![]() |
#4501 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)
"ty gadzino jedna", ewentualnie "potworze kosmaty"
![]()
#4503 |
Raczkowanie
|
pchlarz paskudny albo siusiumajtek- pcheł nie ma ale niestety wpadki z siusianiem są tak raz na dwa miesiące:/ a do kota mojego TZ-ta mówie laleczko, chociaż to kocur, ale jest śliczny,biały i taki delikatny jak laleczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Raczkowanie
|
Mam do Was kilka pytan, co na poczatek dawac mu do jedzenia? gdzie najlepiej przyszykowac mu spanie noi co z kuwetą? czy najlepiej kupic zwirek? czy moge takiemu małemu kotkowi próbowac dawac karme dla kotow? saszetki whiskasa?
A jakie imie polecacie? mi sie podoba Lilu, ale to bardziej chyba dla dziewczynki, a moze malibu albo artis?[/QUOTE] Na dobry początek: https://www.rosnij-zdrowo.pl/Cat.asp...8-D45E22771AE3 Dostaniesz paczuszke z jedzeniem dla małego kotka gratis.Wtedy będziesz mogła się przekonac czy mu odpowiada.Proponuje od początku dawac kotkowi również inne jedzenie: mięso,ser itp.Jeżeli nie zrobisz tego na początku później będzie cięzko go nakłonic do jedzenia czegoś innego niż saszetki a zapewniam, że z wiekiem jedna dziennie nie wystarczy,więc łatwo policzyc ile będzie Cię to kosztowało ![]() Spanie jak i kuweta powinny byc w miejscu spokojnym,gdzie kot będzie miał trochę prywatności ![]() ![]() Żwirek jest ok, nieczuc tak mocnego zapachu i jest ogólnie bardziej przyjazny właścicielowi ![]() a najmilej jest oczywiście obok obok ukochanego właściciela,na mięciutkiej,czystej pościeli ![]() Mam nadzieje że trochę pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Raczkowanie
|
hej , kotek st u mnie, został nazwany Artis
![]() Tylko mam problem z psem, jest mieszancem pekinczyka i w nocy nie daje mi spac. Nic sie dla niego teraz nie liczy tylko przebywanie z kotem. Podlizuje go,ale obawiam sie ze troszke nawet podgryza ząbkami ![]() Czy warto wyprowadzac kotka na pole?boje sie ze mi moze uciec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 |
Raczkowanie
|
Najlepiej wyprowadzac go etapami tzn.najpierw bliko domu,żeby poznał teren i wiedział gdzie wracac
![]() Co do whiskasa... no cóż mój kot je nie tylko tą karme,bo kupuje różne a podstawą jego posiłków jest i tak zwykłe jedzenie od mięsa po jogurty, które uwielbia. Zresztą je prawie wszystko to co ja... poprostu lubi wszystko ![]() ![]() Firma nie ma znaczenia,najważniejsze żeby karma smakowała kotkowi i odpowiadała możliwościom właściciela, bo niestety nie zawsze mam kase na karme i czasami kupuje saszetki z rosmana po 0,99 za sztuke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() karmienie kota whiskasem kitekatem itp to naprawdę nie jest dobry pomysł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
karma ma kolosalny wpływ na zdrowie i rozwój kota, jeśli coś ma kotu zapewnić długie i zdrowe życie, to głównie dobra i zbilansowana karma, nie whiskas, nie kitekat, nie darling ani żadne tesco-żarcie
![]() dobre marki to acana, brit, royal canin, purina pro plan, nawet purina one czy perfect fit sa niezłe (do kupienia w markecie) Wydaje się, że whiskas jest tańszy, bo kupuje się go w małych torebkach, a droższe karmy są w workach po 2 czy 5 kg, ale naprawdę, to się opłaca- lepszej karmy kot je mniej, a wydatki na weterynarza w przyszłości też są mniejsze. Saszetki whiskasa są naprawdę drogie, jak na ta zawartość mięsa ![]() co do wyprowadzania, to przeczytaj sobie temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=279590 kot nie wrócił, wybrał wolność? naprawde chcesz tracić nerwy i płakac, gdy kot nie będzie wracał dwa, trzy dni? albo wcale nie wróci? |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Raczkowanie
|
A ja mojemu kotu gotuję. Myślę, że to dobry sposób, jeżeli ktoś rzeczywiście chce zaoszczędzić pieniądze bez narażania kota na choróbska wywołane tańszą karmą. Oczywiście jest to opcja dla tych, którzy lubią gotować (jak ja) i nie przeżywają w kuchni mąk pańskich, jak większość współczesnych kobiet
![]() Przepisy znajdziecie na polecanym tu kocim forum. Kurczak, podroby, marchew, czasem wołowina (też nie musi być ta najdroższa), można dodać trochę suchej "dobrej" karmy, żeby mieć pewność, że ilość witamin jest odpowiednia. Ugotowane mięsko może leżeć w lodówce, nie trzeba gotować codziennie. Przy takiej diecie macie świadomość tego, co kot je. Po za tym moja kicia woli mięsko niż cokolwiek innego, więc nie mam też problemu z marudzeniem przy jedzeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4512 |
Wtajemniczenie
|
Firma nie ma znaczenia,najważniejsze żeby karma smakowała kotkowi i odpowiadała możliwościom właściciela, bo niestety nie zawsze mam kase na karme i czasami kupuje saszetki z rosmana po 0,99 za sztuke
![]() Biedne zwierzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Wtajemniczenie
|
Ale ostatnio przeżyłam traume,płakałam przez kitikata
![]()
![]() |
#4516 |
Rozeznanie
|
Masakra.....
![]()
#4517 |
Zakorzenienie
|
ah moja mama raz w sklepie musiala umyc puszki bo piwo wystrzelilo i z lecha zielonego wylazly biale larwy;p
o robakach w kasztankach nie wspomne ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4518 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja na takie 'czarne godziny' (bo też mam daleko do sklepu z karmą) kupuję promocyjnego royala -ostatnio przywieżli sterilised i fit 32, (moje nie jedzą takiego na co dzień, ale gdy zdarzy się tak, ze skończy się ich jedzenie (daję im exigent i sensibile), takim też mogą się pożywić przez 1 dzień) - (2x400g za 17 zł) i chowam głęboko do szafki ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Zakorzenienie
|
Loss_lauri, pytanie do Ciebie, któe zadałam tez na innym wątku, ale tu pewnie szybciej dostanę odp.: JAK TO JEST Z MLEKIEM KROWIM?
Co poza nietrawieniem laktozy szkodzi kotu w mleku? Bo, że może dostać biegunki i mója Stara Kocura dostawała to wiem, ale kotka mojej babci od urodzenia do śmierci (Noo... Łajdaczka żyła jakies 15lat) piła zwykłe krowie mleko i nigdy problemów nie miała i zastanawiam się jak to z tym szkodzeniem jest...?
#4520 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o starsze koty to po prostu mleko krowie skraca im żywot- Koty karmione krowim mlekiem zapadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego. Więcej tu http://www.koty.pl/zywienie/art2,byl...-od-krowy.html i tu http://zapytaj.com.pl/Category/016,0..._krowiego.html Może nie jestem Loss Lauri ale mam nadzieję że pomogłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 |
Zakorzenienie
|
Tak, pomogłas, chodziło mi o to dodatkowe szkodzenie mleka krowiego kotom, u których nie wywołuje ono biegunki, a jest on karmiony teoretycznie pełnowartościowa karmą, które teoretycznie powinna dostarczać wszystkich skladników niezbędnych do normalengo, zdrowego funkcjonowania.
#4522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() jednak - wg mnie (nie pytałam jeszcze weta, ale zapytam przyu okazji) - dawanie kotom od czasu do czasu jakichś mlecznych przetworów (np twarożku czy dodawanie masła przy gotowaniu ryby) im nie zaszkodzi, jak myślicie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu mnie zastanawia jedna rzecz - z tego co piszecie to okazuje się, że sucha karma taka np. RC nie jest tak pełnowartościowa jak się twierdzi, bo gdyby była to przy jej podawaniu nie mogłoby dochodzić do takich niedoborów o jakich napisałyście wyżej przecież, tym bardziej, że mleko, nawet to kocie wg. mojej wetki powinno podawac się od czasu do czasu, a baza powinna byc jednak zbilansowana, pełnowartościowa karma... chyba, że krowie mleko samo w sobie poza tą nietolerowaną laktozę szkodzi czymś dodatkowo i wywołuje te poważne braki, bo przeciez u kota, który mleko krowie toleruje, pija i nie wywołuje ono u niego biegunek nie dojdzie do odwodnienia, prawda? I chodzi mi o tę dodatkową szkodliwość mleka krowiego samego w sobie... bo nie przemawia do mnie informacja, że z... kazeiny robi się guziki i klej, bo nie robi się - robi sie z mączki uzyskanej z kopyt i kości.
![]() |
#4524 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam grype czy moge zarazic nią jakoś mojego kota? kompletnie nie mam o tym pojęcia
Be a friend of mine. I’ll share some wisdom with you. Don’t you ever get lonely, From time to time Don’t let the system get you down Edytowane przez sintagma Czas edycji: 2008-09-25 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4526 |
Zakorzenienie
|
e czym sie rozni mleko od twarozku? W domu jak robisz twarozek to przeciez zwykle mleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4527 |
Wtajemniczenie
|
Podobno używa się gotowanego mleka do twarożku? Nie wiem nie jestem absolutnie ekspertem w tej dziedzinie, ale każdy wet odradzał mleka krowiego dla kotów, a twarożek czy kefir polecał, nie wnikam w to co jak i dlaczego. Widzę po prostu że po mleku kot ma niestrawność i to jest wystarczający powód do tego by mu go nie dawać, po kefirze czy serze żadnych złych objawów nie zaobserwowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 |
Zakorzenienie
|
hm ale z mleka zwyklego jak skwasnieje robi sie kefir
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Zakorzenienie
|
Nie podaje kotu mleka, nabialu zreszta tez nie (i tak by nie ruszyla
![]() Nawet napisać już nic nie można w tonie lekkiego żartu ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.