary 2008-09-16, 19:01   #3169
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Na firmę nie patrz, od tego jest lekarz. W kolorowych nie można długo chodzić, przepuszczają mało tlenu jak na obecne standardy. Dużo osób narzeka na wystający naturalny kolor wokół źrenicy lub na zaburzenia widzenia po kilku godzinach. Na początek lepiej spróbować niekoloryzujące.
nie zgadzam się. od 3 lat noszę codziennie podkreślające soczewki acuvue johnsona - są zrobione z tego samego polimeru, co moje dawne 'zwykłe' soczewki. dlatego moim zdaniem śmiało możesz od razu kupic podkreślające
Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się, jak ktoś nosi soczewki rzadko to bardziej mu się opłaca kupić 3miesieczne. Choć to też zależy jak rzadko, bo jak np raz na pół roku to faktycznie..
jeśli ktoś rzadko nosi soczewki np do uprawiania sportu, na basen - lepszym wyjściem są jednodniówki: zakłada je wtedy, gdy potrzebuje nie musi zawracać sobie głowy płynem a nierozpakowane soczewki są ważne 5 lat.podobnie jest gdy ktoś chce zmienić kolor oczu na jeden dzień

Cytat:
soczewki mialam najrozmaitsze, plyny rowniez i niektore plyny po prsotu sa gorszej jakosci i tyle. A ja odczuwam czasami niedoczyszczenie soczewek (hormony te sprawy wiem ze maja wplyw) ale przy tym plynie ktorego sie trzymam tego nigdy nie odczuwam. Koncowki butelki nie dotykam, nie zostawiam odtwartej, plyn wyrzucam gdy wyczuje wlasnie ten dyskomfort z jego uzywania. Nie musicie mnie od razu atakowac. Soczewki wyrzucam nawet wczesniej niz trzeba bo po prostu rowniez odczuwam dyskomfort np dwa tyg przed przy 3 miesiecznych, teraz mam polroczne i mimo ze jeszcze moge miec miesiac to juz zmieniam, przy miesiecznym nosilam 3 tyg. Moze mam takie oczy, moze to przez hormony, moze to przez to ze musze miec nieskazitelne soczewki bo mam zwiekszone moce przez astygmatyzm. To moje zdanie i tylko je wyrazilam :|
w zupełności sie z toba zgadzam . niektóre płyny dla mnie po prostu nie doczyszczają i muszę potem sama gmyrać soczewkę palcem, uważając, by jej nie uszkodzić (mam długie paznokcie). dlatego też kupuję - gdy są - buteleczki 60ml. teraz mam solo care aqua i jak na razie jest najlepszy.
Stary 2008-09-16, 19:52   #3170
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość

w zupełności sie z toba zgadzam . niektóre płyny dla mnie po prostu nie doczyszczają i muszę potem sama gmyrać soczewkę palcem, uważając, by jej nie uszkodzić (mam długie paznokcie). dlatego też kupuję - gdy są - buteleczki 60ml. teraz mam solo care aqua i jak na razie jest najlepszy.

Z tym, że niektóre płyny są lepsze a inne gorsze to chyba każdy się może zgodzić natomiast my tutaj dyskutowaliśmy na temat tego czy niektóre płyny zaczynają się psuć szybciej niż wskazuje na to ich termin ważności.

A co do gmyrania soczewek to najnowsze zalecenia są takie, że czyścić mechanicznie trzeba je codziennie po zdjęciu z oczu
Stary 2008-09-16, 19:57   #3171
itrusta
Zadomowienie

Dobra dziewczyny w zwiazku ze jestem nowym urzytkownikiem soczewek juz mam pare pytan. Moze juz to bylo mowione ale naprawde pomoc potrzebuje od zaraz i nie mam czasu na przelatywanie wszystkich stron
Dzis odebralam swoje 1 w zyciu soczewki toryczne 2 letnie...
Jak myjecie soczewki? Myjecie i przed zakladaniem i po sciagnieciu? Teoretycznie pani mi pokazywala ze wlasnie i przed zalozeniem i po sciagnieciu powinnam umyc soczewke w plynie a potem urzyc tego drugiego do wymaczania soczewek tyle ze czytalam ze wlasnie soczewki twarde lepiej myc tylko przed zalozeniem bo ten plyn i tak je wyczysci a szkoda je "scierac"...
I pytanie numer 2:
po zalozeniu soczewek 1 raz juz w domu widzialam momentami jakby za mgla myslicie ze to moglo byc spowodowane zlym doczyszczeniem? Wiadomo ze troche sie namacalam je podczas tego 1 samodzielnego zakladania, moze to bylo przyczyna? Albo moze wzrok musi sie dostosowac?

Pytanie numer 3 czy do soczewek twardych i miekkich sa te same plyny czyszczace? Jakie polecacie? Ja kupilam odpwoiednie plyny jakie oni mi polecili tyle ze to jakas niemiecka firma i wogole slowa po polsku i jakos nie mam do konca przekonania.
itrusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 19:58   #3172
Malla
Nie depcze krokusów

sabbatha - spoko, nikt Cię nie atakuje Faktycznie musisz mieć takie oczy, skoro wszystkie soczewki starczają Ci na krócej - brawo za to, że je wtedy wyrzucasz, a nie nosisz na siłę do końca!

loss_lauri - bardziej chodzi mi o zmieniające, w moim przypadku podkreślające odpadają, bo mam piwne oczy Johnson ma jedyne o małej krzywiźnie, więc może za parę miesięcy wypróbuję, na razie szkoda mi kasy na nieprzewidywalny efekt (jednodniowe Freshlook okazały się porażką).

itrusta - niestety, z twardych jestem zielona, więc nic Ci nie pomogę
Stary 2008-09-16, 20:24   #3173
sabbatha
Zakorzenienie

Cytat:
sabbatha - spoko, nikt Cię nie atakuje Faktycznie musisz mieć takie oczy, skoro wszystkie soczewki starczają Ci na krócej - brawo za to, że je wtedy wyrzucasz, a nie nosisz na siłę do końca!

Najwieksza glupota to je przedluzac w szczegolnosci jak kolezanka, poltora miesiaca nosi miesieczne, porazka, ja tak kiedys zrobilam i po prostu zle widzialam przez te soczewki:/ poza tym jestem zdania ze to nie ma zadnego sensu bo przedzej sobie wade poglebimy przelduzaniem terminu przydatnosci soczewek.

Stary 2008-09-16, 21:39   #3174
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wiem czy wada się pogłębia w ten sposób, ale można nabawić się powikłań rogówki czy zapaleń.

Co się dzieje z cenami w necie?! Właśnie szukałam Optix Individual, znalazłam tylko w 1 sklepie internetowym za 250zł opakowanie (2 szt. kwartalne) - gdy interesowałam się w nimi w kwietniu-maju, to kosztowały 150zł...
Stary 2008-09-16, 22:22   #3175
sabbatha
Zakorzenienie

Ja teraz bylam bardzo zadowolona z kolorowych z geopticy, nawet lepiej z nimi sie czulam niz z soflensami optima.

Stary 2008-09-17, 07:56   #3176
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Z tym, że niektóre płyny są lepsze a inne gorsze to chyba każdy się może zgodzić natomiast my tutaj dyskutowaliśmy na temat tego czy niektóre płyny zaczynają się psuć szybciej niż wskazuje na to ich termin ważności.

A co do gmyrania soczewek to najnowsze zalecenia są takie, że czyścić mechanicznie trzeba je codziennie po zdjęciu z oczu
to chyba nie doczytałam. a o codziennym mechanicznym czyszczeniu nie słyszałam. kurczę - bałabym się, bo kilka razy już tak naderwałam soczewkę.
Stary 2008-09-17, 10:58   #3177
Malla
Nie depcze krokusów

lauri - to nowe zarządzenie, powoli z opakowań zacznie znikać całkowicie napis "no rub". Delikatnie pocieraj ruchem przód-tył, jeśli masz długie paznokcie, to bokiem opuszka, w ten sposób paznokieć nie dotknie soczewki.

sabbatha - masz może ich zdjęcia w "kolorowym" wątku?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-17, 12:34   #3178
ashaa
Raczkowanie

A moje kłopoty naszczęscie się skończyły dzięki air optix, tylko mam pytanie czy to normalne, że jeżeli soczewka jest w pudełeczku w płynie to sie zawija czasami ? bo dzisiaj otwórzyłam pudełeczko i soczewka była zwinięta, później trochę ciężko było ją włożyć
ashaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 12:54   #3179
Malla
Nie depcze krokusów

Jeszcze mi się nie zdarzyło, byle tylko nie przykleiła się do górnej krawędzi pojemniczka, bo może podeschnąć.
Stary 2008-09-17, 13:14   #3180
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez itrusta Pokaż wiadomość
Pytanie numer 3 czy do soczewek twardych i miekkich sa te same plyny czyszczace? Jakie polecacie? Ja kupilam odpwoiednie plyny jakie oni mi polecili tyle ze to jakas niemiecka firma i wogole slowa po polsku i jakos nie mam do konca przekonania.
Do twardych soczewek są na pewno inne płynne niż do soczewek miękkich.
Na pewno takie płyny ma Bausch&Lomb i chyba mają polską instrukcję obsługi...i ja też niewiele więcej wiem o pielęgnacji twardych soczewek.
W prezentacji którą kiedyś widziałam wyglądało to tak samo jak pielęgnacja soczewek miękkich. Czyli ściągasz soczewkę, czyścisz ją mechanicznie, spłukujesz i wkładasz do pojemniczka z płynem. Tylko niektóre firmą jeden płyn do czyszczenia i dezynfekcji a inne mają 2 oddzielnie płyny i jednym czyścisz soczewkę a drugim ją spłukujesz i przechowujesz w nim.
A i na pewno trzeba się do nich dłużej przyzwyczajać niż do miękkich, wiec na razie nie powinnaś się przejmować lekkim dyskomfortem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości