|
|
#2311 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Gothika ja tam jem juz wszystko, i maly nie ma problemow z brzuszkiem,aczkolwiek hmm zauwazylam ze pojawia sie u niego czasem krew w kupce hmm wczoraj nawet tego wiecej bylo i pojdziemy do lekarza z tym.
Ubranka hmm no wiekszosci to ja sama kupowalam i kupuje, to co dostalismy to akurat praktyczne rzeczy i ladne, poza welnianym komplecikiem z polski spioszki,sweterek i czapeczka, raz zalozylam te spioszki ale gryzly go cos bo byl niezadowolony. Sonia ja podobnie ubieram, na noc pajacyki jako pizamka, w dzien body i spodnie, a jak chlodniej na zewnatrz idziemy to na body bluzke z dlugim rekawkiem taka zakladana,czy rozpinana/rozsuwana. Przypomnialam sobie ze mialam napisac o takim problemiku ze biustonosze do karmienia sie zrobily za duze na mnie,piersi zmalaly i tak schudlam ze takie luznawe sa no i klops
https://getthefocus.net/ Edytowane przez Caterin17 Czas edycji: 2008-09-18 o 06:50 |
|
|
|
#2312 |
|
Rozeznanie
|
braxa ja mam mutsy, ale jeszcze uzywam glebokiego, spacerowki bede uzywac jak zacznie siedziec albo jak sie juz nie zmiescie do glebokiego.
gothika ja jem wszystko i malej nic nie jest. ja zaczelam podawac malej kaszke ryzowa, ale tylko odrobinke max 2 lyzeczki, zeby sie przyzwyczajala do polykania. ja pajacyki ubieram na noc, w dzien chodzi w body, spodenkach i bluzeczce z dlugim rekawem bo u nas juz chlodno.Mam troche ciuszkow ktorych nie miala ani razu na sobie . |
|
|
|
#2313 |
|
Zakorzenienie
|
jem smażone, wzdymajace (kalafior...), tylko to co ja nie lubię (por, papryka) jemu też powodują problemy. po mleku sztucznym (a podaje pół miarki dziennie) i marchewce kupki zmieniły się na bardziej zbite (wina marchewki) i bardziej śmierdzące (mleko).
mam niektóre ciuszki których mały nie ubrał, bo nie nadążam z jego rozmiarówką. w szafie mam nawet ciuszki o rozm 90!! teraz nosi 74. na noc pajace albo luzne spodenki, body i koszulka z długim rękawkiem bo jest zimno. na dwór ubieram go własnie w te dorosłe ciuszki - bo spodnie są cieplejsze, ubieram buciki, bluzy z kapturem. gothika - a ja z chęcią bym poprzbierała od czasu do czasu (np. na wizyty ) w kiecki, ale chłopca to nie wypada. strasznie mi się sukienki podobają u takich maluszków (ale takie z mięciutkiego ateriau a nie szeleszczące i twarde falbanki gdzie popadnie).caterin - mi też staniki do karmienia robią się wielgachne, ale je noszę. tak chudnę że mi sie ciągle ten stanik rozpina z tyłu za szeroki jest w obwodzie, o miseczce nic nie powiem bo piersi wyglądają jak w worku... a nie jak w staniku. a takie fajne były ![]() problemy z brzuszkiem się raczej skończyły, ale czasem trzeba wyrowerkować gazy. arturek wprawdzie nie chwyta mnie rozkosznie za rękę ale jak mam twarz blisko niego to obejmuje policzki rączkami, bawi się moimi uszami i ustami. śmieszne to. i patrzy się prosto w oczy
|
|
|
|
#2314 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak ja daje malemu rękę to on by ją najchętniej zjadł
|
|
|
|
#2315 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedzi, czyli rozumiem że zadne z waszych dzieci nie maj takich gazów które ich aż budzą w nocy? to co ona ma taki wrażliwy żołądeczek że to jej szkodzi....dziś tez spałam razem z 5 godz. (dla mnie to mega mało) bo budziła się co chwila od 4 rano z gazami i musiałam ją kilka razy usypiać (pół godz.); i jeszcze od kilku dni budzi mi się z pół godz. po odłożeniu na noc i znowu usypianie....eh
i bobotic na te gazy nie pomaga, nie wiem czy coś może jej pomóc czy to jednak muszę zaakceptować to i przestać jeść? może kupic coś na florę bakteryjną jelit? a tak by się zjadło ![]() dziś kończy 3 miesiące - jak ten czas leci już teraz to ja też zakładam jej wszystko (chociaż nie lubi zakładania rękawków) ale jak była mniejsza to głównie pajace |
|
|
|
#2316 |
|
Rozeznanie
|
WItajcie, od wczoraj dolaczylam do grona mam z zapaleniem piersi, kurcze czulam sie fatalnie wszystko mnie bolalo itemperatura prawie 39, dzis jest juz o niebo lepiej. Moja lekarka skierowala mnie na zabiegi ultradzwiekow - i powiem wam ze po pierwszy zabiegu czuje znaczna roznice, piers juz jest mniej bolesna no i spadla temperatura.
alusia moze tobie tez pomoga takie abiegi ultradzwiekow? jezeli lekarz nie bedzie chcial ci dac skierowania to jedne taki zabieg kosztuje 7zl, mi pomoglo sybilla mleko uzywam enfamil premium - podobno najlepsze na rynku; dostepne tylko w aptece, niestety drogie - koszt 28 zl, ale ja zamowilam w aptece internetowej pare puszek za 22,50, mleko poczatkowe (1) uzywasz do konca piatego miesiaca, od 6 mleko nastepne, nie sugeruj sie tym co jest napisane na opakowaniach (mleko 2 od 4 miesiaca) nowe zalecenia mowia o wprowadzaniu mleka nastepnego dopiero w 6 miesiacu gothika kurcze moze idz do innego pediatry, skoro u zadnego znaszych maluchow nie ma takich gazow to moze powinnas podac malej jakis inny lek? moze warto wybrac sie do innego lekarza asia a moze kiedys sie spotkamy w koninie? na plotkiagusia te glupoty o ktorych piszesz to sa nasze dzieci. reszte twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza |
|
|
|
#2317 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za odpowiedzi w sprawie mleka w sumie ja dopiero zaczyam ją dokarmiać bo widze że cycuś już jej nie wystarcza
dziennie dostaje raz albo dwa butelkę jak już nie mam mleka nie bawie sie w zadne mieszanki dostaje 90 lub 120 ml i po sprawie...Najbardzoej dobijają mnie koszty w sumie jak obliczyłam gdybym ją chciała na samym mleku trzymać to koszt ok 250 zł a moje mleko za darmo tylko go za mało.Może spróbuje to enfamil premium zobaczymy jak zareaguje na nie... a to zdjęcia z pierwszego konsumowania jabuszka i sprzed spacerków
|
|
|
|
#2318 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie.
Czy wie któras z Was jak nauczyc spac dziecko w łozeczk. Mój zanim zaczał zabkowac byl swietym dzieckiem i jak go tylko połozyłam do łozeczka to spał. Teraz gdy zaczyna trzec oczka i ziewac kłade go łozka a on ryczy jak cholera. Po takiej 30 minutowej walce daje go do lezaczka gdzie zasypia. nie wiem co sie stało... My tez nie mam kombinezonu...ale własnie sie rozgladamy. Ja spacerki tez ograniczyłam do 1 i tylko 30 min "wietrzenia" przed domeme ale chyba dzis wyjdziemy na dłuzej. Ubieram go w body z dłygim rekawekiem, pluzeczke z dłygim rekawkiem, rajtuzki, grube spichy z polaru lub spodnie ocieplnane i kurteczka z polaru...noi czapka. Do tego przykrywam go rozkiem i zakrywam...taka pokrywa do wózka...wiecie o co chodzi? |
|
|
|
#2319 |
|
Zakorzenienie
|
kmat - chodzę na kontrakt a co taki lekarz może powiedzieć? żebym nie jadła, co zresztą to jest logiczne, dzieki za zainteresowanie
![]() dobrze że te ultradzwięki ci pomagają sybilla - widzę że jednak dałas się namówić na podanie jabłuszka? przyszły moje majtki wyszczuplajace
|
|
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
mój też
![]() gothika - mój nie budzi się w nocy z innych powodów niż głód. rano (4-6) czasem budzi sie bo musi wypierdzieć, ale tylko wtedy. na florę mój miał lacidobaby - bo kupki nie robił. wiec i moze gazy to wspomaga? |
|
|
|
#2321 |
|
Rozeznanie
|
gothika moja mala czasem budzi sie w nocy bo ja brzuszek boli, ale nie mam pojecia dlaczego bo caly czas jem to samo. Na szczescie bardzo rzadko.
sybilla slicznie wygladasz i twoja corcia przesliczna i jakie ma cudne oczka. pomponik niestety nie pomoge bo nigdy nie mialam takiego problemu,moja myszka zasypia sama w lozeczku. A moze bola go dziaselka i woli zasypiac przy mamusi .Przy tobie czuje sie bezpieczniej. a moja Amelka zasnela wczoraj o 20.30 i spi do teraz ![]() (oczywiscie z przerwami na jedzenie) Wczoraj tez wstala dopiero o 11. Daje mamusi pospac.
|
|
|
|
#2322 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wszystkiego najlepszego dla bobaska
|
|||
|
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
chyba właśnie wypróbuję te na florę - tylko który lepszy... i zresztą to podawanie, to trzeba zozpuszczać i tak podac, szkoda że nie ma w formie kropelków
dzięki Braxa
|
|
|
|
#2324 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny moj maly chyba sie przeziebil narazie delikanie mu cieknie z noska nie ma temperatury i zastanawiam sie czy cos moge mu podac, myslalam o herbatce hippa na przeziebienie. Co poradzicie? Czy do takiego malca mozna stosowac jakies domowe spodoby? Czy np mozna natrzec dziecko na noc jakas mascia rozgrzewajaca (to sposob mojej mamy ale balabym sie zastosowac to u synka).
gothika w ramach nfz mozesz zmienic lekarza i przychodnia raz do roku, moze popytaj i ktos ci poleci dobrego pediatre w twojej okolicy? pomponik skoro maly zabkuje to masz odpowiedz co sie' stalo, moze ma taki okres i samo przejdzie |
|
|
|
#2325 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno można witaminkę C dla dzieci Cebion, jest chyba też maść rozgrzewająca - majerankowa - jeśli dobrze pamiętam. Są też kropelki czy spraje do nosa homeopatyczne, ale nie pamiętam jak się nazywają. Niedawno na pierwioskach dziewczyny przerabialy ten temat jak zapytasz to na pewno podadzą Ci dokładnie.
I zawsze możesz zadzomnić do lekarza zapytać co podać. Gothika - możesz też poprosić lekarza o receptę na Debridat - nam pomógł. |
|
|
|
#2326 |
|
Rozeznanie
|
braxa spacerowka rozkladana jest na plasko wiec smialo mozesz malego w nia zapakowac.
kmat mysle ze najlepszym wyjsciem bedzie zadzwonic do lekarza albo pojsc do apteki i zapytac sie farmaceuty o cos na przeziebienie dla maluszka. monia zmien prosze wage Amelki na 6000g. dziekuje!! Ale u nas dzisiaj piekna pogoda, jestem w szoku. Na krotkim rekawie mozna chodzic. gothika zyczonka(zeby brzusio juz nigdy nie bolal i zeby baki nie meczyly no i zdrowka oczywiscie) dla Ramonki z okazji 3miesiecznicy
|
|
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
sonia - ale wy mieliście kolki? czy ten lek jest taki uniwersalny? no i na ile starcza? (ja wszystko przeliczam
)dzięki malgo moja z butelki pije tak cmokając, jak cycka kiedy szybko leci, i powietrze wtedy wchodzi do butelki - czy to oznacza że właśnie za szybko leci? przecież mam ten najmnijszy smok.... |
|
|
|
#2328 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
Znalazłąm chwilkę zeby coś naskrobać do Was - oczywiście podczytuje was regularnie tylko nie zawsze mam kiedy coś odpisać albo nie mogę pomóc to wtedy nic nie pisze ![]() U nas dobrze - Hubert czasmai bywa marudny i pomaga tylko noszenie na rączkach lub bujanie ( boje sie ze go do tego przyzwyczaję - ale jak mam do wyboru śłuchać jego palczu albo nosić to wybieram oczywiscie noszenie Kurteczki jeszcze nie kupowałam ale mam zamiar bo dni coraz chłodniejsze są niestety - niecierpię jesieni i zimy ![]() W mieszkaniu mam zimno - jeszcze nie grzeją, wiec ubieram Maluszka w welurowe śpiochy i zakładam podkoszulek i skarpeteczki ![]() Mały ma cały czas zimne raczki więc przykrywam go kocykiem dodatkowo jak śpi w ciągu dnia ![]() no to tyle u nas Pisałyscie o tym że jesteście zwiazane z wiazażem - w sumie to ja też czesto zastanawiam sie czy Wasze Maluszki robią to co mój, albo co wy aktualnie porabiacie A tak wygląda mój aniołeczek
|
|
|
|
#2329 |
|
Zadomowienie
|
Kjane super masz bobaska
![]() Sybilla piekne foteczki ,a jak super z Ciebie dziewczynka
|
|
|
|
#2330 |
|
Zadomowienie
|
gothika ja probowalam 2 razy zjesc lekko podsmazona piers- mala wyla chyba po niej... tez mam kilka ubranek ktorych nie zalozylam wcale albo tylko raz zeby zrobic zdjecie
![]() Caterin ja tez mam juz za duze staniki ale je nosze bo po co kupowac nowe, szkoda mi kasy, w koncu karmic wiecznie nie bede.Juz nie moge sie doczekac az zaloze jakis ladny staniczek ![]() Dziewczyny warto kupic lezaczek???????? |
|
|
|
#2331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecej o katarku i co mozna http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3154167 karola - opłaca się ale bierz pod uwagę, że większość leżaczków jest do 9 kg, jak pisze ze do 18 to znaczy że można go przerobić na siedzonko (leżaczek wcale nie wytrzyma tyle). moja chrześnica ma i fajnie jej w nim. Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-09-18 o 16:03 |
|
|
|
|
#2332 |
|
Zadomowienie
|
monia wlasnie sie zastanawiam nad takim do 18kg zeby sluzylo dluzej, posiedze moze znajde cos na allegro......
|
|
|
|
#2333 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy któraś z Was oglądała dzisiaj Rozmowy w toku?. Było coś o zabiegach refundowanych przez NFZ dla kobiet po ciąży. Jakieś masaże, itp. Słyszałyście o czymś takim. Fryzjerka mojej psiapsułki też była tylko gdzie to się można zapisać w których szpitalach??
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
moze jutro ty http://rozmowywtoku.onet.pl/3,1,extra.html cos bedzie na ten temat
|
|
|
|
#2335 |
|
Zadomowienie
|
gothika,
a probowałaś Espumisanu lub Esputicon-u? na gazy są rewelacyjne. U mnie w każdym razie się sprawdził Espumisan (4 x po 5 kropelek po karmieniu). A mały też miał kłopot z gazami. |
|
|
|
#2336 |
|
Zadomowienie
|
kmat,
na katarek jest taki "babciowy" sposób: rozgniatasz 1-2 ząbki czosnku i wkładasz do miseczki lub garnuszka, zalewasz to gorącą wodą i stawiasz przy łóżeczku malucha - bardzo pomaga udrażniać nos i ułatwia oddychanie. Zapach jest może niezbyt miły, ale da się wytrzymać ![]() Jak nie lubisz czosnku to można też tak samo zrobić z kropelkami do inhalacji OLBAS - wlewasz parę kropli i zalewasz gorącą wodą - stawiasz przy łóżeczku maluszka. Oprócz tego często nawilżaj nosek - np. Marimar-em, smaruj maścią majerankową (prowokuje kichanie i nosek sam się oczyszcza), nawilżaj pomieszczenie - np. wieszając w pobliżu łóżeczka wilgotną pieluszkę i zmieniaj gdy tylko będzie sucha. Oczywiście odciąganie wydzieliny np. FRidą i najlepiej by maluch spał na boczku. Oprócz tego możesz na noc zakropić kropelkami NASIVIN. Jestem w temacie, bo mój mały ma katarek od poniedziałku... |
|
|
|
#2337 |
|
Zadomowienie
|
ktory lepszy? ten?: http://www.allegro.pl/item434618988_...tawka_s_k.html a moze ten?: http://www.allegro.pl/item437331232_..._e_wys12h.html
|
|
|
|
#2338 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Derbidat to taki syropek - dziala na gazy i na problemy z kupkami - ogolnie poprawia perystltykę jelit. Kosztuje coś ponad 20zł a starcza na 4 tyg - tzn może starczyć na dłużej ale po 4 tyg od rozrobienia nie można go używać. A jakie masz butelki? Ja używam tylko Dr Brownsa innymi się krztusi - ona ma specjalny system odpowietrzana podobno najlepszy na kolki ![]() Mój szymon uwielbiał leżaczek jak tak od 2 miesiąca, ale ostatnio woli matę - leżaczek krępuje mu ruchy i nie może się turlać. Myślę że jeszcze się przyda jak zaczniemy podawać mu stale posiłki a będzie za mały na fotelik do karmienia. Ja kupiłam taki njaprostrzy fotelik bez żadnych bajerów za to z regulacją oparcia - od całkiem płaskiego do pionowego. Kupilam go za 50zł w komise i jest w idealnym stanie. Cytat:
|
||
|
|
|
#2339 |
|
Zakorzenienie
|
wisienka - próbowałam bobotic a to jest to samo, i u nas nie pomogło
sonia- to super wiadomosc ze mieliscie podobny problem, to może i nam by pomógł, a wy jak mieliście te gazy to z powodu twojego pożywienia? tzn zdarzało ci sie zjeść coś smażonego czy nic takiego nie jadłaś? karolakep - ja mam ten pierwszy lezaczek i jest fajny, ale niestety moja w nim nie lezy za bardzo, buntuje się przeciw kładzeniu jej w czymkolwiek, tylko nie wiem po jaką ch...e są tam jakieś wibracje |
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
gothika u mnie też pomógł ten debridat tylko trzeba go przynajmniej przez kilka dni stosować my jej dawaliśmy przez tydzień i pomogło teraz jem wszystko i mała czasem popłacze(np po ostatniej nutelli) dziś była ogórkowa a ostatnio smażona karkówka i wszystko ok. POLECAM ten debridat A co do jabuszka owszem dałam sie namówic ostatnio nawet sok z marchewki podaje, wychodzę z założenia że i tak dostanie i tak więc po co czekać skończyła już prawie 3 m-ce i niech powoli się przyzwyczaja...
karolakep co do bujaczka ja mam ten: http://www.allegro.pl/item437331232_..._e_wys12h.html i świetnie u nas sie sprawdza mała w nim leży i bawi się zabawkami próbuje ich dosięgnąć a ja sie krzątam w kuchni... Moja chrześnica (teraz 2 latka i 3 m-ce) zaraz na nim siada jak tylko przyjdzie wiec też jest ok choć już na nią za mały ale ciężar spokojnie wytrzymuje BRAXA dziękuje za komplement oczywiście zdjecie jest wyselekcjonowane ze 100 innych ale odką mąż odkrył w sobie pasję fotografowania i zainwestował w dobry aparat jest w czym wybbierać ![]() I jeszcze na koniec pytanie... Czy któraś z was ma ten laktaror ISIS AVENTA? i jak wam sie go używa? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.

) w kiecki, ale chłopca to nie wypada. strasznie mi się sukienki podobają u takich maluszków (ale takie z mięciutkiego ateriau a nie szeleszczące i twarde falbanki gdzie popadnie).

Wszystkiego najlepszego dla bobaska