***operacja tarczycy*** - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-17, 21:43   #691
agakapela
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez Elpi Pokaż wiadomość
Witam,jestem po raz pierwszy na tym forum i widzę, że problem, z którym do tej pory byłam sama dotyczy również innych osób. Mam zdiagnozowanego guza pęcherzykowejo i termin operacji w Gliwicach na połowę marca 2009r. Jestem przerażona, że to jeszcze pół roku, ale procedury NFZ nie pozwalają na wcześniejsze sfinansowanie operacji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tak długim oczekiwaniem na zabieg? Nie wiem, czy mam szukać innego ośrodka? Piszecie na forum o terapii jodowej-czy jest ona rutynowo włączana po każdym usunięciu tarczycy? Zamin weszłam na forum byłam przekonana, że jod stosuje się tylko przy nowotworze, a nie przy łagodnej formie guza. Dopiero zaczynam moją walkę i każda podpowiedź będzie dla mnie prawdziwym wsparciem. Pozdrawiam.
Witam Cię
Ja też czekałam od pierwszej wizyty w Gliwicach, która miała miejsce w maju zeszłego roku, a operację miałam dopiero 27.09.2007 r. Wiem, że terminy były uzależnione od wyniku i rozpoznania po biopsji.
Wydaje mi sie, że wszyscy którzy pisali o terapii jodowej mieli rozpozananego jakiegos rodzaju raka.
Wszyscy jesteśmy z Tobą i witamy na tym fajnym forum
agakapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 21:48   #692
agakapela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny na 22 września mam umówioną wizytę u chirurga,wtedy ustali się termin operacji Endokrynolog z Gliwic,do której byłam skierowana,powiedziała,że powinnam czekać tak do miesiąca,więc tarczycę wytną mi chyba gdzieś w październiku.
Trochę się uspokoiłam,lecz zaczynają mnie męczyć napady paniki chociaż wiem,że nie mam się czego obawiać.
I jeszcze jedno pytanie,natury "estetycznej".
Jak to wygląda z blizną pozostałą po usunięciu tarczycy? Czy naprawdę jest taka straszna jak słyszałam? 20 sierpnia miałam usuwany guzek z tarczycy i pozostała mi taka mała,ok.6 centymetrowa blizna,chociaż nie powiem,żeby była niewidoczna,bo często ludzie mnie jeszcze o nią pytają,jednak mi ona nie przeszkadza. Boję się tylko,że następna będzie o wiele bardziej widoczna i bolesna
Nic się nie martw. Ja przy pierwszej operacji miałam wycięty jeden płat a przy drugiej całą tarczycę i powiem Ci, że bliżna jest taka sama i dokładnie w tym samym miejscu.
Pozdrawiam
Stary 2008-09-17, 21:50   #693
agakapela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koga Pokaż wiadomość
Witam Heniutka i witam wszystkich forumowiczów! Jest PO rocznym przegladzie w Gliwicach ( dawka diagnostyczna jodu + badania ) i... kamień z serca - jest OK! Nic nowego, żadnych niespodzianek - i to jest najpiękniejsza wiadomość! Trzymam kciuki, by wszystkim przekazywano tylko takie wieści! Pozdrówka dla wszyskich
Brdzo się cieszę i życzę Ci już tak na zawsze. Pozdrawiam
Stary 2008-09-17, 22:02   #694
agakapela
Raczkowanie

Witaj Heniutka
Mam nadzieję, ze jakoś się trzymasz na głodzie. Już niedługo, chociaż zdaję sobie sobie sprawę, że Twoje samopoczucie z dnia na dzień jest coraz gorsze. Ale jak to mówią - zawsze musi być gorzej, żeby było lepiej. Najlepiej zwalić na hormonki i można się "powyżywać" tu i ówdzie. Myśl pozytywnie, ale dla Ciebie to żadna rada, bo Ty należysz do tych osób, które zawsze tak myślą. Pamiętam, że w moim przypadku broniłam się przed depresyjnym nastrojem - pracą, nakładaniem na siebie coraz to więcej zajęć, a wieczorkami padałam z nóżek. Jestem z Tobą i trzymasz kciuki bardzo mocno przede wszystkim za pozytywne wyniki, bo stan bez hormonków chociaż ciężko, ale da się wytrzymać.
Pozdrawiam sedecznie i dziekuję za zaproszenie do grona przyjaciół.
Stary 2008-09-17, 22:29   #695
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez agakapela Pokaż wiadomość
Witaj Heniutka
Mam nadzieję, ze jakoś się trzymasz na głodzie. Już niedługo, chociaż zdaję sobie sobie sprawę, że Twoje samopoczucie z dnia na dzień jest coraz gorsze. Ale jak to mówią - zawsze musi być gorzej, żeby było lepiej. Najlepiej zwalić na hormonki i można się "powyżywać" tu i ówdzie. Myśl pozytywnie, ale dla Ciebie to żadna rada, bo Ty należysz do tych osób, które zawsze tak myślą. Pamiętam, że w moim przypadku broniłam się przed depresyjnym nastrojem - pracą, nakładaniem na siebie coraz to więcej zajęć, a wieczorkami padałam z nóżek. Jestem z Tobą i trzymasz kciuki bardzo mocno przede wszystkim za pozytywne wyniki, bo stan bez hormonków chociaż ciężko, ale da się wytrzymać.
Pozdrawiam sedecznie i dziekuję za zaproszenie do grona przyjaciół.
Agakapela,

dzięki za miłe słowa i wsparcie. Jutro ostatni dzień z Cynomelem - a potem przez dwa tygodnie jazda bez trzymanki.
Zazdroszczę Ci ,że umiałaś się zmusić do jakichkolwiek prac - ze mnie się zrobił leń , aż mi wstyd i mam na siebie nerwy.

Staram się oczywiście myśleć pozytywnie , ale jest mi trudno. A tu jeszcze pogoda się zrobiła straszna - ja sie zrobiłam straszny zmarźluch od tarczycy i najchętniej wskoczyłabym w kozaczki. Ale nie mam wyjścia - przeżyję bez hormonkow - a nagrodą będą mam nadzieję ( powiem nawet dobitniej - Nie przyjmuję innej opcji ) superowe wyniki w Gliwicach. Tak bardzo potrzebuję dobrych wiadomości.

Jutro mam spotkanie z koleżankami z pracy - nawet szefostwo się stawi.. Fajnie ,że o mnie pamiętają. Ciesze się ,że miło spędzę popołudnie.

Pozdrawiam wszystkich

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 09:20   #696
starababa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rene19671 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie i od razu mam prośbę.Czy ktoś może mi dać namiary na dobrego chirurga w Krakowie.
Leczę się oczywiście na tarczyce i muszę mieć zrobiony zabieg,potwierdzone przez 2 lekarzy edndo.
Chcialabym to zrobić w Krakowie, ponieważ czytam duzo pozytywnych opinii.
I jeszcze jedno pytanie czy jak mam postawioną diagnoze to moge szukac od razu chirurga czy lepiej endokrynologa ,któty by mnie pokierowal?
A może ktoś udzieli mi informacji jak wykonują takie zabiegi w Jaworznie?
Witaj ! Jeśli zdecydujesz się na Kraków to tylko w Szpitalu Miejskim im. Narutowicza na ul. Prądnickiej w III Klinice Chirurgii Endokrynologicznej. Szefem Prof. Cichoń. Placówka ta specjalizuje się w tarczycach. Opinie co do tego by kroił Cichoń są rozbiezne. Jedni zadowoleni inni mniej . Wiem natomiast że pacjenci byli bardzo zadowoleni tak z dr Anielskiego jak i dr. Konturka. Mnie operował Anielski >polecam. Zarejestruj się w poradni chirurgii endokryn i ustal termin operacji. Warto mieć ze sobą aktualne usg , tsh , wynik biopsji. Powodzenia!
Stary 2008-09-18, 13:43   #697
rene19671
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez starababa Pokaż wiadomość
Witaj ! Jeśli zdecydujesz się na Kraków to tylko w Szpitalu Miejskim im. Narutowicza na ul. Prądnickiej w III Klinice Chirurgii Endokrynologicznej. Szefem Prof. Cichoń. Placówka ta specjalizuje się w tarczycach. Opinie co do tego by kroił Cichoń są rozbiezne. Jedni zadowoleni inni mniej . Wiem natomiast że pacjenci byli bardzo zadowoleni tak z dr Anielskiego jak i dr. Konturka. Mnie operował Anielski >polecam. Zarejestruj się w poradni chirurgii endokryn i ustal termin operacji. Warto mieć ze sobą aktualne usg , tsh , wynik biopsji. Powodzenia!

Bardzo dziękuje za iformacje , już dzwoniłam do poradni i w przyszłym tygodniu bę dę chciała tam jechać.
pytałam o doktora Anielskiego ale niestety jest nieobecny natomiast dr Konturka jest i do niego będę się chciała dostac.
Jeżeli możesz to napisz mi czy masz usuniętą całą tarczycę , kiedy miałaś robiony zabieg , jak się czułaś po zabiegu bardzo sie boję ale nie mam innego leczenia jak operacja
Jeszcze raz dziękuję bo nie mogłam znalźć punktu zaczepienia.
Jeżeli ktoś może mi coś jeszcze zasugerować to bardzo proszę , czekam na każdą podpowiedz.
rene19671 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 13:51   #698
rene19671
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo dziękuje za iformacje , już dzwoniłam do poradni i w przyszłym tygodniu bę dę chciała tam jechać.
pytałam o doktora Anielskiego ale niestety jest nieobecny natomiast dr Konturka jest i do niego będę się chciała dostac.
Jeżeli możesz to napisz mi czy masz usuniętą całą tarczycę , kiedy miałaś robiony zabieg , jak się czułaś po zabiegu bardzo sie boję ale nie mam innego leczenia jak operacja
Jeszcze raz dziękuję bo nie mogłam znalźć punktu zaczepienia.
Jeżeli ktoś może mi coś jeszcze zasugerować to bardzo proszę , czekam na każdą podpowiedz.
jeżeli możesz to napisz kiedy maiłaś robioną operację , jak się czułaś po zabiegu i czy masz usuniętą cała tarczycę czy tylko część.
Bardzo mnie to interesuje bo u mnie nie ma innego leczenia tylko zabieg.
Stary 2008-09-18, 16:19   #699
aniaawm
Przyczajenie

Witam wszystkich !jestem po usunieciu tarczycy.za dziesięć dni mam sie zgłosic to foniatry.czy ktos wie jak wyglada takie badanie?jak to wygląda?czy powinnam się kakoś przygotować?
aniaawm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-18, 16:47   #700
starababa
Raczkowanie

Cytat:
jeżeli możesz to napisz kiedy maiłaś robioną operację , jak się czułaś po zabiegu i czy masz usuniętą cała tarczycę czy tylko część.
Bardzo mnie to interesuje bo u mnie nie ma innego leczenia tylko zabieg.
Spokojnie ! Bez obaw podejmij kroki by się pozbyć problemu. Ja mam za sobą już dwie operacje tarczycy. Pierwsza 10 lat temu i wycięcie lewego płata. W maju tego roku usunięto resztę z powodu podejrzenia raka brodawkowatego. Same zabiegi bez żadnych powikłań. 48 godz od operacji ostatniej wypisano mnie do domu. Po samej operacji, jak większość, możesz wymiotować od narkozy. Gardło boli jak przy anginie. Sama do kibelka poszłam w 6 godz od wybudzenia a były takie dziewczyny co już w 3 godz od operacji szły z obstawą do toalety (kto by chciał korzystać z basenu).Jak już wiele osób pisało >w tym przypadku strach ma wielkie oczy jak ten tu>
Jakbyś miała jakieś pytania pisz , chętnie pomogę .
Aaaa dr się nazywa Aleksander Konturek, nie "Konturka"
Stary 2008-09-18, 17:34   #701
dobrzys
Przyczajenie

Smile Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam wszystkich, wprawdzie odzywam się pierwszy raz, to zaglądam tu od maja, kiedy to zapadła szybka decyzja-operacja.
Mam do Was prośbę, potrzebuję namiary na dobrego fachowca wykonującego usg, już mówię o co chodzi.
Od 12 r.ż. byłam leczona na guzki tarczycy, po 8 latach nie wiem jak, ale zrobił mi się jeden olbrzymi z kliku mniejszych, no ale pani dr dale uparcie twierdziła, że to kwestia kosmetyczna, dodam, że wszystko odbywało się prywatnie, na własną rękę też robiłam wszelkie badania, nawet biobsję, brałam Letrox, ale guz rósł. Po mniej więcej kolejnych 6 latach zapisałam się na Banacha w Wawie do kliniki, oczywiście jakieś pół roku czekałam na wizytę, tam kazano mi udać się na operację, niestety gdy do mnie zadzwoniono żebym się stawiła byłam chora, no więc zaczęło się kolejne oczekiwanie na następny termin.
Przełom nastąpił w tym roku, gdy w maju wyszłam za mąż, no i zaczęłam myśleć o dzidziusiu, znowu poszłam do lekarza prywatnie, ale ginekologa-endokrynologa, ta przejrzała wyniki z ostatnich lat i powiedziała, że nie ma mowy o dziecku przy moim guzie, umiejscowienie i rodzaju itd, od razu mnie zaprowadziła do chirurga, który niemalże od reki był w stanie mnie zoperować, i praktycznie tak się odbyło, pozałatwiałam sprawy i 11 sierpnia odbyła się operacja, w jednym z bardziej znanych warszawskich szpitali. Wszystko super. Oprócz tego, że wypadają mi włosy i nabawiłam się siwizny w oczekiwaniu na wynik histopatologii.
Na szczęście wszystko ok, wyniki hormonów również, dowiedziałam się od chirurga, że usuniętą mi cały lewy płat i jakąś część środkową, prawy był super i zostawili. Dodam, że idąc na operację pytałam go, czy nie potrzebuję żadnych badań, zapewnił, że jego asystent wszystko zrobi na miejscu co potrzeba.
No i dziś szok!!!Udałam się na kontrolę do lekarza już endokrynologa prywatnie, ten na wejściu skomentował, że nie rozumie takiego średniowiecznego podejścia, że na zachodzie jak ktoś ma skłonność do guzowatości i hormony ok, czyli tak jak ja, to wycina się wszystko, bo na drugim płacie teraz mogą mi się zacząć pojawiać guzy. Zrobił usg i znalazł coś, coś czego miesiąc temu chirurg po otwarciu mnie nie widział i czego przez wszystkie lata nie miałam, kolejny guz!!!
Nie wiem co mam myśleć, na ciąże powiedział, że w sumie mogę zajść, ale muszę być świadoma, że nie wiadomo co będzie.
Sama nie wiem co myśleć, jestem załamana, wiem przez co wszyscy przechodzicie, jaka z tym wszystkim wiąże się nerwówa, i teraz przez któregoś z tych beztroskich lekarzy mnie czeka to wszystko jeszcze raz i nie wiadomo jak się skończy.
Dlatego potrzebuje namiary na fachowca od usg, chcę sprawdzić najpierw to, czy faktycznie znów coś mam, no i komu wierzyć??((sama mam się leczyć??
nieświadomie pomogliście mi przetrwać wcześniejsze ciężkie chwile, teraz proszę o pomoc..
trzymajcie się cieplutko
dobrzys jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 18:22   #702
starababa
Raczkowanie

DobrzysHmmm ...dwa razy przeczytałam Twój tekst i moje gorące przemyślenia są następujące>
1. operacje oszczędzające przy skłonności do guzów to standard nie ewenement, jedynie stwierdzenie w biopsji lub wyniku hist pat zmiany złośliwej kwalifikuje do wycięcia całości. Sama miałam wpierw oszczędzającą a po 10 latach wycięcie całej reszty. Obecnie też się tak robi >stad też tak częste ponowne operacje po wyniku hist pat z pierwszej.Przy zmianie niezłośliwej usunięcie części tarczycy jest prawidłowe. W mojej ocenie jeżeli w usg przedoperacyjnym stwierdzono u Ciebie guzy tylko w lewym płacie a w prawym nie to operacja w takim zakresie w jakim się odbyła jest ok. Nie wykluczam takiej ewentualności że to czego dopatrzył się się teraz endo zaczyna się dopiero tworzyć albo jest to jeszcze zmiana nie kwalifikująca do wycięcia>sugeruję usg u innego lekarza >tylko bez paniki
2. co do ciązy > skoro obecnie wynik hist-pat jest ok i ponowne usg będzie ok to majstruj dzieciaczka i nawet się na nic nie oglądaj, oczywiście ciąża pod kontrolą lekarza, ważne by tsh było w normie.Przy umiejętnym prowadzeniu przez lekarzy można urodzić zdrowe dzieci. Jeżeli sugestia lekarzy będzie aby usunąć i to pilnie to warto z ciążą poczekać; . Sama mam podobny dylemat.W maju br wycięto mi do końca tarczycę z powodu podejrzenia raka brodawkowatego. IO w Gliwicach wykluczył raka Jeszcze czekam na konsylium patomorfologów z całego kraju którzy gremialnie maja ocenić czy to rak czy nie rak /nie ma zgody 2 patomorfologów bo to nietypowy przypadek/ Odpowiedz mam mieć w listop/grudz br. NIe mam zamiaru czekać z macierzyństwem bo jak się dowiedziałam nawet gdy to będzie złośliwa zmiana to medycyna sobie z tym radzi.
damy radę pozdr
Stary 2008-09-19, 10:12   #703
harmonia81
Przyczajenie

Witam wszystkich serdecznie.
Dawno mnie tu nie było...a to dlatego,że ostatnio dowiaduje się samych złych wiadomości.Najgorsze są te,które dotyczą tarczycy.Dalej jestem sobie na L4.
Tak jak ogół, moje wycinki po operacji poszły na badanie.No i czego się dowiedziałam..że mam przewlekłe zapalenie tarczycy :-( i mam już tego dosyć.To podobno prowadzi do niedoczynności tarczycy,a to z kolei do powikłań przy ciąży.No więc jest super. Miałam badania na krew...wyniki fatalne ponad 1200 przeciwciał,których powinno być 65. nic tylko się załamać.Nawet już nie pamietam jakie to były badania,bo nie mam do tego nerwów.
i pomyśleć,że to tylko aż tarczyca.Czasami się zastanawiam po co to wszystko.
Życzę Wam więcej optymizmu niż ja go mam. I niech Was nie dołuje moja wiadomość,bo chyba nikt nie ma takiego pecha jak ja. :-(
harmonia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-19, 15:12   #704
KADZYSIA 366
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aniaawm Pokaż wiadomość
Witam wszystkich !jestem po usunieciu tarczycy.za dziesięć dni mam sie zgłosic to foniatry.czy ktos wie jak wyglada takie badanie?jak to wygląda?czy powinnam się kakoś przygotować?
Do aniaawm
Nie martw się badaniem u foniatry. Ponieważ mam częste problemy z krtanią jestem u foniatry co 3 miesiące. Tradycyjne badanie polega na wysunięciu języka i ogrzanym do temperatury ciała patyczkiem doktor bada krtań. Powtarzasz w trakcie badania kilka samogłosek. Nic nie boli, ewentualnie może pojawić się odruch wymiotny. Drugie badanie, ja nazywam usg krtani. Podobna procedura jak przy pierwszym tylko dostajesz znieczulenie w sprayu, aby odruch wymiotny nie przeszkodził lekarzowi w trakcie badania. Do jamy ustnej lekarz wkłada taka cieniutką rurkę z kamerą i ogląda na ekranie komputera twoją krtań. Ja wolę to drugie badanie, bo jest szybsze i dokładniejsze. Naprawdę to "bułka z masłem".Po operacji tarczycy jeżeli masz kłopoty z głosem to tylko foniatra pokieruje Twoim dalszym leczeniem. Zazwyczaj trwa ono od 6 miesięcy do roku. Zalecane są jeszcze wizyty u logopedy gdzie pod okiem specjalisty ćwiczy się mowę. Nudne, ale pomaga. Pozdrawiam
KADZYSIA 366 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-19, 15:20   #705
KADZYSIA 366
Przyczajenie

Specjalne pozdrowienia dla Heniutki. Już niedługo będzie po wszystkim. Zostało kilkanaście dni do 3 października, a potem wszystko będzie dobrze. Wierzę w to.
KADZYSIA 366 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-19, 18:29   #706
aniaawm
Przyczajenie

Dziekuje za odpowiedz Kadzysia.mam nadzieję ze foniatra mi pomoze.nigdy nie miaŁam problemow z pową a po tej operacji mowię cicho i mam problemy z samogłoskami.
aniaawm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-21, 14:42   #707
rene19671
Raczkowanie

[Jakbyś miała jakieś pytania pisz , chętnie pomogę .

mam do Ciebie pytanie czy Ty miałas kogos po operacji przy soebie tzn kogoś z rodziny lub pielęgniarke ?

jak wyglada Twoja blizna po operacji?
I jeszcze jedno pytanko przeczytalam na tym forum ze po usunieciu tarczycy poprawiła sie cera , ja co najmniej 3 razy do roku jestem na antybiotyku ze względu na wypryski ale żaden lekarz nie powiedział że może to miec cos wspólnego z tarczyca.
Stary 2008-09-21, 21:10   #708
asiapor
Przyczajenie

Witam dawno nic nie pisłam. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco.
Mam pewien problem nie wiem co mam robić.
Stwierdzono u mnie w lewym placie guza oksyfilnego. We Wroclawiu mam termin operacji na 2.10.08. w szpitalu na ul. M. Curii Sklodowskiej u dr A. Kuźmińskiego. Bylam też w Gliwicach na badaniach i tam potwierdzili, że to guzek oksyfilny i dali termin operacji na 15.03.09r. Nie wiem gdzie mam się operować we Wroclawiu, czy w Gliwicach? Czy przy takim guzie można czekać? Czy trzeba dzialać szybki? Poradźcie mądrzy ludzie proszę. Kto mial guzka oksyfilnego? Co to wogóle jest?
Czy ktoś operowal się we Wrocku, czy to dobry szpital? czy nie ma powiklań? Pozdrawiam.
asiapor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 07:49   #709
cucina
Raczkowanie

GG do cucina

Cytat:
Napisane przez asiapor Pokaż wiadomość
Stwierdzono u mnie w lewym placie guza oksyfilnego. We Wroclawiu mam termin operacji na 2.10.08. w szpitalu na ul. M. Curii Sklodowskiej u dr A. Kuźmińskiego. Bylam też w Gliwicach na badaniach i tam potwierdzili, że to guzek oksyfilny i dali termin operacji na 15.03.09r. Nie wiem gdzie mam się operować we Wroclawiu, czy w Gliwicach? Czy przy takim guzie można czekać? Czy trzeba dzialać szybki? Poradźcie mądrzy ludzie proszę. Kto mial guzka oksyfilnego? Co to wogóle jest?
Czy ktoś operowal się we Wrocku, czy to dobry szpital? czy nie ma powiklań? Pozdrawiam.

cześc asiu;
...guzek oksyfilny nie oznacza od razu raka.ale z tego,co wiem,należy go usunąć,dla bezpieczeństwa,aby przypadkiem nie rozwinęło się coś niedobrego.
wiesz już,że to ja byłam operowana we wrocławiu na m.curie skłodowskiej i że mają u mnie dużego plusa co do wykonanej operacji (ale przez innego lekarza),fantastycznego personelu,opieki i atmosfery,jaką my,pacjenci sami sobie stwarzaliśmy.ranę mam niewiarygodnie niewidoczną po 8 miesiącach od zabiegu,czego się nie spodziewałam.termin operacji,który Ci wyznaczyli we wrocku jest nieodległy,natomiast ten w gliwicach wręcz przeciwnie,ale to chyba dlatego,że guzek ten nie potrzebuje natychmiastowej operacji.myślę,że gdyby badanie wykazało coś bardziej podejrzanego,termin byłby wówczas nieco krótszy.
nie wiem,czy w gliwicach wycinaliby Ci całą tarczycę,czy tylko lewy płat?ale pamiętaj,że to jest szpital,w którym znają się na dalszej opiece nad tego typu zjawiskami,jak ja.być może,gdybym tylko wiedziała,że dalej będę prowadzona przez onkologów w gliwicach,od razu poddałabym się operacji właśnie w gliwicach,bo niestety teraz muszę przechodzić to samo jeszcze raz.gdyby ta zmiana była łagodna,byłoby po ptakach...ale tak,5 mm zmiany złośliwej ponownie się pojawiło i trzeba znów ciąć,ale to tylko dlatego,że pierwsza operacja wycięcia całej tarczycy miała mniejsze"rozmiary",a lekarze w gliwicach wycięliby więcej wokoło,taką mają technikę.
decyzję musisz sama podjąć,żeby póżniej nie mieć do nikogo pretensji,posłuchaj co Ci podpowiada intuicja i serce.jedno wiem...na pewno musisz guzka usunąć.
trzymam kciuki za odwagę i podjęcie słusznej decyzji.powodzenia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-22, 08:33   #710
agakapela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiapor Pokaż wiadomość
Witaj asiapor
Ja równiez miałam guza oksyfilnego. Moja Pani endokrynolog powiedziała, że według statystyk tylko 15 % to zmiany złośliwe. Większość guzów oksyfilnych to zmianay łagodne-gruczolaki. Mój guzek był rozmiarów całkiem sporych, bo ok. 2 cm x 2 cm. Dowiedziałam się o tym około marca 2007 r. Zalecano operację obojętnie w jakim szpitalu. jednak mój mąż dowiedział się o klinice w Gliwicach i z takim wynikiem bjopsji Gliwice również przeprowadzają operację. Byłam na wizycie w Gliwicach w maju a termin operacji wyznaczono mi dopiero na 20 wrzesień. No i poczekałam. Z tego co wiem, to wyznaczali terminy nawet na czerwiec, ale w przypadku tego rodzaju guza można poczekać. Podobno rośnie powoli. No i poczekałam. Operację miałam 27 września, wycięto mi lewy płat z cieśnią. Natomiast w moim przypadku wynik badania pooperacyjnego histopatologiczny nie okazał się przyjazdny dla mnie-rak pęcherzykowaty, czyli jestem tą "szczęściarą" 15 procentową. No i w takim przypadku wyznaczono mi termin drugiej operacji, na która od wizyty czekałam już tylko 1 miesiąc i wycięli mi drugi płat. Na szczęście na drugim płacie nie znaleźli komórek rakowych.
potem miałam jeszcze terapię jodową i jestem już po pierwszej kontrolnej wizycie po pół roku i wszystko jeste ok.
Ten rodzaj guza podobno rośnie bardzo wolno, nawet latami, zatem pocieszam się, że jak coś bedzie nie tak, to szybko wykryją i wytną.
Cóż Ci mogę poradzić. Jesetm bardzo zadowolona z operacji w Gliwcach, ale czytałam na tym forum, że jest wiele dobrych szpitali. Jezeli masz okazję i w okolicy dobry szpital, to nie przedłużaj tego - usuń i będziesz miała z głowy, a napewno wynik histopatologiczny będzie OK (ja już podniosłam statystyki, to wystarczy) i zaoszczędzisz sobie stresów związanych z oczekiwaniem na operację i myśleniem co tam mam w środku. A człowiek to taka istota, że jak coś mu dolega, to oczywiście myśli o najgorszym. A gdyby okazało się, nie daj Bóg, coś innego, to w Gliwicach przyjmą Cię po miesiącu oczekiwania. Głowa do góry-wszystko będzie dobrze, idź za ciosem, po co się niepotrzebnie stresować. Do 15 marca zapomnisz o operacji. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Heniutka: Trzymaj się. W ramach zabicia czasu proponuję Ci naukę szydełkowania, o ile już jej nie posiadłaś. Fajna sprawa, a jakie piękne rzeczy wychodzą. Zatem zabieraj się do roboty! Aaaa... pewnie juz się zabrałaś, bo nie odzywasz sie na forum. Pozdrawiam serdecznie, wiem co czujesz, ale to już tylko troszkę ponad tydzień. Przez ten czas można jakiś fajny bieżniczek zrobić.
Stary 2008-09-22, 12:03   #711
asiapor
Przyczajenie

Agakapela i Ciucina bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i rady. Nie wiem co mam robić strasznie się boję. Powiedzcie mi czy po operacji można normalnie funkcjonować. Ja pod koniec listopada planuję przeprowadzkę do nowego domu. W związku z tym czeka mnie dużo pracy fizycznej: sprzątanie noszenie , skladanie itp. Czy ja dam radę po operacji to wszyszystko zrobić? Serdecznie pozdrawiam.
asiapor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 13:03   #712
cucina
Raczkowanie

GG do cucina

asiu,dbaj o siebie i o swoje zdrowie!już przed operacją możesz swobodnie zadbać o dobrą kondycję a w ten sposób szybszy powrót do normalności!to naprawdę pomaga!ja po styczniowej operacji już w lutym szosowałam na nartach,ale ostrożności nigdy za wiele,wszystko delikatnie i z umiarem.najważniejsze,aby nie poddawać się wszelkim dolegliwościom i dyskomfortem.nie należy przesadzać,nie robić nic ponad swoje możliwości,ale odpowiednie przygotowanie i nastawienie do nowej sytuacji potrafi zdziałać cuda.trzeba tylko chcieć!
pozdrawiam....
Stary 2008-09-22, 13:16   #713
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Witam wszystkich,

melduję się ponownie na moich ukochanym forum. Czytam wszystkie wiadomości, ale jakoś nie moge się zebrać do pisania.
Kadzysia i Agakapela dzięki za pamięć. To takie miłe i fajne jak się dostaje takie dowody sympatii i pamięci od Was. Nie znamy się osobiście ( poza Cucinką oczywiście ) , a staliśmy się sobie tacy bliscy - połączeni w chwili niedoli , ale to cudowne ,że razem wychodzimy na prostą.
Rozmawiałam dziasiaj z Cucinką przez telefon i stwierdzilłysmy ,że osobom , ktore mają za sobą podobne przezycia łatwiej się wzajemnie zrozumieć i pomoc , gdy nadejdą gorsze dni.
Dlatego cieszę się ,że trafiłam na to forum. To naprawdę super terapia dla nas wszystkich.

Nie odzywałam się ostatnio , ale moj organizm bez hormonu czuje się jak pękniety balonik. Jestem wiecznie śpiaca , a jak juz się obudzę to z kolei nachodzą mnie zmiany nastroju - nerwowa się zrobiłam i wszystki mi przeszkadza. Wspołczuję mojej rodzince ,że ze mna musi wytrzymywać. Oczywiście jak wracam do normy to staram się byc dla nich miła.
Ale najważniejsze ,że dzień mija za dniem i niedługo już jadę do Gliwic na badania.
Wcześniej pojadę tam oczywiście w roli gościa - odwiedzić i wsprzeć na duchu naszą kochaną Cucinkę - to juz w ten weekend. A następny weekend to już zagoszczę tam w roli pacjenta.

Halo Manta - co u Ciebie , czyżby brak hormonu też dawał Ci się we znaki ????
Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za wsparcie.

Stary 2008-09-22, 17:43   #714
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez dobrzys Pokaż wiadomość
Witam wszystkich, wprawdzie odzywam się pierwszy raz, to zaglądam tu od maja, kiedy to zapadła szybka decyzja-operacja.
Mam do Was prośbę, potrzebuję namiary na dobrego fachowca wykonującego usg, już mówię o co chodzi.
Od 12 r.ż. byłam leczona na guzki tarczycy, po 8 latach nie wiem jak, ale zrobił mi się jeden olbrzymi z kliku mniejszych, no ale pani dr dale uparcie twierdziła, że to kwestia kosmetyczna, dodam, że wszystko odbywało się prywatnie, na własną rękę też robiłam wszelkie badania, nawet biobsję, brałam Letrox, ale guz rósł. Po mniej więcej kolejnych 6 latach zapisałam się na Banacha w Wawie do kliniki, oczywiście jakieś pół roku czekałam na wizytę, tam kazano mi udać się na operację, niestety gdy do mnie zadzwoniono żebym się stawiła byłam chora, no więc zaczęło się kolejne oczekiwanie na następny termin.
Przełom nastąpił w tym roku, gdy w maju wyszłam za mąż, no i zaczęłam myśleć o dzidziusiu, znowu poszłam do lekarza prywatnie, ale ginekologa-endokrynologa, ta przejrzała wyniki z ostatnich lat i powiedziała, że nie ma mowy o dziecku przy moim guzie, umiejscowienie i rodzaju itd, od razu mnie zaprowadziła do chirurga, który niemalże od reki był w stanie mnie zoperować, i praktycznie tak się odbyło, pozałatwiałam sprawy i 11 sierpnia odbyła się operacja, w jednym z bardziej znanych warszawskich szpitali. Wszystko super. Oprócz tego, że wypadają mi włosy i nabawiłam się siwizny w oczekiwaniu na wynik histopatologii.
Na szczęście wszystko ok, wyniki hormonów również, dowiedziałam się od chirurga, że usuniętą mi cały lewy płat i jakąś część środkową, prawy był super i zostawili. Dodam, że idąc na operację pytałam go, czy nie potrzebuję żadnych badań, zapewnił, że jego asystent wszystko zrobi na miejscu co potrzeba.
No i dziś szok!!!Udałam się na kontrolę do lekarza już endokrynologa prywatnie, ten na wejściu skomentował, że nie rozumie takiego średniowiecznego podejścia, że na zachodzie jak ktoś ma skłonność do guzowatości i hormony ok, czyli tak jak ja, to wycina się wszystko, bo na drugim płacie teraz mogą mi się zacząć pojawiać guzy. Zrobił usg i znalazł coś, coś czego miesiąc temu chirurg po otwarciu mnie nie widział i czego przez wszystkie lata nie miałam, kolejny guz!!!
Nie wiem co mam myśleć, na ciąże powiedział, że w sumie mogę zajść, ale muszę być świadoma, że nie wiadomo co będzie.
Sama nie wiem co myśleć, jestem załamana, wiem przez co wszyscy przechodzicie, jaka z tym wszystkim wiąże się nerwówa, i teraz przez któregoś z tych beztroskich lekarzy mnie czeka to wszystko jeszcze raz i nie wiadomo jak się skończy.
Dlatego potrzebuje namiary na fachowca od usg, chcę sprawdzić najpierw to, czy faktycznie znów coś mam, no i komu wierzyć??((sama mam się leczyć??
nieświadomie pomogliście mi przetrwać wcześniejsze ciężkie chwile, teraz proszę o pomoc..
trzymajcie się cieplutko
Kochana Dobrzys,

bardzo skomplikowana ta Twoja historia. Trudno Ci radzić w kwestiach medycznych. Jedyne co Ci możemy obiecać , że trzymamy za Ciebie kciuki i wierzymy w pomyślne zakończenie Twojej historii.
Najważniejszą rzeczą dla Ciebie jest teraz znaleźć takiego lekarza , który na tyle wzbudzi Twoje zaufanie ,że powierzysz mu swoje leczenie. Życzę Ci zdrowego i ślicznego dzidziusia , ale bez oparcia w fachowości i profesjonalizmie lekarza , który zdecydowałby się poprowadzić Cie przez ten trudny i piękny zarazem czas ciąży - nie radzę decydować się na ciążę.
Nie jestem z Warszawy pozostaje mi tylko prosić forumowiczów ze stolicy , aby pomogli Ci w poszukiwaniu dobrego lekarza.
Przesyłam Ci pozytywna energię i dużo wiary ,że złe dni przeminą i nadejdą wspaniałe , gdy Twoja dziecinka - zdrowa i szczęśliwa pojawi się na świecie.
Będzie dobrze - musi tak być .
Pozdrawiam serdecznie

Stary 2008-09-22, 18:53   #715
jolusinko
Raczkowanie

Dzien Dobry Wszystkim

Jestem juz po wycieciu tarczycy.

Pozdrowienia

Jolusinko
jolusinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 21:16   #716
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez jolusinko Pokaż wiadomość
Dzien Dobry Wszystkim

Pozdrowienia

Jolusinko
Kochana Jolusinko,

bardzo się cieszę ,że napisałaś te kilka słów. Jak poczujesz się na siłach napisz więcej co u Ciebie. Pamiętaj ,że z dnia na dzień będziesz się czuła coraz lepiej.
Gratuluję Ci odwagi - wiedziałam ,że dasz radę kobietko.
Pozdrawiam serdecznie

Stary 2008-09-22, 22:19   #717
manta99
Raczkowanie

Witam wszystkich
zaglądam na forum, ale nie mam weny twórczej, parę razy zbierałem się do napisania ale nic z tego nie wyszło.

Od 28 sierpnia jadę bez tarczycy, a hormonku jeszcze długo nie dostanę bo 2-go października idę do ŚCO na jodowanie. Na dokładkę pani endokrynolog zakazała siadać za kierownicę (całkiem przecież oczywiste) i to już odebrało mi resztkę chęci do czegokolwiek.
I tak przesypiam prawie całe dnie czekając na termin przyjęcia a potem wyniki.
Ciekawe jak długo można tak ciągnąć "na głodzie".......
Pozdrawiam,
P.S. zrobiłem się przez to taki upierdliwy że sam nie mogę ze sobą wytrzymać
-współczuję rodzinie
manta99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-22, 23:25   #718
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Witaj Manta,

no to jedziemy na jednym wózku mój drogi - objawy mamy takie same - ja idę do Gliwic 3 października. Oj losie ty to potrafisz.........
Prawdopodobnie poniedziałek 6 października - to będzie najważniejszy dzień - zrobią nam scyntygrafie szyi i całego ciała i powiedzą do Pana w Kielcach i Pani w Gliwicach - WSZYSTKO W PORZĄDKU , BADANIA NIE WYKRYŁY NIGDZIE GADA - ZNISZCZONY NA ZAWSZE I JUŻ..........
Pamiętaj musimy w to wierzyć. A potem pozwolą już znowu łykać hormonik i pomalutku z krętej drogi , która wiodła pod górkę wjedziemy na szeroką i wypasioną autostradę.:e hem:
Chyba ,że wcześniej nasi bliscy nie wytrzymają naszych humorków....
Powinieneś się cieszyć ,że tak szybko idziesz na jod. Ja szłam trzy miesiące po operacji. Zaczęłam brać trochę hormon i znowu musiałam odstawiać. A u Ciebie przebiegnie to płynniej - tak sądzę.
Pozdrawiam serdecznie

PS
Odnośnie prowadzenia samochodu to u mnie jest dopiero katastrofa.Wyobraź sobie ,że pod koniec października zeszłego roku zdałam prawko. Pojeździłam bardzo mało ,prawie nic i lekarz mi zabronił po operacji - zakaz niestety utrzymuje do dzisiaj. Będzie tak , aż nie będę miała unormowanych hormonów , bo wiadomo problemy z koncentracją. Nie wiem jak wrócę za kółko , wydaje mi się ,że już nic nie umiem

Stary 2008-09-23, 00:21   #719
manta99
Raczkowanie

Heniutka,
pasuje tu powiedzenie:
z jazdą samochodem jest jak z jazdą na rowerze. Tego się nie zapomina.
A siadając za kółko zawsze trzeba mieć oczy dookoła głowy....-oszołomów na drogach nie brakuje.
Problem nie dotyczy tych kierowców, którzy wiedzą że jeszcze jeżdzą słabo/krótko/niepewnie/itp. ale właśnie tych "co to już umieją".
Poznać takich z daleka po "agrotuningowanym" samochodzie z zagazowanym silnikiem najlepiej o pojemności 1litr. W lakier, pokrowce na siedzenia i radio zainwestował a na opony, hamulce i trochę oleju do głowy to już kasy zabrakło.

Wracając do tematu: jak bardzo się będziesz bać to zawsze możesz wykupić kilka lekcji albo po prostu pojeździć trochę z kimś doświadczonym.

Podstawowa sprawa to na początku wyrobić sobie dobrą pozycję za kierownicą.

Patrząc na L-ki to mi się często scyzoryk w kieszeni otwiera gdy widzę ucznia wklinowanego między fotel a kierownicę.
-Takie prowadzenie "na wiewiórkę czy jak kto woli piesek służy" uniemożliwia wykonanie szybkiego manewru który może uratować zdrowie lub życie.

O... znowu mi się komplikator włączył....

Pozdrawiam,
manta99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 08:11   #720
agakapela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jolusinko Pokaż wiadomość
Dzien Dobry Wszystkim

Pozdrowienia

Jolusinko
To super. trzymaj się cieplutko i wracaj do formy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości