Klub PP - Pijaczek Pokrzywy - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-13, 11:20   #3451
alexz johnson
Zadomowienie

Dot.: Klub PP - Pijaczek Pokrzywy

która witamine powinnam stosować jeśli pije 2 kubki pokrzywy i 1 kubek skrzypu dziennie? B1 czy B2 ? z góry dziękuje za odpowiedz
alexz johnson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 11:21   #3452
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez alexz johnson Pokaż wiadomość
która witamine powinnam stosować jeśli pije 2 kubki pokrzywy i 1 kubek skrzypu dziennie? B1 czy B2 ? z góry dziękuje za odpowiedz
Z tego co pamiętam, skrzyp wypłukuje witamine B1. Ale dobrze jest stosować wtedy cały kompleks witamin z grupy B

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 11:24   #3453
alexz johnson
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam, skrzyp wypłukuje witamine B1. Ale dobrze jest stosować wtedy cały kompleks witamin z grupy B
Aggie, dziękuje za odpowiedź a Ty jaki kompleks witamin z grupy B stosujesz ?
alexz johnson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 07:32   #3454
Śnieżka
Zakorzenienie

Cytat:
a co to znaczy cały kompleks?
a pokrzywa tez wypłukuje wit.B?
a co lepiej pić skrzy czy pokrzywe?
Śnieżka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 09:53   #3455
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

ja zaczelam pic i pokrzywe i skrzyp (pokrzywa w torebkach, skyrzp sypany i pewnie zle go odmierzam bo calkiem inaczej niz pisze na opakowaniu) i do tego kupilam compositum B vitaminum - za 3.30 zł

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 18:47   #3456
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

a można mieszać skrzyp z pokrzywą? znaczy torebka tego i torebka tego? po ilu dniach/tygodniach/miesiącach widać mniejwięcej efekt? nie szkodzi na nerki? jak biorę drożdże to muszę dodatkowo łykać witaminy z grupy B? chyba same drożdże uzupełniają zapotrzebowanie na B....
lovellyhippo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 18:51   #3457
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez alexz johnson Pokaż wiadomość
Aggie, dziękuje za odpowiedź a Ty jaki kompleks witamin z grupy B stosujesz ?
Drożdże w formie napoju
Cytat:
Napisane przez Śnieżka Pokaż wiadomość
a co to znaczy cały kompleks?
a pokrzywa tez wypłukuje wit.B?
a co lepiej pić skrzy czy pokrzywe?
Kompleks, czyli iles tam witamin z grupy B, a nie jedna. Wypłukuje witamine B1 skrzyp, pokrzywa raczej nie. Co lepiej pic - a skąd mamy wiedzieć? Każdemu pasuje cos innego, trzeba spróbować
Cytat:
Napisane przez lovellyhippo Pokaż wiadomość
a można mieszać skrzyp z pokrzywą? znaczy torebka tego i torebka tego? po ilu dniach/tygodniach/miesiącach widać mniejwięcej efekt? nie szkodzi na nerki? jak biorę drożdże to muszę dodatkowo łykać witaminy z grupy B? chyba same drożdże uzupełniają zapotrzebowanie na B....
Ja bym nie mieszała, a tylko piła oddzielnie skrzyp i pokrzywę.
Efekt - widać po przynajmniej kilku tygodniach.
Dlaczego ma szkodzić na nerki? Pity w rozsądnych dawkach i z umiarem nie szkodzi.
Pijąc drożdże dostarcasz duże dawki witamin B, więc nie ma potrzeby dodawania wit. B w tabletkach.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2008-09-16, 11:02   #3458
AnaxiBia
Raczkowanie

Witam!
Zapisuję się do klubu bez chwili wahania.

Mam jednak pytanie- na początku wątku jest informacja, że nie można stosować tabletek typu Vitapol jeśli prowadzi się terapię "kubkową" pokrzywą( 1 kubek dziennie)
Czy to odnosi się również do Silici?
A podstawowe pytanie brzmi: dlaczego?
Ona chwyta mnie w locie i
Powstrzymuje czyny.
AnaxiBia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 11:18   #3459
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Napisane przez AnaxiBia Pokaż wiadomość
Witam!
Zapisuję się do klubu bez chwili wahania.

Mam jednak pytanie- na początku wątku jest informacja, że nie można stosować tabletek typu Vitapol jeśli prowadzi się terapię "kubkową" pokrzywą( 1 kubek dziennie)
Czy to odnosi się również do Silici?
A podstawowe pytanie brzmi: dlaczego?
A odpowiedź znajdziesz w tym wątku, bo wielokrotnie było o tym pisane, zatem zapraszam do lektury
Zapisanie się do klubu obliguje do jego przeczytania
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 14:12   #3460
AnaxiBia
Raczkowanie

Noo, jasne... 3500 postów... nie łatwiej po prostu umieścić informację tam, gdzie jej miejsce?
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 14:17   #3461
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Noo, jasne... 3500 postów... nie łatwiej po prostu umieścić informację tam, gdzie jej miejsce?
To znaczy gdzie? Bo informacja jest w pierwszym poście tego wątku, chyba powinno to być czytelne?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 14:25   #3462
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
To znaczy gdzie? Bo informacja jest w pierwszym poście tego wątku, chyba powinno to być czytelne?
Jest i oczywiście się z nią zapoznałam, jednak jak pewnie dało się zauważyć- nie ma tam odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie wolno łączyć tabletek typu Vitapol czy Silica z terapią pokrzywową z kubka.
A dla mnie to ważne.
Pokrzywę piję zarówno dla smaku, jak i poprawienia kondycji włosów, choć tak czy siak dbam o nie na inne sposoby, jednak takie tabletki zawierają wiele innych, cennych składników. Po prostu wydaje mi się, że ani pokrzywa nie zaszkodzi takiej tabletce, ani tabletka kubkowi wypitej pokrzywy. Być może się mylę, dlatego zadałam pytanie.

I dla jasności: wątek przeszukiwałam na różne sposoby, zanim zadałam pytanie, jednak nie znalazłam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 14:41   #3463
*piękna
Zakorzenienie

Bo może np takie połączenie zbyt silnie działałoby na jakiś narząd? nie wiem ale wiem że nie warto łykac witaminki w postaci tabletek bo sie organizm odzwyczaja od samodzielnego wytwarzania i pobierania witamin w naturalnej postaci. Poza tym to chemia i na wątrobe niezbyt dobrze działa... Lepiej sie zapoznac z witaminkami i zrodłami naturalnymi i jesc odpowiedni rzeczy. Tak mi sie wydaje.

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 14:46   #3464
AnaxiBia
Raczkowanie

Witaminy dopiero zaczęłam łykać. Konkretnie Silica. Nie traktuję ich jako zamiennika zróżnicowanej diety czy jako rozwiązania moich problemów. Jednak czegoś brakuje mojemu organizmowi, a ja nie będę czekać, aż odkryję, co to takiego, bo "zmarnieję" do końca.
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 14:58   #3465
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
taka informacja pojawia się średnio na co 5tej stronie powód jest prosty i dość logiczny- co za dużo to nie zdrowo- to nie jest tak jak z wit. c, że nadmiar wydalamy. Nie należy wspomagać się tabletkami na bazie pokrzywy/skrzypu pijąc pokrzywę/skrzyp- żeby ich nie dublować (nadmiar np. krzemu osłabi paznokcie, nadmiar żelaza może powodować zatrucie a nadmiar wit. K- może być przyczyną niedokrwistości). Tak samo jest z multiwitaminami- jak łykamy vitaral do nie łykamy już centrum. Podobnie z częstotliwością picia- nie należy przesadzać z ilością wypitej dziennie pokrzywy (skrzypu)- lepiej sumiennie pić po szklaneczce i czekać na efekty
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 15:13   #3466
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
taka informacja pojawia się średnio na co 5tej stronie powód jest prosty i dość logiczny- co za dużo to nie zdrowo- to nie jest tak jak z wit. c, że nadmiar wydalamy. Nie należy wspomagać się tabletkami na bazie pokrzywy/skrzypu pijąc pokrzywę/skrzyp- żeby ich nie dublować (nadmiar np. krzemu osłabi paznokcie, nadmiar żelaza może powodować zatrucie a nadmiar wit. K- może być przyczyną niedokrwistości). Tak samo jest z multiwitaminami- jak łykamy vitaral do nie łykamy już centrum. Podobnie z częstotliwością picia- nie należy przesadzać z ilością wypitej dziennie pokrzywy (skrzypu)- lepiej sumiennie pić po szklaneczce i czekać na efekty
Dziękuję za odpowiedź.
Wydaje mi się jednak, że pijąc jeden kubek pokrzywy i łykając jedną tabletkę, która pokrzywę zawiera w jakimś stopniu, zapewnie niewystarczającym, nie zaszkodzę sobie. Tabletka jest rano, pokrzywa wieczorem
Myślę, że warto zwrócić uwagę na to, że taka tabletka zaspokaja w około 20% zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki, których dostarcza pokrzywa. A jeden kubek pokrzywy tym bardziej nie dostarcza tych witamin w 100% RDA, więc w grę trzeba włączyć również odpowiednie pożywienie.
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 15:22   #3467
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź.
Wydaje mi się jednak, że pijąc jeden kubek pokrzywy i łykając jedną tabletkę, która pokrzywę zawiera w jakimś stopniu, zapewnie niewystarczającym, nie zaszkodzę sobie. Tabletka jest rano, pokrzywa wieczorem
Myślę, że warto zwrócić uwagę na to, że taka tabletka zaspokaja w około 20% zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki, których dostarcza pokrzywa. A jeden kubek pokrzywy tym bardziej nie dostarcza tych witamin w 100% RDA, więc w grę trzeba włączyć również odpowiednie pożywienie.
oczywiście, że kubek pokrzywy czy tabletka nie zapewniają 100% dziennego zapotrzebowania- ale.... lepiej nie przesadzać- oprócz pokrzywy dochodzi także jedzenie- poza tym każdy organizm reaguje jednak nieco inaczej. Ja raz przesadziłam z krzemem (a dawkę przekroczyłam jedynie o 50%) i potem dłuuuuugo ratowałam paznokcie. Jak mówi "staropolskie" powiedzenie: "co za dużo to i świnia nie zje". Ważne by być konsekwentnym i uzbroić się w cierpliwość. Zwiększone dawki wcale nie muszą oznaczajć szybszych efektów.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 16:13   #3468
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
oczywiście, że kubek pokrzywy czy tabletka nie zapewniają 100% dziennego zapotrzebowania- ale.... lepiej nie przesadzać- oprócz pokrzywy dochodzi także jedzenie- poza tym każdy organizm reaguje jednak nieco inaczej. Ja raz przesadziłam z krzemem (a dawkę przekroczyłam jedynie o 50%) i potem dłuuuuugo ratowałam paznokcie. Jak mówi "staropolskie" powiedzenie: "co za dużo to i świnia nie zje". Ważne by być konsekwentnym i uzbroić się w cierpliwość. Zwiększone dawki wcale nie muszą oznaczajć szybszych efektów.
Jak najbardziej się z tym zgadzam. Mimo to nadal jestem zdania, że tabletka Silici dziennie, w połączeniu z kubeczkiem pokrzywy i pokarmami dostarczającymi witamin( tu mam na myśli zwykłe jedzenie ) jest kombinacją do zaakceptowania, ponieważ Silica opiera się jednak głównie na skrzypie, pokrzywy jest o 1/3 mniej.
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 17:26   #3469
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Witaminy dopiero zaczęłam łykać. Konkretnie Silica. Nie traktuję ich jako zamiennika zróżnicowanej diety czy jako rozwiązania moich problemów. Jednak czegoś brakuje mojemu organizmowi, a ja nie będę czekać, aż odkryję, co to takiego, bo "zmarnieję" do końca.
Troche nie rozumiem to łykasz silce dlatego ze masz niedobór jakichs witamin ale nie wiesz jakich?? a moze takich których silca nie zawira? nie prosciej poddac sie badaniom?? a poza tym nadal bede przekonywac ze witaminy w tabletkach to słabe rozwiazanie i nie przyszłosciowe bo organizm sie przyzwyczaja ze codziennie pakujesz w niego taka porcje i sam sobie juz nie radzi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 18:11   #3470
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
Troche nie rozumiem to łykasz silce dlatego ze masz niedobór jakichs witamin ale nie wiesz jakich?? a moze takich których silca nie zawira? nie prosciej poddac sie badaniom?? a poza tym nadal bede przekonywac ze witaminy w tabletkach to słabe rozwiazanie i nie przyszłosciowe bo organizm sie przyzwyczaja ze codziennie pakujesz w niego taka porcje i sam sobie juz nie radzi.
Widzę objawy i Silicę łykam, by owe objawy znilwelować. Powtarzam- nie traktuję tego jako lekarstwo, a wspomaganie. To są moje pierwsze tabletki. Przyczyny, z powodu której jestem niejako zmuszona je przyjmować, nie mogę usunąć, jednak z czasem, kiedy się nieco wzmocnię, zrezygnuję z takich pomocy.
Obiady gotuję na parze, słodzę miodem, jem surówki... Naprawdę nie uważam, żebym krzywdziła swój organizm.
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 18:31   #3471
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę objawy i Silicę łykam, by owe objawy znilwelować. Powtarzam- nie traktuję tego jako lekarstwo, a wspomaganie. To są moje pierwsze tabletki. Przyczyny, z powodu której jestem niejako zmuszona je przyjmować, nie mogę usunąć, jednak z czasem, kiedy się nieco wzmocnię, zrezygnuję z takich pomocy.
Obiady gotuję na parze, słodzę miodem, jem surówki... Naprawdę nie uważam, żebym krzywdziła swój organizm.
No ok ok rozumiem. Ale skoro tak bardzo uwazasz na to co jesz i czym słodzisz to moze tu tkwi szkopuł oj dobra nie znam sie ale osobiscie staram sie wystrzegac wszelkich witamin w tabletkach bo wiem ze na dłuzsza mete sa złe bo przyzwyczajają organizm. Ale nie bede Cie pouczac powodzenia

Stary 2008-09-16, 18:32   #3472
CruelOrchid
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lovellyhippo Pokaż wiadomość
? jak biorę drożdże to muszę dodatkowo łykać witaminy z grupy B? chyba same drożdże uzupełniają zapotrzebowanie na B....
A propo tego wypłukiwania witamin z grupy B.. pije pokrzywę jakoś od końca lipca i zaczęły mi się pojawiać zajady, wyczytałam że dzieje się tak gdy w organizmie jest niedobór właśnie B... co prawda brałam jednoczesnie drożdze piwne które jak wiadomo maja w sobie te witaminy ale widocznie za mało..pokrzywy piję średnio szklankę dziennie (czasami wiecej kiedy najdzie ochota)
CruelOrchid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 19:18   #3473
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
I dłuższe wątki czytałam. W całości
Powiem więcej - nawet ostatnich kilku postów nie przejrzałaś.
Tuż nad Twoim pytaniem Aggie tłumaczy to samo zagadnienie.
DOKŁADNIE NAD TWOIM PIERWSZYM POSTEM W TYM WĄTKU .
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 21:17   #3474
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
I dłuższe wątki czytałam. W całości
Powiem więcej - nawet ostatnich kilku postów nie przejrzałaś.
Tuż nad Twoim pytaniem Aggie tłumaczy to samo zagadnienie.
DOKŁADNIE NAD TWOIM PIERWSZYM POSTEM W TYM WĄTKU .
Będę wdzięczna jeśli nie będziesz się sugerowała ilością napisanych przeze mnie wiadomości( licznikiem). Ich niewielka ilość świadczy właśnie o tym, że więcej czytam niż piszę. A zatem Droga Wizażanko uprzejmie informuję Cię, iż zapoznałam się z wieloma( jednak nie wszystkimi) stronami z tego wątku i nie znalazłam tam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. <- Co z kolei ja napisałam kilka postów temu, czyżbyś nie przeczytała?
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-16, 21:19   #3475
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Estelle miała na mysli Twój pierwszy post w tym konkretnym wątku, a nie ilość postow, jakie napisałaś.

Na wszelki wypadek uzupełnię pierwszy post tego wątku.

Stary 2008-09-16, 21:31   #3476
AnaxiBia
Raczkowanie

Cytat:
Estelle miała na mysli Twój pierwszy post w tym konkretnym wątku, a nie ilość postow, jakie napisałaś.

Na wszelki wypadek uzupełnię pierwszy post tego wątku.
Ja się nie chcę kłócić. Wiem, co napisała Estelle, jednak nie byłabym pewna czy dokładnie to miała na myśli.
Jeszcze raz zapewniam, że na przeczytaniu kilku postów z mojej strony się nie skończyło.
Jak się ma Informatyka za TŻ-ta to naprawdę umie się posługiwać wyszukiwarką
A jednak o ile się nie mylę ten wątek służy również do rozwiewania wątpliwości, prawda? Ja właśnie takie posiadałam.

Na szczęście dzięki Wizażankom się ich pozbyłam
Powstrzymuje czyny.
Stary 2008-09-17, 22:04   #3477
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

zachciało mi się powrotu do długich włosów (teraz mam cieniowane, trochę za ramiona).
więc od dziś obiecuję pić regularnie kubek pokrzywy dziennie, codziennie łykam 2x po 1 tabletce kompleksu witamin z grupy B (to już od dawna, zalecenie dermatologa).

właśnie zaparzyłam sobie kubek, żebym była słowna.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 23:29   #3478
tigresska
Zakorzenienie

Witam serdecznie z nad kubka pokrywy - choć chyba nie powinno sie jej pić na noc.. Generalnie pije pokrzywę już od dłuższego czasu i stwierdzam ze stan moich włosów i cery poprawił sie bardzo. ma na to na pewno wpływ również pieegnacja - np, rózne mikstury na włosy, sport na swiezym powietrzu ale jestem tez przekonana że równie duży wpływ ma na to pokrzywa która bardzo polubiłam tak więc zdrówko!
tigresska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 08:36   #3479
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

mój pierwszy łyk pokrzywy: "o, fuj!". ale potem nawet polubiłam (piłam niesłodzoną). mam nadzieję, że nie będzie tak źle i wytrwam w moim piciu pokrzywy.

a piję taką w torebkach, Herbapolu.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-20, 15:44   #3480
paulka0124
Raczkowanie

Witam Was, drogie wizażanki
Mam do Was pytanie. Otóż od jakis 2 tygodni piję 1 raz dziennie pokrzywę.
Robię to ze względu na nadmierne wypadanie włosów.. Niestety zauważyłam, że włosy wypadają mi jeszcze bardziej niż wcześniej ..
Nie wiecie może czy to jest normalne ? Czy to ustanie? Czy lepiej zaprzestać picia pokrzywy ?

No i mam jeszcze jedno pytanie.. Mogę dołączyć się do klubu PP ?

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości