|
|
#2521 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Dziewczyny link do pierwszej zupki jarzynowej. Mysle ze moze sie przydac - sa podane proporcje
http://www.veggie.pl/przepisy/potrawy_dla_niemowlat.htm monia moze dodaj ten link na pierwsza strone
|
|
|
|
#2522 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() ja małgo karmię juz zupkami od jakiegos czasu tzn dostaje jarzynowa ziemniaczki z marchewką szpinakiem itd ale pomimo że zjada ok.120g to się nie najada i niewiem dlaczego ale po każdym obiadku wypija butlę mleka:/ czy wy macie może podobnie? dodatkowo kupiłam kleik ryżowy ktoremu bylam troszke przeciwna bo wydawalo misie ze maly sie po nim roztyje bo wazy juz ponad 8 kilo ale na noc nie ma wyjscia musze mu zageszczac mleczko.dzieki temu przesypia znow calutka noc i dopiero ok 8.30 zjada sniadanko.buziaczki |
|
|
|
#2523 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny u mnie też skok
Mała marudna większość dnia, raz je po 4, raz juz po 2 godzinach... ma trudności w usypianiu, chce być ciągle noszona... ostatnio zaczęła wydawać nowe dźwięki, takie przeraźliwe piski, jakby śpiewała... mąż się śmieje, że mu zaraz szkła w okularach popękają zabawki już chwyta sama i wyciąga rączki jak jej się coś pokazuje i oczywiście od razu ładuje do buzi...Nóżki to cały czas próbuje zjeść i czasem to musze zmieniać jej skarpetki, są takie mokre ![]() Monia super ze z serduszkiem wszystko ok ![]() Alusia co do usypiania to jak kładę ją do łóżeczka to smoczek obowiązkowo, głaszcze ją po nosku i puszczam kołyskanki, a jak to nie dziala, to biorę ją do naszego łóżka i przytulam, głaszcze, aha i rewelacyjnie działa zmiana smoczka z silikonowego na lateksowy lub odwrotnie U mnie tez włosy wypadają na potęgę... musiałam je ściąć, bo wisiały takie cienkie i liche ogony, a jakie zakola mi się porobiły, szkoda gadać. A włosy są wszędzie... Jeśli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmów, to u nas narazie marchewka wprowadzona, potem planuję ziemniaka z dynią i zupkę jarzynową, takie ze słoiczków, a dalej to nie wiem, moze jabłko... Spacery - wychodze właściwie codziennie, nawet jak mocno wieje albo pada, no chyba ze jest ulewa, to wtedy nie ![]() Chrzciny,Iga przespała wlasciwie całą mszę, ale za to na sam chrzest to włączyła jej się maruda i troche "postękała", ale nie musiałam z nią wychodzić, a można było iść uspokoić czy nakarmić lub przewinąć dziecko do zakrystii. Gothika wcześniej używałam bebilonu, a teraz nutramigen i oba należy spożyć w ciągu miesąca od otwarcia |
|
|
|
#2524 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, a jest może gdzieś tabela odnośnie wprowadzania posiłków u dzieci ze skazą białkową (karmienie sztuczne)?
bo są różne "szkoły" - np. w poradniku od pediatry czytałam, że można zacząć wprowadzać posiłki od 5 m-ca, a gdzie indziej, że od 4 m-ca... i od czego zacząć? a może macie jakieś doświadczenia? |
|
|
|
#2525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem też ze niektóre szkoły mówią, ze pokarmy stałe należy wprowadząć jak dziecko pozbędzie się odruchu wypychania języka (bo jak ssie, to języczek ma na przedniej wardze i ponoć dobrze jest odczekać aż ten odruch zaniknie). Czytałam też żeby poczekać az zaczną się ząbki, i też coś takiego ,ze wprowadza się stałe pokarmy jak dziecku mleko nie starcza - że dopomina sie o mleko częściej niz zazwykle...w ogóle mnostwo czytałam i sama mam mętlik w głowie szczególnie ze Kalina jest alergikiem i naprawdę nie wiem kiedy zacząć jej dawać te nowości ;]
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
mi pediatra kazala po 6 miesiacu wprowadzac ale ze wracam do pracy to poprosilam by mi poradzila co i jak wprowadzac juz teraz. podobno dzici ze skaza i alergiami lepiej je przechodza jak sa pół roku na piersi
a ja jestem u mamy maly jak zwykel budzi sie przez sen. jestem padnięta... niestety tylko raz przespał całą noc - ale zawsze to lepsze niż nic. |
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
dzięi mała stopko
- widocznie każde mleko trzeba zuzyć w ciągu miesiącaa ja dziś kupiłam bebilona początkowe dla dzieci z kolką - i ten smak |
|
|
|
#2528 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje pierwsze dziecko (Kuba) tez jest strasznym alergikiem, dzis to juz ma astmę wczesnodziecięcą, boję się ze Kalina tez tak bedzie. Kubie dawałam wszelkie nowości nawet przed ukończniem 4 miesiaca, może lepeij teraz się wstrzmać....
|
|
#2529 |
|
Rozeznanie
|
jeśli moge się wypowiedzieć to Gothika-bebilon jest wręcz ochydny tak samo jak nutramigen tak troszkę kartonem mi śmierdzi
![]() ja również miałam ten problem przy zmianie mleka a zmieniałam 4 razy i cóż wkońcu maluszek musi odpuścić choć z nutramigenem nam nei wyszło 2 dni pluł i pluł więc dałam spokój. mam nadzieję że malutka załapie i szybko przestawi ci się na nowe mleczko. ASia jeśli możesz napisz jak objawiła się początkowo astma Kuby co cię zaniepokoiło, pytam ponieważ mój maluszek ma jeszce sapkę ktora mam nadzieję za miesiąc minie a po za tym teściowa ma astmę oskrzelową. dziewczyny proszę poradźcie mi bo ja juz zgłupiałam jak zagęszcza się mleko kleikiem to jak się to robi? czy np.jeśli zawsze robię 6 miarek na 180ml to dopiero do tego nasypać kleiku czy 4 miarki i 2 kleiku?? proszę was o pomoc bo się pogubiłam raz robię tak a raz inaczej:/ mój synek za kilka dni kończy 5 miesięcy i wygląda tak: ostatnia fotka to ja jestem po lewej a po prawej synuś w tym samym wieku
|
|
|
|
#2530 |
|
Zakorzenienie
|
Suziaa fajny ten twoj bobo
a ja dopiero co pisalam ze on moj maly nie rwie sie do siadania a tu prosze ze dwa dni temu dalam mu raczki a on sie podnosi, i jak mu sie to podoba, tak patrzy zaciekawiony. Za to zly news jest taki ze sie rozchorowalam,jakies wirusowe przeziebienie i martwie sie zeby maly nie rozchorowal sie
|
#2531 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny a ja mam zmartwienie moj synek nie chce jesc. dzisiaj na sniadanie wypil 30 ml mleka. Normalnie wypija 120. Nie najada sie w ciagu dnia i potem budzi mi sie po 3 4 razy w nocy.
suzia robisz normalnie mleko zgodnie z opisem na puszce i do tego dodajesz kleik - ja zaczelam od 1 lyzeczki, teraz mu daje 4 lyzeczki na 120ml. Nie robi;e gestszego bo ciezko bedzie malemu to wyciagnac przez smoka - chyba ze chcesz podac lyzeczka. ladnego masz glodomora, chcialabym zeby moj tak wcinal |
|
|
|
#2532 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie mam problemu z usypianiem Stefci. zasypia sma odkąłdam ja do łózeczka zasypia.... tylko czemu budzi sie w nocy co dwie godziny i chce do piersi? daję jej pierś potem oszukuj e smoczkiem i odkładam. kombinuje ze moze to zabki jej dokuczaja może jej sie chce pic... nie wiem co mam robić ![]() monia ja też tak chcę aby stefcia spałą tak długo! barbara - sliczne massz dzieci Cytat:
a brokuły - gerber ma słoiczek z brokułami po 4 miesiacu - stefcia już jadła jak podajacie obiadek to podajecie takze pierś? czy tylko obiad? i ile podajecie? |
||
|
|
|
#2533 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam
|
|
#2534 |
|
Rozeznanie
|
bandola dzieki za info. powiedz jak zrobilas ziemniaki mrozone, ja ugotowalam
|
|
|
|
#2535 |
|
Rozeznanie
|
bandola dzieki za info. powiedz jak zrobilas ziemniaki mrozone, ja ugotowalam na parze, zmiksowalam zamrozilam i wyszly okropne smary - wszystko wyrzucialam
stella http://www.veggie.pl/przepisy/potrawy_dla_niemowlat.htmto strona ktora wczoraj znalazlam tam kobietka pisze zeby groszek mrozony namoczyc i wycisnac z tej twardej lupinki |
|
|
|
#2536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2537 |
|
Raczkowanie
|
Hej wy już macie to za sobą to powiedzcie czy u was skurcze też na początku były co 10 minut tak przez 10-15 sekund. Od 7 rano mi dokuczają i nie wiem czego dalej się spodziewać. czy miną, czy będą częściej. Podobno do kilkunastu godzin mogą być takie...
|
|
|
|
#2538 |
|
Zadomowienie
|
łoo matko... nie zagladalam tydzien bo mialam gosci i tyle mam do czytania
![]() nie wiem czy dam rade......Dzis w nocy moja cora jadla co 2 godziny- szok, jestem wypompowana |
|
|
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
Cudne Wasze dzieciaki
![]() Kurcze tyle piszecie ciekawych rzeczy szczegolnie o karmieniu stalymi pokarmami ale pewnie jak zaczne swoja Natalke karmic to juz zapomne do tego czasu co pisalyscie Agusia_pa2 kiedy swoja core 1wszy raz wykapalas w "doroslej"wannie? jaka byla reakcja? kapie jeszcze ktoras z Was tak dzieci? 83 monia moja Natalka wazy juz 6,200kg mierzy 59cm Kurcze nie doczytam dzis wszystkiego, moze jutro uda mi sie nadrobic zaleglosci
|
|
|
|
#2540 |
|
Zadomowienie
|
Senna, u mnie to skurcze zaczęły się w nocy i były tak co 8 min przez jakies 20-30 sekund, trwały przez 2 godziny a potem ustały na 3 godziny... i potem znowu się zaczęły co 8 minut tylko trwały dłużej tak 40-50 sekund... a potem co 6 minut, co 4 minuty i to juz szybko poszło...
Pierwsze skurcze zaczęły mi się ok 3 nad ranem, a o 13:15 trzymałam już moją Igusię w ramionach ![]() Trzymam kciuki i powodzenia szybkiego rozwiązania.
|
|
|
|
#2541 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie moje dziecko niby ma skaze lub AZS , już sama zgłupiałam Pediatra mi radził wprowadzać nowości po 6 m-cu. I nie ważne czy bym karmiła piersią czy sztucznie, ale ja już po skończeniu 4 m-ca chce mu coś dawać dodatkowo. Daje mu kleik ryżowy rano do mleka jedną łyżeczkę, Kupiłam taki bezglutenowy z Nestle. I jest oki. W tym tygodniu pediatra i muszę go poprosić że jednak chce mu coś więcej dawać tym bardziej , że odstawiłam pierś .
|
#2542 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja kąpię Kalinę od urodzenia w brodziku (głębokim) w naszej kabinie. wstawiam tam taki leżaczek do kapieli, mam dzięki temu obie ręce wolne, mała leży na leżaczku i chlapie nóżkami i rączkami. Super sparawa....
|
|
#2543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale w nocy tez sie nie budzi na jedzenie, dopiero o 7.00 rano jest głodna...to jakiś bunt niemowlaków czy co...?? ![]() Dziewczyny, chce kupić krzesełko do karmienia. Wybrałam coś takiego http://www.allegro.pl/item439687654_...edukcyjna.html Zerknijcie czy to jest dobry wybór. Czym sie kierujecie przy wyborze krzesełka?
|
|
#2544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
asia - wstrzymalabym sie jak starszy ma alergie. te dwa miechy wytrzymasz ja mam takie mniej wiecej krzeselko http://www.allegro.pl/item441813423_...i_eco_hit.html łatwo sie wyciera ale duzo miejsca zajmuje |
|
|
|
|
#2545 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny jestem zalamana maly dzisiaj wypil tylko 160 ml w ciagu calego dnia plus do tego obiadek 60 ml
asia mysle ze to krzeselko wyglada ok, ma wszystko czego potrzeba, jednak na twoim miejscu podjechlabym do jakiegos sklep i zobaczyla jak wyglada - czy jest stabilne etc. synek dostal bardzo podobne krzeselko na chrzest wyglada prawie identycznie przy czym kosztowalo ok 600 zl - nie wiem skad ta roznica moze lepiej dokladnie je obejrzyj w sklepie |
|
|
|
#2546 |
|
Raczkowanie
|
Ja Olenke kapie w duzej wannie juz od jakiegos miesiaca, mamy tylko taki lezaczek. wydaje mi sie ze ma z tego wieksza frajde bo wiecej miejsca i wogule swobodniej sise czuje.
Mam za to problem bo mala wogule nie chce wyciagac raczek do zabawek niba smieje sie i "gada" do karuzelki ale wogule nie lapie za misiaczki tak samo w bujaczku jak by wogule nie widziala tych przedmiotow, i juz sama nie wiwm czy to normalne bo wkoncu skonczyla juz 3 miesiace i wydawaloby sie ze juz powinna sie tym interesowac a tu nic. |
|
|
|
#2547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dzisiaj wykluł sie pierwszy ząbek-lewa dolna jedyneczka |
|
|
|
|
#2548 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kapałam w brodziku głebokim, płytkim, teraz w wannie - reakcja - to brak reakcji mi wygodniej bo niemusze przez cały dom wanny nosić ![]() asia mi krzesełko sie podoba - jaki kolor wybierasz? mi się ten lagoon podoba ![]() co do buntu dzieci to moja sie buntuje bo w nocy budzi sie co dwie godziny do cyca - zasypia sama w dzien i na wieczor a w nocy... sama nie wiem... a przesypiałą juz od 20 - 3 - 6 poradzcie cos! please....Cytat:
??
|
||
|
|
|
#2549 |
|
Rozeznanie
|
karolakep-mój Miłoszek kąpał się dwa razy ale jeszcze nigdy sam w dorosłej wannie-te dwa razy były z tatusiem
mój maluszek jest dużym chłopcem i juz sie ledwo mieści w standardowej wanience ale myślę, że jak już dobrze usiądzie to będziemy go kąpać w duzej wannie mam juz na oku takie fajne krzeselko do kapieli![]() co do rozwoju-mój łapie za wszystk oco się mu da aby usiąśc, jak go stawiam na nóżkach to jest sztywny i za nic nie chce zmieniać pozycji...jak leży w macie to łapie za zabaweki i sie do nich podciąga chwiejąc sie na boki wjkłada je sobei do buzi, wytrzymuje sekunde i sie przewraca albo opada spowrotem naśladuje wszystko co mówię tzn to wygląda jakby chciał powiedziec a nie mógł i robi podobnie jak ryba śmiesznie to wygląda ale za razem jest to bardzo rozczulające![]() najlepiej mu wychodzi gdy mówię do niego mama lub baba... aha od kilku dni najbardziej zainteresowany jest żarówkami. co do krzesełka-ja mam o takie http://www.allegro.pl/item412960876_...atisy_w_w.html i sprawdza się super mi najbardziej zależało na pełnej regulacji wszystkiego, na tym czy ma wkładke neimowlęcą koszyku, łatwości w utrzymaniu czystości, do ilu kilo no i oczywiście wygląd ![]() stella-no właśnie ja mam straszny problem z moim małym i zastanawiam się czy nie skonsultowac tego z lekarzem bo mały na początku zjadał cały słoiczek i nie musiał dopychac się niczym co prawda był szybciej głodny ale dało się wytrzymać za to teraz...niewiem co robię źle ale mały zjada zupkę lub ziemniaczki z warzywkami i wpija normalną porcję mleka do tego...myślę, że powinnam mu obiadek zagęszczać kaszką albo kleikiem ob coś tu jest nie tak... ogólnie na chwilę obecną podaję mu 4 razy samo mleczko, raz mleko z kleikiem, obiadek, kaszka i deserek pomiędzy ale są to malutkie porcje kilka łyżeczek czasem zamiast deserku daje mu obrane jabłuszko i on sobie sam je skrobie dziąsełkami(oczywiście siedzę przy nim cały czas), raz w ten sposób dostał marchewkę co przyniosło mu dużą ulgę przy swędzących dziąsełkach ale stwierdziłam że jest za twarda narazie. Edytowane przez suziaa Czas edycji: 2008-09-28 o 22:31 Powód: . |
|
|
|
#2550 |
|
Rozeznanie
|
suziaa witamy wsrod zabkowych mamusiek
![]() stella juz pisalam, ze dunski sposob rozszerzana diety rozni sie od polskiego. Roznice dotycza nie tylko kolejnosci wprowadzania, ale tez rodzaju potraw. Np. w czwartym miesiacu podaje sie na noc cos w stylu kleiku: maka ryzowa lub kukurydziana ugotowana na wodzie (na gesto), a nastepnie rozprowadzona mlekiem (odciagnietym z piersi lub modyfikowanym). Taka mieszanina jest bardziej sycaca i dzieki temu dzieciaczki przesypiaja noce Jesli sie nie myle, to mozna tez kupic gotowe mleko z kleikiem ryzowym- chyba NAN 2R Moze cos takiego sprobujesz?Jeszcze inna roznica jest taka, ze do musu warzywnego dodaje sie mleka modyfikowanego oraz odrobine oliwy z oliwek lub wysokogatunkowego masla. Same warzywka maja zbyt mala ilosc kalorii zeby dostarczyc maluszkowi wystarczajaca ilosc energii. Dodatek mieszanki i tluszczu zwieksza kalorycznosc papki i sprawia, ze robi sie ona bardziej sycaca.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

a ja dopiero co pisalam ze on moj maly nie rwie sie do siadania a tu prosze ze dwa dni temu dalam mu raczki a on sie podnosi, i jak mu sie to podoba, tak patrzy zaciekawiony.

szybkiego rozwiązania.