|
Notka |
|
Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Rzucam SF dla IBD pomóżcie...
Witam
czytałam, ze do zeli IBD potrzebny jest żel podkladowy czy chodzi o ten: http://www.allegro.pl/item436796537_...14g_tanio.html chce kupic IBD build clear gel ...rozumiem ze muszę dokupić tego bondera? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Rzucam SF dla IBD pomóżcie...
Tak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
lub primer
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ok...ale dla mnie bonder to żel podkładowy, a primer to wytrawiacz, czyli coś w formie płynu, który szybko paruje razem z wodą, która jest w paznokciu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja mam jakiś primer PArfect Lady i jest spoko
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja uzywam primera bo z bonderem mam problem (nie przchodziłam kursu na ibd tylko na cto). Mimo filmu instruktazowego =, który zobaczyłam, jakos ten bonder powodume zapowietrzenia. Moja instruktorka, która szkolia na ibd poradziła mi zebym zamiast bondera uczyłą primera. No wieć używam sobie primera z ra nails i wszystko ok. A teraz: statnio zakupiłam żel ibd builder clear 56g i na opakowaniu pisze: "apply a very thin layer of Bonder or Natural Nail Primer if needed". Jestem anglistka z zawodu więć tłumaczę: jeśli zachodzi taka potrzena nałuż cienką warstwe bondera lub primera.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
jeśli zachodzi taka potrzena nałuż cienką warstwe bondera lub primera.
![]() Tez tak uwazam ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
tez tak włąśnie wywnioskowałam dlatego zamieściłam ten tekścik. Juz mam dość tłumaczenia że można uzyć primera. Ludzie sie nauczyli na tym bonderze no i za nic nie można im wbic do głowy drugiej możliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Tu nie ma co wnioskować, jak byk stoi
![]() Zresztą eksperymenty można prowadzić rózne...ale początkującym zalecam umiar w tym względzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
wiec proszę poradzcie mi jakiś dobry primer...mam z Sun flower - primer dehydrolizator- w postaci płynu, który powoduje odtłuszczenie i "odwodnienie" pazurka...ale kurde nie wiem...paznokcie dobrze przygotowuje...skórki, matuje blokiem, lekko piluje brzegi przy wale, nastepnie przecieram wacikiem namoczonym plynem do przemywania masy, nastepnie nakładam pędzelkiem primer, czekam az wyparuje, mazakiem z Active przeciągam wokół wału...jak wszystko wyschnie kleje tipsy itd..
przyklejaja mi sie bez zapowietrzenia.. ale generalnie pazurki trzymaja sie 3,5 -4 tyg ale sa zapowietrzenia, albo zdarza sie ze pod koniec odpadaja w całosci ( tips z calym zelem )...nie mowie ze wszystkie ale czasem 1 czasem 3... Zastanawiam się nad Activ albo IBD.... ehh...sama juz nie wiem.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
ja mam primer z ra nails i jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tipsa nie przykleja się na paznokcia po primerze
![]() odsuwanie skórek, opracowanie wolnego brzegu, matowienie płytki, odtłuszczanie skinseptem, przyklejam tips, opiłowanie tipsa, ostateczne delikatne matowienie, odpylam, odtłuszczam skinseptem, primer tak żeby nie zalać skóre, jak wyschnie jade z żele. Po co ten mazak na skórkach po primerze? PRimer dajemy tylko na naturalny paznokieć.
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
bianeczka i własnie podałaś pani krok po kroku przygotowanie pazurka. A takie podstawowe rzeczy powinny być na kursie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
A co do primera...to na kursie mowiono mi, ze właśnie primer jest po to, m in zeby klej dobrze związal paznokieć z tipsem- no i oczywiscie żel na częsci niepokrytej tipsem....ten primer z Sun Flower jest dehydralizatorem- tzn usuwa wodę z paznokcia...a wydaje mi się, że klej lepiej trzymie, jak paznokieć jest "suchy" Wydaje mi się, ze niektórym sie myli primer z bonderem...primer to taki płyn szybko odparowujący...a bonder ma zazwyczaj postać żelu albo jest składnikiem żelu- tak jak np w SF |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Jeśli chcesz pracować na żelach IBD powinnaś zaopatrzyć sie w Nail Prep- odtłuszczacz płytki paznokcia który dezynfekuje i oczyszcza powierzchnię paznokcia oraz Bonder- primer bezkwasowy który używany jest na naturalną płytkę aby zwiększyć przyczepność masy żelowej. Różnica między żelami IBD a CHristrio jest taka, że żele IBD są żelami 3 fazowymi ( musi być osobno podkład, żel budujący oraz żel wykańczjący) a żele Christrio są to żele 1 fazowe czyli jeden żel spełnia wszystkie te trzy funkcje. Jeśli chodzi o produkty z Allegro- to osobiście nie polecam, często są to podróbki, przelewane tańsze żele do markowych pojemniczków a w związku z tym wyrzucone nasze pieniądze w błoto. Od kilku lat żele i akryle zamawiam u sprawdzonego zródła, u Pana Pawła tel 511-391-983, ma niskie ceny, fajne rabaty i wiele marek żeli i akryli. ŻEL ibd CLEAR GEL 60 g kosztuje u niego 124 ZŁ, a w Euro Fashion - 180 zł, bonder u niego 44 ZŁ. Za Clear Gel Christrio Placę u niego 159 zł, a w Euro Fashion ten sam żel kosztuje 221 zł. Mam nadzieję że pomogłam. Pozdrawiam
Edytowane przez pikula Czas edycji: 2008-09-21 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
buehehe...pozdrowienia dla pana Pawła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.