Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-03, 14:16   #211
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka
Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :)

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
AniusiaO wstawie te foteczke do listy mamus

Slyszalyscie ze stan corci Nabuko jest stabilny echhh jak mnie ciesza takie wiesci, w ogole zaczely sie zglaszac mamy borykajace sie z podobnym problemem, podaly link do forum dzieci z rozszczepem, przyznam ze leczenie i postep zdrowotny jest obiecujacy, oby Karolince bylo juz tylko lepiej
Szczerze powiem ze obserwuję tę sytuację od dawna i jak czytam wieści to aż serducho się raduje trzymam za małą Karolinkę kciuki
rusalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 14:18   #212
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :)

No to połakomiłam się na ta karuzele z misami
Teraz tylko czekać na przesyłkę...

Aniusia_O masz ślicznego synka ma takie zawadiackie spojrzenie

dzisiaj chyba taki dzien mulasty jest bo moja jak o 8 wstała,zjadła tak o 9 znowu poszla w kime.spała do 11,potem pobrykała do 13.Znowu poszła spać.O 14.15 sie obudziła zjadła,pogadała,pośmiala sie i o 15 znowu sen ja zmozyłMoże odsypia te ostatnie zarwane dni

Kurzoslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 15:01   #213
anka1900
Zakorzenienie

dziekuje Kochane za porady
trudny mam dylemat z chrzestnym bo to niby rodzony brat

polozna byla, wywiad przeprowadzila i zajrzala Mikiemu w paszcze, plesniawek brak

Kurzoslawka, sama sie zastanawiam czemu tak szybko mamy sie eksmitowac, ale moja bratowa wyjasnila nam, ze przeciez oni sa rodzina wiec chca sami zamieszkac, a z nami to tlok bo jest jeszcze Mikolaj przeciez
dom duzy wiec myslalam ze przezimujemy razem, zawsze to oszczedniej z ogrzewaniem, i moze bratowa by mi Mikiego przypilnowala od czasu do czasu, ale niestety mojego konceptu nie powiela moj braciszek i jego zona
trudno, ale troche zal rodzinnej chalupy i spacerow po ogrodzie,a tak czeka nas miastowy beton

szykujemy wlasnie z Mikusiem obiadek, fladra smazona , ziemnaki i pomidory , mniam juz mi kiszki marsza graja, Mikiemu mniej bo siedzi przy mlecznym dystrybutorze

pierzemy co sie da zeby naciagnac jeszcze braciszkowi rachunek za prad na ostatek
Stary 2008-10-03, 15:20   #214
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Anka wiesz co ja jak to czytam to odnoszę wrażenie że towja bratowa tak się zachowuje bo najnormalniej na świecie zazdrości wam , że macie Mikiego i sobie radzicie
rusalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 15:23   #215
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość

polozna byla, wywiad przeprowadzila i zajrzala Mikiemu w paszcze, plesniawek brak

Kurzoslawka, sama sie zastanawiam czemu tak szybko mamy sie eksmitowac, ale moja bratowa wyjasnila nam, ze przeciez oni sa rodzina wiec chca sami zamieszkac, a z nami to tlok bo jest jeszcze Mikolaj przeciez
dom duzy wiec myslalam ze przezimujemy razem, zawsze to oszczedniej z ogrzewaniem, i moze bratowa by mi Mikiego przypilnowala od czasu do czasu, ale niestety mojego konceptu nie powiela moj braciszek i jego zona
trudno, ale troche zal rodzinnej chalupy i spacerow po ogrodzie,a tak czeka nas miastowy beton

szykujemy wlasnie z Mikusiem obiadek, fladra smazona , ziemnaki i pomidory , mniam juz mi kiszki marsza graja, Mikiemu mniej bo siedzi przy mlecznym dystrybutorze

pierzemy co sie da zeby naciagnac jeszcze braciszkowi rachunek za prad na ostatek
Ania, ty tez jestes rodzina i masz takie sama prawa mieszkalne jak bracik z bratowa.. wiec sorry taki argument do mnie nie przemawia..

ale masz racje, pierz, gotuj, uzywaj a co zrobilabym tak samo

zrobilas mi pypcia ta rybka na obiadek

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 15:24   #216
anka1900
Zakorzenienie

zmiana tematu juz nie truje Wam
ale temat u Drzyzgi, babciowata prostytutka, ale sztuka, no no
Stary 2008-10-03, 15:51   #217
dorbar
Wtajemniczenie

witajcie kochane.
jeden dzien mnie nie było a tutaj juz druga czesc. wczoraj mialam problemy z wejsciem na wizaz a pozniej nie mialam czasu bo byłam mozna powiedziec na randce, ktora trwala 2 godziny bo do malej sie spieszylam. bylo sympatycznie, ale chyba troszke za grzeczny jak dla mnie
no i bylam w smyku. kupilam troszke rzczeczy dla maludy.
kupilam spiwor, ale jeszcze malr=ej w go nie wkladalam bo dopiero wypralam
musze konczyc bo mala sie wkurza

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-03, 15:53   #218
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość

A to ja jeszcze tylko droche dołoże Też mi sie wydaje że troszke może przez twoja bratową przemawiać zazdrość.A ten argumen że "sa rodziną" a wy to niby co?

Nastka znowu kimie.Miliśmy do teściów isc ale żal mi jej budzić.

Stary 2008-10-03, 17:29   #219
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

ale tu wieje chłodem...gdzi sie wszystkie podziałyście?

My wizyte u tesciow przełozyliśmy na jutro bo po pierwsze nie potrafie tż-ta dobudzić,a po drugie leje okrutnie wiec nie zamierzam wyściubiać nosa z domu.

Dwa dni temu zaceliśmy nową paczke huggisów 2(62 sztuki,te od rodzinki jakies wieksze od tych naszych dwójek) i zostało nam jedynie 22 sztuki...Matko moje dziecie mnie puści z torbami

Stary 2008-10-03, 17:31   #220
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jowisz Pokaż wiadomość
jeśli będziemy tu pisać o ich maturach czy planować śluby to to już będzie choroba
rozwalacie mnie normalnie..... juz 8 stron nastukaly, no !

Cytat:
która kładzie na noc dziecię w śpiworze? warto kupić ? dzieć się nie wnerwia ? nie wiem czy nie kupić jakiegoś dłuższego.

Moj Gino od urodzenia spi w spiworkach (ma juz ich 5) i nawet sobie nie wyobrazam jak mialby spac inaczej ? Czy ty przykrywasz mala koldra ? Prezciez moj w dzien jak go dam pod kocyk, to 5 sekund i nogi na wieszku.... rozkopuje sie od razu.
polecam zdecydowanie spiworki.

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
helol, my jeszcze w lozku nie chce nam sie wstawac, piterek jeszcze spi wtulony w mamusie. Mnie napitala gardlo, smaruje sie wickiem, zre wit c i rutinoscorbin i psiuram gardlo tantum verde. Mam nadzieje ze pomoze i ominie piterka..
Witaj w klubie, ja tez chora od wczoraj.....

Cytat:
Napisane przez Judi21_84 Pokaż wiadomość
Kochane działa wam dalej karuzela fishera na jednych bateriach..?? bo ja ją mam od poniedziałku i dzisiaj ledwo zipie... albo baterie były ciulate albo ta karuzela nieźle żre... a wiadomo puszczam mu ją okazjonalnie...
Mam karuzelke Ficher Price i mam te same baterje od poczatku, czyli od miesiaca i dzialaja normalnie. Karuzelka chodzi jakies 30 min dziennie.
poulette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 17:56   #221
jowisz
Zakorzenienie

Mąż uśpił dziecko w końcu.
z tą ostatnią dzienną drzemką ok. 17 u nas najgorzej, ledwo patrzy a usnąć nie chce. dziś jeszcze ją rozumiem, bo po południu nagle nosek mocniej jej się zatkał mam nadzieję, że to już ost. faza tego kataru i do końca weekendu minie.
niech pośpi teraz i godzinę, najwyżej wykąpiemy ją później.

Iga śpi pod kołdrą, ale wiadomo rączki i klata na wierzchu. myślę nad śpiworem tylko ona jest taka ruchliwa w nocy i nie wiem czy się w nim nie zaplącze. tak wierzga nogami, że jak jej podłożyłam śliski koc pod tyłek to przesuwa się przez 3-4 godz. o minimum 40cm w górę. łóżeczko ją ogranicza, wciska głowę w ścianę normalnie, dobrze że tu szczebli nie ma. dlatego chcę zdjąć przewijak i kłaść ją bliżej środka. dopóki będzie walczyć z powietrzem to tak będzie wierzgać niestety.
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 18:12   #222
agnieszkaanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ver_ona
Ja mam chustę i z niej korzystam., Wg mnie to super wynalazek, tylko trzeba dokladnie dociągać ją przy zakładaniu, wtedy będzie wygodnie dzieciaczkowi i Twoim plecom.
Wkładając dziecko do chusty rób to powoli, ja np. jak go wkładam to w momencie jak chusta jeszcze nie jest dociągnięta, ale maluszek jest już w środku chwilkę czekam i go ze 2-3 razy bujam albo gadam do niego.

Veronko właśnie wszędzie czytam, że wszyscy użytkownicy są zadowoleni, ale ja mam pytanko - ile ma tygodni/miesiący Twój synek i ile waży no i w jakiej pozycji go nosisz? Nie wiem, gdzie kupiłaś chustę, ale jeśli na chusta.pl to tam przysyłają płytę z instruktażem jak to wiązać (ja mam tą 5 metrową, wiązaną, elastyczną) i pokazują 5 pozycji. Dwie pierwsze to dla noworodków / wczesnych niemowlaków no i ja liczyłam na nie bardzo. Pierwsza leżąca, druga w pionie, ale nóżki nie zwisają tylko są w kieszonce, zwężającej się ku dołowi jak lejek. No i moja Małgosia - jako że waży prawie 6 kg w 7 tygodniu życia - jest po prostu do nich za duża / za ciężka. Tam pokazują te pozycje na noworodku, który jest mały i lekki. Gosia w pierwszej pozycji wkurza się, że nie widzi świata i ogólnie jej ciasno, a w drugiej podoba jej się tylko 5 minut, później zsuwa się w ten lejek pod własnym cieżarem i w nóżkach robi jej się ciasno. W ogóle wydaje mi się, że w tej drugiej pozycji coś jest nie tak z nóżkami. No i jestem w kropce, bo na typowe nosidło, czyli nóżki w zwisie to jest za mała, nie trzyma główki jeszcze stabilnie i kręgosłupik też jeszcze wiotki.
Co robić? Na stronie Klubu Kangura mówią o warsztatach, gdzie można się nauczyć od innych, ale najbliższe warsztaty mam we Wrocławiu.
agnieszkaanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 18:14   #223
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

Nastka do snu zawsze ubrana jest w pajacyka.W łóżeczku śpi pod kołderką i szczególnie sie nie rozkopuje.
Dla igusi dużo zdrówka,oby to juz była koncówka tego katarku.U nas tez już lepiej.wydzieliny jest mniej,mał nie kaszle(no chyba że sie sliną zaksztusi) i nosek jej sie juz tak nie zatyka.Zobaczymy jak bedzie jutro.
Za to mnie spowrotem zaczyna bolec gardło.A dopiero co 4 dni temu przestało.Chyba sie cosik nie doleczyłam

Stary 2008-10-03, 19:19   #224
Sosnowa
Zakorzenienie

No jaaaaaaaaa Wpadłam na kawałek Fabryki Gwiazd, a tam młody Cugowski znowu gwałci "Show must go on" czy on kiedyś się oglądał? A może trzeba mu powiedzieć, że ten numerek to nie dla niego... Mniejsza o to
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 21:37   #225
Judi21_84
Zakorzenienie

kupiłam strój kąpielowy !!! ależ szczęśliwa jestem

Słuchajcie chyba coś nie tak jest s tą karuzelą z rybkami bo kumpela kupiła tą samą i pisze mi dzisiaj ze ma ją drugi dzień a wywala już drugi zestaw baterii Kupiliśmy więc akumulatorki, trochę kosztowały ale ja poszłabym z torbami jakbym miała co drugi dzień kupować 4 baterie r20
Aniusia _O ślicznego masz synusia chwal sie nim częściej

jak przeczytałam o nabuko to...znów płakać mi sie chce, teraz ze szczęśćia i wzruszenia...

Judi21_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 22:07   #226
taka sobie
Zakorzenienie

hej dziewczyny jakos nie miałam weny do pisania, jakas taka zdołowana jestem tą historią Nabuko znowu sie poryczałam jak przeczytałam co napisała, matko, ile ona ma siły!!! ja chyba bym siedziała i płakała całymi dniami a ona potrafi się cieszyc najmniejszymi drobiazgami, podziwiam ją

Wiktorynka dzis skonczyła 3 mieisiące, jak ten czas leci, i z tej okazji zaczęła dziś rano bawić sie swoimi rączkami, jaki to słodki widok jak tak przebiera paluszkami dzis po raz kolejny zaliczyła ze mną hipermarket i muszę ją pochwalic bo grzeczna była, ona chyba uwielbia zakupy, nigdy nie spi tylko sie gapi na boki

ja ostatnio tez zaszalałam z allegro wczoraj przyszła czapka, dzis spodnie i druga paka z rozmaitosciami jeszcze czekam na 1 spodnie listonosz powiedział mi ze chce go wykonczyc hahaha

jutro idziemy z małą na urodziny do mojego brata a jej przyszłego chrzestnego to pierwszy taki spęd dla niej wiec oby nie marudziła, a w niedziele chrzciny, trzymajcie kciuki zeby wzystko było ok

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 22:37   #227
maladT
Zakorzenienie

padam na pysk... mała znou miała kolki, ja chodze jak cień... ja chce opoczac...

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 22:43   #228
taka sobie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maladT Pokaż wiadomość
padam na pysk... mała znou miała kolki, ja chodze jak cień... ja chce opoczac...
a co jej dajesz na kolki? mojej tylko infacol pomagał i nie wiem jak bym sobie bez niego poradziła

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 04:35   #229
leleth
Wtajemniczenie

a mi sie nudzilo i zmontowalam to co ponizej.... kuzyn i kuzynka po raz pierwszy na jednym zdjeciu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 111.JPG (29,3 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 222.JPG (27,5 KB, 46 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-04, 04:49   #230
maladT
Zakorzenienie

gaje espumisan i pomaga tyle ze kolki wracaja o swoich stałych porach

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 07:23   #231
Judi21_84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leleth Pokaż wiadomość
a mi sie nudzilo i zmontowalam to co ponizej.... kuzyn i kuzynka po raz pierwszy na jednym zdjeciu
super a jak się za rączkę trzymają
a tak w ogóle to wstawać!! nie ma co czytać

Stary 2008-10-04, 07:35   #232
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

Witam wszystkie spichy
My na nogach od 8.Noc mieliśmy udana także humor dopisuje.
Za oknem syf...znowu pada.aura w sam raz zeby wziaść sznur i iść do lasu
Gardło boli mnie na całego,mam problemy z przełykaniem.Słodko

Judi takie akumulatorki to rewelacyjna sprawa Ja mam i sprawdzają sie w 100%.
Gdyby nie one to pewnie juz bym mieszkala pod mostem,tak by mnie zrujnował ciagły zakup baterii.

Ide cos wszamac Narazie babeczki

Stary 2008-10-04, 08:59   #233
anka1900
Zakorzenienie

my juz wstalismy meldujemy sie
spalismy sobie na calego z dwoma pobudkami
u nas pogoda tez do bani leje jak z cebra, koszmar
wlasnie sie przebieramy oraz zmieniamy posciel, bo maly zarlok zrobil kupke i zaliczyl wszystkie akcesoria swojej garderoby oraz malzenskiego lozka
Stary 2008-10-04, 09:51   #234
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leleth Pokaż wiadomość
to się Marta zdziwi

ja poprasowałam stertę ubranek, Iga gada z ibisami na karuzeli, zaraz przeijanie bo drugie kupsko czeka zdaje się. potem spróbuję ją uśpić choć może być cienko bo wstała o 9 ja się zerwałam 7.40 przekonana, że zaraz wstanie więc chciałam zjeść śniadanie w spokoju a tu taka niespodzianka
mąż w pracy
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 10:12   #235
LeoNa86
Wtajemniczenie

GG do LeoNa86

no ladnie Leleth ale Ci to wyszlo... pochwal sie w jaki programie to robisz?

A teraz witam wszystkie mamusie....
Moja mala wlasnie mnie zagduje
Widze ze jest spiaca a nie moze zasnac...i marudzi
Ide sobie zrobic druga kawe....bo padam...
LeoNa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 10:50   #236
Kasiulka22
Zakorzenienie

Hej cudne!

My jutro też mamy chrzciny, zastrzelcie mnie już sie boję tej spowiedzi dzisiaj Jeszcze teściowa dzwoniła, że wpadnie dziś poprzywozić jakieś rzeczy do szamania plus tort... nosz kurde... juto się przecież będziemy widzieć... Jestem niewdzięczna synowa...

Leleth ale fajne zdjęcie

Co do Nabuko to ja również wczoraj wyłam jak bobrzyca, gdy zobaczyłam to zdjęcie jak malutka trzyma ją za palec... to niesprawiedliwe, że dzieci muszą cierpieć.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 11:40   #237
marticia
Zakorzenienie

U mnie dzis leje i z malym jezdzimy po domu wozkiem bo on chce na spacer.
Marudzi jak zwykle juz sie do tgo przyzwyczailam i czekam niecierpliwie na czas kiedy jego zoladeczek zacznienormalnie pracowac, bo poki co moj pokarm to czy jest taki dla niego najlepszy skoro caly czasniespokojny jest? tutaj mowia, zeby poczekac i nie odstawiac go, bo nie ma uczlenia ani nic mu nie dolega oprocz kolek..bleeee. Zamiast sie cieszyc i gaworzyc to marudzi bez przerwy. czy to sie kiedys skonczy? kiedy czytam o tym ze wasze dzieci bawia sie i same zajmuja sie soba i gaworza to az mi sie nie chce wierzyc, bo takich chwil to moze mialam z 10 min wszystkich razem wzietych.

A tak w ogole to czuje sie zla matka
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 11:53   #238
Kurzoslawa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
U mnie dzis leje i z malym jezdzimy po domu wozkiem bo on chce na spacer.
Marudzi jak zwykle juz sie do tgo przyzwyczailam i czekam niecierpliwie na czas kiedy jego zoladeczek zacznienormalnie pracowac, bo poki co moj pokarm to czy jest taki dla niego najlepszy skoro caly czasniespokojny jest? tutaj mowia, zeby poczekac i nie odstawiac go, bo nie ma uczlenia ani nic mu nie dolega oprocz kolek..bleeee. Zamiast sie cieszyc i gaworzyc to marudzi bez przerwy. czy to sie kiedys skonczy? kiedy czytam o tym ze wasze dzieci bawia sie i same zajmuja sie soba i gaworza to az mi sie nie chce wierzyc, bo takich chwil to moze mialam z 10 min wszystkich razem wzietych.

A tak w ogole to czuje sie zla matka
Kochana ja dopuki nie przeszłam na sztuczny pokarm tez miałam problemy z brzuszkiem małej.Co prawda nie zdarzały nam sie takie mega kolki,ale mała miała problemy z gazami i brzuszek ja pobolewał,przez co czesto sie wybudzała w nocy,byla marudna i niespokojna i co stanowilo dla mnie najwiekszą meke strasznie rzucała sie przy piersi i nigyd nie wiedziałam kiedy jest najedzona.Widocznie mój pokarm jej nie służył.Myślałam że bede miała wyrzuty sumienia kiedy odstawie ją od piersi ale naszczescie nic takiego nie było.Może dlatego że zobaczyłam jak moje dziecko z dnia na dzien staje sie spokojne,bardziej pogodne.I karmienia stały sie przyjemnościa a nie udreką.
Podziwiam ciebie za determinacje bo ja bym sie pewnie juz dawno poddała i przeszła na butelke.

Stary 2008-10-04, 12:16   #239
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
to się Marta zdziwi
no raczej sie nie zdziwila bo kilka dni temu poprosilam ja o zrobienie zdjecia na boczku wlasnie w tym celu

http://picasaweb.google.com/lelethh/...52170949510162
http://picasaweb.google.pl/MartaOkru...07054067998018

to sa 2 zdjecia ktorych uzylam a program to Corel Photo-Paint

poza tym nie chce zapeszac ale maly przespal druga noc z rzedu... dziwnie sie czuje jak nie musze wstawac w ogole w nocy... w dodatku zjadl 160 ml i poszedl z powrotem spac - tym razem spi z tatusiem w lozku .... jesli to sie utrzyma to bede wniebowzieta....
Stary 2008-10-04, 12:24   #240
Judi21_84
Zakorzenienie

marticia współczuję marudzącego Mario... doskonale rozumiem co przeżywasz...

wystawiłam perfumy na allegro i normalnie się zmęczyłam aż mnie głowa rozbolała. pogoda okrutna, taka do pokiszenia się w łóżku przed tv. dzisiaj "Mam talent", ostatnio mój ulubiony program
leleth zazdroszczę że Oli umie tak dużo na raz zjeść... Tymek je ciagle 90-120 co 3-4 godziny. o 19 dostaje 120 po tym zazwyczaj śpi do 24-1 w nocy wtedy dostaje 150 i potem zazwyczaj znów co 3-4 godziny je 90-120 także w nocy wstajemy zawsze dwa razy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości