Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-19, 13:24   #1201
anulka0016
Raczkowanie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Lekarz zlecił cytologię bo szyjka macicy jest zaczerwieniona i wykonał ją od razu, po wyniki idę za 2 tygodnie. Czy jes możliwe zrobienie testu ciążowego w lekarza, na miejscu? I jesli tak to ile się czeka i kosztuje (chodzę prywatnie)?

Przyczyną połowy
naszych blędów życiowych jest to,
że odczuwamy tam,
gdzie powinniśmy myśleć,
a myślimy tam,
gdzie powinniśmy odczuwać.
anulka0016 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 18:59   #1202
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez anulka0016 Pokaż wiadomość
Lekarz zlecił cytologię bo szyjka macicy jest zaczerwieniona i wykonał ją od razu, po wyniki idę za 2 tygodnie. Czy jes możliwe zrobienie testu ciążowego w lekarza, na miejscu? I jesli tak to ile się czeka i kosztuje (chodzę prywatnie)?
U lekarza to raczej nie bardzo, sikany sobie możesz zrobić sama w domu a z krwi no to w laboratorium. Lekarz Ci moze "zobaczyc" ciążę około 6 tygodnia.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 10:41   #1203
postrzelona20
Raczkowanie

ja sie ju zpsychicznie przygotowuje na takie "grupowe" badanie ide do szpiala pod koniec października na laparoskopie i dowiedziałam sie,że niestety takowe badanie bede musiała przejść:/ chyba tam ze strachu dostane zawalu,albo...podeśle siotre na to badanie:/ no albo niech mi jeszcze studenciki wparuja do pokoju,to chyba sie rozpłacze,albo co gorsza śmiechem wybuchne,a ja mam zabójczy śmiech
postrzelona20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 13:01   #1204
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Nie denerwuj sie, wybierz dobrego lekarza, nie daj sobie wypisać tabletek bez badań, a jak bedziesz miala jakies pytania to sie nie stydz tylko pytaj, pytaj i pytaj

P.S. pamiętam jak mama mnie z racji nieregularnych miesiaczek zapisala do ginekologa, jakies 14-15 lat wtedy mialam i nie wiedzialam czy lekarz bedzie facet czy kobieta i mowie do mamy:
"Jak w gabinecie bedzie mężczyzna, to ja mowie ze pomylilam gabinety i wychodze."

ale kobieta była
Lekarza mam poleconego przez koleżanki... To jest kobieta. Chyba jest faktyczniedobra, bo prywatnie czeka się do niej miesiąc .
Dzięki za radę. Będę natarczywie pytać o wszystko, co mnie nurtuje.
Hehe a tekst dobry wtedy wymyśliłaś
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 00:21   #1205
daydreamer00
Przyczajenie

Witam wszystkich
Mam prośbę do Poznanianek
Mam zamiar isc a pierwsza wizyte do ginekolaga i poprosic od razu o tabletki antykoncepcyjne. Jestem niepelnoletnia, czy moglaby mi ktoras polecic dobrego lekarza, ktorego poglady nie bede przeszadzaly w wypisaniu tabletek?
Może to byc lekarz prywatny
Będę bardzo wdzięczna

Czy nadal wystarczy tylko legitymacja szkolna, żeby zarejestrowac się do lekarza z NFZ??
pozdrawiam
Kasia
daydreamer00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 10:38   #1206
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daydreamer00 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Mam prośbę do Poznanianek
Mam zamiar isc a pierwsza wizyte do ginekolaga i poprosic od razu o tabletki antykoncepcyjne. Jestem niepelnoletnia, czy moglaby mi ktoras polecic dobrego lekarza, ktorego poglady nie bede przeszadzaly w wypisaniu tabletek?
Może to byc lekarz prywatny
Będę bardzo wdzięczna

Czy nadal wystarczy tylko legitymacja szkolna, żeby zarejestrowac się do lekarza z NFZ??
pozdrawiam
Kasia
Wprawdzie nie jestem z Poznania no,ale mogę kilka słów powiedziec.
Jeżeli jesteś niepełnoletnia to prawdopodobnie Twoja mama będzie musiała podpisac zgodę na Twoje badanie ginekologiczne[przynajmniej w moim wypadku i moich koleżanek tak było.]
A po cóż legitymacja szkolna? mnie się wydaje,że aby się zarejestrowac do lekarza z NFZ potrzebna jest dyskietka z którą chodzi się do lekarza i pokazuje przy rejestracji

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 12:45   #1207
solange421
Zakorzenienie

GG do solange421 Wyślij wiadomość przez MSN do solange421 Send a message via Skype™ to solange421

jeżeli masz 16 i wiecej lat rodzic nie musi podpisywać żadnej zgody, a lekarz o niczym mówić
solange421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 13:58   #1208
postrzelona20
Raczkowanie

Lolcia nie wszedzie sie ma dyskietkie i nie kazda przychodnia to jeszcze preferuje, a szczerze,to bardzo mało tkaich przychodni jest w Polsce..owszem bedzie Ci potrzebna legitymacja szkolna....jak i ubezpieczeniowa jak np pobierasz rente..
co do lekarza z poznania..przeszukaj wate,dobry ginekolog kogo polecamy i tam napewno kogoś godnego zaufania znajdziesz...
3mam kciuki
postrzelona20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 14:21   #1209
kamila2006
Zakorzenienie

moje pierwsze badanie hmm... to bylo dosc dawno temu w ogole sie nie denerwowalam podeszlam do tego na calkowitym luzie. lekarz jak lekarz. wszystko zalatwialam sama. lekarza wybralam w przychodni. oczywiscie PAN. nie wobrazalam sobie zeby isc do kobiety lekarz przeprowadzil wywiad i kazał sie rozebrac usiasc na fotelu. sluchalam co mam robic i nic nie panikowalam. to ze nie bylam dziewica wiedzial juz z wywiadu. zrobil badania i przepisal skierowanie na badnaia ( w celu brania tab)

co do przygotowan to sie wiadomo fizycznie przygotowałam pscyczicznie wzielam karte magnetyczna i zapisalam wizyta byla na NFZ

wielokrotnie tam bywałam i nigdy nie mialam zadnej nieprzyjemnej sytuacji. nawet raz jak byl na urlopie zmuszona bylam sie raz zapisac do mlodego nowego ginekologa ale i tak bylo ok nie ma sie co abc dzieciwczyny

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-21, 16:35   #1210
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solange421 Pokaż wiadomość
jeżeli masz 16 i wiecej lat rodzic nie musi podpisywać żadnej zgody, a lekarz o niczym mówić
Ja byłam całkiem niedawno,lat mam 17 ,a jednak wymagana była zgoda mojej mamy,więc wyraźnie wszędzie wygląda to nieco inaczej

Cytat:
Napisane przez postrzelona20 Pokaż wiadomość
Lolcia nie wszedzie sie ma dyskietkie i nie kazda przychodnia to jeszcze preferuje, a szczerze,to bardzo mało tkaich przychodni jest w Polsce..owszem bedzie Ci potrzebna legitymacja szkolna....jak i ubezpieczeniowa jak np pobierasz rente..
No to się zdziwiłam

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-09-21, 21:48   #1211
daydreamer00
Przyczajenie

Dzieki dziewczyny
Na pewno napisze jak mi poszlo
pozdrawiam,
Kasia
daydreamer00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-22, 00:50   #1212
gazela12345
Raczkowanie

Hej dziewczyny zamierzam sie wybrac w tym tygodniu 1 raz do ginekologa...pojawiły sie pewne problemy które skłoniły mnie do tego zeby w koncu tam pojsc...ide prywatnie i mam pytanie, czy w prywatnych gabinetach jest przeprowadzana cytologia? tzn jak to jest z wynikami badan, trzeba za to placic czy cos? nie mam pojecia jak to przebiega takie badanie i pozniej co sie z tym robi ;o. aha i chcialabym miec przepisane tabletki anty ale chce zrobic wszytskie badania zeby byly dobrze dopasowane...zalezy mi na tym zeby w trakcie brania nie bylo skutkow ubocznych. O jakie badania mam sie zapytac?? Bo wiadomo w prywatnym gab. moze to przebiegac znacznie szybciej i lekarka moze w ogole nie zaproponowac takich badan...
no a tak w ogole to stresuje sie ta wizyta jak nie wiem gorzej niz przed matura heh. ;p jak widzicie spac nie moge;p
pozdrawiam i z gory dzieki za odp

- rowerek
- walczę o ładną cerę - Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09
- praca licencjacka "obroniona"

If you ever need a helping hand you'll find one at the end of your arm...
gazela12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 08:29   #1213
My Life
Rozeznanie

pierwszy raz słyszę, żeby do gin po tabeletki za zgodą mamy, czy żeby coś tam podpisywała

chyba, że to małe miasteczko czy wieś, gdzie każdy z każdym się zna i plotkują
My Life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 08:58   #1214
anulka0016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gazela12345 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny zamierzam sie wybrac w tym tygodniu 1 raz do ginekologa...pojawiły sie pewne problemy które skłoniły mnie do tego zeby w koncu tam pojsc...ide prywatnie i mam pytanie, czy w prywatnych gabinetach jest przeprowadzana cytologia? tzn jak to jest z wynikami badan, trzeba za to placic czy cos? nie mam pojecia jak to przebiega takie badanie i pozniej co sie z tym robi ;o. aha i chcialabym miec przepisane tabletki anty ale chce zrobic wszytskie badania zeby byly dobrze dopasowane...zalezy mi na tym zeby w trakcie brania nie bylo skutkow ubocznych. O jakie badania mam sie zapytac?? Bo wiadomo w prywatnym gab. moze to przebiegac znacznie szybciej i lekarka moze w ogole nie zaproponowac takich badan...
no a tak w ogole to stresuje sie ta wizyta jak nie wiem gorzej niz przed matura heh. ;p jak widzicie spac nie moge;p
pozdrawiam i z gory dzieki za odp
Ja byłam prywatnie, za pierwszym razem rutynowe badanie i jakieś leki na mój problem, jak poszłam do kontroli to sam zaproponował cytologię bo jest odpowiedni dzień cyklu i można zrobić bo i tak będzie trzeba. Za badanie zapłaciłam 20zł plus wizyta.

Przyczyną połowy
że odczuwamy tam,
gdzie powinniśmy myśleć,
a myślimy tam,
Stary 2008-09-22, 13:06   #1215
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez My Life Pokaż wiadomość
pierwszy raz słyszę, żeby do gin po tabeletki za zgodą mamy, czy żeby coś tam podpisywała

chyba, że to małe miasteczko czy wieś, gdzie każdy z każdym się zna i plotkują
Dziś dzwoniłam w to samo miejsce,aby się umówic na USG i pani również podkreśliła,że na USG muszę postawic się z mamą

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-09-22, 13:13   #1216
gazela12345
Raczkowanie

Cytat:
Ja byłam prywatnie, za pierwszym razem rutynowe badanie i jakieś leki na mój problem, jak poszłam do kontroli to sam zaproponował cytologię bo jest odpowiedni dzień cyklu i można zrobić bo i tak będzie trzeba. Za badanie zapłaciłam 20zł plus wizyta.
ok dzieki, dzwonilam i tak samo musze doplacic 20zł
dzisiaj ide, hehe trzymajcie kciuki.
pzdr.

- rowerek

Stary 2008-09-22, 13:17   #1217
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
ok dzieki, dzwonilam i tak samo musze doplacic 20zł
dzisiaj ide, hehe trzymajcie kciuki.
pzdr.
zdaj relacje jak wrocisz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-22, 17:15   #1218
gazela12345
Raczkowanie

no i wrocilam
nie bylo tak zle... chociaz do przyjemnych badan to tez nie nalezy. :P
tylko czek mnei to za 2 miesice znow a za tydzien mam isc na USG
mam przesunieta macice podobno z prawej strony czy cos takiego i trzeba zrobic usg dopochwowe. To zle ze mam przesuniecie?? no ale wytrzymam jakos...
a za 2 msce ide na cytologie dopiero bo mam infekcje jakas no i poiwedziala ze bez sensu teraz jak mi przejdzie to zrobi badanie
lekarka bardzo mila spisalam sobie na kartce wszytsko co chcialam wiedziec siedzialam chyba z pol godziny i bylo bardzo sympatycznie zbadala mi piersi i przepisala tabletki bo stwierdziala ze nie musze miec badanych hormonow poniewaz ginekologicznie jestem zdrowa mam regularne okresy itd
no a tekst z tej wizyty ktory zapamietalam (poniewaz nie jestem dziewica) to taki:
"Niech sie pani nie boi, nic wiekszego niz TO tam pani nie włoze, wiec nie bedzie bolalo" hehe od razu mi sie lepiej zrobilo
tak troche chaotycznie to opisalam ale jestem jeszcze pod wplywem emocji bo niedawno wrocilam

- rowerek

Stary 2008-09-22, 18:04   #1219
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
no i wrocilam
nie bylo tak zle... chociaz do przyjemnych badan to tez nie nalezy. :P
tylko czek mnei to za 2 miesice znow a za tydzien mam isc na USG
mam przesunieta macice podobno z prawej strony czy cos takiego i trzeba zrobic usg dopochwowe. To zle ze mam przesuniecie?? no ale wytrzymam jakos...
a za 2 msce ide na cytologie dopiero bo mam infekcje jakas no i poiwedziala ze bez sensu teraz jak mi przejdzie to zrobi badanie
lekarka bardzo mila spisalam sobie na kartce wszytsko co chcialam wiedziec siedzialam chyba z pol godziny i bylo bardzo sympatycznie zbadala mi piersi i przepisala tabletki bo stwierdziala ze nie musze miec badanych hormonow poniewaz ginekologicznie jestem zdrowa mam regularne okresy itd
no a tekst z tej wizyty ktory zapamietalam (poniewaz nie jestem dziewica) to taki:
"Niech sie pani nie boi, nic wiekszego niz TO tam pani nie włoze, wiec nie bedzie bolalo" hehe od razu mi sie lepiej zrobilo
tak troche chaotycznie to opisalam ale jestem jeszcze pod wplywem emocji bo niedawno wrocilam
Wydaję mi się,że jednak skierowanie na badanie poziomu hormonów we krwi mogła wypisac,zdrowa nie zdrowa,ważne żeby dobrac jak najbardziej odpowiednie tabletki.
Aczkolwiek ja nie miałam tak miłej wizyty,także zazdroszczę

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-09-22, 18:50   #1220
anulka0016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Wydaję mi się,że jednak skierowanie na badanie poziomu hormonów we krwi mogła wypisac,zdrowa nie zdrowa,ważne żeby dobrac jak najbardziej odpowiednie tabletki.
Aczkolwiek ja nie miałam tak miłej wizyty,także zazdroszczę
Hmm a na to badanie poziomy hormonów we krwi przy doborze tabletek może skierowac tylko ginekolog? Czy może np lekarz rodzinny i potem z wynikami iść do gina żeby przepisał tabsy?

Przyczyną połowy
że odczuwamy tam,
gdzie powinniśmy myśleć,
a myślimy tam,
Stary 2008-09-22, 20:53   #1221
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm a na to badanie poziomy hormonów we krwi przy doborze tabletek może skierowac tylko ginekolog? Czy może np lekarz rodzinny i potem z wynikami iść do gina żeby przepisał tabsy?
Wiem,że lekarz ginekolog i endokrynolog,a czy lekarz rodzinny to pojęcia nie mam

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-09-22, 22:26   #1222
gazela12345
Raczkowanie

Ja chcialam zeby lekarz rodzinny dal mi skierowanie do endokrynologa to powiedziala ze nie moze...i kazala mi isc do gina. A ginekolog dzisiaj mi powiedzial ze nie potrzebuje isc bo mam regularne okresy i nie ma jakis widocznych zmian hormonalnych np nie rosna mi wasy czy cos w tym stylu hehe prawidlowo sie rozwijam z reszta powiedziala ze jestem w kwiecie wieku wiec hormony mam na pewno dobre lol :P

- rowerek

Stary 2008-09-22, 22:28   #1223
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chcialam zeby lekarz rodzinny dal mi skierowanie do endokrynologa to powiedziala ze nie moze...i kazala mi isc do gina. A ginekolog dzisiaj mi powiedzial ze nie potrzebuje isc bo mam regularne okresy i nie ma jakis widocznych zmian hormonalnych np nie rosna mi wasy czy cos w tym stylu hehe prawidlowo sie rozwijam z reszta powiedziala ze jestem w kwiecie wieku wiec hormony mam na pewno dobre lol :P
Skoro tak powiedziała osoba która zna się na rzeczy

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-09-22, 22:53   #1224
gazela12345
Raczkowanie

nie pozostaje mi nic innego jak jej uwierzyc;p no a tabletki zapisala mi na razie na 2 miesiace zobaczymy jak zareaguje na nie zawsze moge zrobic takie badanie gdyby sie okazalo ze cos jest nie tak

- rowerek

Stary 2008-09-24, 17:14   #1225
aniste
Raczkowanie

u ginekologa

hej!
chcialabym wybrac sie do ginekologa by przepisal mi tabletki antykoncepcyjne. Czy moze mi ktos mniej wiecej opisac jak wyglada taka wizyta?
z góry dziex
aniste jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 17:46   #1226
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: u ginekologa

Cytat:
Napisane przez aniste Pokaż wiadomość
hej!
chcialabym wybrac sie do ginekologa by przepisal mi tabletki antykoncepcyjne. Czy moze mi ktos mniej wiecej opisac jak wyglada taka wizyta?
z góry dziex
spytaj wyszukiwarki...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-24, 20:34   #1227
Marta13041991
Raczkowanie

Wchodzisz ginekolog zadaje pytania Ty odpowiadasz. Mówisz mu z czym przyszłaś. On Cię bada i już
Marta13041991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-27, 22:58   #1228
nowakowamonika
Raczkowanie

hej
moja pierwsza wizyta odbyła się jakieś 3 tygodnie temu...myślałam, że się posikam w majtki ze strachu ale było okej
Weszłam, usiadłam, Pani spytała się co mi dolega, ja powiedziałam, że jestem pierwszy raz i tak ogólnie chciałam się zbadać(chociaż też poszłam z zamiarem dostania recepty), spytala o pierwszy dzień ostatniej miesiączki oraz wymieniła kilka chorób i pytała się czy występowały u mnie w rodzinie..czy były takie przypadki itp I później przeszłam dalej na badania, dokładnie się spytałam kiedy mam się rozebrać, jak wejść, Pani bardzo wyrozumiała i wszystko tłumaczyła, zbadała mnie tylko wkładając palce. Powiedziała, że nie będzie mi pchała wziernika na pierwszej wizycie Ogólnie babeczka spoko luźna i fajnie się czułam.. później się ubrałam i usiadłam przy biurku.. Aha i jeszcze wcześniej spytała się czy współżyję... ja powiedziałam, że tak a ona"i bardzo dobrze" ) i własnie jak usiadłam przy biurku spytała się mnie czy chcę tabletki i czy chcę jakieś swoje własne wymyślone czy jej.. no a ja, że nie miałam rozeznania w tym temacie zdałam się na nią i przepisała mi cilest
Szczerze mówiąc było LAJTOWO!!! całkiem inaczej to sobie wszystko wyobrażałam. Myślałam, że Pani Doktor będzie dokładnie przyglądać mi się tam na dole...i że będę się czuła nieswojo itp... a wcale tak nie było Było naprawde lajtowo i nie ma się czego bać
Pzdr. i jak już przeżyjesz swoją pierwszą wizytę to koniecznie ją opisz))
nowakowamonika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-29, 09:23   #1229
zuza32
Przyczajenie

Tylko nie wszystkie wizyty są takie miłe"lajtowe"?
Dobrze wybierz ginekologa,najlepiej żeby był polecony przez jakąś znajomą czy koleżankę!
Powodzenia!
zuza32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 18:31   #1230
klima88
Przyczajenie

byłam dzisiaj pierwszy raz i było strasznie pani doktor byla bardzo obojetna badanie bolało mnie niesamowicie z gabinetu wyszłam z płaczem do tej pory czuję bóle
klima88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości