Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-23, 07:16   #181
andziuchna
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
jak to nic w ulotce nie ma? w mojej jest.. na stronie yasminelle również

• Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3.
Są dwie możliwości do wyboru:
  1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra.

Najprawdopodobniej, miesiączka (krwawienie z odstawienia) wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania drugiego blistra.
  2. Można też przerwać przyjmowanie tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 7-dniowego okresu bez tabletek (zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres bez tabletek można skrócić do mniej niż 7 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.
taak? a u mnie jest tak:

Jezeli minelo wiecej niz 12 godzin od pominiecia tabletki, ochrona przed ciaza moze byc zmniejszona. Im wiecej tabletek bla bla bla

faktycznie jest dalej ze ochrona bedzie zachowana ale wiesz jak to jest w stresie..

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 10:14   #182
P-o-n-y
Zakorzenienie

ale ta skutecznosc ochrony przed ciaza zalezy od TYGODNIA w ktorym zapomnialo sie tabletki!

wdowa_po_leninie wyraznie opisala sytuacje w przypadku pominiecia tabletki w 3 tygodniu.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 12:41   #183
dziubassskia
Raczkowanie

Mam pytanie do dziewczyn kupujących tabletki w doz przez internet... dzisiaj zlozylam swoje pierwsze zamowienie. Czy odebrać muszę osobiście czy może to zrobić ktoś inny majac moją recepte??
dziubassskia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 13:13   #184
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez dziubassskia Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn kupujących tabletki w doz przez internet... dzisiaj zlozylam swoje pierwsze zamowienie. Czy odebrać muszę osobiście czy może to zrobić ktoś inny majac moją recepte??
myślę, że może

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 14:55   #185
moooniaaaa
Zakorzenienie

Za mnie kiedyś TŻ odbierał,więc myslę że może

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
tak myslalam ale wolalam upewnic bo ulotce nic na ten temat nie bylo

w ogole ktoras z Was miala taka sytuacje?
tabl biore o 20 ale przespalam bo zle sie czulam i poprostu wylecialo mi z glowy ze nie bralam i dopiero dzis po 12 wzielam

yhhh
Ja miałam niedawno taką sytuację. Zapomniałam z trzeciego tygodnia, wzięłam drugie opakowanie bez przerwy, tyle że my się zabezpieczaliśmy w tym drugim opakowaniu (raczej niepotrzebnie),tak dla własnego spokoju :P
Krwawienie na szczęście przyszło, ale ze zdwojoną siłą, co 1.5 godziny latam do łazienki :P
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 15:24   #186
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Ja miałam niedawno taką sytuację. Zapomniałam z trzeciego tygodnia, wzięłam drugie opakowanie bez przerwy, tyle że my się zabezpieczaliśmy w tym drugim opakowaniu (raczej niepotrzebnie),tak dla własnego spokoju :P
Krwawienie na szczęście przyszło, ale ze zdwojoną siłą, co 1.5 godziny latam do łazienki :P
aha- raczej niepotrzebnie?;-)
no coz sprobuje zaufac ulotce i nie bede sie dodatkowo zabezpieczala

Stary 2008-09-23, 20:21   #187
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
aha- raczej niepotrzebnie?;-)
no coz sprobuje zaufac ulotce i nie bede sie dodatkowo zabezpieczala
nie raczej, a na pewno.
ulotka nie kłamie.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-23, 20:36   #188
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie raczej, a na pewno.
ulotka nie kłamie.
wiem ale w stresie sie zawsze glupieje
tak czy inaczej dzieki

Stary 2008-09-23, 21:23   #189
cytrynowa88
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to cytrynowa88

Wiec i dolaczam sie do was od dzis. Wlasnie mam piersza tabletke za soba. Mam nadzieje ze bede sie po nich dobrze czula. Mojej przyjaciolce i jej kuzynce te tabletki pasuja, moze i mi beda. Czas pokaze.

cytrynowa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 15:15   #190
waals
Przyczajenie

Czesc dziewczyny!!
Mam pytanie odnosnie Yasminelle... i spodziewanej miesiaczki napierw jednak chce wam krotko opowiedziec o mnie :
nigdy wczesniej nie bralam regularnie tabletek antykoncepcyjnych. Kiedys zaczelam opakowanie cilest lecz zle sie po nich czulam i po kilku tabletkach zrezygnowalam. Teraz zaczelam brac Yasminelle poniewaz moj gin powiedzial ze z moimi cyklami cos jest nie tak i moje jajniki nie pracują prawidlowo i lepiej zebym zaczela brac hormony. Lecz nei zaczelam brac tabletek od pierwszego dnia miesiaczki.
Okres dostałam 23 sierpnia. do lekarza poszlam 10.09 (mialam akurat wtedy owulacje) i od 11.09 zaczelam zazywac tabletek. Z całego opakowania zostało mi 7 tabletek do końca i stąd moje zapytanie.. Czy mam je dokończyć i wtedy na okres czekać czy teraz przestac brac bo juz wypada ze powinnam dostac okres tak jak to zazwyczaj miałam (moj cykl trwał około 35 dni).
I jeszcze jedno pytanie. Jesli skonczy mi sie opakowanie to mam robic sobie przerwy w braniu tabletek czekając na okres? czy jak to jest? Nie wiem bo nigdy nie zazywalam regularnie antykoncepcyjnych tabletek ?!?! prosze o odpowiedz bo jestem w kropce.. narazie biore dalej.
A tak jeszcze co do dzialania samych tabletek. Po cilescie czulam sie zle mialam podwyzszone cisnienie i zawroty glowy - zrezygnowalam. Po yasminelle czuje sie swietnie zadnych skutków ubocznych narazie nie odczuwam.. wieksze piersi może ale to sam plus no jednym slowem rewelacja ale zobaczymy jak to bedzie pozniej.
Pozdrawiam wszystkieee i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz!!!
Buziaki od Olki
waals jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 15:23   #191
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waals Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!!
Mam pytanie odnosnie Yasminelle... i spodziewanej miesiaczki napierw jednak chce wam krotko opowiedziec o mnie :
nigdy wczesniej nie bralam regularnie tabletek antykoncepcyjnych. Kiedys zaczelam opakowanie cilest lecz zle sie po nich czulam i po kilku tabletkach zrezygnowalam. Teraz zaczelam brac Yasminelle poniewaz moj gin powiedzial ze z moimi cyklami cos jest nie tak i moje jajniki nie pracują prawidlowo i lepiej zebym zaczela brac hormony. Lecz nei zaczelam brac tabletek od pierwszego dnia miesiaczki.
Okres dostałam 23 sierpnia. do lekarza poszlam 10.09 (mialam akurat wtedy owulacje) i od 11.09 zaczelam zazywac tabletek. Z całego opakowania zostało mi 7 tabletek do końca i stąd moje zapytanie.. Czy mam je dokończyć i wtedy na okres czekać czy teraz przestac brac bo juz wypada ze powinnam dostac okres tak jak to zazwyczaj miałam (moj cykl trwał około 35 dni).
I jeszcze jedno pytanie. Jesli skonczy mi sie opakowanie to mam robic sobie przerwy w braniu tabletek czekając na okres? czy jak to jest? Nie wiem bo nigdy nie zazywalam regularnie antykoncepcyjnych tabletek ?!?! prosze o odpowiedz bo jestem w kropce.. narazie biore dalej.
A tak jeszcze co do dzialania samych tabletek. Po cilescie czulam sie zle mialam podwyzszone cisnienie i zawroty glowy - zrezygnowalam. Po yasminelle czuje sie swietnie zadnych skutków ubocznych narazie nie odczuwam.. wieksze piersi może ale to sam plus no jednym slowem rewelacja ale zobaczymy jak to bedzie pozniej.
Pozdrawiam wszystkieee i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz!!!
Buziaki od Olki
PRZECZYTAJ ULOTKĘ!!
czy Ty wiesz jak działają tabletki? Hamują owulację. To że powinnaś teraz dostać okres nie ma znaczenia - bierzesz hormony i dopiero gdy będziesz miała przerwę między opakowaniami przyjdzie krwawienie. Nie odstawiaj ich tylko bierz dalej według ulotki którą powinnaś mieć w małym paluszku.

21 tabletek - 7 dni przerwy - 21 tabletek... i tak w kółko
co w tym trudnego do zrozumienia?

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-25, 15:24   #192
andziuchna
Zakorzenienie

dokoncz normalnie te opakowanie- po nim zrob 7 dniowa przerwe w czasie ktorej zacznie Ci sie okres i 8dnia zacznij kolejny blister
po kazdym blistrze rob 7dniowa przerwe i przeczytaj ulotke

Stary 2008-09-25, 15:33   #193
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ULOTKA, ULOTKA, ULOTKA!!!
naprawdę ręce i nogi opadają...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-25, 15:44   #194
waals
Przyczajenie

Okej 21 biore, 7 przerwy Faktycznie jest to napisane w ulotce, miałam jednak małe obawy ponieważ nie zaczełam brać tabletek wraz z pierwszym dniem poprzedniej miesiączki, i dopiero raczkuje w tym temacie
Ponadto jak bylam u gina 10.09 to mowil mi ze mam owulacje, a na drugi dzien zaczelam brac tabletki. Gin mowil ze nie da to od początku efektu antykoncepcyjnego a pare dni pozniej byl stosunek - przerywany. nie martwie sie.
Jesli chodzi o samopoczucie teraz to musze powiedziec ze odczuwam bole w podbrzuszu, tak jak to czulam zazwyczaj przed miesiaczka. nie wiem czy sa to jakiegos rodzaju skurcze, czy co?
No i wczesniej jak nie bralam tabletek, po okresie w okolicach owulacji bolaly mnie jajniki zawsze. odczuwalam to ze mam owulacje. Czy wy keidykolwiek odczuwalyscie coś takiego? Moze o to chodzilo mojemu lekarzowi ze jest cos nie tak z moim cyklem. Mówil tez ze 35 cykle sa ponad norme i ze go to troche zaniepokoilo. No i bolesne miesiączki... Mam nadzieje ze te wszystkie objawy i 'nienormalnosci' odejdą wraz z kolejnymi tabletkami i kolejnymi miesiaczkami.. Czy u was zazywanie tabletek złagodziło objawy bolesnych miesiaczek? itp?
A i dzieki za ekspresową(!) odpowiedź..
Pozdrawiam
waals jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 16:04   #195
andziuchna
Zakorzenienie

no wlasnie, te opakowanie nie ma dzialania antykoncepcyjnego wiec powinnas sie zabezpieczac bo nie wiem czy wiesz ze stosunek przerywany nie jest najlepsza metoda antykocepcji szok

Stary 2008-09-25, 20:45   #196
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waals Pokaż wiadomość
Okej 21 biore, 7 przerwy Faktycznie jest to napisane w ulotce, miałam jednak małe obawy ponieważ nie zaczełam brać tabletek wraz z pierwszym dniem poprzedniej miesiączki, i dopiero raczkuje w tym temacie
Ponadto jak bylam u gina 10.09 to mowil mi ze mam owulacje, a na drugi dzien zaczelam brac tabletki. Gin mowil ze nie da to od początku efektu antykoncepcyjnego a pare dni pozniej byl stosunek - przerywany. nie martwie sie.
Jesli chodzi o samopoczucie teraz to musze powiedziec ze odczuwam bole w podbrzuszu, tak jak to czulam zazwyczaj przed miesiaczka. nie wiem czy sa to jakiegos rodzaju skurcze, czy co?
No i wczesniej jak nie bralam tabletek, po okresie w okolicach owulacji bolaly mnie jajniki zawsze. odczuwalam to ze mam owulacje. Czy wy keidykolwiek odczuwalyscie coś takiego? Moze o to chodzilo mojemu lekarzowi ze jest cos nie tak z moim cyklem. Mówil tez ze 35 cykle sa ponad norme i ze go to troche zaniepokoilo. No i bolesne miesiączki... Mam nadzieje ze te wszystkie objawy i 'nienormalnosci' odejdą wraz z kolejnymi tabletkami i kolejnymi miesiaczkami.. Czy u was zazywanie tabletek złagodziło objawy bolesnych miesiaczek? itp?
A i dzieki za ekspresową(!) odpowiedź..
Pozdrawiam
opakowanie ktore bierzesz nie ma dzialania antykoncepcyjnego,bo nie wzielas poerwszej tableki w pierwszy dzien okresu,a po prostu wzielas ja i tyle.... sama wiedzialas ze nie ma tego efektu,wiec powinnas tez wiedziec,ze stosunek przerywany nie jest zadna metoda antykoncepcyjna. ale skoro sie nie martwisz,ok..jak chcesz..
natomiast jesli pytasz o zlagodzenie objawow miesiaczkowych,to rzeczywiscie tabletki moga zlagodzic Twoje objawy

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 08:16   #197
Emilia211
Zakorzenienie

GG do Emilia211 Send a message via Skype™ to Emilia211

hej dziewczynyCzy YASMIN to jest to samo co yasminelle?

Emilia211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 08:59   #198
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilia211 Pokaż wiadomość
NIE.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 09:33   #199
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
NIE.
popieram...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-26, 10:08   #200
pani ćma
Zakorzenienie

za kazdym razem jak wchodze na ten watek rece mi opadaja
po prostu brak slow

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 10:47   #201
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilia211 Pokaż wiadomość
skad przyszlo Ci to do glowy? przeciez to inne tabletki,inna nazwa,wiec??
pewnie szukalas watku o yasmin,o ile sie nie myle to jest na intymnym.....echhhhhhhhhh h

Stary 2008-09-26, 10:50   #202
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
skad przyszlo Ci to do glowy? przeciez to inne tabletki,inna nazwa,wiec??
pewnie szukalas watku o yasmin,o ile sie nie myle to jest na intymnym.....echhhhhhhhhh h
chyba na Seksie widzialam;p

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-26, 14:37   #203
martha330
Zakorzenienie

no moze sie troche pomylilam ;p na seksie niech bedzie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-26, 14:52   #204
patunia0909
Przyczajenie

marwari,

jesli nadal pobolewaja cie jajniki radze zebys udala sie do gin na badanie usg jajnikow takze pobolewal mnie jeden jajnik przewaznie wieoczrem kiedy kladlam sie do lozka;p mozna powiedziec ze czulam caly swoj jajnik, dziwne uczucie. no i po badaniu okazalo sie ze mialam torbiela. byl dosc maly wiec leczenia trwalo tabletkami 4 miesiace. gin przepisala mi wtedy tabletki hormonalne ale na przyspieszenie zajscia w ciaze z tego powodu ze nie zamierzalam baraszkowac z bolacym jajnikiem. juz nie pamietam nazwy tabletek. ale juz po 1 opakowaniu bol ustal i zadnych skutkow ubocznych (no oprocz ogolnego zmeczenia przez 1wszych paru tabletek). po 3 miesiacach przestania brania tabletek znowu zaczal dokuczac mi bol. poszlam do gin ale okazalo sie ze wszystko jest ok ale powiedziala ze "moje jajniki musza odpoczac" i wypisala mi yasminelle

wiec moze to byc nic groznego moze twoj organizm po prostu tak reaguje po zaprzestaniu brania tabletek ale wolalam ci to napisac;p

patunia0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-26, 15:32   #205
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez patunia0909 Pokaż wiadomość
marwari,

jesli nadal pobolewaja cie jajniki radze zebys udala sie do gin na badanie usg jajnikow takze pobolewal mnie jeden jajnik przewaznie wieoczrem kiedy kladlam sie do lozka;p mozna powiedziec ze czulam caly swoj jajnik, dziwne uczucie. no i po badaniu okazalo sie ze mialam torbiela. byl dosc maly wiec leczenia trwalo tabletkami 4 miesiace. gin przepisala mi wtedy tabletki hormonalne ale na przyspieszenie zajscia w ciaze z tego powodu ze nie zamierzalam baraszkowac z bolacym jajnikiem. juz nie pamietam nazwy tabletek. ale juz po 1 opakowaniu bol ustal i zadnych skutkow ubocznych (no oprocz ogolnego zmeczenia przez 1wszych paru tabletek). po 3 miesiacach przestania brania tabletek znowu zaczal dokuczac mi bol. poszlam do gin ale okazalo sie ze wszystko jest ok ale powiedziala ze "moje jajniki musza odpoczac" i wypisala mi yasminelle

wiec moze to byc nic groznego moze twoj organizm po prostu tak reaguje po zaprzestaniu brania tabletek ale wolalam ci to napisac;p

dziękuję Ci bardzo
na szczęście po tygodniu dały mi spokój więc chyba po prostu domagały się hormonów
za jakies 3 tygodnie mam wizyte u gina z okazji 3 dawki szczepionki na HPV to poprosze zeby mimo wszystko spojrzala na te moje jajniki

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-09-27, 15:03   #206
*oska*
Raczkowanie

Cześć dziewczynki biorę Y od stycznia tego roku będzie już jakieś 8 opakowań i stwierdzam ze w tym czasem:
"-"
pogorszył mi sie wzrok
zerowe libido,
przytyłam 5 kg(mam porostu wilczy apetyt żarłabym tylko)
mam częste zmiany nastroju

"+"
urosły mi piersi
cera sie poprawiła
mam krótsze miesiączki
brak bólów migrenowych

i podleliśmy decyzje z moim chłopakiem ze chyba przestane brać te tabsy.
Czy któraś z was odstawiła Y i coś sie złego działo? boje sie ze mi sie okres rozreguluje;/

*oska* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 15:50   #207
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *oska* Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki biorę Y od stycznia tego roku będzie już jakieś 8 opakowań i stwierdzam ze w tym czasem:
"-"
pogorszył mi sie wzrok
zerowe libido,
przytyłam 5 kg(mam porostu wilczy apetyt żarłabym tylko)
mam częste zmiany nastroju

"+"
urosły mi piersi
cera sie poprawiła
mam krótsze miesiączki
brak bólów migrenowych

i podleliśmy decyzje z moim chłopakiem ze chyba przestane brać te tabsy.
Czy któraś z was odstawiła Y i coś sie złego działo? boje sie ze mi sie okres rozreguluje;/
A może poprostu zmień tabletki? Ja zmieniłam z Y na Cilest i jestem właśnie po pierwszym opakowaniu
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 17:47   #208
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
A może poprostu zmień tabletki? Ja zmieniłam z Y na Cilest i jestem właśnie po pierwszym opakowaniu

a powiedz jak sie czujesz po Cilescie? lepiej? hmm.. w sumie dopiero pierwsze opakowanie bierzesz,ale moze cos juz zauwazylas...

Stary 2008-09-27, 18:33   #209
*oska*
Raczkowanie

nie wiem czy chciałabym zmienić. Na razie stwierdziliśmy ze odstawie na 3 miesiące a później sie zobaczy. Na razie muszę poszukać dobrego gin we wroclawiu na kasę chorych bo moja babka już nie pracuje a ja miałam złe wspomnienia z wizyt u ginekologów;/

*oska* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 23:25   #210
_Emi_
Zakorzenienie

W czasie opakowania mój biust był wrażliwy i trochę taki... jędrniejszy. Ale poza tym nic więcej nie czuję Czekam az moja cera się zrobi ładniejsza bo głownie na to liczę.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości