Dla Początkujących ! -> wspólnie odkrywamy tajniki fotografii:) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-21, 16:24   #271
Sandra1993
Rozeznanie

Dot.: Dla Początkujących ! -> wspólnie odkrywamy tajniki fotografii:)

Cytat:
Napisane przez murraya Pokaż wiadomość
Może wkleję swoje zdjęcie. Totalny ze mnie amator, ale chciałabym sie trochę rozwinąć. Nawet nie będę pisała jakim aparatem było robione bo nie ma się czym chwalić. Kolory trochę zmieniałam w IrfanView. Wklejam wersję oryginalną zdjęcia, przed przeróbką. Więc proszę o jakieś opinie. Tak sie przyglądam, i przyglądam i widzę że ostrość jest coś nie taka jak trzeba. A resztę musicie mi uświadomić
Ja też jestem amatorką ale widzę po pierwsze brak ostrości a po drugie przepalone niebo niestety z moim aparatem też często tak mam i dodaję niebo w ps'ie.
Sandra1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 20:36   #272
indywidualna94
Raczkowanie

witajcie. też jestem amatorką (dośc młodą..). Mam wg mnie kiepski aparat ( Panasonic Lumix DMC-Lz7 ).
Ale mimo, iż moja zdjęcia są mało profesjonalne, to odważę się je tu wkleic. Z chcęcią wysłucham krytyki oraz porad, co zmienic i co ulepszyc

niestety tylko dwa bo inne nie chcą się załadowac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg yyy.jpg (38,0 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kot.JPG (109,7 KB, 88 załadowań)
indywidualna94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 20:40   #273
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez indywidualna94 Pokaż wiadomość
witajcie. też jestem amatorką (dośc młodą..). Mam wg mnie kiepski aparat ( Panasonic Lumix DMC-Lz7 ).
Ale mimo, iż moja zdjęcia są mało profesjonalne, to odważę się je tu wkleic. Z chcęcią wysłucham krytyki oraz porad, co zmienic i co ulepszyc

niestey tylko dwa bo inne nie chcą się załadowac
mam podobny aparat(lz6) i nie wiem ile go masz, ale uważaj na niego, ja mam swój rok i jakieś 70tyś. zdjęć na koncie, aparat umiera

zdjęcia zwykłe, proste...
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-25, 20:28   #274
Opiumalfa
Zakorzenienie

witam, wiec chcialabym sie podzielic paroma refleksjami: otórz miałam okazję sie pobawic przez chwilę nikonem D80 a ze nie znam sie na tym sprzecie absolutnie w ogole to:

1. ktos pisał ze robia sie czasami czarne zdjecia wtedy gdy wcale nie powinno takie wyjsc. mi tez dzis pare razy takie wychodziły, dlaczego? nie mam pojecia. było to na trybie "M".

2. po drugie. pytanie za 100 pkt. prawdopodobnie durne ale co tam: dlaczego czasami zdjecie nie chce sie zrobic??? po prostu sie nie da, migawka nie spada i juz, moge cisnac i cisnac.

3. jak jest z macro? obiektyw był chyba do 135. dlaczego macro nie wychodzi?zdjecie nie da sie zrobic albo nie jest to macro po prsotu. ciezko mi jest to okreslic..w moim kompakcie macro jest od 3 cm..tu jakos w ogole nie działało..

proszę o opinie doswiadczonych!!!pliz!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-25, 20:31   #275
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość

3. jak jest z macro? obiektyw był chyba do 135. dlaczego macro nie wychodzi?zdjecie nie da sie zrobic albo nie jest to macro po prsotu. ciezko mi jest to okreslic..w moim kompakcie macro jest od 3 cm..tu jakos w ogole nie działało..
obiektywydo macro są raczej krótkie.. 40mm, 50mm, 70mm... do 135 to chyba kit, kitem dobrego macro nie zrobisz prędzej właśnie kompaktem niż takim obiektywem
Stary 2008-09-25, 20:35   #276
Aelitka
Wtajemniczenie

ja się nie znam zbytnio, znajdą się zaraz tacy co wiedzą lepiej, ale ze swojej strony mogę ci powiedzieć, że a propos 2 to też tak czasem mam, że zdjęcie się nie chce zrobić - wtedy, jak jest ustawione a AF i nijak nie może sobie z ostrością poradzić. co do czarnych zdjęć - pewnie jakieś nietrafione ustawienia, skoro piszesz że na trybie M (jak rozumiem manual i nie chodzi o ustawianie ostrości?). a co do makro to nie mam pojęcia. może takim obiektywem się po prostu nie da?

taka szybka odpowiedz co by zaspokoić twoją ciekawość na dokładniejsze informacje - i bardziej pewne zapewne musisz zaczekać

Nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy...

My
Zaręczeni

31.07.2010
Aelitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-25, 20:42   #277
Opiumalfa
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny...to macro to mówisz ze na krótkich obiektywach? tak to jest kit: 55-135. To do macro to trzeba inny obiektyw najlepiej?

co do czarnych zdjec..to jest nadzwyczaj dziwne, bo zdjecie bylo na głupa w podłoge przy oknie gdzie swieciło slonce...i wyszlo czarne całkiem jak przy nie zdjetej zaslpce. kilka razy powtórzylo sie to samo..

no a najwieksza zagadka jest to"nierobienie "zdjecia...dlaczego? moze ktos "pro" wie i nas oswieci...

ps: znalazlam chyba obiektyw do macro.....jest masakrycznie drogi http://www.allegro.pl/item441123289_..._filtr_uv.html

ale tam w opisie jest ze juz od 20 cm!!!! dopiero?? to co to za macro z 20 cm??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-25, 20:47   #278
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
dzieki dziewczyny...to macro to mówisz ze na krótkich obiektywach? tak to jest kit: 55-135. To do macro to trzeba inny obiektyw najlepiej?

(...)
no a najwieksza zagadka jest to"nierobienie "zdjecia...dlaczego? moze ktos "pro" wie i nas oswieci...
inny, krótszy i najlepiej jasny

af się jeszcze nie ustawił, aparat myślał, za szybko po poprzednim zdjęciu nacisnęłaś migawkę...
Stary 2008-09-25, 20:50   #279
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
inny, krótszy i najlepiej jasny
co to znaczy jasny? a moglabys mi moze pokazać jaki to miałby byc obiektyw?gdzie na allegro albo w sieci?bo jakos sie nie wyznaje jeszcze
Stary 2008-09-25, 20:52   #280
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:

ps: znalazlam chyba obiektyw do macro.....jest masakrycznie drogi http://www.allegro.pl/item441123289_..._filtr_uv.html

ale tam w opisie jest ze juz od 20 cm!!!! dopiero?? to co to za macro z 20 cm??
testowałaś nikona, prawda?
to obiektyw canon...

http://www.e-cyfrowe.pl/obiektywy/ni...8d-p-1477.html taki np...
jak jest napisane że obiektyw do macro to może być tylko teoria, trzeba po prostu wiedzieć co z czym się je
Stary 2008-09-25, 20:55   #281
Opiumalfa
Zakorzenienie

no tak wiem ze to akurat canon...

ok, teraz juz wiem dzieki
5 cm to juz lepiej

ps: co to jest GO?
Stary 2008-09-25, 21:04   #282
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
ps: co to jest GO?
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82..._ostro%C5%9Bci
Stary 2008-09-25, 21:14   #283
Opiumalfa
Zakorzenienie

aaa czlowiek to sie całe zycie uczy
Stary 2008-09-26, 08:18   #284
agatenka
Raczkowanie

Cytat:
witam, wiec chcialabym sie podzielic paroma refleksjami: otórz miałam okazję sie pobawic przez chwilę nikonem D80 a ze nie znam sie na tym sprzecie absolutnie w ogole to:

1. ktos pisał ze robia sie czasami czarne zdjecia wtedy gdy wcale nie powinno takie wyjsc. mi tez dzis pare razy takie wychodziły, dlaczego? nie mam pojecia. było to na trybie "M".
Może miałaś za duże f (np. 22)? Następnym razem ustaw f na 5,6 lub 8 powinno być lepiej
druga sprawa - mogłaś mieć ustawiony za szybki czas (migawkę). Albo obie rzeczy na raz
Najlepiej ustaw aparat tak żeby automatycznie dobierał Ci czas w zależności do wielkości f ( w Canonie to Av)

Cytat:
2. po drugie. pytanie za 100 pkt. prawdopodobnie durne ale co tam: dlaczego czasami zdjecie nie chce sie zrobic??? po prostu sie nie da, migawka nie spada i juz, moge cisnac i cisnac.
Nie może znaleźć ostrości, albo stoisz za blisko danego przedmiotu, albo jest za ciemno

Cytat:
Tak jak Ci ktos wyżej napisał 135 mm to nie macro, Nie da się zrobić dlatego że stoisz za blisko.

Tak najprościej - im dłuższy obiektyw (np. 500mm) tym większe powiększenie - ale również musisz stać dalej od obiektu

Przeczytaj sobie tutaj o obiektywach , powinno Ci troszkę rozjaśnić
http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

Cytat:
co to znaczy jasny?
Jasny to znaczy że potrzebuje mniej światła żeby zrobić lepsze zdjęcie. Im jaśniejszy obiektyw tym lepiej ale również cena jest dużo wyższa
agatenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 09:16   #285
Opiumalfa
Zakorzenienie

agatenka dzieeekuuujeee
Stary 2008-09-26, 16:30   #286
mirika
Rozeznanie

uff, udało mi się przeczytać od deski do deski - super wątek uświadomiłam sobie kilka rzeczy, a najbardziej to, że mało wiem o dobrym fotografowaniu.

z opcji manual zaczęłam korzystać dopiero niedawno, aż wstyd się przyznać, że do tej pory strzelałam zdjęcia na automacie. mam aparat nikon d70.

proszę podpowiedzcie jak ustawić czas naświetlania i przysłonę, aby pierwszy plan był ostry a tło rozmyte. próbowałam różnych opcji, ale niestety nie chce mi to wyjść...
mirika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-30, 12:15   #287
Opiumalfa
Zakorzenienie

tinkussia jezeli trzeba wiedziec co sie z czym je to ten obiektyw który wkleiłas http://nikon.pl/product/pl_PL/produc.../overview.html
ma Minimalna odległość ustawiania ostrości [m]: 0.45!!
to jakie to jest makro jak ostrosc mozna od 45 cm????

znalazłam jeszcze jeden obiektyw nikona, od 22 cm ale cena jest 3 razy wieksza.
http://nikon.pl/product/pl_PL/produc.../overview.html

to ja juz nic nie czaje z tym macro. moim kompaktem maro wychodzi od około 5 cm.... a moze nawet mniej...to znaczy ze tym co jest napisane 45cm..mniejsze odleglosci wyjda zle?
Stary 2008-09-30, 13:45   #288
tinkussia
Zadomowienie

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=42
zdjęcia z tego obiektywu.
Coś jeszcze...?
Stary 2008-09-30, 14:24   #289
Opiumalfa
Zakorzenienie

szczerze?

nie jestem do konca przekonana...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-01, 16:07   #290
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Czas edycji: 2023-11-20 o 13:31
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 16:12   #291
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
szczerze?

nie jestem do konca przekonana...
to nie, kup parę razy droższy obiektyw który TEORETYCZNIE będzie robił lepsze makro, chociaż tobie, osobie, która nie będzie umiała się nim ''zająć'' będą wychodziły gorsze zdjęcia niż te z 50mm. Tyle ode mnie
Stary 2008-10-01, 18:24   #292
Opiumalfa
Zakorzenienie

Kaldea nie wiem o co Ci chodzi...

Tinkusia, zrobiłam wczoraj dosc spory risercz na temat tej 50 tki i tego obiektywu: http://www.ceneo.pl/65385

ogladałam fotki czytałam fora itp. 50 tka nadaje sie super na portrety, jednak bez pierscienia makro nie wyjdzie np z 10 cm ani nawet z 15. natomiast 60 tka ma sporp wieksze mozliwości a fotki wychodzą cudowne. np tutaj: http://www.flickr.com/photos/6099168...7603522060743/

pozdr!
Stary 2008-10-01, 21:54   #293
tinkussia
Zadomowienie

no pewnie, że wyjdą lepsze zdjęcia, ale w sprawnych rękach, a ty, skoro nie znasz się jeszcze na tyle na fotografii po co ci obiektyw za 1000zł? poza tym, 50 jest jaśniejsze...
Stary 2008-10-01, 23:20   #294
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Konto usunięte

Treść usunięta
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 10:01   #295
Opiumalfa
Zakorzenienie

Tinkussia, po pierwsze, nie mam zamioaru kupowac tego szkła TERAZ. nie mam jeszcze nawet aparatu. rozglądam się, czytam, pytam. chce byc w temacie bo fotografia macro zawsze mnie interesowała. tak wiec jezeli miałabym wydac 500 na 50yke to wole dodac jeszcze 500 i kupic 60tke. ale to się wszystko okaże w praniu!!! A uczy się w praktyce najlepiej wiec bez sprzetu samo czytanie mi nie da. POzdrawiam

Kaldea moze bys przystopowała z tymi komentarzami???

Twoje uwagi całkowicie bez pokrycia i są złośliwe. Jak mozesz wnioskować ze sie nieznam na fotografii w ogole po przeczytaniu paru postów? Po 5 latach robienia zdjec chce się przeciąsc na lustrzanke a ty masz z tym problem? Głębokie wody? Nastepnie, nie mam zamiaru kupowac D80 tylko D60. A za fuji dziękuje. kompaktów dosc. Polecasz tak ten aparat bo sama go masz.

i jeszcze sie powtorze: uczyc się jakiejkowlwiek rzeczy jest lepiej w praktyce z odrobina teorii a nie na odwrót wiec nie wiem po co ten komentarz absolutnie.

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2008-10-02 o 10:38
Stary 2008-10-02, 13:04   #296
vicca
Przyczajenie

Cieszę się, że powstało coś dla początkujących. Ostatnio za zarobione na wakacjach pieniądze kupiłam z chłopakiem lustrzanke Sony Alfa 200.
Mam nadzieję, że uda mi się go rozpracować, gdyż mam jedynie doświadczenie obsługi zwykłego Lumixa.
stwierdziliśmy jednak, że aparat to inwestycja na lata i warto wydać pieniązki na coś lepszego. Narazie zaczynam zapoznawać się z instrukcją. Kiedy uda mi się zrobić coś fajnego (oczywiście na miarę amatorskich mozliwości!!) to postaram się z Wami tym podzielić
Pozdrawiam cieplutko
vicca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 18:29   #297
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Tinkussia, po pierwsze, nie mam zamioaru kupowac tego szkła TERAZ. nie mam jeszcze nawet aparatu. rozglądam się, czytam, pytam. chce byc w temacie bo fotografia macro zawsze mnie interesowała. tak wiec jezeli miałabym wydac 500 na 50yke to wole dodac jeszcze 500 i kupic 60tke. ale to się wszystko okaże w praniu!!! A uczy się w praktyce najlepiej wiec bez sprzetu samo czytanie mi nie da. POzdrawiam

Kaldea moze bys przystopowała z tymi komentarzami???

Twoje uwagi całkowicie bez pokrycia i są złośliwe. Jak mozesz wnioskować ze sie nieznam na fotografii w ogole po przeczytaniu paru postów? Po 5 latach robienia zdjec chce się przeciąsc na lustrzanke a ty masz z tym problem? Głębokie wody? Nastepnie, nie mam zamiaru kupowac D80 tylko D60. A za fuji dziękuje. kompaktów dosc. Polecasz tak ten aparat bo sama go masz.

i jeszcze sie powtorze: uczyc się jakiejkowlwiek rzeczy jest lepiej w praktyce z odrobina teorii a nie na odwrót wiec nie wiem po co ten komentarz absolutnie.
http://www.ceneo.pl/317356 na agito 389zł.
my ci właśnie dajemy rady a ty.. jak grochem o ścianę, sama wiesz lepiej. nie będę więcej pisać, lepiej i dla mnie o dla ciebie..

fuji ma przede wszystkim zaawansowane opcje i TEŻ można nim robić super zdjęcia, wystarczy trochę umiejętności. To że go ma wcale nie znaczy że powinna go polecać, patrzysz na to z jakiejś chorej perspektywy... powodzenia w kupowaniu d60tki, której kupować nie warto.

Cytat:
Napisane przez vicca Pokaż wiadomość
Cieszę się, że powstało coś dla początkujących. Ostatnio za zarobione na wakacjach pieniądze kupiłam z chłopakiem lustrzanke Sony Alfa 200.
Mam nadzieję, że uda mi się go rozpracować, gdyż mam jedynie doświadczenie obsługi zwykłego Lumixa.
stwierdziliśmy jednak, że aparat to inwestycja na lata i warto wydać pieniązki na coś lepszego. Narazie zaczynam zapoznawać się z instrukcją. Kiedy uda mi się zrobić coś fajnego (oczywiście na miarę amatorskich mozliwości!!) to postaram się z Wami tym podzielić
Pozdrawiam cieplutko
bardzo podoba mi się Twoje podejście czekam na zdjęcia
Stary 2008-10-02, 19:58   #298
Opiumalfa
Zakorzenienie

co to jakis fanklub fuji czy co?
rady radami a lustrzanka to nie to samo co kompakt nawet nie wiadomo jak zaawansowany. nie wiem dlaczego nie warto kupować d60 tki wg ciebie ale to juz twoja sprawa.

nie wiem skad ta wrogośc od was dziewczyny, takie młode a juz takie niemiłe. brak wam umiejetnosci negocjacji. ja mowie spoje zdanie wy swoje i kazdy moze postawic argument. a wy chcecie swoimi radami automatycznie narzucic swoje zdanie bez mozliwosci veta jakby było finalne i całkowiecie jedyne do zaakceptowania. mi podoba sie to , wam tamto.
uwazam ze warto inwestowac wlasnie w lustrzanke ktora moze byc nawet nie super najnowsza ale bedzie leszpa niz kazdy kompakt. jezeli kupuje sie sprzet to na lata. jezeli zainwestuje teraz to wraz z moimi umiejetnosciami aparat całyc zas bedzie ze mna. nie stac mnie na to zeby wraz z wzrostem umiejetnosci kupowac nowy aparat.

co do obiektywów ww. byłam dzis w sklepie fotograficznym i miałam okazję testować oba z pomocą sprzedawcy. tak jak myslałam- 50tka nie da sie robic bardzo bliskich makro. aparat (testowany byl nikon d90) nie łapie ostrosci ponizej 20 cm. ten pan stwierdził ze jest to super portretówka ale jednak nie macro. natomiast 60 tka afktycznie jest odrobine ciemniejsza ale ostrzy juz od około 4 cm!! tak wiec wybór jest oczywisty.ale to juz sprawa przyszlościowa.

tak czy inaczej, wg waszych rad czy wbrew nim, czy moich przekonan, chce kupic lustrzanke i robic fantastyczne zdjecia. a to ze ktos sie nie zna na fachowym slownictwie nie znaczy ze nie umie i sie nie nauczy robic zdjec.

pozdr
Stary 2008-10-02, 20:05   #299
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:

nie wiem skad ta wrogośc od was dziewczyny. jezeli kupuje sie sprzet to na lata. jezeli zainwestuje teraz to wraz z moimi umiejetnosciami aparat całyc zas bedzie ze mna. nie stac mnie na to zeby wraz z wzrostem umiejetnosci kupowac nowy aparat.

tak czy inaczej, wg waszych rad czy wbrew nim, czy moich przekonan, chce kupic lustrzanke i robic fantastyczne zdjecia. a to ze ktos sie nie zna na fachowym slownictwie nie znaczy ze nie umie i sie nie nauczy robic zdjec.

pozdr
miałam nic nie pisać, ale muszę : P

no WŁAŚNIE d60 to d40 z paroma bajerami jeżeli już nikon to d80, który jest o wiele bardziej zaawansowany, przede wszytskim łatwiejszy w obsłudze... lub używki d50 czy d70, to będzie o wiele lepszy wybór jeżeli chcesz dobre body na lata...

wiesz co to przesłona? ogniskowa? bez takiej wiedzy nie będziesz robić fantastycznych zdjęć, bo zdjęcia robi człowiek, nie aparat...
Stary 2008-10-02, 20:09   #300
Opiumalfa
Zakorzenienie

wiele obiektywów nikkora nie pasuje do d40 dlatego odpada. nie martw sie podstawy mam! i nie wiem skad to zacietwierzenie z twojej strony. to chyba młody wiek. chcesz mnie bezspodstawnie i na siłę przekonac ze nie umiem i sie nie naucze robic zdjec dzieki za ten wspaniały doping
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości