Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-27, 16:50   #601
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: prezentacja maturalna- proszę o opinie w sprawie tematu

ja miałam fragmenty 2 książek i komisja nie miała z tym problemów
Stary 2008-09-27, 16:53   #602
AgataAgataka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez demoemo Pokaż wiadomość
Cześć. Jako prawdopodobnie ostatnia z klasy wybrałam wreszcie temat prezentacji maturalnej, którego oczywiście nie jestem pewna. Moja siostra gdy usłyszała "Kat i ofiara w literaturze XX wieku.Omów zagadnienie na przykładzie "Rozmów z katem" K. Moczarskiego oraz "Innego świata" G. Herlinga- Grudzińskiego." powiedziała że ok...

Chciałabym poznać jednak opinię wizażanek które zajmowały się już prezentacją maturalną:
1.Czy uważacie ten temat za dobry wybór?
2.Czy powinnam/mogę dobrać do tematu jeszcze jakieś inne książki niż mam to określone, czy bazować jedynie na wskazanych?
3.Czy komisja może czepiać się, że mój temat wsparty jest jedynie dwoma tytułami,a innych obowiązuje znajomość kilku? teoretycznie nie, ale wolę wiedzieć na wszelki wypadek gdyby mogło być inaczej

Z góry dziękuję za pomoc.

temat ktory wybralas jest w porządku jak każdy. jako polonistka odradzam dobieranie innych utworow niz te zawarte w temacie. owszem możesz sie do innych dziel literackich odnieść ale tylko w kilku zdaniach odradzam omawianie ich. jesli temat twoj jest taki jak napisalas i jest on okreslony tak przez CKE dla twojego regionu to nie ma zadnego problemu z tym ze sa to tylko dwa utwory. jesli wprowadzisz w szerszym kontekscie wiecej dziel literackich to ktoś z komisji moze ci zarzucic ze prezentacja jest niezgodna z tematem i wykracza poza ten temat. polecam to co napisala moja przedmowczyni czyli rys psychologiczny kata i ofiary oraz mozna rozwazyc problem czy kat nie staje sie takze ofiara w swoich dzialaniach tu szczegolnie polecam Moczarskiego. pozdrawiam i zycze sukcesow w tworzeniu
AgataAgataka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 18:23   #603
demoemo
Raczkowanie

Wielkie dzięki za wskazówki, na pewno z nich skorzystam Raczej nie kierowałam się ilością lektur, że tylko dwie, siostra stwierdziła że komisja nie będzie mi mogła zarzucić w razie czego, że sobie coś źle dobrałam.

Temat mnie interesuje, a to już połowa sukcesu Raczej nie odnajduję się w laniu wody o: "Romantyczna a pozytywistyczna koncepcja patriotyzmu. Odwołując się do utworów wskazanych epok, porównaj sposoby wyrażania miłości do ojczyzny." Usnęłabym przy pisaniu takiej prezentacji ładna, ale jak dla mnie nudnawa.

Prezentacja to tylko 15 minut. Nie chcę skupiać się na omawianiu treści książek, czy muszę opowiadać komisji "jest to książka o..." ? strasznie denerwuje mnie, jak np.w wypracowaniach ktoś opisuje treść lektury a nie skupia się na analizie zagadnienia z tematu. Czy komisja nie uzna braku tego elementu za nieznajomość treści utworów? Czy mam po prostu prowadzić prezentację tak jakbym przedstawiała ją osobom które znają te książki?(oczywiście znają, ale może trzeba to robić na zasadzie tłumacz jak głupiemu?)
demoemo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 20:57   #604
anulek88
Zakorzenienie

Znajomosc literatury XX wieku jest w tym momencie wskazana, a lektury które wybrałaś musisz pokazac komisji że je znasz, niestety czesto i gęsto pada pytanie dotyczące wybranej lektury.. podstawowym pytaniem też jet a dlaczego ta ksiazka a nie inna.. Ja mialam temat "Skazani na samotnosc i samotni z wyboru. Omów temat na podstawie wybranych postaci literackich" Wybrałam z 4-5 ksiazek tzn. gł bohaterów. Temat wybrałam dlatego, iż nie był mi obcy, czyłam się opuszczona i osamotniona w gimnazjum, przezyłam horror przez tamtejsza młodzież, dzisiaj wsyzscy ci co mi narobili przykrości raczą mi mówic "czesc" co mnie cholernie boli, naprawde.. byłam wtedy zupełnie sama, fakt miałam Tż wspierał itd., rodzice nie znali mojego problemu, potrafiłam całe noce płakac.. były grozby wyzwiska itd.. , ale brakowało mi ludzi, imprez itd.. z moimi ludzmi, którzy okazali się .. wiadomo, dlatego postawnowiłam wybrac ten temat, ciezko mi na pocztaku bylo, jak bylam na maturze zapytano mnie czy jestem samotna, powiedzialam że teraz juz nie.. ale kiedys byłam i opowiedziałam komisji swoją historie.. to Pani jedna z egzaminujących miała łzy w oczach.. myślę, że warto wybierac ten temat w którym ktoś czuje się dobrze. U mnie mnóstwo osob wybrało ten temat - chyba z 17 osób z całego liceum - 3 klas. Dziwnym faktem było to że wogle dyrekcja sie na to zgodziła, ja byłam jedną z pierwszych która zadeklarowała na papierku ten oto właśnie temat.

Wracając do twojego tematu "Inny świat" - bardzo dobry wybór, niestety tej drugiej nie znam ale może poznam. Ja bym dodała jeszcze jeden jakiś utwór.. pomyśl nad tym

Pani Magister !
Szczęśliwa żona i mama

anulek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 21:08   #605
Beatae77
Raczkowanie

Temat wart uwagi szczególnie jeśli interesuje Cię ta tematyka.

Osobiście odradzam dodawanie innych lektur/tytułów gdyż temat wyraźnie odnosi się 2 konkretnych tytułów.

Co do " opowiadania" treści książki to odpada - masz się skupić na konkretnych aspektach - odpowiednio wybrane treści będą dostatecznie świadczyć o znajomości lektury.

A jeśli obawiasz się że 2 książki to dla komisji mało to polecam rozbudować literaturę przedmiotu ( pozycje krytyczno- literackie) służące opracowaniu tematu.
Beatae77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-27, 22:47   #606
Nenya_89
Zadomowienie

Temat bardzo ciekawy.

Co do innych utworów - w temacie masz określone na czym masz bazować. Ja bym nic nie dodawała. Jednak wykorzystałabym to, że nie muszę opierać się na większej ilości utworów, i przeanalizowała ten temat dogłębnie. Oczywiście na tyle ile pozwoli czas.
Jednak radzę Ci żebyś zapoznała się z innymi dziełami dotyczącymi tego zagadnienia. Dla własnej wiedzy. Zawsze lepiej znać temat z kilku źródeł. Dodatkowo literatura okresu wojennego jest niezwykle ciekawa i chyba nie da się przy tym nudzić.

Nie oszukujmy się - 15 minut to bardzo mało. Chociaż stojąc przed komisją ma się wrażenie, że mija cała wieczność.

Powodzenia

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 08:22   #607
gosiaczek6
Zakorzenienie

temat fajny..na pewno go interesująco rozwiniesz, ale nie streszczaj ksiązek..skup sie na wybranych ważnych fragm
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-28, 08:30   #608
hawrodytka
Wtajemniczenie

GG do hawrodytka

Ja tez miałam podobny temat Dobrze wybralas, wsyztskie lektury bedziesz przerabiac w III klasie, wiec bedziesz wszytsko pamietala i nie bedziesz musiala znowu czytac. Bazowac powinnas chyba tylko na wskazanych. W innym wypadku komisja moze sie czepiac.
hawrodytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 10:10   #609
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez demoemo
1.Czy uważacie ten temat za dobry wybór?
To bardzo indywidualne pytanie . Ale myślę, że jeden z tych ciekawszych, bo te prezentacje maturalne dzisiaj to często bardzo tendencyjne są . A to miłość romantyczna, a to praca pozytywistyczna - usnąć można .

Cytat:
2.Czy powinnam/mogę dobrać do tematu jeszcze jakieś inne książki niż mam to określone, czy bazować jedynie na wskazanych?
Możesz, ale nie powinnaś poświęcić im zbyt dużo czasu. Jeśli zależy Ci, żeby o nich wspomnieć, najlepiej zrób to we wstępie lub zakończeniu .

Cytat:
3.Czy komisja może czepiać się, że mój temat wsparty jest jedynie dwoma tytułami,a innych obowiązuje znajomość kilku? teoretycznie nie, ale wolę wiedzieć na wszelki wypadek gdyby mogło być inaczej
Nie Taki jest temat .

Cytat:
Prezentacja to tylko 15 minut. Nie chcę skupiać się na omawianiu treści książek, czy muszę opowiadać komisji "jest to książka o..." ? strasznie denerwuje mnie, jak np.w wypracowaniach ktoś opisuje treść lektury a nie skupia się na analizie zagadnienia z tematu. Czy komisja nie uzna braku tego elementu za nieznajomość treści utworów? Czy mam po prostu prowadzić prezentację tak jakbym przedstawiała ją osobom które znają te książki?(oczywiście znają, ale może trzeba to robić na zasadzie tłumacz jak głupiemu?)
Opisywanie treści utworu jest dla mnie wykazaniem się pewną dziecinnością w podejściu do tematu. Szczególnie, że z tego co pamiętam komisja ma obowiązek zapoznać się z bibliografią (dlatego dostarczasz ją wcześniej).
Niewątpliwie jednak musisz wykazać się znajomością utworów o których mówisz. Zauważ jednak, że formułując dowolny argument na języku polskim (czy to w pracy pisemnej czy w prezentacji ustnej) musisz podeprzeć go przykładem z literatury. Trafnie dobrane przykłady najlepiej świadczą o przeczytaniu książki (zwłaszcza, że wtedy często korzysta się ze szczegółów, a nie głównych wątków)

_ _ _ _
Łączę wątek z tym dotyczącym prezentacji maturalnych
Stary 2008-09-28, 11:02   #610
sosik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nenya_89 Pokaż wiadomość

Nie oszukujmy się - 15 minut to bardzo mało. Chociaż stojąc przed komisją ma się wrażenie, że mija cała wieczność.
15min to dla mnie zdecydowanie za dużo...
sosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-28, 11:03   #611
iinnkkaa
Zakorzenienie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

ja wybrałam temat o funkcjonowaniu biediady w literaturze i sztuce. macie pomysły jakie książki moglabym użyc i nie tlyko książki. Narazie myslalam o Przedwiosniu i Chłopach
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-28, 19:33   #612
vogelek
Raczkowanie

iinnkkaa, mój kolega taki miał i z tego co pamiętam to oprócz twoich tytuów miał jeszcze Pana Tadeusza.

Hej ja za to nie wiem który temat wybrać:
1. Sytuacje będące próbą sprawdzenia siebie. Zaprezentuj postawy bohaterów, interpretując utwory literatury wojny i okupacji.
2. Literatura pamiętnikarska z okresu II wojny światowej. Wykaż, że wspomnienia osobiste mogą być cennym źródłem wiedzy historycznej.

Oba teamty mi się bardzo podobają jednak nie wiem który wybrać
Stary 2008-09-28, 20:09   #613
pink69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vogelek Pokaż wiadomość
iinnkkaa, mój kolega taki miał i z tego co pamiętam to oprócz twoich tytuów miał jeszcze Pana Tadeusza.

Hej ja za to nie wiem który temat wybrać:
1. Sytuacje będące próbą sprawdzenia siebie. Zaprezentuj postawy bohaterów, interpretując utwory literatury wojny i okupacji.
2. Literatura pamiętnikarska z okresu II wojny światowej. Wykaż, że wspomnienia osobiste mogą być cennym źródłem wiedzy historycznej.

Oba teamty mi się bardzo podobają jednak nie wiem który wybrać
Jak dla mnie to zdecydowanie drugi.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-29, 19:58   #614
mary_alice_young
Wtajemniczenie

dziewcyzny macie tyle fajnych pomyslow ze moze i mi cos poradzicie trochę za pozno zaczęłam wybierac temat i nie wiem dokładnie do czego mam się odnieść.
temat brzmi:

Przedstawianie ciała ludzkiego w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Dokonaj analizy porównawczej wybranych przedstawień.

Może ktoraś z Was mogłaby mi polecić jakąś książkę która by pasowała? Co do obrazow to myślałam nad porownaniem idealnego ciała na przestrzeni czasu cos w stylu, rubens-anoreksja. ale nie mam pomysłu na książkę...

będę wdzięczna na każdą propozycję
Stary 2008-09-29, 20:50   #615
Ismena1990
Raczkowanie

Hej Byłabym wdzięczna za małą podpowiedź. Mój temat to:" Miasto jako przestrzeń destrukcji. Om ów zagadnienie o wybrane utwory." Wybrałam "Ojca Goriota", "Lalkę", "Ludzi bezdomnych" i Zbrodnię i karę". Może jakiś dobry człowiek zna jeszcze inne utwory, które by pasowały do tematu? Z góry dziękuję

PS: Nie obraziłabym się za naprawdę maleńką podpowiedź co do tego jak ująć i pokazać te miasta
Ismena1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-29, 20:58   #616
Charmain
Zakorzenienie

Moja mała sugestia- jeśli Zbrodnia.. to nie Ludzie bezdomni- podobne ujęcie tematu
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-29, 21:20   #617
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość

Przedstawianie ciała ludzkiego w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Dokonaj analizy porównawczej wybranych przedstawień.

Może ktoraś z Was mogłaby mi polecić jakąś książkę która by pasowała? Co do obrazow to myślałam nad porownaniem idealnego ciała na przestrzeni czasu cos w stylu, rubens-anoreksja. ale nie mam pomysłu na książkę...

będę wdzięczna na każdą propozycję
Mi się to kojarzy zwłaszcza z wierszami turpistów, np. Grochowiaka, gdzie w specyficzny sposób zostało pokazane ludzkie ciało.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 15:21   #618
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Mi się to kojarzy zwłaszcza z wierszami turpistów, np. Grochowiaka, gdzie w specyficzny sposób zostało pokazane ludzkie ciało.
dzięki ciekawy pomysl, poczytam cos o tym

jesli jeszcze ktos mialby jakies propozycje to chętnie poslucham
Stary 2008-10-02, 17:28   #619
mary_alice_young
Wtajemniczenie

up up

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 18:05   #620
Lulu Mortese
Zadomowienie

Hej!Wybrałam sobie temat "Witold Gombrowicz-geniusz czy prowokator?Omów problematykę utworów pisarza i jej zakorzenienie w polskiej tradycji literackiej."
Czy któraś z was miała taki temat,lub teraz sobie wybrała?Mam pytanie-jak mam rozumieć "jej zakorzenienie w polskiej tradycji literackiej"?
Lulu Mortese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 19:13   #621
plotkara0804
BAN stały

A mój temat:

"Człowiek istota nieznana. Rozważana na temat różnorodnych reakacji bohater w sytuacji zagrozenia. Omów temat na 3-4 utworach o tematyce wojennej. "
polecicie mi cos. w ogole mylicie że łatwy temat wybrałam?
plotkara0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 19:30   #622
Jackie_S
Zakorzenienie

Dziewczyny,dlaczego Wy takie skomplikowane tematy wybieracie? Nie lepiej wziąć jakiś motyw do opracowania?
Jackie_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 19:40   #623
vogelek
Raczkowanie

Gdyż w niektórych ambitnych liceach motywy to niebieskie ptaki o które każdy się zabija. A poza tym dzięki ciekawemu tematowi można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 20:57   #624
ViVian66
Zadomowienie

czy macie jakieś inne propozycje ?

Edytowane przez ViVian66
Czas edycji: 2014-04-28 o 12:55
ViVian66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 21:18   #625
wenedka
Zakorzenienie

Vivian, Rok 1984.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 16:24   #626
ViVian66
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Vivian, Rok 1984.
dziękuje
ViVian66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 20:02   #627
martaj145
Zadomowienie

Prezentacja maturalna

Witam wszystkich maturzystów 2009
Odnośnie tego, że jest już dla nas wątek Maturzyści 2009 i Studniówka 2009 myślę, że przyda nam się wątek dotyczący naszych Prezentacji Maturalnych
Warto, żeby każdy kto ma problem pisał, a razem damy radę
Może łatwiej razem będzie się nam pisało i przejdziemy przez ten "ból" pisania prezentacji
Zasady myślę są proste:
- piszemy temat Prezentacji i w razie czego swój problem, wątpliwości i będziemy wspólnie radzić
- proszę nie pisać całych gotowych prac!
- można zadawać pytania, dotyczące literatury podmiotu, przedmiotu,książek, podsuwac swoje pomysły itp

Bardzo chętnie przyjmiemy również Maturzystów 2008, którzy mają już to za sobą i mogą nam coś doradzać, podpowiadać itd. Chętnie dowiemy się jak to wygląda "w praktyce" na co zwracać uwagę, co warto podkreślić, powiedzieć, a czego lepiej unikać i na co musimy się nastawić stojąc przed komisją i prezentując temat.

Mam nadzieję, że chętnie zaangażujecie się w rozwój tego wątku, będziecie się aktywnie udzielać i wspólnie sobie pomożemy, by dostać max pkt z Prezentacji Maturalnej

Temat mojej preznetacji to:
Idealiści i marzyciele - ludzie światu potrzebni czy zbyteczni? Omów problem w oparciu o wybrane utwory literackie.

Na pewno nie chce wziąć "Lalki" bo uważam, że to beznadziejna książka i nie dałam rady jej przeczytać, chociaż idealistów w niej sporo bardzo wyraźnych, ale jednak się na nią nie zdecyduje, bo polegne
Myślałam o "Kordianie" krótka i przyjemna, udało się przeczytać następnie przyszedł mi do głowy mit o Dedalu i Ikarze, więc chyba będzie z czego pisać, no ale jestem jeszcze w trakcie rozważań
Czekam na was
Pozdrawiam
martaj145 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-13, 20:30   #628
lil coco
BAN stały

Dot.: Prezentacja maturalna

mój temat to "Motyw diabła i jego funkcje w literaturze i sztuce . Przedstaw na wybranych przykładach różnych epok" jeżeli znajdzie się ktoś kto ma podobny temat to zapraszam do konsultacji
lil coco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 20:58   #629
marcia1003
Zakorzenienie

GG do marcia1003

Witam.

Mój temat brzmi: Romantyczna a pozytywistyczna koncepcja patriotyzmu. Omów zagadnienie dokonujac analizy porównawczej wybranych utworów.

co do utworów to bedzie raczej: kordian, dziady, nad niemnem i gloria victis.. Ale to narazie plany.

Jest ktos kto ma taki sam temat lub podobny??

marcia1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-13, 22:47   #630
saslycek
Zakorzenienie

To i ja się przyłączę

Mój temat to : Słynne historie miłosne. Omów temat, odwołując się do wybranych utworów literackich.

W ogóle nie wiem jak się za to zabrać, jak napisać prace i jakie wybrać lektury

Będzie im miło za odwiedziny
saslycek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości