![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Stopniowa metamorfoza młodzieżowego pokoju
Strasznie nie podoba mi się mój pokój. Pasował mi, gdy miałam 11 lat, pełno zabawek i nie przywiązywałam uwagi do tego jak mój pokój wyglądał, ważne żeby był wygodny.
Teraz nie mogę na niego patrzeć. Stopniowo chciałabym go odmieniać. Przede wszystkim jest strasznie zagracony. Mam dużo książek, które aż mi się nie mieszczą. Na pułkach stoi multum rzeczy. Już nie mówiąc o tym, że pomiędzy meblami stoją jakieś pudła, ciężarki, maty, ciuchy, piłka do ćwiczeń, plecak... Eh, to wygląda fatalnie. A podoba mi się styl taki: http://www.homeharmony.blogspot.com/ http://moderncountry.blogspot.com/ http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57...91640.html?i=1 Problemem jest to, że nie mam zbytnio kasy na totalną wymianę mebli, dlatego chciałabym zacząć powoli, krok po kroczku. Zamieszczam fotki mojego pokoju... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stopniowa metamorfoza młodzieżowego pokoju
Mój pokój ma 12 metrów kwadratowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
WOW! Ależ masz kolekcję mang!!! Aż zazdrość zżera
![]() ![]() A tak już w temacie, pierwsze co mi się w oczy rzuciło (już pomijając mangi ![]() Czasopisma których nie czytasz, gry planszowe, a także inne rzadko używane rzeczy można umieścić w eleganckich tekturowych, lub tekstylnych pudłach, najlepiej w jednym kolorze/wzorze, który będzie pasował do stylu jaki chcesz z czasem uzyskać ![]() ![]() .... to tak na razie tyle z moich propozycji ... myślę że te zmiany nie powinny za wiele pieniążków pochłonąć, a Twój pokój powinien dzięki nim wydać się bardziej zorganizowany. Jak myślisz? P.S. Kaloryfer też można dość tanio zabudować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tzn. na podłodze mam różowy chodnik, którego chyba zbyt dobrze nie widać, bo mam 2. Jeden pod krzesełko drugi z boku. Nie wiem co mam zrobić z tymi ciężarkami. Muszę się też pozbyć tego pudła co jest obok keybordu: w nim są klocki lego na sprzedać :P
Kupiłam dzisiaj jasny, wiklinowy jakby koszyczek i tam schowałam te balsamy co stały na półce. I zamieniłam miejscami z mangami. Jest trochę lepiej. Jeszcze chyba mogłabym krzesło zmienić, bo to żółte jest paskudne :/ No i jakąś półkę owszem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Koszyki wiklinowe to super pomysł na takie właśnie drobiazgi, po za tym o wiele lepiej wyglądają na półkach, niż np. porozrzucane kosmetyki itp.
![]() ![]() Ciężko będzie urządzić pokój w takim stylu jak pokazałaś, bo masz dość dużo drobnych rzeczy, które warto eksponować. ... u mnie to samo ;] Nie wiem ile masz miejsca pod łóżkiem, ale zdaje się że na tyle dużo że zmieściłyby się tam wysuwane szufladki na kółkach??? To mogłoby dać Ci następne miejsce do pochowania niektórych rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Niestety łóżko jest zabudowane i nie da się pod nie nic chować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ok. To ja jutro postaram się coś zrobić dla Ciebie i tu wkleić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oki, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Haha, mam identyczne ciężarki! ^^
Masz masę mang O_O I tyle kawaii rzeczy!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
pierwsze ci zrób to odgruzuj troche ten pokój
![]() ![]() ![]() pozdejmuj ze ścian plakaty, plecaczki, miśki itd jak to zrobisz to będziesz mieć czyste pole do działania! teraz jak na to patrzysz to trudno to ogarnąć i cokolwiek wymyślić, a tak to będziesz mogła zrobić go 'od nowa', inaczej w niedługim czasie z powrotem go zagracisz i zdziecinnisz ![]() mówię to z własnego doświadczenia kiedy pare lat temu na wakacjach zabrałam się za przerobienie zaladowanego mnostwem rzeczy dzieciecego pokoju - dopiero jak miałam puste półki, puste ściany, 0 materiałów - tylko podłoga meble i ściany mogłam cokolwiek zaplanować i wykonać ![]() takze jak to zrobisz daj znac i wtdy pomyslimy co dalej ![]() pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a jeszcze cos dopisze ale osobno zeby nie pomieszac
![]() z tych fotek z linkow wynika ze podoba ci się taki styl romyntyczny, trochę wiejski (w sensie rękodzieło, folk itp), spokojny i harmonijny... czyli dokładne przeciwieństwo twojego obecnego ![]() na twoich 'inspiracjach' jest dużo bieli - ale żeby nie wyszło tak sterylnie może połącz ją z wrzosowym fioletem, srebrem itp? fioletem i różem wsadzisz w to trochę tej jeszcze 'dziecięcej' natury, ale bielą trchę go uspokoisz, a srebrem 'wydoroslisz' ![]() ![]() zabuduj kaloryfer - nawet prosta kontrukcja z listewek pomalowanych (jest gdzies na forum jak to zrobić) i zamias tżaluzji firanki i zasłonki (nie masz wielkich tych okien dlatego nie byłby to taki duży koszt) - pokoj bardzo by na tym zyskał ![]() zamiast kilku porozrzucanych plakatów i rysuneczków nad łóżkiem powieś jakiś ładny obraz/plakat w antyramie albo namaluj coś od szablonu wymień krzesło ![]() a jak zdecydujesz się na kolory, to podoradzamy coś więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Elo, jestem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
hej! chciałabym zmienić coś w swoim pokoju... a konkretnie podłogę i kolor ścian z żółtego na różowy i fioletowy, a okropna wykładzinę dywanową na... no właśnie nie mam pomysłu na co..:/ niestety problem w tym ze nie potrafię połączyć tych kolorów z ciemnymi meblami. a poza tym na suficie mam boazerię:/ pokój ogólnie jest mały, ciemny... nie mam pojęcia jak optycznie powiększyć i rozświetlić pokój... jeśli macie jakieś pomysły to pomóżcie!!
![]() ps. z uwagi ma mały budżet nie moge zerwać boazerii(!) i wymienic mebli:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Niestety porządek w ciuchach, książkach już zrobiłam i mimo szczerych chęci już niczego więcej się pozbyć nie mogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Za małego pokoju co? ;] Chciałabym mieć tak "mały" pokój jak Twój :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moze jednak kup jakies pudełka (są takie składane, tekturowe z fajnymi wzorami w praktycznie kazdym sklepie z akcesoriami do domu a nawet i w papierniczych) - mozesz do nich powkładać te wszystkie rzeczy które teraz stoją na półkach - pudełka mogą stać nawet na wierzchu ale będzie to zupełnie inaczej wyglądać niż mnóstwo różnokolorowych buteleczek, okładek itd nawet jesli zostawicz kilka misiów to posadz je w jednym miejscu - w rogu łóżka czy ta jednej półce zamiast rozwieszać i rozkladać w kazdym kącie - chociaż bedzie ich tyle samo to nie będzie tego tak widać, to samo z ksiązkami - postaw je na tych dolnych półkach to nie będą rzucac sie w oczy, a na górnych poustawiaj jakieś ozdóbki ![]() a jeśli o nie chodzi - postaw na mniej ale większych, bardziej wyrazistych dodatków - to one przykują uwagę odwracając ją od tych wszystkich rzeczy których nie możesz się pozbyć ![]() i jesli planujesz malowanie to postaw raczej na biel + najwyzej jedna sciana w innym kolorze , najlepiej tej nad łóżkiem, bo znów ona będzie zwracać uwagę a nie ta z załadowanymi półkami, no i póżniej dobierając zasłony, dywan czy narzute nie wprowadzaj kolejnych kolorów tylko trzymaj się 2 głównych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że pudełka będą dobrym sposobem
![]() Tydzień temu byłam w Ikei i kupiłam ten koszyczek, to w ten weekend może też się wybiorę i kupię pudełka... ![]() Dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
I jak tam zmiany się mają?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie byłam w Ikei, chyba w niedzielę pojadę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
A segregacja i porządki?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
to co w środku szaf też warto uporządkować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja mam tyle rzeczy, że hoho
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
z takim podejsciem nigdy nic nie zrobisz z tym swoim pokojem
![]() ciagle bedzie sie zagracal od nowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ale ciągle je gdzieś przestawiam, ale taka prawda. Mam tyle ciuchów, że czasem nie wiem co z nimi zrobić ;P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Zrób tak jak w programie "terapia szokowa" na TV Club, podziel to co masz w szafach na 3 kupki .... jedna "ulubione rzeczy", druga "rzeczy w których nie chodziłaś ponad rok", a an trzeciej cala reszta. 2 kupkę możesz od razu wyrzucić, oddać, lub wynieść do piwnicy lub na strych. Bo skoro nie chodziłaś w tych ciuchach to raczej marne szanse żebyś nagle zaczęła ;] Ja też miałam kupę takich ciuchów bo "przecież ładne, można ubrać do czegoś tam" i potem dalej tak leżały nieużywane :P :P :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ale słuchajcie, właśnie w tym problem, że ja już 1/4 szafy wyniosłam i coś tam powymieniałam na wizażu, resztę młodszej koleżance dałam itp. A reszta no to naprawdę jest super i w niej chodzę
![]() Ale mama chyba w środę będzie jechać do Ikei to mi kupi jakieś koszyczki kolejne na pierdółki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.