Maturzyści 2009 - cz. II :) - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-30, 13:56   #3181
sydunia
Zakorzenienie

Dot.: Maturzyści 2009 - cz. II :)

Cytat:
Napisane przez Mini007 Pokaż wiadomość

Złożyłam dziś deklarację. J. polski PP, j. niemiecki PP, matematyka PP i asekuracyjnie informatyka PP. Asekuracyjnie, bo szkolna bibliotekarka znalazła mi jeszcze jedną szkołę z kierunkiem Informacja naukowa i bibliotekoznawstwo. To UAM z filią w Kaliszu. Jest tylko jedno małe ALE: musiałabym dojeżdżać spod Poznania albo zamieszkać w Kaliszu. Rzecz do rozważenia, ważne, że wreszcie jakiś wybór... I w tej szkole można zdawać na podstawie matury z języka obcego nowożytnego, zatem WOS i informatyka by odpadły A temat prezentacji ostatecznie został "Początek i koniec. Przedstaw różne - nie tylko literackie - wizje stworzenia świata i jego zagłady." Lekkie i przyjemne. Początkowo chciałam temat o matkach, żonach i kochankach w literaturze XX wieku, potem kusiły mnie wizje szatana, a ostatecznie wybrałam to.
Przecież nie można zdawać 4 przedmiotów na podstawie. albo matmę, albo infę musisz mieć rozszerzoną.

invissible nie martw się, na pewno zdasz następnym razem
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 14:06   #3182
paula007
Zakorzenienie

Heloł
Wróciłam dzisiaj wcześniej, bo musiałam na pocztę przed 15 zdążyć.

Koleś nam dowalił taki sprawdzian z histy... O czym innym mówiliśmy na lekcji, o co innego pytał na spr...

Po szkole wszyscy chodzą przeziębieni, ja znowu zaczęłam przez to kichać. Ale mam nadzieję, że już chora nie będę - za dużo sprawdzianów w dniach najbliższych.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 14:31   #3183
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez grudniowa-szatynka Pokaż wiadomość
Suspense... i Niki też długo nie ma
Jeżeli chodzi o mnie, to już się melduję

Przepraszam Was, że tak długo nie odwiedzałam tego wątku... Powodu chyba podawać nie muszę Chociaż w sumie wcale nie jest on taki oczywisty - wbrew pozorom moim pożeraczem czasu nie jest przygotowywanie się do matury, tylko nauka na normalne lekcje Myślalam, że w 3 klasie nam bardziej odpuszczą(trochę odpuścili ale mnie to nie zadowala).
A co do przedmiotów z których moja klasa zdaje maturę, to jak na razie nie widzę różnicy z 2 klasą. Jest jak było.

Jeszcze się nie chwaliłam tematem maturanlym No wiec wybralam temat o zwyczajach i obyczajach panujących w łagrach i lagrach. Ktoś ma podobny?
Zastanawialam się też nad Holocaustem, ale Do łagrów i lagrów mam więcej literatury

EDIT:
Zastanawiam się nad jedną rzeczą...
Chodzi o stypendia przyznawane na studiach, a konkretnie o stypendium socjalne. Powiedzmy, że ktoś ma trudną sytuację materialną, ale jego rodzice bardzo się starają i udaje się oplacić studia.
A co w wypadku, jeśli np ktoś ma złe kontakty z rodzicami i mimo tego, ze dochód rodziny nie zalicza się do stypendium, nie chcą oni dać córce/synowu pieniędzy na studia? Co taka osoba ma niby zrobić? ;/
Wg mnie wogóle stypendium na studiach nie powinno być przyznawane na podstawie dochodu rodziny, bo większość studentów nie mieszka już wtedy z rodzicami.

30.37.45
75.74.50

Edytowane przez Nikaa1990
Czas edycji: 2008-09-30 o 14:55
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 15:15   #3184
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
EDIT:
Chodzi o stypendia przyznawane na studiach, a konkretnie o stypendium socjalne. Powiedzmy, że ktoś ma trudną sytuację materialną, ale jego rodzice bardzo się starają i udaje się oplacić studia.
A co w wypadku, jeśli np ktoś ma złe kontakty z rodzicami i mimo tego, ze dochód rodziny nie zalicza się do stypendium, nie chcą oni dać córce/synowu pieniędzy na studia? Co taka osoba ma niby zrobić? ;/
Wg mnie wogóle stypendium na studiach nie powinno być przyznawane na podstawie dochodu rodziny, bo większość studentów nie mieszka już wtedy z rodzicami.

Ale stypendia socjalne to jest w ogóle jakaś kpina... Na większości uczelni to są naprawdę nieduże pieniądze. Ostatnio patrzyłam na UŚ to przy dochodzie 500zł na os, wynosi... 80zł "przy dochodach od 0,00 zł do 100,00 zł - 580 zł" - no ale to są już naprawdę niskie dochody...

Chociaż np. na takiej filmówce to już są większe pieniądze. Minimum 450 do 550 zł, więc naprawdę sporo.

Stary 2008-09-30, 15:36   #3185
zanetka007
Wtajemniczenie

witam
u mnie dziś trochę padało; na wf każda ćwiczyła sobie elementy gimnastyki, bo będziemy miały układ na koniec półrocza na zaliczenie.

Cytat:
Napisane przez Anuu Pokaż wiadomość
u mnie będzie próbna z Operonu w listopadzie
U mnie też najprawdopodobniej.

Cytat:
Napisane przez naana Pokaż wiadomość
Ja się natomiast najprawdopodobniej z Wrocławia wyprowadzę, więc może teraz ja zapytam
Są dziewczyny z Gdańska/Gdyni lub Szczecina? Jak jest w tych miastach z cenami? bo akademik raczej nie wchodzi w grę :/

co do mojego tematu, stanęło w końcu na językowym: "Różne źródła współczesnej polskiej frazeologii. Omów, analizując przykłady z utworów literackich, publicystycznych i języka potocznego."
Mój Brat mieszka w Gdańsku. Na starym mieszkaniu płacił(prawie na obrzeżach w starej kamienicy) płacił 225zł był w pokoju 2os z kolegą - czyli za pokój 450zł,a teraz jutro przeprowadzają się na inne to w 5os podzielili się po równo i wychodzi ok. 450zł na osobę. Więc ceny są różne... Zależy jak się trafi.
To drugie mieszkanie też nie jest jakoś super w centrum, powiedziałabym, że bliżej stamtąd do obwodnicy niż centrum.

A temat to jak dla mnie zabójczy sobie wybrałaś. No ale to Ty musisz się z nim dobrze czuć nie ja

Cytat:
EDIT:
Wczoraj miałam o m.in. takich sprawach na religii. Według encyklik i chyba też według prawa (nie wiem bo nie za uważnie akurat w tamtej chwili słuchałam) rodzic ma obowiązek utrzymywać swoje dziecko do 25r.ż. Jeśli nie zapewnia mu tego to dziecko może pozwać rodzica do sądu o alimenty...
Ale ja np. nie wyobrażam sobie jakbym mogła podać własnych rodziców do sądu. No chyba żeby pili, bili i gdybym żyła w skrajnym ubóstwie, a b.chciałabym się uczyć.
Ale wtedy to by nie mieli nawet z czego tych alimentów zasądzić.
A tak naprawdę to nie wiem co poradzić w takiej sytuacji.

- zalatana! studentka -
zanetka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 15:50   #3186
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zanetka007 Pokaż wiadomość

Wczoraj miałam o m.in. takich sprawach na religii. Według encyklik i chyba też według prawa (nie wiem bo nie za uważnie akurat w tamtej chwili słuchałam) rodzic ma obowiązek utrzymywać swoje dziecko do 25r.ż. Jeśli nie zapewnia mu tego to dziecko może pozwać rodzica do sądu o alimenty...
Ale ja np. nie wyobrażam sobie jakbym mogła podać własnych rodziców do sądu. No chyba żeby pili, bili i gdybym żyła w skrajnym ubóstwie, a b.chciałabym się uczyć.

Ja naszczescie bede utrzymywana przez mame. wiem ze dałaby rade spokojnie mnie utrzymac ale chce ją troche odciązyc i w razie czego podac ojca do sądu o wieksze alimenty (rodzice sie rozwiedli). mamka całe zycie dbała o moja edukacje,czas aby ojciec troche sie postarał Wyrzutow sumienia miec nie bede bo praktycznie nie mamy ze soba kontaktu.

co do stypendiów za dobre wyniki w nauce- wiem ze u mnie w miescie na jednej z uczelni na pierwszym roku dawali chyba 400 na drugim 700. jakos tak
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 15:54   #3187
paula007
Zakorzenienie

[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;9190968]
co do stypendiów za dobre wyniki w nauce- wiem ze u mnie w miescie na jednej z uczelni na pierwszym roku dawali chyba 400 na drugim 700. jakos tak [/quote]

Ale na pierwszym roku się nie otrzymuje stypendiów za wyniki w nauce. ()
Dopiero po pierwszym roku można otrzymać.

Stary 2008-09-30, 15:56   #3188
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość

moze sie pomylilam,albo widocznie tutaj jest jakos inaczej
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:06   #3189
Mini007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Przecież nie można zdawać 4 przedmiotów na podstawie. albo matmę, albo infę musisz mieć rozszerzoną.

invissible nie martw się, na pewno zdasz następnym razem
Chyba jednak można od tego roku... W dodatku nie wypełniałam sama - widziała to dyrektorka i pani pedagog.
Mini007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:09   #3190
zanetka007
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba jednak można od tego roku... W dodatku nie wypełniałam sama - widziała to dyrektorka i pani pedagog.
Mi się wydaje, że inf jest traktowana jakoś inaczej. Bo przecież w deklaracji jest jako zupełna osobność...

Ale nie wiem. U mnie w szkole nikt nie zdaje inf (chyba)

- zalatana! studentka -
Stary 2008-09-30, 16:11   #3191
naana
Raczkowanie

GG do naana

Cytat:
Mój Brat mieszka w Gdańsku. Na starym mieszkaniu płacił(prawie na obrzeżach w starej kamienicy) płacił 225zł był w pokoju 2os z kolegą - czyli za pokój 450zł,a teraz jutro przeprowadzają się na inne to w 5os podzielili się po równo i wychodzi ok. 450zł na osobę. Więc ceny są różne... Zależy jak się trafi.
To drugie mieszkanie też nie jest jakoś super w centrum, powiedziałabym, że bliżej stamtąd do obwodnicy niż centrum.

A temat to jak dla mnie zabójczy sobie wybrałaś. No ale to Ty musisz się z nim dobrze czuć nie ja
Czyli ceny podobne jak we Wro. Ale jak ktoś ma jeszcze jakieś info to proszęęę

Co do tematu, też nie byłam przekonana do tego języka do ostatniej chwili. Za to po wizycie w bibliotece przekonałam się, że to naprawdę dobry wybór. Na sam początek wypożyczyłam 4 książki, z których spokojnie mogłabym napisać prezentację Tak naprawdę to jeden dział językoznawstwa trzeba opanować, zebrać materiał i już A tematy z literatury wiążą się z czytaniem dodatkowych książek na co absolutnie nie mam czasu bo nadrabiam tonę lektur :|

Lecę kserować materiały do ustnej, potem biblioteka i na szczepienie w końcu(wybierałam się od marca) i do TŻta na chwilkę

Do wieczora
naana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:17   #3192
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Ciekawe
Z tego co ja wiem, wiekszosc wizażanek potwierdzi, to dodatkowe przedmioty zdaje się na PR. Gdyby była taka możliwość to zdawałabym matematyke na PP. Moze dyrekcja się machnęła.

A ja ide znów kuć
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:25   #3193
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
bo tak jest. jedynie na prywatnych czasem robią inaczej żeby zachecić studentów do wyboru ich szkoły. no i teraz z tymi kierunkami zamawianymi będzie inaczej na niektórych uczelniach

Cytat:
od tego roku owszem, jest możliwość wybrania informatyki jako obowiązkowej i wyboru poziomu. ale chcąc zdawać infę podstawową, automatycznie w Twoim przypadku matma jest rozszerzona. przecież tam nawet nie ma możliwości zaznaczenia dwóch przedmiotów na podstawie.
Stary 2008-09-30, 16:27   #3194
Neszikaa
Zadomowienie

Mini - ale przecież w deklaracji przy przedmiomtach dodatkowych nie ma nawet miejsca, tej kratki, żeby zaznaczyć poziom. ONa jest tylko w obowiązkowych.

Nika - fajnie, że wpaldas

Jeszcze sonnerin brakuje.
Takes just a touch to drop a stop
On the top of the world.

Wakacje
Neszikaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:32   #3195
Mini007
Zakorzenienie

Są kratki! W każdym razie ja je miałam. Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby dwie niezależnie od siebie się pomyliły... No, ale jak już pisałam, ta informatyka jest tylko asekuracyjnie.
Żeby nie było - ja też czytałam te wszystkie przepisy i tam było, że dodatkowe są rozszerzone... W trakcie wspólnego pisania nawet o tym nie pamiętałam, a one pewnie by zwróciły uwagę na błąd.
Stary 2008-09-30, 16:35   #3196
naana
Raczkowanie

GG do naana

Odsyłam do:
http://www.cke.edu.pl/images/stories...l_1a_08_09.pdf

Taką deklarację miałaś?
naana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:35   #3197
201704240951
Konto usunięte

To jakies dziwne deklaracje miałaś. ; )
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:44   #3198
anlejka
Zakorzenienie

[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;9190968]Ja naszczescie bede utrzymywana przez mame. wiem ze dałaby rade spokojnie mnie utrzymac ale chce ją troche odciązyc i w razie czego podac ojca do sądu o wieksze alimenty (rodzice sie rozwiedli). mamka całe zycie dbała o moja edukacje,czas aby ojciec troche sie postarał Wyrzutow sumienia miec nie bede bo praktycznie nie mamy ze soba kontaktu.
[/quote]

Jeny to będziemy we dwie. Zrobią się z nas wyrodne córki wyrodnych tatusiów i już. Z tym, że u mnie nawet ślubu nie było, a tatuś sobie przypomniał dwa lata temu jak mu komornik siadł na wyplatę, to teraz płaci ładnie choć i tak zalega, więc jak zwróci to co zalega, to no
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 16:46   #3199
zanetka007
Wtajemniczenie

Faktycznie. Przyznaję rację ja miałam taką deklaracje jak ta tutaj. Nie zwracałam nawet uwagi czy jest możliwość wybierania poziomu.
No ale skoro tu nie ma miejsca na wpisanie poziomu, no to raczej musi to być poziom roz, ale z drugiej str nigdzie nie jest napisane, a przy innych rubrykach było.
A może Mini007 jesteś w jakiejś innej szkole? Nie wiem jakimś technikum informatycznym czy innym takim i tam mają...

Ciekawe to wszystko.

- zalatana! studentka -
Stary 2008-09-30, 17:01   #3200
19monisia89
Zakorzenienie

ja jestem w technikum inf. i u mnie w klasie, z tego co się orientuję, informatykę zdają na poziomie rozszerzonym (tylko!) jako przedmiot dodatkowy ..

04.01.2014r.

19monisia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 17:09   #3201
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Z tego co ja slyszalam to informatyke mozna zdawac na poz podstawowym dopiero od przyszlego roku.... A teraz istnieje tylko poziom rozszerzony....
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 17:10   #3202
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19monisia89 Pokaż wiadomość
ja jestem w technikum inf. i u mnie w klasie, z tego co się orientuję, informatykę zdają na poziomie rozszerzonym (tylko!) jako przedmiot dodatkowy ..
tak było do tamtego roku. teraz można ją zdawać jako przedmiot obowiązkowy. można też wybrać podstawę. ale nie jest na żadnych specjalnych warunkach traktowana infa a do tamtego roku nei można było brać infy jako obowiązkowy dlatego, że większość ludzi jej nie zdawało. jeśli ktoś miał chociaż 30% to się cieszył
Stary 2008-09-30, 17:15   #3203
Mini007
Zakorzenienie

Właśnie znalazłam deklarację i faktycznie nie ma tam tych kratek... Bardzo dziwne... chyba jestem zbyt zmęczona. No, ale jak mówiłam, to tylko dodatek.

A informatykę rzeczywiście można zdawać jako przedmiot obowiązkowy, a wtedy jest na dwóch poziomach, co zresztą na tej deklaracji jest... Hm, ciekawa sprawa.

Chodzę do zwykłego liceum.
Stary 2008-09-30, 17:18   #3204
zanetka007
Wtajemniczenie

No ale tak czy siak wychodzi na to, że któryś z przedmiotów ta inf czy ten 4. musi być roz. No bo jeśli inf może być obowiązkowym i może być na podst to automatycznie ten 4 przedmiot (chyba mat w tym przypadku) wylatuje na 4 pozycje i musi być roz.
Chyba, że wtedy jest tak cudownie i można mieć 4przedmioty obowiązkowe.
Albo ja coś pomieszałam i źle zrozumiałam.

Ja na razie lecę się pouczyć, później polskie telenowele i ćwiczonka.
Na pewno będę wieczorem

- zalatana! studentka -
Stary 2008-09-30, 17:19   #3205
ilo16na
Zakorzenienie

Fajnie macie ja wrocilam do domu o 17
A nie raz koncze lekcje 17.30.

I jeszcze sie mam uczyc a mam dosc.
Musze zapodac jakiegos powera lub kawe(wiem ze nie zdrowe ale inaczej nie dam rady)

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 17:29   #3206
Mini007
Zakorzenienie

Nie, nie, Żanetka, zrozumiałaś dobrze. Są trzy z wyborem poziomów, reszta to dodatki. I ja teraz siedzę i w głowę zachodzę, skąd się wzięła rozszerzona dodatkowa informatyka Pewnie jutro to zbadam w szkole.

A mnie czeka jeszcze ta nieszczęsna matura z języka niemieckiego do zrobienia... Ale to odkładam na później, drukarka przyszła i trzeba podłączyć

Ilona, mi takiego powera daje czekolada
Stary 2008-09-30, 17:36   #3207
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Ilona, mi takiego powera daje czekolada
[/SIZE][/FONT]
jak nie jestem zmeczona po 8 h w szkole to mi tez
Ale ostatnio za duzo zjadlam tej czekolady podczas nauki.
Jak mowilam bede madra i gruba

A jak jestem zmeczona to kawa,redbull itd..
Inaczej nie pociagne..

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 17:42   #3208
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
witam
u mnie dziś trochę padało; na wf każda ćwiczyła sobie elementy gimnastyki, bo będziemy miały układ na koniec półrocza na zaliczenie.

U mnie też najprawdopodobniej.

Tak wiem, znam takie prawo, rzeczywiście istnieje taki przepis. Ale studia nie należą już do "utrzymania". Bo nie trzeba na nie iść, nie są obowiązkowe.

W takim razie - kiedy tworzy się "odrębną rodzinę"? W sensie że dochód rodziców nie będzie liczony? Bo np jeśli student mieszka sam, wiele kilometrow od rodziny to co? Czy to nie jest przypadkiem kwestia stałego zameldowania?(stałe zameldowanie - osobna rodzina) ?

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-30, 17:58   #3209
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Tak wiem, znam takie prawo, rzeczywiście istnieje taki przepis. Ale studia nie należą już do "utrzymania". Bo nie trzeba na nie iść, nie są obowiązkowe.

W takim razie - kiedy tworzy się "odrębną rodzinę"? W sensie że dochód rodziców nie będzie liczony? Bo np jeśli student mieszka sam, wiele kilometrow od rodziny to co? Czy to nie jest przypadkiem kwestia stałego zameldowania?(stałe zameldowanie - osobna rodzina) ?
nie wiem czy taki przypadek w ogóle istnieje. bo nawet jeśli masz już męża/żonę, to to Twój wybór. albo jesteś w stanie sobie wtedy zapewnić utrzymanie się na studiach, albo nie.

a co do sonnerin to widzę, że nas podczytuje czasem
Stary 2008-09-30, 17:59   #3210
Mini007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
jak nie jestem zmeczona po 8 h w szkole to mi tez
Ale ostatnio za duzo zjadlam tej czekolady podczas nauki.
Jak mowilam bede madra i gruba

A jak jestem zmeczona to kawa,redbull itd..
Inaczej nie pociagne..

Zaraz tam gruba! Co powtarzam, to to, że baba musi mieć cycki i biodra! Chociaż oponki nie... Ale jedna tabliczka dziennie nie zaszkodzi
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości