|
|
#2641 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
ja od dnia narodzin tez tylko wyparzam czy to butelkę czy smoczki, jeszcze do niedawna wyparzałam smoczki codziennie, teraz juz żadziej, tylko płuczę
a u nas koszmar nie noc. mała się budzi, ma gazy, zasnąć z powrotem nie może sama i usypiam ją. To trwa godz., potem ja nie moge zasnąć, jak juz zasypiam to ona znów się budzi . Spałam ze trzy godz.ja się lepeiej wysypiałam jak mała miała tydzień czy miesiąc niż teraz sonia - podajesz ten debridat? |
|
|
|
#2642 |
|
Raczkowanie
|
Czy pępek u dzieciątka pod klamerką też trzeba dokładnie przemywać z krewki ?? starsznie się boję żeby jej krzywdy nie zrobić
|
|
|
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przemywałam Ja przemywałam nawet trzy razy dziennie, tak mi doradzila połozna, dzieki temy kikut bardzo szybko odpadł.Asia śliczna galeria Kalinki u ciebie w podpisie
|
|
#2644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pies moich tesciow chodzi za mna i malym, obwachuje,lize po nogach... Cytat:
CHOLERNY CAPS LOCK |
||
|
|
|
#2645 |
|
Zakorzenienie
|
mi zdjeli jak maly mial kilka dni. ale nie boj se - kikut (i cala pępowina) jest nieunerwiony i nie boli dziecko, ew troche przeszkadza. zalewaj gencjana albo spirytusem, to strczy. i nie martw sie jak nie odpadnie szybko. podobno rekord mojej pediatry w dlugosci schniecia kikuta to pół roku. i to calkiem normalne bylo, bez zadnych komplikacji itp.
|
|
|
|
#2646 |
|
Wtajemniczenie
|
gothika - podaje ale nic nie jest lepiej - wcześniej po kilku dniach podawania była duża poprawa, a teraz to chyba nie od brzuszka on się budzi i pewnie całkiem niepotrzebnie daje mu ten debridat, ale chciałam wyeliminować ból brzuszka żeby sprawdzić czy to od tego on się tak budzi. Zresztą jak nawet miał problemy z bzruszkiem to nigdy nie przeszkadzało mu to aż tak w nocnym spaniu jak teraz. No i budził się z płaczem a teraz potrafi się obudzic od tak sobie i nie widac zeby go coś bolało po prostu tak jaky się wyspał - oczki jak 5 złoty a za 10 min płacz bo jest śpiący.
Też się lepiej wysypiałam jak był mniejszy bo w nocy nie budził się wcale. Ona skoro i u Ciebie taki sam problem to moze to faktycznie związane z wiekiem bo nasze maluszki w podobnym wieku. U Ciebie juz 2 tyg, a u mnie tydzień - kiedy mu to przejdzie A co do zwierzaczków - u rodziców jest kot i na poczatku był bardzo aninteresowyny Szymkiem a teraz jet on mu zupełnie obojętny. Do tego stopnia że nawet jak płacze to kot śpi sobie w njlepsze. |
|
|
|
#2647 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki za miłe słowa
![]() Dziewczyny...z bólem serca wystawiłam swoje ubrania ciążowe na aukcje.....jakoś smutno mi się zrobiło, jak wczoraj oglądałam te swoje zdjęcia z brzuszkiem, to zatęskniłam za stanem błogosławionym...nie chciałabym mieć dziecka kolejnego, tylko byc w ciąży, to było takie fajne http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=450822734
|
#2648 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj Senna!!!
JAk przezyłas poród? Nie było chyba aż tak źle jak sobie wyobrażałaś...mam nadzieję co do pępuszka - przemywaj dokładnie, bo zalegająca krew to pożywka dla bakterii. To dzieciątka nie boli.
|
#2649 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pozdrawiam Was serdecznie ![]() Oto Oliwier już 4 miesięczny
|
|||||||||
|
|
|
#2650 |
|
Rozeznanie
|
monia to jest w od płodzianki do mlekopijcy. u nas kolejny zabek prawa dolna jedyneczka
jupiii teraz czekamy na górna partię
|
|
|
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
senna - według mnie przemywać trzeba najdokładniej pod klamerką czyli bliżej ciałka, ja też się bałam i wiem że robiłam to niedokładnie bo jak przyszła położna i zadarła tego kikutka to aż się przestraszyłam że tak można, no ale mimo tego że słabo nim manewrowałam to i tak odpadł po 2 tyg.
suzia - ale szybko wam te ząbki idą Asia - ja swoje ciążowe chyba zostawiam chociaż kusi mnie by wystawić, może się jeszcze przydadzą |
|
|
|
#2652 |
|
Rozeznanie
|
gothika no tez jestem strasznie zaskoczona patrze rano co on tak jabłuszko piłuje? patrzę a tam drugi ząbek...szok
aha no i dzisiaj rano dał niezły koncert o 6 rano...gaworzył gaworzył pluł, smiał się a o 6.30 znów powiedział ba-ba potem jeszcze raz to powtórzył ale już nie ba-ba tylko ba-bu...no i co ja mam o tym myśleć...
|
|
|
|
#2653 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2654 |
|
Zadomowienie
|
kurcze znow mam pare dni zaleglosci
![]() chyba nie dam rady wszystkiego przeczytac![]() nie wiem co sie dzieje z moja corka, tez tak jak niektore z Was tu pisza spala po 6-8 godz a teraz budzi sie co 2-3 godz w nocy i wrzeszczy ze glodna gothika mojej jak nie moge uspic ponownie w nocy, drze sie jak stare przescieradlo to juz wiem ze chce jesc... Moja corka dzis po raz 1wszy przewrocila sie z brzuszka na plecy ![]() Juz sie obudzila iale sie nasiedzialam
|
|
|
|
#2655 |
|
Wtajemniczenie
|
Bylam dzis w kosciele w sprawie chrztu(12 pażdziernika).obczajacie ale bedzie tłum pod ołtarzem.Ma byc chrzonych 7 dzieci!Bez sensu bo to starsznie bedzie długo trwalo!KJANE ja tez sie zaczynam stresowac jak sie zachowa maluszek w kosciele.Pytalam ksiedza,bedzie mozna wejsc do zakrystii.
KAROLAKEP gratuluje!Mój przewrocił sie wczoraj!dzis juz nie chciał... ASIA ja podobnie jak Ty mam sentyment do ciuszków ciązowych i do bycia w ciązy.Fajnie było.Pod koniec troszke sie juz dłuzyło,było cięzko ale miło wspominam te 9 mies.Nie znaczy to ,ze chcialabym to powtórzyc! |
|
|
|
#2656 |
|
Wtajemniczenie
|
No to faktycznie bunt dzieci - może to wpływ jakis faz księżyca albo co że tak wszystki an raz się budzą
![]() A już się zaczełam zastanawiać czy nie pójść z małym do nurologa tym bardziej ze on ma strasze problemy z usypianiem. Nawet na rękach nie może usnac i strasznie przy tym płacze. No nic ide z nim dziś do pediatry to się poradze. |
|
|
|
#2657 |
|
Rozeznanie
|
barbaratwarowska ja parze i czasami wygotuje
suzia moj pies wogole nie zauwaz malego sonia u mnie w nocy powtorka .... kurcze tez juz padam, ale sie zawzielam i tylko bede karmic malego dwa razy -najwczesniej o 2 a potem o 5, jak budzi sie wczesniej nie dostaje mleka biore go na rece zeby sie uspokoil i odkladam do lozeczka dalej spac - dzisiaj sie udalo zobaczymy co przyniesie nastepna noc, ale postanowilam ze nie moge go przyzwyczajc do 3 karmien w nocy wiec rezygnuje z 1. Moze jak zrozumie ze nie ma jedzenia to sie nei wybudzi. Potem mam zamiar opdluczyc go karmienia o 2 w nocy ale zobaczymy co z tego wyjdzie - czy przede wszystkim mi sil starczy |
|
|
|
#2658 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kalina nie skończyla jeszcze 4 miesięcy, poczekam jeszcze tydzień. potem pójdę po naradę do pediatry. Z resztą nasze krzesełko do karmienia jeszcze nie przyszło. w końcu kupiłam chicco, ale od dystrybutora po okazyjnej cenie - stąd ten długi okres oczekiwania Cytat:
oj, w moim przypadku to mam nadzieję ze juz mi się nie przydadzą. Dwójka dzieci w tym naszym pięknym pro-rodzinnym kraju to max jak na moje mozliwości ![]() Ale zostawiłam sobie kilka ubrań na pamiątkę. Suzia gratuluje ząbków. Fajnie ze masz już to za sobą. Kmat a czy to nie jest u Ciebie nawykowe budzenie - o tym pisała Tracy Hogg, coś tam pamietam, ze jeśli dziecko budzi się co noc o tej samej porze i nie jest głodne to jest to nawykowe budzenie. Miała na to jakąś kontrowersyjną radę - chybaa "budzenie zeby spało". Czyli ze budzisz dziecko wczesniej nżi samo się obudzi, tak na chwilę, po to zeby mu zaburzyć jego schemat isnu i pobudek. Przez kilka nocy tak robisz-nie dopuszczasz zeby to dziecko obudziło się samo-musisz wczesniej je obudzić. Ponoć to działa...ale ja nie sprawdzalm. Najważniejsze jest aby nie pomylic tego z głodem. Bo jeśli sie budzi i zjada pełną porcję - to znaczy że potrzebuje wiecej jedzenia w dzień.
|
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie kryzys laktacyjny
ja już nie wiem co ropbić wlewam w siebie ziółka karmi i duuużo wody a mleka jak na lekarswo dzis dwuktotnie laktatorem doiłam obydwie piersi i wielkie mi osiągnięcie - 40 ml Mała wypiła 3 butelki bebilona dziś - jak tylko ją do cyca przystawie dwa trzy razy pociągnie i bek pręzy się bo jej nie leci ![]() Może to wina tego że nie dojadam cały dzień z nią i czasem łapnę coś w locie, czasem wogóle nie mam czasu zjeść - oprócz tego basen ćwiczenia nie wiem czy sama nie zapracowałam na ten kryzys laktacyjny ![]()
|
|
|
|
#2660 |
|
Wtajemniczenie
|
Sybilla a czy często dostawaisz dziecko do piersi? Nie zmniejszyło sie to w ciągu całego dnia?
|
#2661 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy Wasze dzieci placza jak je zostawiacie z kims innym? ja juz 3 raz mialam taka sytuacje wczoraj- wyszlam na pol godz na zakupy, mala zostala z mezem- placz niesamowity, z trudem dala sie uspokoic.Jak ja zostawiam uspiona i tak za chwile sie budzi i daje mezowi koncert.Przeciez niemozliwe zeby takie malenstwo (skonczyla 24go 3 m-ce)juz plakalo za matka
![]() moj maz w koncu bedzie sie bal z nia sam zostawac....byl przerazonyW sobote mamy chrzest- chrzcze corke z siostrzenica na wsi- ksiadz nie robi zadnych problemow, tylko godz troche pozna bo 17.30 ale co tam |
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
...asia... dostawiam dosć częśto ale ona kilka razy pociągnie i się buntuje tylko w nocy pije bez płaksów
|
|
|
|
#2663 |
|
Raczkowanie
|
mam do was pytanko ile na raz zjadaly wasze maluszki np marchewki czy jabluszka na samym poczatku bo ja dzisiaj dalam Olence ok 60ml
i boje sie czy moze to nie zaduzo, przez ostatnie 3 dni jadla tylko po 30ml.I jeszcze jedno co jaki czas wlanczacie nowosci do diety malca, chyba caly czas marchwka nie bede jej karmila , a moze |
|
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
karolakep - moja nie butuje się przeciw zostawianiu z kimś innym bo nie zostaje
, na dłużej zostanie z moją mamą jak pojedziemy na wesele i cały czas się boję jak to będzie, czy będzie chciała zjeść butlę w nocy kiedy dostaje tylko pierś w nocy, oj, stracha mamAsia - kiedyś wkleiłam już kmat stronę o tym nawykowym budzeniu ile wasze dzieci ok. 3,5 miesięczne jedzą mleka na noc? |
|
|
|
#2665 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze nadrabiam zaleglosci w czytaniu ..........śliczne Wasze pociechy!
Czy ktoras z Was odczuwa do dzisiaj dyskomfort przy baraszkowaniu? mnie boli miejsce zszycia malami112 powodzenia, trzymam kciuki!!!!!!!! stella ja najpierw kapie potem karmie i usypiam....... agulan82- ja biore tabletki, w jednym m-cu dostalam okres, w drugim nie dostalam i teraz czekam...... |
|
|
|
#2666 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
myślę ze moze mieć ja uważam że nasz Stefulec ma.... złości sie gdy nie moze poradzić sobie z zabawka gdy chce włozyć ja do buzi i widze ze chciaąłby w jakis sposób pojezdzić po dziasłach a tu sie nie da.... jak jej zabawka wypadnie i nie moze jej uchwycić złości sie okropnie... ma to po ojcu ![]() Cytat:
a teraz!!!!! drugi wieczór z rzedu nie potrafi sama zasnać tylko na ręku - w dzień wogóle nie ma takiego problemu... kładę ja i zasypia... w nocy budzi sie co dwie godfziny! dziś obudziłą sie o 3030 wyspana... i gadała bawiłą sie tylko wiecie mi to przeszkadzałąo... a potem sobie zasneła i spała do 7.40.... budzi się jakby nigdy nic uśmiechnieta zadowolona ja wchodze do nie j do poko]u a ona ogląda sufit... co jest?? |
||
|
|
|
#2667 | |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, u mnie tak jak u was znow nocny cyrk
Pobudka co 2 godziny. Juz zupelnie nie wiem o co chodzi Zeby chyba to nie sa, bo mamy juz 2 dolne jedynki, wiec przerwa powinna byc- chyba (???) ok. 1 miesiaca... Zreszta przy tych jedynkach to ja nic nie zauwazylam w jego zachowaniu, co mogloby wskazywac na zabkowanie. I podobnie jak u ciebie stella radosny i wyspany o godz. 5.30 ![]() Cytat:
sybillla to, ze niedojadasz lub troszke sobie pocwiczysz, nie ma zadnego wplywu na laktacje; patrz: ciezko pracujace i niedojadajace kobiety w krajach 3-ego swiata, przeciez one karmia tylko i wylacznie piersia. Natura tak to obmyslila, ze cialo przecietnej kobiety sklada sie w 20-30% z tluszczu- sa to rezerwy na czas ciazy i laktacji. A kobiety uprawiajace cwiczenia fizyczne maja nieznacznie podwyzszona produkcje mleka w porownaniu z tymi nieaktywnymi Obnizenie laktacji pojawia przy naprawde forsownych (i dlugotrwalych) treningach- to dotyczy zawodowych sportsmenek Ja sama cwicze silowo 3x/tydz. i biegam 1 godz. tez 3x/tydz. i nie ma to wplywu na ilosc mleka A odnosnie picia duuuzej ilosci wody STOP!!! Picie zbyt duzej ilosci wody rujnuje gospodarke jonowa w organizmie; organizm produkuje wiecej moczu i razem z nim pozbywa sie cennych jonow; utrata jonow potasu powoduje obnizenie produkcji mleka! Poza tym badania wykazaly, ze picie 25% wiecej wody ponad ilosc potrzebna do ugaszenia pragnienia nie ma zadnego wplywu na zwiekszenie produkcji mleka. Pic nalezy zgodnie z pragnieniem- jesli twoj mocz nie ma bardzo ciemnego koloru i ostrego zapachu- mozesz byc pewna pijesz wystarcajaco duzo. Poza tym twoje cialo to w 60% woda- organizm predzej zuzyje wlasne zapasy niz zatrzyma laktacje Jakis czas temu mialam straszny kryzys laktacyjny (tu uklon w strone moni za porady ) i powiem ci, ze jedyne co tak naprawde pomaga to przystawianie dziecka do piersi jak najczesciej sie da (mozna sie w miedzyczasie dodatkowo katowac laktatorem). U mnie trwalo to ponad tydzien. Herbatek ani karmi nie pilam w ogole Przystawiaj mala nawet co pol godziny, jesli sie wije przy piersi, podaj odrobinke mieszanki i z powrotem do piersi. Produkcja wroci na pelne obroty, wierz mi!
|
|
#2668 |
|
Raczkowanie
|
karolakep ja mam podobnie, dzisiaj jak zostawilam corcie z moja siostra to plakala przez 20 min(a byla 40), az zasnela i bidulka przez sen szlochala, wydaje mi sie ze moje dzieciatko zaczyna juz odrozniac rodzicow do tych bardziej postronnych osób, mimo ze widujemy sie conajmniej 2 razy w tyg. bo to nie pierwszy raz jak plakala u siostry, jak zastawiam z mezem to jest ok.
|
|
|
|
#2669 |
|
Rozeznanie
|
barbara-to prawda co piszesz mój mały też odróżnia właśnie niedawno się zorientowałam. póki jest z domownikami jest ok a jak ktoś obcy-w jego mniemaniu sie nim zajmie to zaraz płacz...
a co do Twojego pytania odnosnie rozszerzania diety moj amały chetnie otwiera dzioba po nowosci i krzywi sie tylko przy pierwszej łyżeczce. na szczescie nic mu sie niepokojacego nei dzieje wiec niemal codziennie daje mu cos nowego, a to kaszkę smakową a to inny obiadek właśnie jutro spróbujemy jarzynkową z kurczakiem. kupiłam dzisiaj tez dorodna brzoskwinkę i jutro mam zamiar mu ja podać. niewiem jak wasze maluszki ale moj upodobal sobie bobovite jakoś hipp mu wcale nie smakuje z gerbera to tylko deserki ale juz mu ich nie daje wole dac surowe owoce, niebawem dam mu tez banana, ale poki co musze sie skupic na kaszce i obiadkach. |
|
|
|
#2670 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja daje nowości 1 w tygodniu, ale to dlatego ze pracuje i jedynie w weekend jestem cały czas z nim żeby obserwowć czy coś się po nowościach nie dzieje. Ale wczoraj zrobiłam wyjątek od tej zasady i podasłam małemu winogrona - byłam u rodziców i oni mieli takie z dzialki nie pryskane - bardzo mu smakowalo, a dałam 3 mlutkie grona - oczywiście bez skórki i bez pestek. Mój od dłuzeszgo czasu zjada 150ml wody+5 miarek mleka sztucznego - czasem trochę zostawi a czasem zjada wszystko. Cytat:
Może to nie miłe ale ciesze że Wasze dzieci też robią takie akcje w nocy bo inaczej marwtiłabym się że coś z Szymonem jest nie tak,a skoro u Was to samo to pewnie jest to normalne dla dzieci w jego wieku i mam nadzieję że mu przejdzie bo już nie wyrabiam. Dziś już przeszedł samego siebie. Poiłożyłam go ok 19.30 - do 22 budził się chyba ze 3 razy. O 23 obudził się na jedzenia o potem od 1 w nocy już się strasznie wiercił a o 3 doszedł do wniosku ze jest wyspany. Pobawił się trochę i zaczął marudzic to go nakarmiłam i udało mi sie go uśpić a ten po 4 znowu się obudzil i znowu bawić się chciał - ok 5 zabrała go babcia żebym mogła sie choć troszkę przespać. Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

. Spałam ze trzy godz.

Ja przemywałam nawet trzy razy dziennie, tak mi doradzila połozna, dzieki temy kikut bardzo szybko odpadł.

i jaki mamy widok w miejscu gdzie czesto chodzimy na spacerki no i my