|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
Cytat:
Nie straszę, ale warto sobie przemyśleć jakiego ma się szefa i firmę. A ja znów chora i na zwolnieniu i nawet nie korzystam ze wskazania "chory może chodzić" bo tak mnie rozłożyło, że przesypiam pół dnia, a resztę z bólem głowy i gardła spędzam tez w łóżku. Muszę się wykurować, bo za 10 dni ruszamy w końcu na wakacje
|
|
#3452 |
|
Raczkowanie
|
Kasiu, trzymam kciukasy z całych sil
Witam serdecznie wszystkie nowe Mamusie A ja z innej beczki - myślałyście już o butelkach? Bo ja wstępnie wymyśliłam, że do herbatek ziołowych (na wzdęcia i zatwardzenie) będę chyba używać Dr Brown a potem Aventa (na ewentualne dokarmianie) i raczej skupię się na tej firmie w kwestii karmienia. Chcę karmić piersią ile się da ale zobaczymy co wyjdzie... A jak u Was? No i cały czas jestem chora ![]() ![]() Jakiś koszmar po prostu
|
#3453 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokupie jeszcze smoki te z malutka dziurka no i smoki uspokajacze, tez TT. Jedyne co mnie zastanawia to, ze te wszystkie butle sa plastikowe i czytalam cos o utlenianiu sie tego swinstwa do mleka podawanemu dziecku i w efekcie powodowanie otylosci - badanie przeprowadzone w stanach ![]() Wiec zastanawialam sie nad szklanymi. Wiem, ze w PL sa dostepne, nie wiem jakiej firmy ale sa, tu jednak ich nie ma No i jestem w kropce..... |
|
|
|
|
#3455 |
|
Zadomowienie
|
ja mam przetestowane na swojej córce chyba wszystkie marki ...i najlepsze okazały sie firmy avent -sa niezniszczalne!
wiekszosc butelek tylko na pocztku spełniało swoja role ,potem po jakims czasie smoczek wpadał do srodka albo butelka przeciakała ,takie rzeczy!mam juz kilka butelek zakupionych nie wiem jak to bedzie z karmieniem piersia bo mojej córki nie udało mi sie karmic. |
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
Byłam u lekarza prywatnie.Wizyta trwała ponad godzinę Doktor zrobił badanie Usg pierwsza wspaniała wiadomość będzie dziewczynka wyszła pipeczka jak nie wiem co
![]() co do toksoplazmozy Doktor powiedział,że jest jak na razie wszystko dobrze z dzidzią -rzecz jasna bo tokso na pewno mam i jest to niestety nowe zakażenie. Mała ma głowę miedzy moimi kośćmi tzn główka troszkę w dole i ciężko zbadać jej główkę co tak naprawdę jest najważniejsze w tokso. A wiec poprosił abym przyszła do niego na dyżur do szpitala 3 października może dzidzia ułoży się lepiej,z resztą stwierdził iż powinnam być bardziej kontrolowana wiec to nie zaszkodzi.Antybiotyk mam brać trzy razy dziennie przez trzy tyg później przerwa dwutygodniowa a w ciągu właśnie tej przerwy ponowne badania ( masa badań).I tak do końca ciąży.Nie wiem jak wytrzyma mój organizm takie dawki antybiotyków.![]() Ehh nie jest to wszystko łatwe,ale lekarz powiedział że dzieci zakażonych matek tokso rodzą się zdrowiutkie i takie też będzie moje i że muszę być dobrej myśli i nie denerwować się tak bardzo.Zobaczymy co czas przyniesie......
|
|
#3457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3458 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że skoro na zwolnieniu jest wyraźne wskazanie "można chodzić" czyli sławetna 2, to nawet jeśli ktoś chciałby mi zrobić nalot, to moja nieobecność jest usprawiedliwiona. Na szczęście mój pracodawca takiego wniosku nie złoży. |
|
|
|
|
#3459 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny, teraz mam 10 dni zwolnienia i jakoś przeżyję tą mniejsza aktywność. A następnym razem przypilnuje lekara żeby mi głupot nie wypisywał
![]() Ale jak zwykle Wasza wiedza jest nieoceniona.
|
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Tez sie wypowiem na temat L4
Czytalam na ten temat na innych forach jak dziewczyny opisywaly ze bedac w ciazy na L4 odwiedzili ja panstwo z ZUS.Choc wcale nie masz obowiazku ich wpuscic.Moze ktos z rodziny otworzyc i powiedziec ze sie kapiesz i prosze przyjsc jutro.Nawet policji nie masz obowiazku wpsucic chyba ze maja nakaz Jak u Was z pogoda ?Przeciez miala byc taka wspaniala a nic sie nie zmienila od wczoraj Tak bym dalej poszla spac ...
|
|
|
|
#3462 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz jukol, u mnie jest jeszcze inny problem. Ja mam inne miejsce zameldowania, a mieszkam zupełnie gdzie indziej. Na L4 mam wpisany adres z dowodu, a mieszkam w innym miejscu. Więc w sumie to nawet jak będe w domu siedziała to kontrole będe miała calkiem gdzie indziej.
|
|
#3463 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie dziewczyny,
Przecież to by było irracjonalne, że mając zwolnienie od pracy np ze względu na żylaki dla babki siedzącej w biurze, że ZUS będzie jej się kazał spowiadać, że poszła na spacer Moje zdanie jest takie, że jeżeli nie ma konkretnie napisane, że trzeba leżeć w domu plackiem, to nie mogą się niczego czepiać. Zresztą mi ginek sam powiedział, że mam się st5arać dużo spacerować na świeżym powietrzu...
|
#3464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3465 |
|
Zakorzenienie
|
No niestety Zus to dziwny urzad i rozne maja pomysly ... Zazdroszcze Wam L4
|
|
|
|
#3466 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie znalazłam fajny artykulik o zwolnieniach w necie.
Podaję link... http://poznan.naszemiasto.pl/masz_prawo_wiedziec/specjalna_artykul/537075.html I oczywiście wklejam najbardziej interesujący fragment: Leży czy chodzi? Jeśli podczas kontroli chorego nie ma w domu, a na zwolnieniu lekarskim było wpisane, że powinien leżeć („1”), Wydział Kontroli wysyła do zainteresowanego prośbę o wyjaśnienie przyczyny nieobecności. W przypadku absencji chorego ze wskazaniem lekarskim „może chodzić” („2”), ponawia się kontrolę, ustala się aktualne miejsce pobytu osoby chorej lub bierze się ten fakt pod uwagę przy wybieraniu zaleceń do kolejnych kontroli.
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
Bez sensu, jesli chory może chodzić to może chodzić i co im do tego gdzie jest i co robi? A tak swoją drogą to na L4 w legendzie jest napisane "chory powinien leżeć". A "powinien" to nie jest to samo co "musi".
|
|
#3468 |
|
Zadomowienie
|
dziendoberek kochane
nie mam na co narzekac za to moj TZ pewnie napisalby ze 2 strony jaka to klotliwa jestem przez ostatni miesiac 5 wielkich awantur z czego ostatnia wczoraj wieczoremale mysle ze juz nie bede ![]() umowilam sie z szefowa ze miare mozliwosci do 17 grudnia bede pracowac a bodajze 20 zaczynamy przerwe swiateczna Asiu oswiec mnie prosze skoro swieta mam i tak wolne to one licza mi sie do maternity leave?? kieyd Ty zamierzasz isc na urlopik?? a jeszce z porannych zlotych mysli: zazdroszce TZtowi ze moze mnie calowac w brzuch, jakbym mogla to bym sie ciagle calowala ![]() Polina zdecydowanie reaguje na obecnosc tatusia, domagajac sie od niego uwagi dzisiaj rano probowala go obudzic, polozyl przez sen reke na brzuchu i zaczela lekko pukac ale ze nie bylo odzewu od niego to zaczela walic z calej sily, musialam obudzic TZta zeby do niej zagadal
|
#3469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przysluguje ci 26tyg platnego MB z Social Welfare plus zalegly i biezacy urlop oraz wszystkie dni Bank Hols. Wiec jak pojde na ML od 15/12 to do pracy wracam 26tyg pozniej tj15/06/2009 plus urlop (21 dni) + zalegly urlop (mam jeszcze 5 dni w zanadrzu) + bank holiday'e (xmass+boxing day+new year's day+paddy's day+good fri+ester monday+may bank hol+june bank hol ) 15/06/2009 + bhol(8dni) = 25/06/2009 + 21 dni urlopu = 23/07/2009 Mam nadzieje, ze jasno wytlumaczone ![]() No jesze mozesz wziasc bezplatny - chyba 9 tyg, ale nie zamierzam skorzystac, wiec nie wiem dokladnie
|
|
|
|
|
#3470 |
|
BAN stały
|
Widzę, że coraz więcej nas na L-4 ja też już w "domu" siedze tzn robie wszytko aby tylko nie siedziec... hihih wychodze z zalozenia ze bede miec czas jeszcze na siedzenie w domu. Dziewczyny a jakie plany na czas maciezyńskiego czy potem wracacie do pracy czy zostajecie jeszcze z maluchami??Jak to widzicie?? Macieżyńskiego z tego co wiem jest 18 tygodni a potem wychowawczy jest nie płatny... wiec naprawde nie wiem jak to bedzie. Wiem, ze zostane z małą w domu przez jakis czas bo nie mam tak czy siak z kim jej zostawić a pozatym nie wiem czy chcę takie małe dziecko zostawiać z kimkolwiek jednak wyrzycie z jednej wypłaty to też nie lada wyczyn wiec naprawde nie wiem jak to zrobic. Mam takie nie zbyt ciekawe godziny pracy od 9-17 szczerze bym wolała iść na 7.00- 15.00 i od tej 16.00 moglabym czas z dzieckiem spedzic a tak o 18.00 w domu i co zrobie nic... masakra... Napiszcie jak to u WAS wyglada.
|
|
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę zostac z Jasiem przynajmniej do czasu kiedy skończy 2,5 - 3 lat. Potem pójdzie do przedszkola. Nie chciałabym tracić tych cennych chwil z życia malego dla pracy. Zarabiał będzie mój TZ. Zreszta teraz i tak moja wypłata starcza na waciki
|
|
#3472 |
|
Zadomowienie
|
ja w ogole chce zmienic prace po macierzynskim, a zamierzam go wykorzystac w calosci i zaraz potem do pracy
moze bede zmuszona jedynie part-time bo sie bedziemy z TZ zmieniac przy malej, niestety babci w poblizu nie ma, a o ceny w tutejszych zlobkach nawet nie pytalam
|
#3473 |
|
Rozeznanie
|
W nowym numerze "m jak mama" jest artykul pt. "kiedy do pracy?".... z tego co tam dzisiaj tak z grubsza wyczytalam to zaraz po macierzynskim mozesz wykozystac caly urlop wypoczynkowy oraz isc do lekarza po zwolnienie lekarskie na dziecko (cy cos takiego) i na tym zwolnieniu mozna byc az 60dni...
|
|
#3474 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie zostawić 4 miesięcznego maluszka w żłobku Cytat:
żłobek odpada bo tam nie mają na nic czasu ....opiekunka też bo nie zarabiam jakoś dużo i 3/4 pensji poszłoby na jej usługi -to wolę juz być z małym w domu
|
|
#3475 |
|
Raczkowanie
|
kurcze, Wy powoli przestajecie pracowac, a ja od 1 padziernika zaczyynam swoja pierwsza prace. staz podyplomowy tak sie zaczyna ustawowo, wiec mialam z urzedu ostatanie wakacje. poki nic sie nie bedzie dzialo, planuje pracowac do konca. co wiecej, w lutym (tylko nie wiem kiedy, albo 21 albo 28) chce podejsc do lepu. zobaczymy jak mi sie wszystko ulozy i czy zdolam jako tako wykurowac sie po porodzie (planowany termin 8-10 luty) i pozbyc sie jednego wrzodu z tylka. nie chce uczyc sie w lecie, i na dodatek z malym dzieckiem do lepu wrzesniowego. staz formalnie trwa do konca pazdziernika, ale mi sie przedluzy o okres urlopu macierzynskiego i nie wiem jakie beda terminy rekrutacji i rozpoczynania rezydentur, wiec niewykluczone, ze po zakonczeniu stazu bede na przymusowym bezrobociu przez ok 4 m-ce. przynajmniej z dzieckiem posiedze, zrobie studia podyplomowe. mam tez nadzieje, ze mezowi uda sie zmienic prace na lepiej platna (choc teraz tez ma nie najgorsza).
jakby co jest babcia na miejscu, albo opiekunka bedzie przychodzic na kilka godzin. tylko gdzie znalezc dobra i godna zaufania?
|
#3476 |
|
Raczkowanie
|
Hej witam serdecznie wszystkie przyszłe mamusie,
|
|
|
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
ja tez zamierzam posiedziec z mała do czasu kiedy bedzie mogł isc do przedszkola no chyba ,ze babcia sie nia zajmie ale watpie!
naprawde nie wyobrazam sobie zostawiac 3-miesiecznego dziecka opcej opiekunce!a znam kilka kolezanek ,które tak zrobiły.pracowac bym spokojnie nie mogła!tyle sie słyszy w telewizji okropnosci!a zreszta dziecko tak szybko rosnie ze szkoda byłoby przegapic taki moment. |
|
|
|
#3478 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z racji kosztów (Zlobek w ire to koszt €1200) bede szukala polskiej opiekunki i wracam po maciezynskim i urlopie do pracy. Dziecie bedzie mialo okolo 7 - 8 miesiecy, wiec juz wystarczajaco. Po odbebnieniu obowiazkowego pol roku w mojej firmie wracam do PL ![]() Niestety potrzebowac bede opiekunke na min 5 miesiecy i pewnie szarpnie mnie to po kieszeni, ale co poradzic ![]() Witamy serdecznie nowa mamusie!!!!! |
||
|
|
|
#3479 |
|
Zadomowienie
|
witamy witamy o zdrowie pytamy
lista jest na 1 stronie, wyslij mi dane prosze to tez apel do wszytkich tych ktorzy maja niepelne info na liscie
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
siobhan, ja mam ten plus, że powadzę sobie taki mały sklepik internetowy i dzięki temu nie umrę z nudów. Przy nim jest zawsze coś do roboty
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.

Adaś

a nic sie nie zmienila od wczoraj 
Moje zdanie jest takie, że jeżeli nie ma konkretnie napisane, że trzeba leżeć w domu plackiem, to nie mogą się niczego czepiać. Zresztą mi ginek sam powiedział, że mam się st5arać dużo spacerować na świeżym powietrzu...