|
|
#1051 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Jakie macie pierscionki zareczynowe?
hehe - moj TZ tez mial wskazowki ode mnie, mial znalezc najwiekszy i najprostszy
![]() zreszta wiele razy pokazywalam mu jaki mi sie podoba
|
|
#1052 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ja juz swoj pierscionek tu wklejałam a teraz tak troche z innej beczki. Otoz moj pierscionek jest dosc szeroki i z bialego nierodowanego zlota, ma juz dwa lata i niestety troche sie porysowal, tzn. widac jedna wieksza ryse, uderzylam nim o szklany stol
Czy da sie to jakos wypolerowac ? A drugie moje pytanoie czy warto taki pierscionek wyrodowac? Jego barwa jest biala, ale te rodowane sa jescze bardziej biale i jasne. Barwa jest taka jak na zdjeciu, moze troche jesniejsza
|
#1053 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ja stwierdzilam ze jak mi sie zniszczy to nie bede go polerowac tylko dam zlotnikowi zeby pokryl go cienka warstwa zlota z tym rodowaniem to nie wiem nawet na czym to polega
|
|
|
#1054 |
|
Raczkowanie
|
witam
i ja dolaczylam do grona narzeczonych
|
|
|
|
#1055 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
juz przeczytalam o rodowaniu tutaj:
http://www.geo.uw.edu.pl/JEWELLER/17PJ/06galwano.pdf ja bym nie rodowala bo jednak to pokrycie pierscionka czyms innym niz zloto a przeziez mial byc zloty
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
rikotika, gratuluję, bardzo ładny
|
|
|
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie słyszałam żeby ktoś miał srebrną ślubną obrączkę
|
|
|
|
|
#1059 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1060 |
|
Wtajemniczenie
|
witamy szczęśliwą Narzeczoną
bardzo ładny pierścionek
|
#1061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
Napisałam o srebrnych obrączkach, bo tak słyszałam, moze na innych forach czytałam... srebro jest tańsze, więc jak kogoś nie stać na złoto to kupuje srebro.
|
|
|
|
#1063 |
|
Przyczajenie
|
mój jest taki jak na zdjeciu
baaaaaardzo mi sie podoba.....a historia byla taka ze moj TZ mierzyl suwmiarka jakis stary srebrny pierscionek i nie wymierzyl idealnie dlatego nosze na lewej raczce... robil go jubiler w Łodzi(my mieszkamy w KRakowie) wiec przysylal zdjecia -byly one na moim laptopie ale oczywiscie nie widzialam ich z Lodzi przywozila go taka kolezanka duzo zachodu podobno bylo slub w maju 2009 ......
|
|
|
|
#1064 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To moj tż zakosił mój srebny pierścionek,twierdząć że mu się przyda. Noi się przydał.
|
|
|
|
|
#1065 |
|
Raczkowanie
|
A co myslicie o obraczkach z bialego zlota? Mi sie baaardzo podobaja aczkolwiek chcialabym zeby to bylo zarowno biale jak i zolte zloto razem, , z malym brylancikiem (lub tez cyrkonia- to zalezy jaka bylaby roznica cenowa)tak zebym mogla spokojnie nosic razem z zareczynowym. Czytalam gdzies ze laczone obraczki jest pozniej trudno powiekszac (lub zmniejszac), ciekawa jestem czy to prawda, zalaczam zdjecia obraczek (znalezione chyba na stronie Apartu), ktore mi sie spodobaly
|
|
#1066 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
marcela to dobrze ze nosisz na lewej rece bo tak wlasnie nosi sie pierscionek zareczynowy przed slubem
potem zmienia sie na prawachociaz i tak w dzisiejszych czasach kazdy nosi jak chce - po slubie nawet jedna nosi na lewej inna na prawej na tym samym palcu co obraczka a jeszcze inna na prawej obok obraczki ja po slubie przekladam pierscioneczek na prawa raczke do obraczki na ten sam palec
|
|
#1067 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm ja nosze na prawej, bo slyszalam znowu ze na prawej sie nosi
Moja siostra rowniez tak nosila i kiedys jak byla u jubilera to jej powiedzial ze wreszcie widzi kobiete poprawnie noszaca pierscionek zareczynowy. No ale.. jak komu wygodnie
|
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
a w Polsce nie nosi sie pierscionka zareczynowego na prawej ręce?? (palec serdeczny) a jak jest juz obraczka to piersiconek sie przekłada na lewą albo pozostawia na prawej (je bede przekladała bo nie lubie miec na jednej rece 2 pierscionków). a np. w stanach jest odwrotnie i nosi sie obraczke na lewej rece. a wy dziewczyny na której teraz nosicie pierscionki??
|
|
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
Svinecko
a ja słyszałam że zaręczynowy na prawej ręce (w Polsce) a później zamiana z obrączka i pierścionek ląduje na lewej![]() ale jest sto różnych opini na ten temat... swój noszę na lewej, ale to inna historia ![]() ooo, widzę ze już Madzialenka to wyjaśniła |
|
|
|
#1070 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wedlug tej strony od zawsze nosilo sie w Polsce na lewej i tak sie nosi do dzis:
http://www.przewodnikmp.pl/art/piers...aje_slubne.php i tutaj rowniez jest to napisane: http://kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=1879856 i tu: http://bizuteria-zlota.pl/ i tu: http://www.modanaslub.com/?s=11;np=31;artID=188 - ostatnie zdanie z artykulu
|
|
#1071 |
|
BAN stały
|
jadira,podobają mi się te drugie obrączki.Z tż-tem chcemy mieć właśnie łączone dwa złota żółte w a w środku biale złoto.
![]() Z tego co mi wiadomo,pierścionek zaręczynowy nosi się na serdecznym palcu prawej ręki,a potem się przekłada bo na to miejsce przychodzi obrączka.
|
|
|
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Zresztą nigdy nie potrafiłam nosic żadnego pierścionka na lewej ręce ![]() Z tego, co widzę, to wszystkie znajome mi zaręczone dziewczyny też nosza pierścionki na prawej ręce. Dla mnie to po prostu wygodniej
|
|
|
|
|
#1073 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pierscionek zareczynowy nosi sie na serdecznym palcu prawej reki, tak chyba bylo od dawna. Choc spotkalam sie z osobami ktore mialy na odwrot, no ale jak juz wczesniej pisalam ..jak kto woli.
|
|
|
#1074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a niestety wiele artykułów zaczerpnietych jest poprostu z angielskiej czy tam stanowskiej tradycji a tam nosi sie odwrotnie obraczki
|
|
|
|
|
#1075 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wiele dziewczyn nosi na prawej i twierdzi ze tak musi byc a nie maja pojecia jaka byla tradycja od zawsze tylko tak sie przyjelo, tak wszyscy nosza......i one tez
jak bylam mala to pytalam jeszcze moich babc jak to jest i mowily tez ze na lewej od pokolen ![]() ja nosze na lewej a potem przeloze do obraczki na prawa - aczkolwiek wg tradycji pierscionek powinien pozostac na lewej ale mi sie podoba z obraczka jakby nie bylo to i tak kazdy nosi jak mu sie podoba i tyle....
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
no i o to chodzi
![]() jak ktos nosi na prawej to mi to nie przeszkadza, jego sprawa ja nosze na lewej - od serduszka a pozniej bedzie przy obraczce
|
|
#1078 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Aczkolwiek na to wychodzi że ktoś nosi pierścionek na palcu serdecznym lewej reki,powinien nosić tam też obrączke.A w Polsce zakłada się ja na prawą. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1079 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ale obraczka to nie pierscionek zareczynowy i dlaczego twierdzisz ze pierscionek zareczynowy skoro na lewej to powinna tam tez byc obraczka?? przeciez nie trzeba nosic zareczynowego razem z obrczaka wedlug tradycji zapoczatkowanej w XVII wieku zareczynowy zakladalo sie na lewa reke i tam tez pozostawal nawet po slubie gdy przybyla obraczka ktora zakladalo sie na prawa to sie tak przyjelo tylko ze pierscionek zareczynowy sie sciaga i przeklada do obraczki i wedlug moich informacji przeklada sie go z lewej reki
|
|
|
#1080 |
|
Zakorzenienie
|
tk tk obraczke na lewej ręce nosza wdowcy
co do pierscionka zareczynowego to niech kazdy nosi jak chce i jak mu wygodniej, ja tam jestem zdania ze nosi sie go w Polsce na prawej rece i tak tez nosze ja. Dla mnie na lewej rece nosza ludzie np. w stanach, anglii gdzie potem zakladaja tam i obraczke (a dla nich to nie znak ze sa wdowcami przeciez) wystarczy wpisac w google i juz http://slub.onet.pl/1363847,obyczaje_artykul.html
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.

Czy da sie to jakos wypolerowac ? A drugie moje pytanoie czy warto taki pierscionek wyrodowac? Jego barwa jest biala, ale te rodowane sa jescze bardziej biale i jasne. Barwa jest taka jak na zdjeciu, moze troche jesniejsza

więc zabiorę głos

Aczkolwiek na to wychodzi że ktoś nosi pierścionek na palcu serdecznym lewej reki,powinien nosić tam też obrączke.A w Polsce zakłada się ja na prawą.